Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Štrombergs un Treimanis pretī Rio olimpiskajām virsotnēm

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Štrombergs un Treimanis pretī Rio olimpiskajām virsotnēm
Štrombergs traucas pretī triumfam Londonas olimpiādē
Foto : AP/Scanpix

Līdz Riodežaneiro Olimpiskajām spēlēm atlicis mazāk par mēnesi. Latvijas Olimpiskās izlases sastāvā uz Brazīliju dosies 33 sportisti, taču īpaša uzmanība noteikti tiks pievērsta BMX riteņbraukšanas sacensībām, kurās Latviju šogad pārstāvēs vienīgais olimpiskā zelta īpašnieks BMX sporta vēsturē Māris Štrombergs un šā gada 5.vietas ieguvējs Pasaules čempionātā Edžus Treimanis.

Ceļš līdz olimpiādei

BMX riteņbraucēju cīņa par ceļazīmi uz Rio sākās jau 2014. gada 31.maijā. Kvalificēšanās sistēma, piemēram, no vieglatlētikas atšķiras ar to, ka sportisti, startējot sacensībās, krāj atlases punktus nevis sev, bet valstij. Vīriešu konkurencē pirmās četras valstis ar visvairāk sakrātajiem punktiem uz olimpiādi drīkst sūtīt 3 braucējus, nākamās trīs – divus, un nākamās 6 valstis, kuras sakrājušas mazāk punktu, iegūst vienu vietu (kopā piedalās 32 braucēji). Savukārt sievietēm trīs visvairāk punktu sakrājušās valstis iegūst olimpisko ceļazīmi 2 braucējām, un tās valstis, kuras sakrājušas mazāk punktu, iegūst vienu vietu (kopā piedalās 16 braucējas). Kā zināms, Latvijas BMX sportisti sakrāja 4635 punktus, ar ko pietika, lai nodrošinātu olimpisko ceļazīmi 2 braucējiem – vīriešiem. Diemžēl šogad Latvijas BMX izlase netiks pārstāvēta sieviešu sacensībās. Kā galvenais kritērijs sportistu atlasei tika noteikts UCI (Starptautiskā riteņbraukšanas federācija) rangs, kurā visvairāk punktu no latviešiem bija sakrājuši tieši Štrombergs un Treimanis. Viņiem sekoja Londonas olimpiādes dalībnieks Rihards Veide un pašreizējais Eiropas čempionāta kopvērtējuma līderis Kristens Krīgers.

Mūsējiem pretī sīva konkurence

Māra Štromberga vārds BMX faniem Latvijā un pasaulē komentārus neprasa. Divkārtējais olimpiskais čempions joprojām ir vienīgais zelta medaļas ieguvējs Olimpisko spēļu vēsturē BMX riteņbraukšanā, un noteikti būs starp galvenajiem favorītiem arī šogad Rio. The Machine, kā viņš ticis iesaukts, vēl aizvien ir formā, ko apliecina arī viņa uzvara iepriekšējā Pasaules kausa posmā Papendālē, kā arī uzvaras abos Amerikas BMX čempionāta “Lone Star Nationals” posmos Ostinā. “Uzvara vai zaudējums manā dzīvē neko nemainīs. Pekinā es biju vēl ļoti jauns, pirms Londonas bija liels stress – Rio olimpiādi es gribu izbaudīt. Gribu izbaudīt atmosfēru ciematā, sajust visu, kas notiek apkārt, noķert kaifu,” sarunā ar Latvijas Televīziju teic Māris. Māra trumpis joprojām ir starts un lieliski veikta trases pirmā taisne. Taču, ļoti iespējams, tas nebūs izšķirošs faktors – Māris ir viens no diviem sacensību dalībniekiem (arī brits Liams Filipss), kuram šīs būs trešās Olimpiskās spēles. Tas nozīmē, ka viņš ir uzkrājis milzīgu pieredzi un izgājis cauri dažādiem karjeras līkločiem. Pārvarējis šķietamu motivācijas trūkumu, smagas traumas, šķiet, ka vairs nav nekādu psiholoģisku šķēršļu, kurus čempions nevarētu pārvarēt.

Taču, neskatoties uz Māra neskaitāmajiem panākumiem, ir vēl viens latviešu sportists, kurš ir izvirzījis savas pretenzijas uz olimpiādes godalgām, un tas ir vairākkārtējais Latvijas čempions Edžus Treimanis. Jau divos čempionātus no pēdējiem trim Edžus ir finišējis Pasaules čempionāta labāko pieciniekā (2014. gadā izcīnīta 4.vieta), turklāt šogad, Kolumbijā, viņam gandrīz izdevās trases pēdējā taisnē izraut 3.vietu. Treimanis ir apliecinājis sevi kā viens no pasaules tehniskākajiem braucējiem, bieži vien savas pozīcijas izkarojot brauciena gaitā, turpretī Štrombergam vairāk raksturīgs izrāviens no starta. Pasaules kausa izcīņā Edžus savus labākos rezultātus ir uzrādījis time-trial braucienos uz laiku 2014. gada posmā Berlīnē izcīnot uzvaru. Viņa lielākajiem panākumiem jāpeskaita arī 2012. gada triumfs Eiropas čempionāta kopvērtējumā un izcīnītā 4.vieta 2015.gada Pasaules čempionātā Nīderlandē. Treimanis piedalījās arī iepriekšējā olimpiādē Londonā, sacensības noslēdzot pusfinālā. Kas zin, kā būtu bijis, ja ne neveiksme un sāpīgais kritiens time-trial braucienos, kur Edžus bija pavisam tuvu tam, lai uzrādītu labāko laiku. Bet optimismu Treimaņa sakarā vairo tas, ka Rio olimpiskās trases testa sacensībās Edžus izcīnīja uzvaru, par spīti tam, ka trase bija sliktā stāvoklī, un vairums braucēju to atzina par bīstamu braukšanai. Atbildīgās personas solījušas nepilnības novērst, un nu jau tas ir izdarīts.

Galvenie favorīti un tumšie zirdziņi

Ar katru gadu BMX paliek arvien neprognozējamāks, tomēr katrās sacensībās izkristalizējas galvenie favorīti. Šoreiz tie ir mūsu Māris Štrombergs un šā gada Pasaules čempions, francūzis Joriss Dodē. Francijas BMX līderis ir lieliskā sportiskā formā, ko apliecināja viņa pārliecinošais triumfs čempionātā Kolumbijā. Ļoti spēcīgus braucējus atvedušas Amerikas, Austrālijas, Nīderlandes, Francijas un Lielbritānijas izlases. Praktiski jebkurš no šo komandu braucējiem varētu kārt kaklā Rio spēļu godalgu. Šobrīd UCI ranga līderis ir BMX sporta spilgtākā uzlecošā zvaigzne, nīderlandietis Niks Kimmans. 20 gadu vecumā Kimmans jau ir paspējis kļūt par Pasaules čempionu elites grupā (2015. gadā). Runājot par Kimmanu, varam vilkt paralēles ar Austrālijas braucēju, Londonas olimpiādes sudraba medaļnieku Semu Viloubiju. Viņš savu pirmo Pasaules čempiona titulu izcīnīja 21 gada vecumā, un, tāpat kā Kimmans, uzskatāms par vienu no visu laiku talantīgākajiem BMX riteņbraucējiem. Šogad Viloubiju neapmierinātu nekas cits kā zelta godalga.

Bet, kā jau minēju, šis sports ir neprognozējams, un to tādu parasti padara braucēji, kuri nav pieskaitāmi pie galvenajiem favorītiem – tā sauktie tumšie zirdziņi. Pie šiem braucējiem jāpiemin galvenokārt Edžus Treimanis, kanādietis Torijs Naihogs un Šveices braucējs Davids Grafs. Grafs pērn izcīnīja 3.vietu Pasaules čempionātā, savukārt Naihogs 2014. gadā kļuva par pasaules vicečempionu. Gandrīz katrās sacensībās pārsteigumus sagādā Dienvidamerikas braucēji, kuri it kā nemanāmi pamanās aizkļūt līdz augstākajām vietām. Piemēram, kā kolumbietis Karloss Okvendo, kurš Londonas Olimpiskajās spēlēs aizcīnījās līdz bronzas medaļai. Mājas trases priekšrocības centīsies izmantot brazīlis Renato Rezende. Šajās sacensībās ir tikai daži izteikti autsaideri, bet, mēs nekad par to nevaram būt pilnīgi droši. Viens gan ir skaidrs, mūs sagaida ļoti aizraujošas sacīkstes!

ValstsDalībniekiValstsDalībnieki
ASVKonors FīldssŠveiceDavids Grafs
Korbens ŠarrāEkvadoraAlfredo Kampo
Nikolass LongsJaunzēlandeTrents Džounss
AustrālijaSems ViloubijsKanādaTorijs Naihogs
Entonijs DīnsJapānaJošitaku Nagasako
Bodi TērnersVācijaLuiss Brethauers
NīderlandeNiks KimmansKrievijaJevgēņijs Komarovs
Jelle van GorkomsBrazīlijaRenato Rezende
Tvans van GentsNorvēģijaTore Navrestads
FrancijaJoriss DodēArgentīnaGonzalo Molina
Amidū MirsDānijaNiklass Laustsens
Žeremī RenkurelsIndonēzijaTonijs Sjarifudins
LatvijaMāris ŠtrombergsVenecuēlaDžefersons Milano
Edžus TreimanisDienvidāfrikaKails Dods
KolumbijaKarloss OkvendoLielbritānijaLiams Filipss
Karloss RamirezsKails Evanss

Sievietēm bez mūsējām, bet ar izteiktām favorītēm

Atšķirībā no Londonas olimpiādes, kurā Latviju pārstāvēja Sandra Aleksējeva, šogad Latvija sieviešu konkurencē netiks pārstāvēta. Arī sieviešu sacensībās var notikt dažādi pārsteigumi, taču šeit skaidrāk redzamas galvenās favorītes. Ļoti iespējams, ka zelta godalgas liktenis izšķirsies ASV pārstāves Alises Poustas, austrālietes Kerolainas Bukenonas un pašreizējās Pasaules un Olimpiskās čempiones Marianas Pahonas starpā.

ValstsDalībniekiValstsDalībnieki
ASVAlise PoustaVenecuēlaStefānija Hernandeza
Brūka KreinaVācijaNadja Prīsa
AustrālijaKerolaina BukenonaBeļģijaElke Vanhūfa
Lorena ReinoldsaKrievijaJaroslava Bondarenko
NīderlandeLaura SmuldersaTaizemeAmanda Karra
Merle van BentemaBrazīlijaPrisčilla Karnivala
FrancijaManona ValentinoArgentīnaMarija Diaza
KolumbijaMariana PahonaDānijaSimone Kristensena

BMX sacensības Riodežaneiro sāksies 17. augustā ar kvalifikācijas braucieniem 20.34 pēc Latvijas laika. 18. augustā norisināsies ceturtdaļfināli, bet medaļas braucēji sadalīs dienu vēlāk, kad 19.38 notiks pusfināli, savukārt 21.10 - lielais fināls.

Izmantotie resursi :
Union Cycliste Internationale
https://www.rio2016.com/en/cycling-bmx

  +4 [+] [-]

, 2016-07-19 18:26, pirms 8 gadiem
Cerams ka izdosies but top 3 un pat panemt zeltu Marim! Lai veicas

  +2 [+] [-]

, 2016-07-19 18:26, pirms 8 gadiem
o,labs preview raksts

butu loti forshi,ja par katru OS veidu shaadi aprakstiitu...

  +3 [+] [-]

, 2016-07-19 18:45, pirms 8 gadiem
Tas būs tik notikums, ja Māris paņems 3.zeltu. To arī novēl visa Latvija

  +1 [+] [-]

, 2016-07-19 18:50, pirms 8 gadiem
ice F-1 rakstīja: o,labs preview raksts

butu loti forshi,ja par katru OS veidu shaadi aprakstiitu...
drosvien bus shadi apraksti , kur LV sportisti piedalas

     [+] [-]

, 2016-07-19 20:22, pirms 8 gadiem
Pekinā es biju vēl ļoti ļauns

Autor uz ko viņs tur bija ļauns ? Jeb tomēr jauns

     [+] [-]

, 2016-07-19 21:22, pirms 8 gadiem
gggg rakstīja: Pekinā es biju vēl ļoti ļauns

Autor uz ko viņs tur bija ļauns ? Jeb tomēr jauns
Paldies, labots