Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Lakučs: "Kamēr Štrombergs nesāk tirgot mašīnas vai hamburgerus, ceru uz viņa palīdzību"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Lakučs: "Kamēr Štrombergs nesāk tirgot mašīnas vai hamburgerus, ceru uz viņa palīdzību"
Ivo Lakučs un Māris Štrombergs (2012)
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Latvijas BMX izlases galvenais treneris Ivo Lakučs informē, ka joprojām cer uz pieredzējušā Māra Štromberga palīdzību, lai sakrātu vajadzīgos punktus Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijā, lasāms laikrakstā "Diena".

BMX riteņbraucējiem pēdējā laikā nav sanācis parādīt vēlamos rezultātus. Latvijas olimpiskās vienības A sastāvā tagad nav neviena BMX pārstāvja, B sastāvā ir tikai Edžus Tremanis, bet četri - jaunatnes finansējumā. "Diezgan bēdīgi, jo esam zaudējuši pozīcijas elitē, tāpēc atbalsts ievērojami sarucis," atklāj treneris. "Esam mazliet nokāruši degunus."

Nāciju rangā pirms Londonas olimpiādes Latvija bija starp līderēm, bet tagad atrodas vien desmitajā pozīcijā. Jau pirms olimpiskās kvalifikācijas ir skaidrs, ka nebūs reāli cīnīties par trijām vīriešu olimpiskajām ceļazīmēm uz Tokijas spēlēm. Lakučs uzskata, ka būs grūti izcīnīt pat divas kvotas. Treneris nebūtu pārsteigts, ja divas ceļazīmes pārliecinošāk iegūtu mūsu dāmas, nevis puiši. Vineta Pētersone un Vanesa Buldinska ir perspektīvas, un sievietēm konkurence mazāka.

Māris Štrombergs savulaik izcīnīja divus olimpiskos zeltus (2008, 2012), taču mums joprojām nav savas trases, kas būtu pasaules līmenī. Tiek plānots, ka Valmierā tiks pabeigta trase, lai nākamgad to varētu izmantot Eiropas čempionātā.

Štrombergs patlaban atrodas Kalifornijā un trenējas brīvā režīmā. Vasarā cer startēt Latvijas čempionātā. Lakučs prāto, ka Štromberga dzimtajā Valmierā iepānotais 2019. gada Eiropas čempionāts varētu būt pietiekoši labs kairinātājs, lai divkārtējais olimpiskais čempions tur brauktu arī 32 gadu vecumā un palīdzētu ar punktu krāšanu olimpiskajā kvalifikācijā. "Viņa spējas joprojām ir iespaidīgas," atzīst treneris. "Kamēr viņš Amerikā nesāk tirgot mašīnas vai hamburgus, ceru uz viņa palīdzību." Štrombergs tur pilda sava veida spiega funkcijas, informējot par amerikāņu BMX jaunākajām tendencēm.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Diena", Armands Sametis