Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Babris: "Pēc bobsleja sezonas biju spēcīgs, bet kājas bija kļuvušas nedaudz lēnākas"

Ints Megnis
Ints Megnis

Babris: "Pēc bobsleja sezonas biju spēcīgs, bet kājas bija kļuvušas nedaudz lēnākas"
Helvijs Babris. Foto: Jānis Līgats

Viens no Latvijas labākajiem BMX riteņbraucējiem Helvijs Babris pauž, ka pēc pagājušās ziemas, kad pirmoreiz izmēģināja spēkus bobslejā, smilšu trasē atgriezās spēcīgs, tomēr kājas bija aizmirsušas pedalēšanas tehniku, kas arī viņam liedza sasniegt augstus rezultātus sezonas sākumā.

Pagājušajā nedēļas nogalē jaunuzbūvētajā Valmieras BMX trasē, kas nosaukta olimpiskā čempiona Māra Štromberga vārdā, notika Eiropas čempionāts. Babris pēc ļoti pārliecinošām priekšsacīkstēm tika līdz pusfinālam, bet šo kārtu gan neizdevās pārvarēt.

"Ļoti gribējās finālā, īpaši mājas trasē, bet pusfināls bija reālais mērķis, ko arī sasniedzu. Esmu priecīgs, bet zinu, ka varēju arī tikt finālā," saka Babris, kurš no Latvijas sportistiem Eiropas čempionātā elites grupā bija trešais veiksmīgākais, jo vīru ieskaitē nedaudz augstāk bija Kristens Krīgers, kurš gan arī nepārvarēja pusfinālu, bet starp dāmām daudz mazākā konkurencē divpadsmitniekā tika Vanesa Buldinska.

Pusfinālā Babris startēja no pirmā celiņa, kas šajā trasē nav pats izdevīgākais. "Pārsvarā trašu tas ir labi, bet šeit trase iet uz vidusdaļu, kas nozīmē, ka tam, kurš ir pirmajā celiņā, jābrauc lielāka trajektorija. Ja kāds paņem labāku startu, tev nogriež trajektoriju un tu apstājies. Man arī tā sanāca."

"Eiropas čempionāts ir izdevies. Ja nedēļu iepriekš Latvijas čempionātā vēl bija niansītes - tad elektrība pazuda, tad laida braucienus nepareizā secībā -, tagad viss gāja pēc plāna, arī laiks labs un skatītājiem bija prieks. Lielāko daļu nianšu šajā trasē esmu atkodis, bet ne līdz galam, vēl ir ko piestrādāt. Nebija tā, ka viss bija tīri, bija kļūdiņas, ir pie kā strādāt," saka Babris, atklājot, ka pirms Eiropas čempionāta Latvijas izlases sportistiem trasē izdevies aizvadīt aptuveni desmit treniņu sesijas, kuras slikto laikapstākļu dēļ gan pārsvarā notikušas vienīgi pirmajā taisnē. "Pirmajā tramplīnā parasti uzmetiens ir apaļveidīgs, bet šeit sanāk kā sitiens - brīžiem tevi aizmet gaisā ne tā kā vajag un rodas kritieni. Tā mums bija priekšrocība, jo bijām ļoti daudz braukuši. Tie, kuri atbrauca ceturtdien uz pirmajiem treniņiem, jutās neomulīgi un nevarēja tikt galā."

"To vai šīs sacensības paaugstinās Latvijas BMX līmeni redzēsim vien pēc pāris gadiem. Mačus rādīja TV, varbūt parādīsies interesenti, kas gribēs nodarboties ar šo sporta veidu," pauž sportists.

Kaut nākamnedēļ Beļģijā notiks pasaules BMX čempionāts, Babris tur nedosies, jo nav izcīnījis kvotu, bet startēs Krīgers un Mikus Strazdiņš. "Es viņus vērošu mājās televizorā. Mums nāciju rangā bija jābūt vismaz četrpadsmitajā vietā, lai dabūtu vismaz trīs vietas uz pasaules čempionātu, tomēr bijām zemāk un tāpēc ir tikai divas vietas. Savukārt tās izcīnīja tie, kuri sapelnījuši visvairāk UCI punktus. Man pirmās sacensības neizdevās tik labi, tāpēc arī punktus un kvotu nenopelnīju. Sezonas sākums bija ļoti slikts, nebiju nokoncentrējies galvenajiem startiem. Tagad bija brīvāks laiks, lai sagatavotos Eiropas čempionātam. Cik vien varēju, šo laiku izmantoju, un te arī ir rezultāts."

Ievērojot dzimumu līdztiesību, Tokijas olimpiskajās spēlēs gan vīriem, gan dāmām BMX sacensībās būs pa 24 pārstāvjiem. Vismaz vienu ceļazīmi garantēs 11 valstu pārstāvji pēc Nāciju ranga, kur tiek skaitīti trīs labāko rezultātu īpašnieki, vēl trīs sportisti uz četrgades nozīmīgākajām sacensībām tiks pēc pasaules ranga, bet noslēdzošās divas ceļazīmes sadalīs 2020. gada pasaules čempionātā. Šobrīd Latvija olimpiskajā Nāciju rangā vīriem ir vien 16. vietā, bet dāmām - 14. pozīcijā.

"Ar Tokiju pagaidām vismaz puišiem izskatās čābīgi, jo šobrīd līdz 11. vietai ir tālu. Tomēr vēl būs iespēja nākamā gada pasaules čempionātā - no pāri palikušajiem sportistiem jānobrauc vislabāk. Līdz tam vēl jāstrādā un vispār jātiek uz šo pasaules čempionātu. Līdz gada beigām vācam punktus, droši vien divi labākie brauks arī uz nākamo pasaules čempionātu," saka Babris, kurš cer punktus vākt visu augustu un septembri, bet tad jau oktobra sākumā pievienoties Latvijas bobsleja izlasei, kurā viņš pagājušajā ziemā debitēja pilota lomā. "Pēc bobsleja sezonas biju spēcīgs, bet kājas bija kļuvušas nedaudz lēnākas - bija aizmirsusies pedalēšanas tehnika. Tas arī pietrūka BMX sezonas sākumam. Tomēr noteikti bobslejs arī kaut ko deva, jo visas muskuļu grupas, ko trenējam, ir ļoti līdzīgas, ja ne tās pašas. Var teikt, ka, trenējoties BMX, es paralēli trenējos arī bobslejam. Visu pagājušo gadu, vasaru, ziemu esmu maucis bez apstājas. Dažbrīd liekas, ka ir par daudz, bet tad uzrodas papildus motivācija un atkal gribas darīties un sevi pilnveidot."

  +1 [+] [-]

, 2019-07-15 16:52, pirms 5 gadiem
paliec pie viena sporta, divos sportaveidos neko nesasniegsi vienlaicīgi maļot uz riņki, vienkarši nekad nebūs izcils vienā sportaveidā, kur augstā līmenī vajag nianses noslīpēt

  +1 [+] [-]

, 2019-07-15 20:02, pirms 5 gadiem
Varētu kolēģim piekrist. Izņēmumi pasaulē bijuši, taču ļoti reti. Ja nemaldos, bija ASV labs riteņbraucējs un arī ātrslidotājs Heidens...

     [+] [-]

, 2019-07-15 21:59, pirms 5 gadiem
Varbūt arī nav slikti, ka mēģina abus. Dzīve pati pēc kāda laika ievirzīs pareizajā sporta vaidā. Ja vien Helvijam nav mērķis piedalīties gan vasaras, gan ziemas Olimpiskajās spēlēs. Tas arī var būt cienījams uzstādījums. Mums ir arī Līna Mūze, kas vasarā met šķēpu (un šosezon faktiski ir mūsu līdere šķēpā), bet ziema trenējas monobobā ar mērķi tikt uz Pekinas spēlēm.

     [+] [-]

, 2019-07-15 22:23, pirms 5 gadiem
Slikti nav, ja vienkarsi megina, ja grib olimpiade pa medalam sisties, tad nevares shitaa pa gaisu pievienojas oktobrii, tas tak nav nopietni, dzeki jau no junija mauc nometnes

     [+] [-]

, 2019-07-15 22:43, pirms 5 gadiem
es zinu labāk rakstīja: Slikti nav, ja vienkarsi megina, ja grib olimpiade pa medalam sisties, tad nevares shitaa pa gaisu pievienojas oktobrii, tas tak nav nopietni, dzeki jau no junija mauc nometnes
Viņa izvēlētajos sporta veidos to grūti savienot ļoti augstā līmenī. Varbūt čalis pēc kādas sezonas sapratīs, vai viņam labāk braukt ar BMX vai stūrēt bobsleja kamanas. Šobrīd ir tā, ka varbūt tas nāk kaut kur pa labu abiem veidiem. Ļoti labi viņš sestdien ņēma tās trajektorijas, iespējams, ka tās kā reiz bija iemaņas, kas paņemtas no bobsleja. Tad jau redzēs!

     [+] [-]

, 2019-07-15 22:59, pirms 5 gadiem
es zinu labāk rakstīja: Slikti nav, ja vienkarsi megina, ja grib olimpiade pa medalam sisties, tad nevares shitaa pa gaisu pievienojas oktobrii, tas tak nav nopietni, dzeki jau no junija mauc nometnes
ja ir bobsleja stūmējs, tad gan var normāli apvienot,,,
kā piem. britu stūmējs Fīrons ikdienā trenējoties ar bobslejistiem izskrējis jaunu PB-9,96,labas vietas guvis DL posmos utt.