Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Talantīgais BMX riteņbraucējs Glāzers mēnesi pirms EČ Valmierā salauzis žokli

Talantīgais BMX riteņbraucējs Glāzers mēnesi pirms EČ Valmierā salauzis žokli
Edvards Glāzers piedzīvo liktenīgo kritienu. Foto no sportista Facebook profila

Talantīgais Latvijas BMX riteņbraucējs Eduards Glāzers nedaudz vairāk nekā mēnesi pirms Eiropas čempionāta, kas gaidāms Valmierā, salauzis žokli, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja sportista treneris Olafs Lakučs. Pagaidām vēl nav zināms cik ilgu laiku prasīs atveseļošanās, bet sportists ir gatavs darīt visu, lai paspētu atgriezties līdz svarīgajām sacensībām.

Pagājušajā nedēļas nogalē Francijā notika piektais un sestais Pasaules kausa posms, Glāzeram nepatīkamu kritienu piedzīvojot pirmās dienas 1/16 finālā, trases otrajā taisnē piezemējoties uz žokļa.

"Kaut Francijā rentgens teica, ka nekā nav, vakar pārbaudījāmies Latvijā un tika secināts, ka ir lūzums," saka Lakučs. "Līdz rītdienai jāpieņem lēmums, kā traumu ārstēsim. Fiziski viss sadzīs, bet vai sadzīs arī morāli, tas ir liels jautājums, ko šobrīd nevaram prognozēt. Darīsim visu, lai atjaunotos līdz Eiropas čempionātam. Šobrīd ir ļoti ierobežota ēdiena uzņemšana, drīkst lietot tikai to, kas ir šķidrs, bet sportistu ar šķidru ēdienu ir grūti piebarot. Padevušies neesam, bet darīsim visu iespējamo. Mums pieejami visi labākie ārsti ir tālāk viss atkarīgs no mātes dabas."

Glāzers šobrīd ir Eiropas kausa līderis junioru ieskaitē, bet Pasaules kausa sacensībās brauc starp elites vīriem, šosezon veiksmīgākajās sacensībās esot 49. vietā. Eiropas čempionāts Valmierā notiks no 11. līdz 14. jūlijam. Pagājušajā nedēļā treniņā atslēgas kaula un rokas īkšķa lūzumu guva šīs sezonas veiksmīgākā Latvijas dāmu braucēja Vanesa Buldinska, kura arī cer pagūt atlabt līdz Eiropas čempionātam.

"Mums jaunajā trasē bijis viens izmēģinājuma treniņš. Trase nav sarežģīta, bet ir ar zināmiem āķīšiem. Ļoti daudz izteiks laikapstākļi, proti, vējš - otrajā taisnē ir sarežģīts lēciens un pretvēja gadījumā tā var kļūt par milzīgu klupšanas akmeni," atklāj Lakučs. "Franču rokraksts trasē ir jūtams. Tā ir īsiņa, bet ar āķīšiem. Kādam no mūsu sportistiem būs parocīga, kādam ne tik, jo nevar ieskrieties. Ja ar nākamo nedēļu tiksim trasē trenēties, mums būs pietiekoši daudz laika, lai tai piešautos. Simtprocentīgs apstiprinājums tam nav, bet visi tēmē uz to, ka 17. jūnijā tā varētu tikt atvērta pilnvērtīgiem treniņiem."

Runājot par situāciju Latvijas BMX riteņbraukšanā kopumā, kur šosezon sportisti mūs nepriecē ar augstiem rezultātiem, Lakučs nebija noskaņots pesimistiski.

"Jūtams, ka nav Māra, jo viņš mums vienmēr uzlaboja kopējo ainu. Šobrīd to varētu salīdzināt ar Nīderlandes situāciju - viņiem ir viens līderis, kas nepārtraukti brauc pa priekšu, tāpēc neviens nepamana, ka pārējie kratās pa astotdaļfināliem. Mūsējiem ir, kur strādāt, bet esam nosacīti nostabilizējušies astotdaļfināla zonā jeb starp 64 labākajiem no vairāk nekā 200 braucējiem," stāsta treneris. "Varbūt no malas liekas, ka tas nav nekāds rezultāts, ja salīdzina ar Māri un Edžu, tomēr mums ir daudzi jaunie, vienīgi Kristens Krīgers ir nedaudz vecāks. Visi šobrīd atrodas vienā pozīcijā - kurš vairāk strādās, kļūs par līderi. Kaut šobrīd nevaram ieplānot medaļas elites grupā, pasaules gals nav pienācis. Junioru līmenī vēl varējām plānot medaļu, bet viens kritiens šīs cerības ir pamainījis. Tajā pat laikā jāsaka, ka labā formā ir pirmā gada juniors Niks Rožukalns, kuram Valmierā vajadzētu būt finālā. Tikmēr lielo līmenis šobrīd ir pusfināls. No meitenēm gan gribētos vairāk. Ja iepriekš viņas stabili brauca pa pusfināliem un bija pat pāris fināli, šogad izskatās, ka visas pārējās ir pielikušas."

Kaut Tokijas olimpisko spēļu rangā Latvijas pozīcijas šobrīd nav spīdošas, Lakučs prognozē, ka no Latvijas uz četrgades nozīmīgāko notikumu tāpat tiks viens vīru sportists un viena dāma. "Šobrīd mūsu cerības ir aizbraukt caur individuālo rangu un nākamā gada pasaules čempionātu. Pie zināmas veiksmes nekādām problēmām nevajadzētu būt. To, kurš aizbrauks, gan neņemos paredzēt, jo gan puišu, gan meiteņu grupā visi ir vienā līmenī - uz olimpiskajām spēlēm tiks tas, kurš pirmais sev pārkāps pāri un noticēs."

Ievērojot dzimumu līdztiesību, Tokijas olimpiskajās spēlēs gan vīriem, gan dāmām BMX sacensībās būs pa 24 pārstāvjiem. Vismaz vienu ceļazīmi garantēs 11 valstu pārstāvji pēc Nāciju ranga, kur tiek skaitīti trīs labāko rezultātu īpašnieki, vēl trīs sportisti uz četrgades nozīmīgākajām sacensībām tiks pēc pasaules ranga, bet noslēdzošās divas ceļazīmes sadalīs 2020. gada pasaules čempionātā.


, 2019-06-11 18:36, pirms 5 gadiem
damn,fck
, 2019-06-11 20:09, pirms 5 gadiem
Veseļojies, Edvard, tu esi reālā visas Latvijas cerība uz medaļu junioru finālā!
, 2019-06-11 22:14, pirms 5 gadiem
Zdeno Chara Stenlija kausa 5.finālspēlē arī žokli salauza. Apskatnieki jau paredzēja, ka šim ne tikai sezonai, bet pat karjerai līdz ar to gals. Bet nē- nākamajā spēlē bija jau atpakaļ. Tā kā ir no kā ņemt piemēru
Veronika Monika Stūriška (no kreisās) un Edgars Langmanis
Foto: Nico Van Dartel

Langmanis un Stūriška triumfē UEC BMX Eiropas kausa 6. posmā

Svētdien Čehijas pilsētā Benātki pie Jizeras norisinās UEC BMX Eiropas kausa 6. posms. Junioru puišu grupā otro šīs sezonas uzvaru guva “BMX Rīga/ RRS” sportists Edgars Langmanis, bet iepriekšējā posmā triumfējušais Kristers Apels finālā piedzīvoja kritienu un ieņēma astoto pozīciju. Dāmu U23 grupā nepārspēta palika “Silvas ziķeru” braucēja Veronika Monika Stūriška.
Kristers Apels (pa vidu) un Edgars Langmanis (no labās) uz goda pjedestāla junioru grupā UEC BMX Eiropas kausa 5. posmā

Foto: Nico Van Dartel

Apelam karjeras pirmā BMX Eiropas kausa uzvara junioros; Langmanis trešais

Sestdien Čehijas pilsētā Benātki pie Jizeras norisinās UEC BMX Eiropas kausa piektā posma sacensības. Junioru grupā, pēc izcila starta, finālā uzvaru izcīnīja “BMX Rīga/ RRS” pārstāvis Kristers Apels, bet viņa kluba biedrs Edgars Langmanis ieguva trešo vietu. Vīru elitē soli no fināla palika Rinalds Jānis Kārkliņš.
Edgars Langmanis
Foto: Nico van Dartel

UEC BMX Eiropas kausa Čehijas posmos startēs 73 Latvijas sportisti

Sestdien un Svētdien Čehijas pilsētā Benātki pie Jizeras norisināsies UEC BMX Eiropas kausa piektā, kā arī sestā posma sacensības. Dažādās vecuma un meistarības grupās startēs kopumā 73 Latvijas sportisti. Viņu vidū arī iepriekšējos posmos uzvaras guvušie – Veronika Monika Stūriška, Edgars Langmanis un Ģirts Jonkus.