Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Pētersone sezonas pirmajā PK posmā apstādināta ceturtdaļfinālā

Pētersone sezonas pirmajā PK posmā apstādināta ceturtdaļfinālā
Vineta Pētersone. Foto: Sanda Tūtere.

Atšķirībā no iepriekšējām sezonām, šoreiz Pasaules kausa izcīņa BMX riteņbraukšanā iesākās Austrālijā. Agrā 1. februāra rītā olimpisko sezonu iesāka arī Latvijas vadošie BMX riteņbraucēji. Labāko rezultātu uzrādīja Vineta Pētersone, kurai sasniegts ceturtdaļfināls, kamēr Kristens Krīgers un Helvijs Babris izstājās jau sešpadsmitdaļfinālā.

BMX riteņbraukšanas svarīgākās ziņas starpsezonā saistītas ar Nīderlandes sportista, pagājušās sezonas pasaules čempiona, Tvana van Genta savainojumu. Van Gents, par kuru "Red Bull" pagājušajā gadā uzņēma dokumentālo filmu "All or Nothing", 22. janvārī jau bija ieradies Austrālijā, kad treniņa laikā svaru zālē viņš nopietni savainoja roku, kā rezultātā šobrīd nāksies izlaist 8 līdz 12 nedēļas. Tas ļoti nopietni ietekmēs viņa kvalificēšanās procesu Tokijas olimpiskajām spēlēm. Lai tām kvalificētos, viņam jāspēj saglabāt pozīcija labāko trijniekā Nīderlandes rangā. Taču jāatceras, ka arī pagājušā sezona van Gentam iesākās ļoti neveiksmīgi, tomēr ar lielu motivāciju un smagu darbu viņam izdevās sasniegt labākos rezultātus tieši sezonas svarīgākajos mačos - sudrabs Eiropas čempionātā Valmierā un zelts pasaules čempionātā lietainos apstākļos Beļģijā. Un olimpiskajā sezonā motivācija noteikti nevar būt mazāka!

Visi pārējie pasaules labākie BMX riteņbraucēji gan ir ierindā, lai cīnītos par ļoti vērtīgiem punktiem Tokijas olimpisko spēļu atlasē. Savus pērnās sezonas titulus Pasaules kausa izcīņā šosezon aizstāvēs holandieši Nīks Kimans un Laura Smuldersa. Latviju pirmajā PK posmā pārstāvēja četri sportisti - Vineta Pētersone, Vanesa Buldinska, Helvijs Babris un Kristens Krīgers. Kā treneri uz Austrāliju līdzi devušies arī Ivo Lakučs, kurš decembrī paziņoja par atkāpšanos no Latvijas izlases galvenā trenera amata, un Miks Puķītis.

Pēdējo reizi PK posms Austrālijā notika 2008. gadā, un šogad pēc 12 gadu pārtraukuma austrālieši atkal atguva tiesības rīkot šo pasākumu. "Cycling Australia" BMX riteņbraukšanas tehniskais direktors Veids Būtss Šepartonas trasi raksturoja kā salīdzinoši līdzenu ar nelieliem, taču diezgan sarežģītiem pauguriem jeb "pampakiem". Starpsezonas periodā šai trasei tika uzklāts jauns segums, kā arī rekonstruēts 8 metrus augstais starta kalns.

Gan Babris, gan Krīgers 35 grādu karstumā spēja pārvarēt pirmo kārtu. Latvijas čempions Krīgers to izdarīja diezgan pārliecinoši, finišēdams otrajā vietā tikai aiz Štefana Haila no Vācijas, kamēr Babrim par automātisko kvalifikāciju nācās pacīnīties, jo pēc pirmā pagrieziena viņš bija tikai piektais, taču līdz finišam spēja tikt četriniekā. Tikmēr sievietēm labāko četriniekā spēja iekļūt tikai Pētersone (finišēja trešā), tiesa, francūzietes Doduā kritiena dēļ, kas Pētersonei bija ļoti izdevīgs, jo aizkavēja arī divas citas konkurentes. Buldinska visa brauciena laikā cīnījās par ceturto vietu, tomēr finišā palika piektā. Vietu astotdaļfinālā viņa nodrošināja pēdējās cerības braucienā, kur finišēja otrā.

Sešpadsmitdaļfinālu neizdevās pārvarēt nedz Helvijam Babrim, nedz Kristenam Krīgeram. Babris jau pašā startā nespēja tikt līderu grupā pēc pirmā pagrieziena, taču no 6. vietas spēja pietuvoties 4. vietā esošajam francūzim Igo Maršalekam. Valmierietim bija lielāks ātrums un pēdējā virāžā viņš vēlējās Maršaleku apdzīt, taču notika sadursme un abi sportisti piedzīvoja kritienu. Līdzīga situācija startā bija arī Kristenam Krīgeram, kuram arī neizdevās iespraukties starp līderiem pirmajā taisnē, kā rezultātā ceļazīme uz astotdaļfinālu tika zaudēta un finišā tikai 7. vieta. Jāpiebilst gan, ka Krīgeram bija diezgan spēcīgs brauciena sastāvs - olimpiskais čempions Konors Fīldss no ASV, pasaules čempionāta medaļnieks Trejs Vaits no Lielbritānijas, kā arī Brazīlijas un Argentīnas čempioni Renato Rezende un Nikolass Toress.

Astotdaļfinālā neizdevās tikt arī latviešu izcelsmes austrālietim Metam Kraševskim (vectēvs bija latviešu emigrants), kurš savā braucienā palika septītais. Tāpat vilšanos, netiekot astotdaļfinālā, piedzīvoja arī viens no Nīderlandes līderiem Deivs van der Burgs, amerikānis Nikolass Longs un brits Trejs Vaits.

Vienīgā latviete, kura spēja iekļūt ceturtdaļfinālā, bija Vineta Pētersone. Savā astotdaļfināla braucienā viņa kā pēdējā nobrauca no starta kalna, taču pirmajā taisnē spēja apdzīt divas konkurentes, paceļoties uz 4. pozīciju, ko arī godam noturēja līdz finišam. Vanesa Buldinska gan bija ievērojami vājāka par pārējām piecām sportistēm savā braucienā un finišēja pārliecinoši pēdējā, 6. vietā.

Ceturtdaļfinālā Pētersone, startēdama pa ārējo celiņu, atpalika jau no paša sākuma un brauciena laikā nespēja apsteigt nevienu konkurenti, finišējot pēdējā. Kopā ar Vinetu braucienā startēja arī divkārtējā olimpiskā čempione Mariana Pahona no Kolumbijas, kā arī Eiropas spēļu uzvarētāja Simone Kristensena no Dānijas.

Fināls vīriešiem, PK 1. posms

V.SportistsValstsRezultāts
1.Nīks KimansNīderlande33.040
2.Entonijs DīnsAustrālija+0.148
3.Aizaks KenedijsAustrālija+0.316
4.Konors FīldssASV+0.458
5.Silvians AndrēFrancija+0.892
6.Jošitako NagasakoJapāna+1.128
7.Dāvids GrāfsŠveice+1.548
8.Romēns MajēFrancija+1.753

Fināls sievietēm, PK 1. posms

V.SportisteValstsRezultāts
1.Alise VilobijaASV36.345
2.Saja SakakibaraAustrālija+0.126
3.Mariana PahonaKolumbija+1.227
4.Laura SmuldersaNīderlande+1.235
5.Lorena ReinoldsaAustrālija+1.237
6.Džūdija BāuvaNīderlande+1.666
7.Manona ValentinoFrancija+1.737
8.Aksela EtjēnaFrancija+2.456

Pasaules kausa izcīņas otrais posms norisināsies jau rīt Šepartonas trasē.


Veronika Monika Stūriška (no kreisās) un Edgars Langmanis
Foto: Nico Van Dartel

Langmanis un Stūriška triumfē UEC BMX Eiropas kausa 6. posmā

Svētdien Čehijas pilsētā Benātki pie Jizeras norisinās UEC BMX Eiropas kausa 6. posms. Junioru puišu grupā otro šīs sezonas uzvaru guva “BMX Rīga/ RRS” sportists Edgars Langmanis, bet iepriekšējā posmā triumfējušais Kristers Apels finālā piedzīvoja kritienu un ieņēma astoto pozīciju. Dāmu U23 grupā nepārspēta palika “Silvas ziķeru” braucēja Veronika Monika Stūriška.
Kristers Apels (pa vidu) un Edgars Langmanis (no labās) uz goda pjedestāla junioru grupā UEC BMX Eiropas kausa 5. posmā

Foto: Nico Van Dartel

Apelam karjeras pirmā BMX Eiropas kausa uzvara junioros; Langmanis trešais

Sestdien Čehijas pilsētā Benātki pie Jizeras norisinās UEC BMX Eiropas kausa piektā posma sacensības. Junioru grupā, pēc izcila starta, finālā uzvaru izcīnīja “BMX Rīga/ RRS” pārstāvis Kristers Apels, bet viņa kluba biedrs Edgars Langmanis ieguva trešo vietu. Vīru elitē soli no fināla palika Rinalds Jānis Kārkliņš.
Edgars Langmanis
Foto: Nico van Dartel

UEC BMX Eiropas kausa Čehijas posmos startēs 73 Latvijas sportisti

Sestdien un Svētdien Čehijas pilsētā Benātki pie Jizeras norisināsies UEC BMX Eiropas kausa piektā, kā arī sestā posma sacensības. Dažādās vecuma un meistarības grupās startēs kopumā 73 Latvijas sportisti. Viņu vidū arī iepriekšējos posmos uzvaras guvušie – Veronika Monika Stūriška, Edgars Langmanis un Ģirts Jonkus.