Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Pirmoreiz pieķerta sportiste, izmantojot velosipēdu ar paslēptu motoru

Rolands Eliņš

Pirmoreiz pieķerta sportiste, izmantojot velosipēdu ar paslēptu motoru
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās riteņbraukšanas savienības (UCI) prezidents Braiens Kuksons apstiprinājis, ka pirmoreiz šī sporta veida vēsturē konstatēta krāpšanās, kurā augstākā līmeņa sacensībās velosipēds aprīkots ar motoru.

Unikālais gadījums fiksēts pasaules čempionātā velokrosā, kur 19 gadus vecā Beļģijas sportiste Femke van den Drīsše izmantoja velosipēdu, kurā tika atrasti neatļauti uzlabojumi. Viņas velosipēds pēc sacensību beigām tika pārbaudīts kopā ar pārējo sportistu ekipējumu, un atklājies, ka tajā paslēpts motors. UCI pārstāvji izmantojuši īpašu ierīci šīs krāpšanās atklāšanai un pēc sēdvietas noņemšanas atklājuši tajā paslēptus vadus.

„Pilnīgi skaidrs, ka šī bijusi tehnoloģiska krāpšanās,” paziņojis UCI prezidents Braiens Kuksons. „Velosipēdā bija paslēpts motors. Nedomāju, ka tas ir liels noslēpums. Šī būs ziņa visiem sportistiem, kuri vēlas izmantot neatļautus paņēmienus, jo esam pierādījuši, ka mūsu tehnoloģijas darbojas un spējīgas pieķert arī šāda veida krāpniekus.”

Pat van den Drīsše gan noliedza, ka būtu apzināti krāpusies, sakot, ka viņas draudzenei bijis tieši tāds velosipēds, taču kļūdījies mehāniķis, sajaucot, ar kuru velosipēdu paredzēts piedalīties sacensībās.

UCI jaunos noteikumus par „tehnoloģiskās krāpšanās” aizliegšanu pieņēma pagājušajā gadā, un tajos kā soda mērs paredzēta ne mazāk kā sešu mēnešu ilga diskvalifikācija un soda nauda no 18 tūkstošiem eiro līdz 180 tūkstošiem eiro.

Izmantotie resursi:
UCI confirms motorised bike at Cyclo-cross...

     [+] [-]

, 2016-01-31 23:46, pirms 8 gadiem
Opiņā! Lenss noteikti tagad kož pirkstos, bāc būtu es toreiz izdomājis kko tādu.

  -2 [+] [-]

, 2016-01-31 23:57, pirms 8 gadiem
diez cik tas motors viņai palīdzēja? nekādu milzīgo jau noslēpt nav iespējams, un tas visdrīzāk ir elektromotors, var jau būt ka kaut ko deva, bet ne būtiski

  +3 [+] [-]

, 2016-02-01 01:07, pirms 8 gadiem
Būsi pārsteigts, cik daudz tas motors var dot.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-02-01 02:22, pirms 8 gadiem
Es nesaprotu, vai to motoru atrada tajā ritenī, ar kuru viņa finišēja (finišēja stumjot, jo salūza kaut kas) vai kādā citā, ar kuru "oficiāli" sacensībās nebrauca? Pēc pagaidām pieejamās info nav skaidri saprotams. Kurš zina?

  +1 [+] [-]

, 2016-02-01 02:31, pirms 8 gadiem
Ibra rakstīja: Es nesaprotu, vai to motoru atrada tajā ritenī, ar kuru viņa finišēja (finišēja stumjot, jo salūza kaut kas) vai kādā citā, ar kuru "oficiāli" sacensībās nebrauca? Pēc pagaidām pieejamās info nav skaidri saprotams. Kurš zina?
Atrada tajā ar ko brauca, nejau tam kas pie mājas stāv.. iesaku rakstu izlasīt, tad nebūs tādi jautājumi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-02-01 03:24, pirms 8 gadiem
bebitis rakstīja: Atrada tajā ar ko brauca, nejau tam kas pie mājas stāv.. iesaku rakstu izlasīt, tad nebūs tādi jautājumi
Paldies, draugs. BBC nebiju atvēris.
Neskaidrība bija tāpēc, ka te Motors scandal: Indications that Belgian Under... rakstīts, ka šo konkrēto velosipēdu uzgāja boksos. Pati viņa arī dievojas, ka tas ir drauga velosipēds, un, tā kā velokrosā riteņus sacīkstes laikā maina, man bija interesanti, vai viņa pieķerta nozieguma vietā, tā sacīt.

  +1 [+] [-]

, 2016-02-01 08:27, pirms 8 gadiem
Autor, kas sēdvieta?
Pēc pirmā apļa, UCI veica kontroli pitstopā atstātiem velo ar planšetei līdzīgu elektronisku ierīci. Izņemot sēdekļa stuti, tika atklāti vadi, savukārt noņemot klaņus - monoblokā motors.
Lai arī arī sportiste dievojas, ka tas nav viņas velo, tomēr viņas labā nerunā citi fakti - viņas brālis pašlaik izcieš 4 gadu diskvalifikāciju par dopingu - EPO.
Sportistei draud diskvalifikāciju no 6 mēnešiem, bet komandai (iespējams pat Beļģijas izlasei) - 6 mēnešu diskvalifikācija un 900 000 EUR sods.
Femke bija vien no favorītēm šajos U23 mačos, pirms tam izcīnot Eiropas titulu.Tomēr sestdien nočakarēja startu, un brauca ap 10-12 vietu, tā arī par uzvaru necīnijās. Liekas, apli pirms beigām, pat izstājās.
Femke 1. novembrī izcīnīja 2. vietu Elites grupā vienā no grūtākajiem krosiem Kopenbergā - nu arī tas tagad ir stipri aizdomīgi. Konkurentes jau twiterī bija ielikušas video, kur Femke veic aizdomīgas manipulācijas ar pārslēdzēju - iespējams ieslēdzot-izslēdzot motoru.
Kā teica Belģijas riteņbraukšanas federācijas prezidents - tas ir lielākais apkaunoujums viņa dzīve - un viņš esot pieredzējis daudz...

     [+] [-]

, 2016-02-01 09:05, pirms 8 gadiem
parazutis rakstīja: Konkurentes jau twiterī bija ielikušas video, kur Femke veic aizdomīgas manipulācijas ar pārslēdzēju - iespējams ieslēdzot-izslēdzot motoru.
links?

     [+] [-]

, 2016-02-01 10:23, pirms 8 gadiem
Šajā video nianses nav redzamas, bet aiziet garām sāncensēm kā stāvošām.

https://www.youtube.com/watch?v=kv3...

  +1 [+] [-]

, 2016-02-01 10:31, pirms 8 gadiem
Par motoru:

It produces between 50 to 75 watts for about an hour and a half, does 150 watts for an hour and in its highest setting, produces 250 watts for up to 30 minutes.

Hidden motor demonstration with Greg LeMond |...

Netrenēts indivīds tipiski nespētu noturēt 200W stundas garumā. Velokrosa sacensību garums ir zem stundas.

700W ir aptuveni šāds kosmoss, to var izturēt tikai pāris minūtes: https://www.youtube.com/watch?v=S4O...

  +2 [+] [-]

, 2016-02-01 11:31, pirms 8 gadiem
Te vispār paveras plašs darba lauks. Kāpēc, piemēram, Dārziņam slidās nevarētu iestrādāt sniega motociklus? Vai Tomasam Dukuram sliecēs?