Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

UCI neatrod pierādījumus mehāniskajam dopingam "Tour de France" laikā

UCI neatrod pierādījumus mehāniskajam dopingam "Tour de France" laikā
Velosipēda ievietošana mobilajā rentgena kabinetā
Foto: cyclingnews.com

Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) veikusi daudz pārbaužu, bet nav atradusi pierādījumus, ka prestižā "Tour de France" velobrauciena laikā kāds no sportistiem būtu izmantojis tā dēvēto mehānisko dopingu. Sacensību laikā ar apvainojumiem par iespējamu mehāniskā dopinga lietošanu saskārās arī latvietis Toms Skujiņš.

Laikā, kamēr Skujiņam velobrauciena pirmajā daļā piederēja kalnu karaļa līdera krekliņš, viņš iekļuva kritienā un pēc tam internetā izplatījās video, kurā bija redzams, ka tikko paceltajam latvieša velosipēdam pilnā ātrumā griežas aizmugurējā riepa. Sarunā ar Sportacentrs.com velobrauciena laikā, atbildot uz jautājumu par to, Skujiņš nedaudz aizsvilās. "Video nav pilnīgs. Ir arī otrs video, kurā var redzēt, ka pirms tam mēģinu uzlikt ķēdi. Varu visiem, kas netic, pateikt, ka tagad katru dienu, kad esmu uz pjedestāla, mans ritenis tiek pārbaudīts."

Apvainojumi internetā saistībā ar šo tēmu Skujiņam turpinājās vēl pāris dienu.

"Tour de France" velobrauciens noslēdzās svētdien, dienu vēlāk UCI pavēstot, ka tā ļoti nopietni piegājusi testiem par mehānisko dopingu un sacensību laikā 164 reizes velosipēdiem veikti rentgena test, bet visi rezultāti bijuši negatīvi. UCI ir spiesta pastiprināti cīnīties pret mehānisko dopingu pēc Francijas televīzijas izplatītajām šaubām par iepriekšējām ierīcēm, kas pārbaudīja velosipēdus. Tās tika ieviestas, kad 2016. gadā pasaules čempionātā velokrosā beļģu braucējas Femkes van den Drīšes velosipēdā tika atrasts primitīvs motoriņš. Tiek uzskatīts, ka pašlaik sportisti jau varētu izmantot daudz smalkāku mehānisko dopingu, kas ietvertu elektromagnētiskos riteņus.

Martā UCI paziņoja par īpašu stratēģiju cīņā pret mehānisko dopingu, izveidojot īpašu mobilo rentgena kabinetu, kā arī apsolot izmantot siltuma kameras un īpašu video iekārtu, kas pētītu visus televīzijas kadrus, izceļot aizdomīgas epizodes.

"UCI šodien var apstiprināt, ka veica stingtas pārbaudes 2018. gada "Tour de France" laikā, cīnoties pret tehnoloģisko krāpšanos," teikts federācijas pirmdien izplatītajā preses paziņojumā. "Testi tika veikti ar dažādām tehnoloģijām - magnētisko skenēšanu, rentgenu un termālajām kamerām pirms posmiem, to laikā un pēc posmiem. Visi testi noslēdzās ar negatīvu rezultātu."

Magnētiskās skenēšanas metode, kas tiek lietota jau divus gadus, 21 posma laikā kopā tika izmantota 2852 reizes, kamēr pēc posmiem 164 reizes velosipēdi tika pārbaudīti ar rentgenu.

Izmantotie resursi:
UCI finds no evidence of mechanical doping at...


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-07-30 23:28, pirms 6 gadiem
Vellapēda.
, 2018-07-31 08:09, pirms 6 gadiem
Absolūti neinteresē šis rijēju sporta veids, bet noskatoties video desmit reizes visās desmit absolūti skaidri redzams, kā aizmugurējais rats sākumā tiek stumts, tad piepaceļot sagriezts braukšanas virzienā un pēkšņi dabū nenormālu rotācijas ātrumu, kāda vēl ķēde ibio??? Tur pat pēda nav uz pedāļa, lai varētu teikt ka iegrieza liekot ķēdi!
, 2018-07-31 17:19, pirms 6 gadiem
Kamerās jau var izskatīties dažādi, bet Skujiņa gadījumā nekas mehānisks nebūtu vajadzīgs, lai dzīvē imitētu identisku situāciju, ja ričukam perfektā stāvoklī gultņi (kreisā roka tur sēdeklī, labā rokā strauji iegriež pedāļus, lai uztītu ķēdi uz zobrata, uzreiz ar labo tver pie stūres un paceļ visu ričuku, liekot uz seguma, viss pārējais tīra inerce), pat smieklīgi, ka kam tik vienkāršam tādu uzmanību pievērsa.
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.
Foto: Māris Vancevičs/LRF
1

Kupli apmeklētajā "Dobeles kausā" latviešiem panākumi zēnu un jauniešu grupās

Aizvadītās nedēļas nogalē Apguldē un Kroņaucē vairāk nekā 400 sportisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Beļģijas piedalījās tradicionālajā “Dobeles kausā”, kas ievadīja arī Latvijas un Baltijas kausa sezonu. Ja elites un junioru grupās uzvaras guva kaimiņvalstu sportisti, tad jauniešu un zēnu grupās labākie bija mūsu valsts sportisti.
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Ridley team

Blūms Pasaules kausa sezonu XCO krosā iesāk ar 26. vietu

Svētdienas vakarā pēc Latvijas laikā Brazīlijas pilsētā Mairiporā aizvadīts UCI Pasaules kausa pirmais posms MTB XCO krosā. Tajā uzvarēja ASV čempions Kristofers Blevins, bet Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms 106 sportistu konkurencē finišēja 26. vietā.