Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Smukuļa komandas veterāns Paulini uzvar izdzīvošanas sacensībās "Gent – Wevelgem"

Toms Markss
Toms Markss

Smukuļa komandas veterāns Paulini uzvar izdzīvošanas sacensībās "Gent – Wevelgem"
Luka Paulini
Foto: velonews.com

Svētdien Beļģijā ļoti nepatīkamos laika apstākļos norisinājās prestižā riteņbraukšanas klasika "Gent – Wevelgem". Par uzvarētāju 240 kilometru garajā distancē kļuva Gata Smukuļa 38 gadus vecais komandas biedrs Luka Paulini. Tikmēr finišu sasniedza vien 39 no vairāk nekā 200 dalībniekiem. Smukulis distances laikā no sacensībām izstājās.

Līdzīgi kā Latvijā, arī riteņbraukšanas lielvalstī Beļģijā laika apstākļi nelutina. Nedēļas nogalē tur valdīja ļoti vēss laiks, ko pavadīja spēcīgs vējš un lietus. Svētdien Beļģijas pilsētas Ģentes pievārtē startēja tradicionālā riteņbraukšanas klasika – "Gent – Wevelgem". Šīs sacensības tika rīkotas jau 77. reizi.

Ņemot vērā velobrauciena distanci, bieži vien pie panākumiem tiek sprinteri. Tas tādēļ, jo, lai arī trasē bija deviņi kāpumi, iepriekšējos gados tos sekmīgi, kopā ar līderiem, pievarējuši vadošie sprinteri. Pagājušajā gadā uzvarēja Džons Degenkolbs. Panākumus guvuši arī Peters Sagans (2013. gadā) un Toms Boonens (2012. un 2011. gadā).

Jau no starta varēja prognozēt, ka šī gada velobrauciens, ņemot vērā lielo vēju, kas brīžiem pat sasniedza vētru, kā arī lietu, būs īpaši smags. Distances sākuma daļā izveidojās dienas atrāviens, kurā iesaistījās septiņi sportisti. Starp viņiem bija arī krievs Pāvels Bruts ("Tinkoff – Saxo") un austrālietis Džese Sergents ("Trek Factory"). Lielajā pretvējā, kas valdīja sākuma daļā, bēgļi spēja iegūt pat deviņu minūšu vadību. Tikmēr peletonam šoreiz klājās ļoti smagi. Vētrainajos laika apstākļos notika vairāki kritieni. Tajos cieta vairāki favorīti, viņu vidū arī Marks Kavendišs. Lielā grupa sadalījās divās daļās. Gatis Smukulis atradās otrajā grupā. Izdzīvošanas sacensības turpinājās arī tālāk. Sekoja vēl vairāki kritieni, pēc kuriem sportistu velosipēdi pat ielidoja kanālā.

Bēgļi tika noķerti samērā laicīgi, tomēr no peletona nekas daudz vairs pāri nebija palicis. Tuvojoties finišam, līderu grupā atradās seši riteņbraucēji – Luka Paulini ("Katusha"), Nikijs Terpstra, Stijns Vandenbergs (abi "Etixx – Quick Step"), Džerains Tomass ("Sky"), Jens Debušērs ("Lotto – Soudal") un Seps Vanmarke ("LottoNL – Jumbo").

Izšķirošie mirkļi norisinājās sešus kilometrus pirms finiša, kad solo izrāvienu veica šajās sacensībās jau vairākas reizes kritušais un savu velosipēdu nomainījušais Paulini. 38 gadus vecais itāļu veterāns ieguva nelielu pārsvaru, bet pieci sekotāji, starp kuriem divi bija vienas komandas pārstāvji, savā starpā īsti nesastrādājās, lai spētu Paulini noķert. Trīs kilometrus pirms finiša sekotāji jau sadalījās, tomēr vēl izmisīgi centās noķert Gata Smukuļa komandas biedru, tomēr tas neizdevās. Itālietis, kuram šis bija jau 15. panākums profesionālajā sportā, viens sasniedza finišu un izcīnīja spožu uzvaru. Cīņā par otro vietu Terpstra pārspēja Tomasu.

Peletons, kurā vairs brauca tikai 25 sportisti, finišu šķērsoja 6 minūtes un 54 sekundes aiz uzvarētāja. Ātrākais šeit bija Aleksandrs Kristoffs, kuram devītā vieta. Finišu sasniedza vien 39 no 248 dalībniekiem. Arī Gatis Smukulis finišu brīžiem ekstremālajos laika apstākļos nesasniedza.

Gent – Wevelgem velobrauciens:

VVārds UzvārdsValstsKomandaLaiks
1.Luca PaoliniItālijaKatusha06:20:55
2.Niki TerpstraNīderlandeEtixx – Quick Step+00:00:11
3.Geraint ThomassLielbritānijaSky+00:00:11
4.Stijn VanderberghBeļģijaEtixx – Quick Step+00:00:18
5.Jens DebusschereBeļģijaLotto – Soudal+00:00:26
6.Sep VanmarceBeļģijaLottoNL – Jumbo+00:00:40
DNFGatis SmukulisLatvijaKatusha