Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Ozols

Skujiņš, Neilands un Liepiņš pasaules čempionātā Jorkšīrā izaicinās lielās zvaigznes

Skujiņš, Neilands un Liepiņš pasaules čempionātā Jorkšīrā izaicinās lielās zvaigznes
Emīls Liepiņš, Toms Skujiņš, Krists Neilands. Foto: lrf.lv

Svētdien Jorkšīras reģionā Lielbritānijā rīkoto pasaules čempionātu šosejas riteņbraukšanā noslēgs grandiozs un zvaigžņu pārpilns grupas brauciens elites vīriem. 261,8 kilometrus garā un paugurainā distancē dosies arī trīs Latvijas izlases formās tērpti sportisti - Toms Skujiņš, Krists Neilands un Emīls Liepiņš. Sacensību starts 11:00 pēc Latvijas laika.

Viena no visu laiku garākajām trasēm

Laikapstākļu dēļ pasaules čempionāta trase tikusi saīsināta līdz 261,8 kilometriem, kā arī septiņu apļu vietā Harogeitā tiks veikti deviņi.

Jorkšīras reģionā reljefs ir izteikti paugurains. 197 braucēju lielā karavāna no Līdsas startēs pulksten 10:40 (pēc Latvijas laika), bet līdz pirmajiem apļiem Harogeitā būs jāveic 187,5 kilometrus. Turpinājumā Harogeitā, kur dzīvo apmēram 75000 iedzīvotāju, organizatori iekļāvuši septiņus apļus (apļa garums - 14 kilometri). Sacensības grūtākas padarīs lietus, kas varētu uzlabot Latvijas trio izredzes uz augstu rezultātu, kā arī asi un tehniski pagriezieni un līkumi. Lai gan 285 kilometrus garajā trasē nav pirmās vai otrās kategorijas sienu, braucējiem būs jāveic iespaidīga vertikālo kāpumu metru summa - 4000 metri.

Pasaules čempionāta trasi Jorkšīrā varētu salīdzināt ar Ardēnu klasikām, it īpaši "Amstel Gold Race" - šauri ceļi, kas ļoti reti ir līdzeni, ārkārtīgi daudz pauguru, kā arī mežonīga distance (266 kilometri) un vertikālo kāpumu metru summa (4000m). Limburgas provincē rīkotajās sacensībās šogad uzvarēja mājinieks Metjū van der Pūls, apsteidzot Žiljēnu Alafilipu un Jākobu Fūglsangu, kuri viens ar otru rotaļājās kā kaķis peļu medībās. Daudzi šo uzvaru nodēvējuši par visu laiku skaistāko - vismaz pēdējos gados neapšaubāmi. Šajās sacensībās startēja arī Toms Skujiņš, izcīnot 23. vietu un uzvarētājam zaudējot 54 sekundes.

Bet kāds tam sakars ar pasaules čempionātu Lielbritānijā? Alafilipa un Fūglsanga duo no peletona aizbēga 36 kilometrus pirms "Amstel Gold Race" finiša, lai gan desmit minūtes agrāk savu laimi izmēģināja van der Pūls, kurš ātri vien tika noķerts. Tamlīdzīgu atrāvienu mēģinājumu 40 un mazāk kilometrus pirms finiša domājams, ka elites vīru grupas braucienā netrūks. Van der Pūls intervijā atzina, ka uz pēdējo brīdi visu neatstās.

Kādi scenāriji bija iepriekšējos četros grupas braucienos? Vakardien elites sieviešu konkurencē uzvaru izcīnīja Annemīka van Vlūtena, veicot solo atrāvienu 100 kilometrus pirms finiša, kas vīru sacensībās netiktu pieļauts. U23 puišiem finiša spurtā par čempiona godu sacentās septiņi braucēji, ja skaita vēlāk diskvalificēto Nīlsu Ēkhofu. Arī junioru sacensībās uzvaras tika izcīnītas ne no peletona. Šobrīd rezultāts ir šāds - atrāviens 4:0 peletons. Tomēr jāņem vērā, ka vīru elitē spēku samērs ir daudz līdzvērtīgāks un lielāka nozīme ir komandu taktikām.

Vai Saganam izdosies uzvarēt ceturto reizi?

Viennozīmīgi pie galvenajiem sacensību favorītiem pieskaitāms šobrīd trīskārtējais pasaules čempions Peters Sagans. Ja pagājušajā gadā slovāku zvaigznei Austrijas Alpu kalni bija pārāk smags izaicinājums, tad šogad trase ir kā radīta priekš Sagana. Tomēr par pašu galveno favorītu tiek uzskatīts braucējs, kurš pasaules čempionātā elites grupā nav startējis. Tas ir pieminētais Metjū van der Pūls. Nīderlandietis pirms divām nedēļām triumfēja "Tour of Britain" kopvērtējumā, uzvarot trīs posmos. Noteikti nevar aizmirst arī par Žiljēnu Alafilipu. Lai gan francūzis viendienas Pasaules tūres sacensībās Monreālā un Kvebekā nebija tik labā formā kā pavasara klasikās un "Tour de France", Alafilips ar Francijas izlases palīdzību ir nopietns spēks.

Runājot par izlasēm, Zvaigžņu komandu ir nolasījusi Beļģija . Beļģi uz Jorkšīru aizsūtīja - 2012. gada pasaules čempionu un nesen "Vuelta a Espana" divos posmos uzvarējušo Filipu Žilbēru, Monreālas klasikā uzvarējušo Gregu van Avermātu, vicečempionu individuālajā braucienā Remko Evenepūlu, no kura var sagaidīt arī solo uzbrukuma mēģinājumu 100 kilometrus pirms finiša, kā arī pauguru speciālistus Timu Velensu, Oliveru Nāsenu, Īvu Lampārtu, Dilanu Tēnsu un vienīgo melnā darba darītāju savā komandā Timu Deklērku.

Pasaules čempiona godu centīsies nosargāt universālais kareivis Alehandro Valverde (Spānija), uz uzvaru varētu pretendēt arī Mateo Trentins (Itālija), kurš van der Pūla jaudu pirms dažām nedēļām izbaudīja "Tour of Britain" velobraucienā, Kvebekā uzvarējušais Maikls Metjūzs (Austrālija), Itālijas viendienas klasikās dominējošais Aleksejs Lutsenko (Kazahstāna), sprinteri Sems Benets (Īrija), Aleksandrs Kristofs (Norvēģija), Paskāls Akermans (Vācija) vai kāds no dāņiem - Jākobs Fūglsangs, Mihaels Valgrens un Kaspers Asgrēns.

Lieliskais trio - Skujiņš, Neilands, Liepiņš

Iespējams, ka neviens no iepriekš nosauktajiem neuzvarēs. Runājot par latviešu izredzēm uz pasaules čempiona godu. Bukmeikeri visaugstāk vērtē Tomu Skujiņu - 1:250 (visbiežākais koeficients). Kā nākamie seko Krists Neilands (1:350) un Emīls Liepiņš (1:750).

Toms Skujiņš pasaules čempionātā grupas braucienā elites vīriem startējis divas reizes - 2014. gadā Spānijā (nefinišēja) un pagājušogad Austrijā (62. vieta). 2013. gadā Itālijā Skujiņš U23 grupā spēja izcīnīt piekto vietu, finiša spurtā apsteidzot tolaik nezināmo Žiljēnu Alafilipu. Pēdējās sacensībās Beļģijā, kur uzvarēja komandas biedrs Edvards Tēnss, Skujiņš izcīnīja 11. vietu.

Krists Neilands tikai pirms 11 dienām izcīnīja spožu uzvaru "Grand Prix de Wallonie" klasikā. Neilands pasaules čempionātā elites grupā startēja 2017. un 2018. gadā - abas reizes nefinišēja. Savukārt Jorkšīrā debiju piedzīvos Emīls Liepiņš, kurš Slovākijas tūrē pagājušajā nedēļā trīs posmos finišēja Top 7.

Pēdējo 20 gadu pasaules čempioni

GadsSportistsValsts
2018.Alehandro ValverdeSpānija
2017.Peters SagansSlovākija
2016.Peters SagansSlovākija
2015.Peters SagansSlovākija
2014.Mihals KvjatkovskisPolija
2013.Rui KoštaPortugāle
2012.Filips ŽilbērsBeļģija
2011.Marks KavendišsLielbritānija
2010.Tūrs HušovdsNorvēģija
2009.Kadels EvanssAustrālija
2008.Alesandro BallansItālija
2007.Paolo BetīniItālija
2006.Paolo BetīniItālija
2005.Toms BūnensBeļģija
2004.Oskars FreireSpānija
2003.Igors AstarloaSpānija
2002.Mario ČipolīniItālija
2001.Oskars FreireSpānija
2000.Romāns VainšteinsLatvija
1999.Oskars FreireSpānija

, 2019-09-29 15:18, pirms 5 gadiem
Te var sekot līdzi ciparu režīmā: https://www.tissottiming.com/2019/c...
, 2019-09-29 16:20, pirms 5 gadiem
Neilands izstājies, Skujinš peletona priekšgalā, vēl 65 km.
, 2019-09-29 16:25, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Neilands izstājies, Skujinš peletona priekšgalā, vēl 65 km.
Paldies par linku.
, 2019-09-29 16:52, pirms 5 gadiem
Liepiņam arī DNF
, 2019-09-29 16:58, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Liepiņam arī DNF
palikuši tik 73 braucēji. lietus un aukstums dara savu.
Skujiņš turās. palikuši 42km sāk brukt peletons un tiek raustīts nepārtraukti
, 2019-09-29 17:32, pirms 5 gadiem
20km palikuši. 5 gabali priekšā aiz viņiem +47 sek Skujiņš ar diviem + 51sek kas tur no peletona palicis.... Skujiņam ar tiem diviem penāļiem neizdevās panākt līderus.
, 2019-09-29 17:35, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: 20km palikuši. 5 gabali priekšā aiz viņiem +47 sek Skujiņš ar diviem + 51sek kas tur no peletona palicis.... Skujiņam ar tiem diviem penāļiem neizdevās panākt līderus.
Un ar to arī visas cerības zudušas, diemžēl.
, 2019-09-29 18:03, pirms 5 gadiem
21. Skujiņš
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Racing team

Blūmam nedēļas nogalē Brazīlijā otrais UCI Pasaules kausa posms MTB

Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms šīs nedēļas nogalē Brazīlijas pilsētā Arašā aizvadīs UCI Pasaules kausa otrā posma sacensības MTB. Sestdien norisināsies saīsinātais kross, bet dienu vēlāk pamatsacensības olimpiskajā krosā.
Foto: Agnis Melderis.

Svētdien Ķegumā ar "Cape Epic" uzvarētājiem startēs Vivus MTB maratona jaunā sezona

Jau šīs nedēļas izskaņā, 21. aprīlī, visus aktīvos riteņbraucējus gaidīs Ķegumā, Atpūtas un sporta centrā “Zelta zirgs”, uz Vivus.lv MTB maratona 18. sezonas sākumu, kurā piedalīsies ne tikai pazīstamais un panākumus guvušais motosportists Matīss Karro, bet arī pirms pāris nedēļām lieliski prestižo daudzdienu braucienu Dienvidāfrikā "Cape Epic" aizvadījušie četri Latvijas riteņbraucēji.
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.