Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Ozols

Skujiņš: "Ir cerība piedalīties "Tour de France", bet līdz tam vēl jāizdzīvo"

Skujiņš: "Ir cerība piedalīties "Tour de France", bet līdz tam vēl jāizdzīvo"
Toms Skujiņš. Foto: georgemarshallphoto

Straujiem soļiem tuvojas arī profesionālās riteņbraukšanas sezonas atsākšanās. Ja viss notiks pēc plāna, Tomu Skujiņu vispirms redzēsim grantainiem ceļiem bagātā viendienas velobraucienā Itālijā, bet, ļoti iespējams, arī "Tour de France", kas šogad sāksies augusta beigās. Skujiņš sarunā ar portālu Sportacentrs.com atklāja, ka cer startēt "Tour de France", tomēr dalība prestižajās sacensībās varētu nozīmēt Latvijas čempionāta izlaišanu.

"Pagājušā nedēļa bija salīdzinoši lietaina - pēcpusdienā lija gandrīz katru dienu, bet nebija tā, ka tas baigi traucēja treniņiem. Šodien treniņā bija pat +34 grādi," teic Toms Skujiņš, kurš jau kādu laiku uzturas Spānijā. Viņš arī atklāja, ka, ja nebūtu tik lielas izmaiņas temperatūrā, būtu labāk, bet šobrīd ir adaptējies Spānijas svelmei, atzīstot, ka karstums nav viņa labākais draugs. "Optimālā temperatūra man ir +17-18 grādi. Man arī patīk lietus, jo tas nāk par labu dabai. Ja līst sacensībās, tad par to baigi nesatraucos. Lietus dažreiz man pat palīdz iegūt labākus rezultātus sacensībās," atzīst Skujiņš.

Par sev veiksmīgām lietus sacensībām Skujiņš kā pirmās atminējās startu pagājušā gada pasaules čempionātā Jorkšīrā, Lielbritānijā, kur izcīnīja 21. vietu - labākais sasniegums kādam no Latvijas braucējiem pasaules čempionātā kopš 2000. gada Romāna Vainšteina uzvaras. Skujiņa pirmā uzvara "Trek-Segrafredo" sastāvā arī tika izcīnīta ne tajā saulainākajā dienā, latvietiem finišējot kā pirmajam viendienas braucienā Maljorkā, bet 2015. gadā, braucot "Hincapie" komandā, lietainā dienā tika izcīnīta uzvara "Tour de Beauce" daudzdienu velobrauciena posmā, bet pēc tam triumfēts kopvērtējumā.

Šogad pasaules čempionātu plānots aizvadīt Šveicē, kur braucējus gaida diezgan izaicinoša trase ar četrus kilometrus garu un desmit procentus stāvu kāpumu, kurā būs jābrauc augšā septiņas reizes. Tomēr ir bažas par čempionāta aizvadīšanu Šveicē, bet kā alternatīva tiek minēta Katara, kur pasaules meistarsacīkstes norisinājās pirms četriem gadiem.

"Cerams, ka būs Šveicē. Trasi neesmu redzējis, bet, spriežot pēc reljefa, trase man varētu būt nedaudz par smagu. Protams, vienmēr ir patīkami pārstāvēt Latviju pasaules čempionātā. Gatavošos un centīšos aizbraukt labā fiziskā kondīcijā uz turieni." Pasaules čempionāta grupas brauciens norisināsies 27. septembrī, kas ir tieši vienu nedēļu pēc "Tour de France" noslēguma.

Sacensību sezonu Skujiņš plāno atsākt Itālijā, grantainiem ceļiem bagātā velobraucienā, kur pagājušogad izcīnīja devīto vietu. Pēc tam no Itālijas viņš dosies uz Franciju, kur aizvadīs divas daudzdienu sacensības. Protams, sacensību kalendārs nav akmenī iekalts un daudz kas var mainīties, tomēr tāds ir pašreizējais plāns.

No "Trek-Segafredo" par braukšanu "Tour de France" paziņojuši Bauke Molema un Ričijs Ports, kuri plāno cīnīties par augstu vietu kopvērtējumā, bet uz uzvaru atsevišķos posmos varētu tēmēt Jaspers Steivens un pašreizējais pasaules čempions Madss Pedersens. Tātad teorētiski ir aizpildītas četras no astoņām vietām sastāvā. Tā kā Skujiņš "Tour de France" brauca iepriekšējos divus gadus un plānā ir aizvadīt daudzdienu sacensības Francijā, viss liecina, ka arī šogad prestižākajās sacensībās brauks vismaz viens latvietis.

"Ir cerība [piedalīties "Tour de France"], bet līdz tam vēl jāizdzīvo. Protams, vēlos braukt "Tour de France" arī šogad. Jebkurā gadījumā, ja es nebraukšu tur, sacensību kalendārs ir pilns un mājās nenāksies sēdēt," saka Skujiņš.

"Izskatās, ka Latvijas čempionāts notiks, bet tai pašā laikā, ja man būs iespēja braukt "Tour de France", pastāv ļoti liela iespēja, ka nebūšu uz Latvijas čempionātu, jo ceļošana nav tā pati vienkāršākā, kā arī nav tik daudz laika starp viennedēļas sacensībām Francijā un "Tour de France", lai varētu skraidīt pa pasauli un braukt vēl vienas sacensības. Drīzāk tajā nedēļas nogalē [kad notiks Latvijas čempionāts] es varētu atpūsties un ar svaigākām kājām un prātu ieiet "Tour de France"."

Šosejas riteņbraukšanas sezona šogad varētu ilgt no jūlija beigām līdz pat novembra sākumam, un salīdzinoši īsā laika posmā būs jāaizvada daudz sacensību, tādējādi kalendāram esot saspiestam. "Man liekas, ka šajā gadījumā forma ir jāiegūst pietiekami laicīgi, lai to varētu izmantot. Pēc tam forma ir jātur tik ilgi, kamēr to var, bet pēc tam, kad tā beidzas, jāsakož zobi un jāiztur līdz sezonas beigām. Protams, ka tas ir nedaudz sarežģītāk un visu ir grūtāk izplānot, tāpēc, domāju, oktobrī redzēsim sacensības, kur būs lielas eksplozijas. Nav vairs klasiskais kalendārs, kur visi brauca pēc zināmas formulas. Tagad lielākas iespējas ir pārsteigumiem un citiem braucējiem," par jaunā kalendāra ietekmi uz rezultātiem analizē Skujiņš.

Uz sezonas atklāšanu Skujiņš plāno būt labā formā, tomēr atzīst, ka viņam ir nepieciešamas pāris sacensības, lai sajustu ritmu un būtu ne tikai fiziski, bet arī psiholoģiski gatavs. "Būšu gatavs, ja ne uz 100%, tad uz vismaz 90% noteikti."

Pavisam nesen "Trek" paziņoja par "Emonda", kas paredzēt kalniem, jaunākā modeļa izlaišanu. "Nekā inovatīva nav, bet vienīgā lieta, kas, salīdzinot ar iepriekšējo modeli, ir izmainīta, ir stūre, kas ir integrēta kopā ar iznesumu. Lai gan stūre ir integrēta un visi kabeļi ir paslēpti, tomēr liels pluss, ka, mainot stūri, nebūs jāizjauc visi kabeļi, kas ir liels atvieglojums mehāniķiem, ietaupot vērtīgo laiku. Salīdzinot ar iepriekšējo riteni, šis ir uztaisīts ātrāks un vairāk izskatās pēc "Madone", kas vairāk ir domāts līdzenumiem. Ar "Emonda" ir izdevies atrast līdzsvaru starp ātru un vieglu velosipēdu," jaunu spēkratu novērtē Skujiņš. "Emonda" svars ir 6,8 kilogrami, kas ir minimālais iespējamais svars pēc UCI noteikumiem. "Lielākais pārsteigums pašam - ja iepriekš pārsvarā braucu ar "Madone", tad šobrīd esmu pārslēdzies un pārsvarā braukšu ar "Emonda". Tas būs mans primārais sacensību velo."

"Emonda" 2021. gada modelis. Foto no Toma Skujiņa "Instagram"

Toms Skujiņš uz jaunā "Emonda" modeļa

Pavisam nesen, 15. jūnijā, Skujiņš nosvinēja savu 29. dzimšanas dienu. "Pēdējo desmit gadu laikā ir bijušas divas dzimšanas dienas, kad esmu mājās un varu izbaudīt šo sajūtu un uzaicināt draugus. Pa ilgiem gadiem bija patīkami no kūkas nopūst svecītes un iedzert vīna glāzi labā draugu lokā. Ballītē bijām vai nu astoņi, vai desmit cilvēki. Vienmēr izvēlos dot priekšroku kvalitātei, nevis kvantitātei. Ja uzaicinu pārāk daudz ciemiņu, tad nevaru ar visiem izrunāties."

Līdz 30. dzimšanas dienai Skujiņš vēlās nobraukt vēl vienu "Tour de France" un apprecēties, bet tas diez vai izdosies pašreizējās situācijas dēļ. "Vēl gribas parakstīt jaunu līgumu. Ja esi priecīgs tajā pašā komandā, tad kontrakts nereti tiek parakstīts decembrī vai janvārī. Ar citām komandām parasti sāk runāt aprīlī, maijā, jūnijā, bet "Tour de France" laikā jau jūlija vidū vairāk nekā 50% braucēju, kuriem tosezon beigsies līgums, zina, kur brauks nākamgad."

"Ja pavisam atklāti, šāgada līgumu parakstīju 2018. gada decembrī," nianses atklāj Skujiņš. "Lai arī tad līgums bija uz 2019. gadu, izlēmām vienoties arī par vēl vienu gadu. Šobrīd, protams, ir lēnām jāsāk runāt par jaunu līgumu. Gribu šeit palikt, jo esmu apmierināts ar komandu un "Trek" kompāniju. Ļoti atbalstu viņu iniciatīvu dabūt vairāk cilvēku uz velosipēdiem, un, katru reizi aizbraucot uz "Trek" rūpnīcu, var redzēt, ka viņi rūpējas par saviem darbiniekiem, lai gan tā ir liela kompānija. Var redzēt, ka viņiem rūp visi darbinieki."

Latvijā pavisam nesen tika svinēti Jāņi, bet 24. jūnijā svētkus svin arī Spānijā, kur dzīvo Skujiņš. "Šeit, Katalonijā, arī tiek svinēti Jāņi. Protams, tas ir citādāk. Viņi daudz spridzina petardes un gaisā laiž bombočkas. Arī viņiem 24. jūnijs ir brīvdiena. Varbūt viņi nedzer tik daudz alu un nededzina tik lielus ugunskurus, bet var redzēt, ka cilvēki atpūšas brīvā dabā. Mēs baigi nesvinējām - uztaisījām nelielu pikniku, uzēdām klasisku latviešu auksto zupu pēc mammas receptes, bet līdz saullēktam augšā nepalikām, jo atrodamies vairāk uz dienvidiem, un naktis šeit tagad ir garākas nekā Latvijā."

"Man patīk padalīties ar ārzemniekiem par to, kā mēs svinam Jāņus. Viņiem mūsu mazās tradīcijas - plūkt Jāņu zāles un pīt vainagu, ko liek uz galvas - liekas amizantas, kamēr Latvijā tas ir pašsaprotami. Interesanti, ka vakariņas viņi ēd ap pusnakti. Gan jau arī ir daļa, kas paliek visu nakti augšā, bet pēc tam no rīta pludmalē var sastapt ļoti daudz smiltīs guļošos, kas cepinās saulē."


Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Racing team

Blūmam nedēļas nogalē Brazīlijā otrais UCI Pasaules kausa posms MTB

Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms šīs nedēļas nogalē Brazīlijas pilsētā Arašā aizvadīs UCI Pasaules kausa otrā posma sacensības MTB. Sestdien norisināsies saīsinātais kross, bet dienu vēlāk pamatsacensības olimpiskajā krosā.
Foto: Agnis Melderis.

Svētdien Ķegumā ar "Cape Epic" uzvarētājiem startēs Vivus MTB maratona jaunā sezona

Jau šīs nedēļas izskaņā, 21. aprīlī, visus aktīvos riteņbraucējus gaidīs Ķegumā, Atpūtas un sporta centrā “Zelta zirgs”, uz Vivus.lv MTB maratona 18. sezonas sākumu, kurā piedalīsies ne tikai pazīstamais un panākumus guvušais motosportists Matīss Karro, bet arī pirms pāris nedēļām lieliski prestižo daudzdienu braucienu Dienvidāfrikā "Cape Epic" aizvadījušie četri Latvijas riteņbraucēji.
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.