Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Niklāvs Švēde

"Ljēža-Bastoņa-Ljēža" spoža uzvara Vinokurovam

"Ljēža-Bastoņa-Ljēža" spoža uzvara Vinokurovam
Aleksandrs Vinokurovs ("Astana") pirmais sasniedz finiša līniju Ljēžā
Foto: AP/ Scanpix

Svētdien Beļģijā 96. prestižajā "Ljēža-Bastoņa-Ljēža" viendienas riteņbraukšanas klasikā skaistu uzvaru izcīnīja pazīstamais Kazahstānas riteņbraucējs Aleksandrs Vinokurovs, distances beigu daļā apsteidzot krievu Aleksandru Kolobņevu.

Prestižais "Ljēža-Bastoņa-Ljēža" viendienas velobrauciens jeb "viendienas sacensību vecmāmiņa" pirmo reizi kā amatieru sacensības norisinājās 1892. gadā un mūsdienās tiek uzskatīts par vienu no Eiropas riteņbraukšanas pieminekļiem. Velobraucienā sportistiem jāpārvar 261 kilometru gara distance, mērojot loku no Ljēžas līdz Bastoņai un atpakaļ. Atpakaļceļā riteņbraucējiem jāpārvar vairāki nopietni kāpumi, kā rezultātā sacensībās varam novērot daudz atrāvienu. Tā teikt, iespēja izcelties aktīvākajiem un agresīvākajiem riteņraucējiem.

Vinokurovs triumfē Ljēžā pēc piecu gadu pārtraukuma

Svētdien 96. velobraucienā spožu uzvaru izcīnīja pazīstamais Kazahstānas riteņbraucējs Aleksandrs Vinokurovs no "Astana", triumfējot Ljēžā otro reizi savā karjerā. Izšķirošo atrāvienu 36 gadu vecais Vinokurovs no līderu grupas veica 17 kilometrus pirms finiša, veikli izmantojot situāciju, kad citi sportisti vairāk uzmanības veltīja viņa komandas biedram Alberto Kontadoram. Vinokurovam aiz muguras sekoja pasaules vicečempions, krievs Aleksandrs Kolobņevs ("Team Katusha"), bet pārējie tikmēr nogaidīja. Kā beigās izrādījās, abi bēgļi noturējās vadībā līdz pat pašam finišam.

Aptverot, ka Kazahstānas un Krievijas riteņbraucēju dueta atrāviens ir vairāk nekā nopietns, pēc pāris kilometriem pakaļdzīšanos abiem bēgļiem uzsāka beļģis Filips Žilbērs, kuram piebiedrojās spānis Alehandro Valverde un pasaules čempions Kadels Evanss. Tomēr bija jau par vēlu - līderu duets bija ieguvis jau 30 sekunžu pārsvaru, ko laika gaitā palielināja vēl par vairāk nekā pusminūti. Pēdējā puskilometrā nelielā kāpumā pieredzējušais Vinokurovs veikli atrāvās no Kolobņeva un izcīnīja visnotaļ pārliecinošu uzvaru, krievu apsteidzot par sešām sekundēm.

Trīs vīru sekotāju grupa Vinokurovam piekāpās par minūti un četrām sekundēm. Tās priekšgalā finišēja Valverde, aiz muguras atstājot Žilbēru un Evansu. Bet jau pēc trīs sekundēm finiša līniju sasniedza otrā sekotāju grupa, kurā atradās tādi vīri kā brāļi Endijs un Franks Šleki, Kontadors, Kristofers Horners un Igors Antons.

Pirmais patiesi skaļais panākums pēc diskvalifikācijas izciešanas

Atgādinām, ka Vinokurovs 2007. gada prestižajā "Tour de France" velobraucienā tika pieķerts dopinga lietošanā un pēcāk saņēma divu gadu diskvalifikāciju. Tā paša gada decembrī sportists paziņoja par aiziešanu no riteņbraukšanas, taču jau pēc nepilna gada Vinokurovs nolēma, ka pēc diskvalifikācijas izciešanas tomēr atgriezīsies profesionālajā sportā.

Vinkurovs atgriezās 2009. gada augustā, un jau pēc pāris nedēļām izcīnīja pirmo uzvaru kādā no posmiem, triumfējot "Tour de l'Ain" velobrauciena trešajā etapā. Savukārt pagājušajā nedēļā "Astana" pārstāvis pirmo reizi kopš atgriešanās uzvarēja daudzdienu velobrauciena kopvērtējumā, esot labākais Itālijā notikušajā "Giro del Trentino" (UCI 2.1). Izskatās, ka Kazahstānas veterāns jau šosezon būs gatavs cīnīties par lielām uzvarām.

"Liege-Bastogne-Liege 2010" (HIS)

VSportistsValstsKomandaLaiks
1.Alexandre VinokourovKazahstānaAstana6:37:48
2.Alexandr KolobnevKrievijaTeam Katusha+ 0:00:06
3.Alejandro ValverdeSpānijaCaisse d'Epargne+ 0:01:04
4.Philippe GilbertBeļģijaOmega Pharma-Lotto
5.Cadel EvansAustrālijaBMC Racing Team
6.Andy SchleckLuksemburgaSaxo Bank+ 0:01:07
7.Igor AntonSpānijaEuskaltel-Euskadi
8.Christopher HornerASVTeam Radioshack
9.Frank SchleckLuksemburgaSaxo Bank
10.Alberto ContadorSpānijaAstana
...
87.Ignatas KonovalovasLietuvaCervelo TestTeam+ 0:10:22

Finišu sasniedza 87 riteņbraucēji.

Pēdējo 10 gadu uzvarētāji

GadsUzvarētājsValsts
2001.Oscar CamenzindŠveice
2002.Paolo BettiniItālija
2003.Tyler HamiltonASV
2004.Davide RebellinItālija
2005.Alexandre VinokourovKazahstāna
2006.Alejandro ValverdeSpānija
2007.Danilo Di LucaItālija
2008.Alejandro ValverdeSpānija
2009.Andy SchleckLuksemburga
2010.Alexandre VinokourovKazahstāna

Izmantotie resursi:
cyclingnews.com


Starts maratona distancei. Foto: Agnis Melderis.

Ar biatlonistu dominanci un Karro dalību Ķegumā sākusies Vivus MTB maratona sezona

Svētdien, 21. aprīlī, ar aptuveni 750 dalībnieku rekordu visās distancēs Ķegumā, atpūtas un sporta centrā “Zelta zirgs” sākās lielākā kalnu divriteņu (MTB) “Vivus MTB maratona” sezona. Pirmās divas vietas “Kärcher” 50km maratona distancē izcīnīja nupat Dienvidāfrikā “Cape Epic” uzvarējušie Oskars Muižnieks un Lauris Purniņš no “DTG-MySport”, bet trijnieku noslēdza daudzsološais biatlonists Renārs Birkentāls. Sievietēm par pārsteigumu parūpējās un uzvarēja apņēmīgā “Giant&Liv team Latvia” komandas braucēja Zane Priede, bet Latvijas Valsts mežu pusmaratonā piedalījās pasaules junioru čempions motosportā Matīss Karro.
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Racing team

Blūms Pasaules kausa 2. posmā XCO krosā finišē 30. vietā; uzvar Andreasens

Svētdienas vakarā pēc Latvijas laika Brazīlijas pilsētā Arašā aizvadīts UCI Pasaules kausa MTB XCO krosā otrais posms elites vīru grupā. Ļoti aizraujošā cīņā uzvaru izcīnīja Dānijas riteņbraucējs Simons Andreasens, bet Latvijas sportists Mārtiņš Blūms 104 dalībnieku konkurencē ieņēma 30. vietu.
Toms Skujiņš
Foto: Getty Images

Pogačaram solo uzvara “Ļjēžas – Bastoņas – Ļjēžas” velobraucienā; Skujiņš 48.

Svētdien Beļģijā ļoti drēgnos un lietainos laika apstākļos aizvadīts UCI Pasaules tūres viendienu velobrauciens “Ļjēža – Bastoņa – Ļjēža”, kurā solo uzvaru svinēja slovēnis Tadejs Pogačars. Toms Skujiņš paveica labu darbu komandas līdera labā, pats finišējot 48. vietā un tiekot pie vēl 15 UCI Pasaule ranga punktiem.