Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Markss

Sagans trīskārtējs pasaules čempions, Saramotinam 43. vieta

Sagans trīskārtējs pasaules čempions, Saramotinam 43. vieta
Peters Sagans
Foto: Bettini Foto

Svētdien Norvēģijas pilsētā Bergenā ar Slovākijas riteņbraucēja Petera Saganu spožu uzvaru finiša spurtā noslēdzās pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Sagans pēdējos metros zelta godalgu atņēma mājiniekam Aleksanderam Kristoffam, prestižajās sacensībās uzvarot trešo gadu pēc kārtas. No Latvijas izlases riteņbraucējiem 43. vietā finišēja Aleksejs Saramotins, kamēr Krists Neilands finišu nesasniedza.

Pirms sacensībām

Planētas centrālais sporta notikums svētdien bija pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Medaļu komplektu grupas braucienā sadalīja elites vīri. Starp 195 dalībniekiem bija arī divi Latvijas izlases velosportisti – kuldīdznieks Krists Neilands un rīdzinieks Aleksejs Saramotins. Īpašas sacensības šīs bija Neilandam, kurš pasaules debitēja elites vīru grupā.

Trase

Sacensību dalībniekus sagaidīja 276,5 kilometru gara distance. Starts tika dots Rongas pilsētiņā, no kurienes maršruts veda uz Bergenu. Skaistajā Norvēģijas pilsētā riteņbraucēji veica 11 apļus (viena apļa garums 17,9 kilometri). Katrā no apļiem tika iekļauts viens izteikts kāpums, kam sekoja nobrauciens un bruģa posms. Trasē tika iekļauti virkne asu pagriezienu un guļošo policistu, kas no braucējiem prasīja nepārtrauktu modrību. Atšķirībā no iepriekšējām dienām, svētdien Bergenā bija patīkami laika apstākļi, iztiekot bez lietus.

Favorīti

Uz starta izgāja liela daļa pasaules vadošo šosejas riteņbraucēju. Ņemot vērā trases specifiku, sevi sekmīgāk apliecināt varēja klasiku braucēji. Mazāka iespēja uzvarēt tika prognozēta sprinteriem un izteiktiem kalnā braucējiem. Favorītu lomas tika atvēlētās pēdējo divu gadu pasaules čempionam Peteram Saganam, olimpiskajam čempionam Gregam Van Avermātam un viņa tautietim Filipa Žilbēram (abi Beļģija), francūzim Žiljēnam Alafilipem, kolumbietim Rigoberto Uranam, polim Mihaelam Kvjatkovskim, norvēģiem Edvallam Boasonam Hāgenam un Aleksanderam Kristoffam, kā arī citiem.

Sacensības

Dienas atrāviens, latvieši peletonā

Jau neilgi pēc starta noformējās dienas atrāviens, kurā iesaistījās kopumā desmit sportisti. Starp viņiem arī Somijas izlases braucējs Matī Manninens, zviedrs Kims Magnusons, kā arī divi īru un pa vienam ASV, Marokas, Dienvidāfrikas Republikas, Azerbaidžānas, Albānijas un Kostarikas pārstāvim. Līderu pārsvars strauji sasniedza vairāk nekā deviņas minūtes , tomēr iebraucot apļos tas bija sarucis zem astoņām minūtēm. Lielās grupas priekšā distances sākuma daļā strādāja Beļģijas un Čehijas riteņbraucēji, kamēr abi mūsu valsts braucēji stabili atradās peletonā. Krists vairāk brauca peletona pirmajā daļā, kamēr Aleksejs beigu daļā. No atrāviena tikmēr izkrita un no sacensībām izstājās Somijas čempions Manninens.

Sacensības īpašas padarīja lielais līdzjutēju skaits. Trases garumā atradās vairāki simti tūkstošu fanu, no kuriem lielākā daļa atbalstīja mājinieku sportistus. Kā jau to varēja prognozēt, pakāpeniski bēgļu pārsvars tika sadeldēts. Pēc aizvadītajiem sešiem apļiem starpība atlika vien 3 minūtes un 6 sekundes. Septītajā aplī no peletona vienatnē atrāvās Krievijas izlases sportists Maksims Belkovs no "Katusha – Alpecin" vienības, kamēr atrāviens kļuva vēl skaitliski mazāks. Pavisam tas tika likvidēts astotajā aplī, kad līdz finišam bija atlikuši 85 kilometri. Peletonā atgriezās arī Belkovs.

Cīņā iesaistās lielvalstis

Tuvojoties finišam, arvien vairāk braucēju zaudēja kontaktu no lielās grupas. Izstāties bija spiesti divi no trijiem Igaunijas velosportistiem – Aksels Nomela un Alo Jakin. Grupas galvgalī toni turpināja noteikt Beļģijas un Polijas sportisti, kuri turēja augstu tempu, neļaujot izveidoties jaunam atrāvienam.

Devītā apļa kāpumā notika aktīva cīņa par jaunu atrāvienu. Tajā noformējās astoņi braucēji – beļģis Tims Vellens, austrietis Marko Hallers, norvēģis Kristians Elkings, austrālietis Džeks Haigs, nīderlandietis Larss Boms, itālietis Alesandro De Marki, spānis Dāvids de La Kruzs un kolumbietis Harlinsons Pantano. Sākoties pēdējiem trijiem apļiem, pārsvars pār grupu, kurā atradās arī Krists un Aleksejs, sasniedza 35 sekundes. Apļa laikā līderim izdevās savas pozīcijas saglabāt, kamēr no sekotāju vidus vienatnē nobraucienā atrāvās 23 gadus vecais Vācijas izlases pārstāvis Nilss Polits.

Neilands zaudē kontaktu, Saramotins turpina cīņu

Desmitā apļa kāpumā no grupas kontaktu zaudēja Krists Neilands. Bez mūsu sportista, no cīņas izstājās arī tādi zināmi vīri kā – Tonijs Martins, Nairo Kintana, Rigoberto Urans, pēdējā igauņu cerība Mihkels Raims un citi. Pieredzējušais Aleksejs Saramotins turpināja smago cīņu peletonā. Sākoties 11. aplim, līderu astotnieka pārsvars pār Politsu bija 19 sekundes, bet peletons atradās vēl 16 sekundes tālāk. Vācietim gan visai ātri spēki aptrūkās un viņš tika panākts. Pēc priekšpēdējā kalna pievarēšanas noķerti tika arī atrāvienā esošie braucēji. 26 kilometrus pirms finiša cīņa sākās no jauna.

Alafilipa uzbrukums

Pēdējā aplī lielā grupa aizdevās kopā. Tās beigu daļā atradās mūsu Aleksejs Saramotins un lietuvietis Ignatas Konovalovas. Ar lielu interesi tika gaidīti noslēdzošie kāpumi. Pirmajā no tiem izrāvienu veica nīderlandietis Sebastians Langevelds. Viņam sekot spēja vācietis Pauls Martens. Tomēr jau nākamajā kalnā peletons abus panāca. Stāvākajā kāpuma daļā grupa izstiepās un izveidojās jauns atrāviens.

11 kilometrus pirms finiša savu kārti izspēlēja francūzis Alafilips, kurš devās solo izrāvienā. Pirms nobrauciena viņu panākt spēja Itālijas riteņbraucējs Džani Moskons. Neveiksmi tikmēr piedzīvoja vairāki beļģi un spāņi, kas iekļuva kritienos. Septiņus kilometrus pirms finiša tandēma pārsvars pār sekotājiem bija astoņas sekundes. Bruģa sektorā solo izrāvienā devās Alafilips, bet Moskons ātri tika noķerts. Francūzim nebija lemts tikt pie solo uzvaras, jo līdz pēdējam kilometram viņu panāca 25 sportistu liela grupa.

Sagana spožais triumfs, norvēģu zaudējums

Uzvarētāja liktenis šīs grupas finiša spurtā. Līderu vidū Sagans, Van Avermāts, Kristoffs, itāļu sprinteris Mateo Trentins un citi. Lielisku sprintu veica mājinieku galvenā cerība Aleksanders Kristoffs, kurš izvirzījās vadībā, tomēr pēdējos 100 metros izcilu sniegumu nodemonstrēja Sagans, kurš līdz finiša līnijai ne tikai noķēra, bet arī apsteidza norvēģu sprinteri. 27 gadu vecumā slovāks trešo gadu pēc kārtas kļuva par pasaules čempionu. Ar otro vietu nācās samierināties Kristoffam, bet vietu uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena ieņēma austrālietis Maikls Metjūss. Uzreiz aiz labāko trijnieka palika lielisku sezonu aizvadošais itālietis Trentins.

Saramotins labākais no Baltijas

No Latvijas braucējiem finišu sasniedza Aleksejs Saramotins, kurš starp 133 finišu sasniegušajiem dalībniekiem bija 43. vietā. Aleksejs, kurš ieņēma augstāko pozīciju starp Baltijas valstu braucējiem, savam komandas biedram Saganam zaudēja 2 minūtes un 32 sekundes. Kopumā Aleksejs lielu daļas sacensības atradās peletona otrajā daļā, tomēr kontaktu no tās zaudēja vien pēdējā apļa kāpumā.

Krists Neilands savās debijas sacensībās elites čempionātā, pēc atkrišanas no lielās grupas desmitā apļa kāpumā, turpināja cīnīties, tomēr atstarpe līdz līderiem bija pārāk liela. Finišu kuldīdznieks nesasniedza.

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā elites vīru grupas brauciens – 276, km:

VVārds UzvārdsValstsLaiks
1.Peter SaganSlovākija06:28:11
2.Alexander KristoffNorvēģija+00:00:00
3.Michael MatthewsAustrālija+00:00:00
4.Matteo TrentinItālija+00:00:00
5.Ben SwiftLielbritānija+00:00:00
6.Greg Van AvermaetBeļģija+00:00:00
7.Michael AlbasiniŠveice+00:00:00
8.Fernando GaviriaKolumbija+00:00:00
9.Alexey LutsenkoKazahstāna+00:00:00
10.Julian AlaphilippeFrancija+00:00:00
43.Aleksejs SaramotinsLatvija+00:02:32
DNFKrists NeilandsLatvija

Izmantotie resursi:
lrf.lv


, 2017-09-24 18:32, pirms 7 gadiem
Sagans monstrs!
, 2017-09-24 18:49, pirms 7 gadiem
tīri interesei - vai Sarmotins kaut kā palīdzēja savam komandas biedram ?

(ir dažreiz redzēts, ka PČ turpina darboties arī "klubu komandas")
, 2017-09-24 18:54, pirms 7 gadiem
dažreiz? Tas notiek vienmēr, īpaši no mazo nāciju puses. Var sev labi iepelnīt. Bet šoreiz, lasot aprakstu, šķiet, ka mūsējā spēja kaut ko ietekmēt bija minimāla.
, 2017-09-24 19:12, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: tīri interesei - vai Sarmotins kaut kā palīdzēja savam komandas biedram ?

(ir dažreiz redzēts, ka PČ turpina darboties arī "klubu komandas")
Principa Cehijas izlae palidzeja Saganam!
, 2017-09-24 19:18, pirms 7 gadiem
Saramotins trešais labākais no Boras,kopumā šķiet 12 Boras braucēji startēja.jEBKURĀ GADIJUMĀ AR TĀDU KĀPUMI APLI,PRIEKS aLEKSEJA IR OK FINIŠA VIETA.
Emīls Liepiņš. Foto: LRF

Liepiņam 95. vieta Romandijas velobrauciena pirmajā posmā

LETA. Latvijas riteņbraucējs Emīls Liepiņš trešdien ierindojās 95. pozīcijā UCI Pasaules tūrē iekļautā daudzdienu velobrauciena "Tour de Romandie" pirmajā posmā.
Ģ.Harkins un O.J.Skrapcis uz pjedestāla. Foto: LRF.

Latvijas riteņbraucējiem panākumi Lietuvā un pieredze Beļģijā

Olivers Jēkabs Skrapcis un Ģirts Harkins izcīnījuši godalgas Lietuvā notiekošajās valsts mēroga šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Tikmēr Kate Ketrīna Skujiņa Beļģijā finišēja 54. vietā prestižās “Gent – Wevelgem” U17 grupas velobraucienā.
Toms Skujiņš
Foto: Getty Images
1

Skujiņam jauns karjeras rekords – 28. vieta pasaules rangā

Trīs vietu kāpumu aktuālajā UCI Pasaules rangā šosejas riteņbraukšanā veicis Baltijas valstu šobrīd vadošais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kurš tagad ieņem sev rekordaugsto 28. vietu. Nāciju rangā Latvija 124 valstu konkurencē saglabā 23. pozīciju, kas dod četras vietas dalībai šī gada Pasaules čempionātā.