Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

"Tour de France" čempions: "Neesmu drošs, ka UCI vēlas apkarot dopinga lietošanu"

"Tour de France" čempions: "Neesmu drošs, ka UCI vēlas apkarot dopinga lietošanu"
Gregs Lemonds
Foto:AP/Scanpix

„Tour de France” riteņbraukšanas sacensību trīskārtējais uzvarētājs Gregs Lemonds paziņojis, ka Starptautiskajai riteņbraukšanas savienībai (UCI) nevajadzētu būt atbildīgai par profesionālo riteņbraukšanas sportu, jo, viņaprāt, tā nemaz necenšas apkarot aizliegtu preparātu lietošanu.

Gregs Lemonds, kurš laika posmā no 1986. līdz 1990. gadam izcīnīja trīs reizes triumfēja prestižajā „Tour de France”, pēc riteņbraucēja karjeras beigām kļuvis pazīstams kā anti-dopinga aktīvists, kurš jau 2001. gadā apšaubīja Lensa Ārmstronga sasniegto rezultātu godīgumu. Lemonds piedalījies vakar notikušajā diskusijā Teksasas Universitātē, kurā klātesošs bija arī Bils Boks, ASV anti-dopinga aģentūras (USADA) amatpersona.

Lemonds šajā publiskajā diskusijā izmantoja iespēju paust šādu viedokli: „Esmu cerību pilns, ka paši sportisti vēlas atbrīvoties no dopinga klātbūtnes sportā. Domāju, ka arī sacensību organizētāji ir ieinteresēti, taču es nepavisam neesmu optimistisks par to, kāda dopinga jautājumā ir UCI nostāja. Lielākā daļa dopinga skandālu ir noziegumi, tā nav nekāda spēlīte. UCI nedrīkst kontrolēt aizliegto preparātu pārbaudes.”

Savus izteikumus Lemonds balstīja USADA pārstāvja Bila Boka atklātajos faktos par Lensa Ārmstronga tiesas prāvu: „Mums (USADA) nepārprotami bija juridiskas tiesības izvērst tiesas prāvu pret ASV atlētu, viss ievilkās mēneša garumā, līdz beidzot Ārmstronga advokāti ieņēma nostāju, ka Ārmstrongs piekritis sadarboties tikai ar UCI, nevis ar ASV likumiem. Protams, tūliņ arī pati UCI mainīja nostāju un teica, ka „jā, tā ir pareizi, tāda ir vienošanās”.”

„Viņi mums prasīja, lai pārtraucam lietas izskatīšanu, turklāt nevis vienkārši vaicāja vai lūdza, bet pieprasīja! Protams, mēs vēlējāmies iegūt no UCI informāciju par Ārmstronga lietu, taču viņi atteica, ka Ārmstrongs neesot piekritis mums sniegt tādu informāciju.”

Lemonds arī raidīja kritiku Starptautiskās Olimpiskās komitejas (IOC) virzienā, uzskatot, ka Olimpiādei nevajadzētu ieņemt tik nozīmīgu lomu riteņbraukšanas sportā: „Uzskatu, ka riteņbraukšana ir lielisks sporta veids un tiešām ticu, ka sportisti vēlas mainīties. Jābūt sportistiem, jābūt komandām, taču viņiem jātiek vaļā no UCI. Un man ir pavisam vienalga par IOC. Patiesībā mēs reizi četros gados iznīcinām sportu. Uz pasaules čempionātiem un olimpiskajām spēlēm katrreiz dodas apmēram 10 ASV riteņbraucēji, taču mēs atļaujam cilvēkiem no Šveices (UCI) iznīcināt sportu!”

Uz šo publisko diskusiju bija uzaicināts arī Lenss Ārmstrongs, taču viņš piedāvājumu noraidīja un neieradās.

Izmantotie resursi:
LeMond Not Optimistic About UCI's Stance...


Emīls Liepiņš. Foto: LRF

Liepiņam 95. vieta Romandijas velobrauciena pirmajā posmā

LETA. Latvijas riteņbraucējs Emīls Liepiņš trešdien ierindojās 95. pozīcijā UCI Pasaules tūrē iekļautā daudzdienu velobrauciena "Tour de Romandie" pirmajā posmā.
Ģ.Harkins un O.J.Skrapcis uz pjedestāla. Foto: LRF.

Latvijas riteņbraucējiem panākumi Lietuvā un pieredze Beļģijā

Olivers Jēkabs Skrapcis un Ģirts Harkins izcīnījuši godalgas Lietuvā notiekošajās valsts mēroga šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Tikmēr Kate Ketrīna Skujiņa Beļģijā finišēja 54. vietā prestižās “Gent – Wevelgem” U17 grupas velobraucienā.
Toms Skujiņš
Foto: Getty Images
1

Skujiņam jauns karjeras rekords – 28. vieta pasaules rangā

Trīs vietu kāpumu aktuālajā UCI Pasaules rangā šosejas riteņbraukšanā veicis Baltijas valstu šobrīd vadošais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kurš tagad ieņem sev rekordaugsto 28. vietu. Nāciju rangā Latvija 124 valstu konkurencē saglabā 23. pozīciju, kas dod četras vietas dalībai šī gada Pasaules čempionātā.