Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Francūzim Konfrā spoža uzvara pasaules U23 čempionātā; latvieši nefinišē

Toms Markss
Toms Markss

Francūzim Konfrā spoža uzvara pasaules U23 čempionātā; latvieši nefinišē
Jaunais pasaules U23 čempions Beno Konrā
Foto: Tim de Weale

Piektdien Norvēģijas pilsētā Bergenā notiekošajā pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā grupas brauciena sacensības aizvadīja U23 grupas vīri. Aizraujošā cīņā par jauno pasaules čempionu kļuva Francijas riteņbraucējs Beno Konfrā. Abi Latvijas riteņbraucēji – Ēriks Toms Gavars un Klāvs Rubenis – pēdējos apļos zaudēja kontaktu no līderiem un no sacensībām izstājās.

Tradicionāli U23 vīru grupas sacensības pasaules čempionātos izvēršas ļoti aizraujošas un pavērsieniem bagātas. Šajā gadā nozīmīgajās sacensībās starp 178 dalībniekiem bija divi Latvijas sportisti – Ēriks Toms Gavars un Klāvs Rubenis. Šajā čempionātā no abiem mūsu sportistiem jau bija startējis Ēriks Toms Gavars, kurš pirmdien uzrādīja 46. labāko laiku individuālajā braucienā.

Dalībniekiem bija jāveic 191 kilometru gara distance, kas tika sadalīta desmit 19,1 kilometru garos apļos. Katrā aplī tik iekļauts vērā ņemams kāpums, asi pagriezieni, bruģa posmi un citi pārbaudījumi. Tieši paugurainā distance bija viens no nopietnākajiem pārbaudījumiem dalībniekiem. Papildus tam, piektdien Bergenā lija lietus, kas vēl vairāk sarežģīja U23 vīru sacensības.

Kā jau tas bija gaidāms sacensību pirmajā daļā notika cīņa par atrāvienu. Tajā iesaistījās braucēji, kuru mērķi bija strādāt komandas biedru labā, vai arī parādīt sevi plašākai auditorijai. Pēc trešā apļa bija noformējusies 12 braucēju liela līderu grupa. Tajā atradās trīs Eritrejas, divi Japānas un pa vienam Ukrainas, Zviedrijas, Ruandas, Ungārijas, Marokas, Portugāles un Baltkrievijas sportistiem. Peletons ļāva iegūt nepilnu trīs minūšu pārsvaru, tomēr jau piektā apļa beigās starpība bija vien 1 minūte un 36 sekundes.

Drīz vien pa vienam bēgļi tika panākti un pamazām sākās arī lielvalstu cīņa par uzvaru sacensībās. Astotajā aplī izveidojās astoņu braucēju jauns atrāviens. Tajā iesaistījās norvēģis Rasmuss Tilers, brits Skots Deiviss, ar "Sky" komandu līgumu parakstījušais krievs Pāvels Šivakovs, šveicietis Patriks Mullers, ASV braucējs Brendons Maknultijs, austrālietis Džeis Hindiljs, Kazahstānas riteņbraucējs Jevgēņijs Gidičs un zviedrs Gustavs Hūgs. Līderu astotnieks astotā apļa laikā spēja iegūt 1 minūtes un 26 sekunžu pārsvaru pār peletonu, kurā brauca gan Ēriks Toms Gavars, gan arī Klāvs Rubenis.

Aktīvi peletona priekšā strādāja Spānijas velosportisti, kas noslēdzoties astotajam aplim spēja sadeldēt līderu pārsvaru līdz 25 sekundēm. No vadošās grupas bija izkrituši ASV un Zviedrijas riteņbraucēji. Diemžēl arī abi mūsu valsts pārstāvji, peletonam paātrinoties, bija spiesti zaudēt kontaktu no lielas grupas. Gavars apli noslēdza 4 minūtes un 23 sekundes aiz līderiem, bet Rubenis, kurš no grupas atkrita septītajā aplī, zaudēja vairāk nekā 10 minūtes.

Devītā apļa vidū līderu sešinieks kāpumā tika noķerts. Stāvākajā un garākajā kāpumā solo izrāvienā devās beļģu sportists Bjorgs Lambrehts, tomēr viņa centieni tika apslāpēti. Ļoti aktīvs temps tika turēts arī nobraucienā. Peletona priekšā iniciatīvu uzņēmās britu braucējs.

Noslēdzošajā aplī grupa, kas kļuva vēl skaitliski mazāka, aizdevās kopā. Tomēr jau apļa sākuma daļā izveidojās neliels atrāviens. Apļa pirmajā kāpumā nelielā solo vadībā devās Francijas riteņbraucējs Bendžamins Tomass. Viņu drīz vien panāca kolumbietis Andreas Paderess, tautietis Valentins Madū, urugvajietis Mauricio Moreira, austrālietis Maikls Storers un vācietis Lenards Kamna. Lielās grupas priekšā tikmēr kontroli uzņēmās Dānijas sportisti, bet pagājušā gada čempions Kristofers Halvorsens bija zaudējis kontaktu no grupas.

12,5 kilometrus pirms finiša solo izrāvienā devās Vācijas riteņbraucējs Kamna. “Sunweb” komandu ikdienā pārstāvošais riteņbraucējs desmit kilometrus pirms finiša ieguva desmit sekunžu pārsvaru pār sekotāju grupu, kuras sastāvs bija atšķirīgs nekā apļa sākumā. Kamnam pakaļ traucās vēl viens no Francijas sportistiem Beno Konfrā. Nepilnus septiņus kilometrus pirms finiša viņam izdevās vācieti noķert. Peletons piecus kilometrus pirms finiša abiem līderiem zaudēja 12 sekundes. Pēdējos kilometros sekotāju grupā notika bezkompromisa cīņa gan savā starpā, gan arī par to, lai panāktu abus līderus, kuri savā starpā spēja sekmīgi sastādāties.

Sākoties pēdējam kilometram, abu pārsvars bija vien sešas sekundes, tomēr panākt Vācijas un Francijas riteņbraucējus, grupa tā arī nespēja. Dramatiskā cīņā pirmais spurtu sāka veikt Beno Konfrā, kuram cieši sekoja Kamna. Par čempionu 21 gada vecumā kļuva “AG2R La Mondiale” pasaules tūres komandas stažieris Konfrā, kura laiks trasē bija 4 stundas 48 minūtes un 23 sekundes. Sudraba medaļa par gadu jaunākajam Kamnam. Lielā grupa finišēja trīs sekundes vēlāk. Ātrākais no peletona bija un bronzas medaļu izcīnīja Dānijas riteņbraucējs Mihaels Karbels Svendgārds.

Abi Latvijas sportisti, pēc tam, kad zaudēja kontaktu no lielās grupas vēl turpināja sacensības sekotāju grupās, tomēr atstarpe strauji palika lielāka, kā rezultātā gan Ērikam Tomam Gavaram, gan arī Klāvam Rubenim nācās izstāsties. Finišēja 114 dalībnieki.

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā U23 grupā – 191 km:

VVārds UzvārdsValstsLaiks
1.Benoit CosnefroyFrancija04:48:23
2.Lennard KamnaVācija+00:00:00
3.Michael Carbel SvendgaardDānija+00:00:03
4.Oliver WoodLielbritānija+00:00:03
5.Vincenzo AlbanseItālija+00:00:03
6.Damien TouzeFrancija+00:00:03
DNFĒriks Toms GavarsLatvija
DNFKlāvs RubenisLatvija

Izmantotie resursi:
lrf.lv