Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Markss

SEB MTB maratona Tukuma posmā uzvara Neilandam, kopvērtējumā triumfē Prūss

SEB MTB maratona Tukuma posmā uzvara Neilandam, kopvērtējumā triumfē Prūss
Krists Neilands (pa vidu)
Foto: Zigismunds Zālmanis

Svētdien Tukumā tika aizvadīts SEB MTB maratona noslēdzošais sestais posms, kurā piedalījās vairāk nekā 2000 dalībnieki. Prestižajā "Skandi motors" distancē par posma uzvarētāju aizraujošajā trasē kļuva "Rietumu – Delfin" riteņbraucējs Krists Neilands, bet kopvērtējumā uzvaras laurus plūca 24 gadus vecais Neilanda komandas biedrs Pēters Prūss no Igaunijas. "Virši A" distancē, posmā uzvara Oskaram Muižniekam, bet kopvērtējumā nepārspēts palika Jānis Ozols.

SEB MTB maratona sezonas noslēguma posms pirmo reizi norisinājās skaistajā un riteņbraukšanas tradīcijām bagātajā Tukumā. Pilsēta riteņbraucējus sagaidīja ar rudenīgiem laika apstākļiem un aizraujošu trasi, kurā netrūka ne vairāku ātru posmu, ne arī daudz tehniski sarežģītu taciņu, dubļainu nobraucienu, kā arī dažāda garuma un stāvuma kāpumi. To vidū bija arī Milzkalna pārvarēšana.

Prestižajā Skandi motrs distancē, kur jau pirms starta iezīmējās divas intrigas – godalgoto vietu ieguvēji kopvērtējumā individuālajā un komandu vērtējumā – sacensības izvērtās ļoti spraigas un aizraujošas. Distances 13. kilometrā no līderu grupas atrāvās Rietumu – Delfin riteņbraucējs Krists Neilands, kurš uz Tukumu ieradās pa taisno no pasaules čempionāta mājvietas Itālijā, kur kuldīdznieks piektdien startēs grupas braucienā. Viņš visai ātri ieguva vairāk nekā vienas minūtes pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem – Matīsu Preimani, Dmitriju Sorokinu un Arni Pētersonu. Tikmēr īsta traģēdija piemeklēja Igaunijas riteņbraucējus. Kritienu piedzīvoja Raido Kodanjporks, bet tehniskas problēmas pievīla Kasparu Austu un kopvērtējuma līderi Pēteru Prūsu.

Distances beigās Neilands savu pārsvaru tikai palielināja un izcīnīja pārliecinošu uzvaru, distanci veicot 2 stundās 25 minūtēs un 13 sekundēs. Otrajā vietā lepnā vientulībā finišēja ZZK pārstāvis un Neilanda vienaudzis Arnis Pētersons (+00:02:01), bet trešais bija vēl viens Rietumu – Delfin riteņbraucējs Dmitrijs Sorokins (+00:04:18). Labāko sešiniekā ierindojās arī Matīss Preimanis, Ervīns Smoļins un Alans Orass.

Krists Neilands uzreiz pēc finiša: "Salīdzinoši ātri atrāvos no sekotājiem. Jāsaka paldies komandas biedriem, kuri man šodien palīdzēja. Aptuveni desmit kilometrus pirms finiša nedaudz sāk lūzt, tomēr spēju to pārvarēt un izcīnīt uzvaru. Jau rīt dodos atpakaļ uz Itāliju, lai piektdien startētu pasaules čempionātā."

Sieviešu konkurencē kārtējo reizi savu pārākumu apliecināja Latvijas čempione Dana Rožlapa, kura triumfēja arī sezonas kopvērtējumā. Komandu vērtējumā uzvaru svinēja Rietumu – Delfin, kuras pārstāvji palika nepārspēti arī kopvērtējumā, otrajā un trešajā vietā atstājot ZZK un Trek –DPA.

Par 2013. gada SEB MTB kopvērtējuma uzvarētāju kļuva Rietumu – Delfin riteņbraucējs Pēters Prūss, kurš spēja nosargāt pārsvaru pār savu tautieti un Trek – DPA komandas riteņbraucēju Raido Kodanjporku. Tikmēr trešo vietu izrāva Prūsa komandas biedrs Dmitrijs Sorokins. Labākais no latviešiem kopvērtējumā bija ZZK vienības Cēsu sportists Arnis Pētersons, kuram septītā pozīcija.

Aizraujoša cīņa bija vērojama arī 43 kilometru garajā Virši A distancē. Trases beigu daļā nelielu pārsvaru izdevās iegūt Trek DPA/Sport2000 riteņbraucējam Oskaram Muižniekam, kurš arī kļuva par Tukuma posma uzvarētāju, trasē pavadot 1 stundu 38 minūtes un 31 sekundi. Otrais mājas trasē bija tukumnieks Jānis Ozols (+00:00:27), bet trešais, finiša līniju šķērsoja Muižnieka komandas biedrs Zigmārs Zučiks. Kopvērtējumā par uzvarētāju kļuva Ozols, otrais palika Muižnieks, bet trešā vieta Jānim Bērziņam.

Dāmu vērtējumā, Tukumā, nestartējot čempionei Dacei Hartmanei, uzvaru izcīnīja Ieva Strēle, apsteidzot Patrisu Himensu un Zandu Staģi. Komandu vērtējumā absolūts triumfs Trek DPA/Sport2000 vīriem.

Aizraujošas un spraigas sacensības lietainajā trasē notika arī Gutta bērnu braucienos, kā arī Mammadaba veselības distancē.

Visas sezonas garumā riteņbraucēju slāpes veldzēja Zaķumuižas ūdens un garšīgie Maxim enerģijas dzērieni. Dalībniekiem bija iespēja iestiprināties arī vairākos ēšanas punktos distancē, kur vitamīniem bagātas un veldzējošas uzkodas nodrošināja Augļu serviss. Jau 12. gadu sacensību ģenerālsponsors ir SEB Banka. SEB MTB maratona noslēdzošais sestais posms norisināsies 22. septembrī Tukumā.

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Igo Japiņa sporta aģentūras sabiedrisko attiecību speciālists


Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Racing team

Blūmam nedēļas nogalē Brazīlijā otrais UCI Pasaules kausa posms MTB

Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms šīs nedēļas nogalē Brazīlijas pilsētā Arašā aizvadīs UCI Pasaules kausa otrā posma sacensības MTB. Sestdien norisināsies saīsinātais kross, bet dienu vēlāk pamatsacensības olimpiskajā krosā.
Foto: Agnis Melderis.

Svētdien Ķegumā ar "Cape Epic" uzvarētājiem startēs Vivus MTB maratona jaunā sezona

Jau šīs nedēļas izskaņā, 21. aprīlī, visus aktīvos riteņbraucējus gaidīs Ķegumā, Atpūtas un sporta centrā “Zelta zirgs”, uz Vivus.lv MTB maratona 18. sezonas sākumu, kurā piedalīsies ne tikai pazīstamais un panākumus guvušais motosportists Matīss Karro, bet arī pirms pāris nedēļām lieliski prestižo daudzdienu braucienu Dienvidāfrikā "Cape Epic" aizvadījušie četri Latvijas riteņbraucēji.
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.