Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Markss

Degenkolbs trimfē "Milāna – Sanremo", Saramotins 101.

Degenkolbs trimfē  "Milāna – Sanremo", Saramotins 101.
Aleksejs Saramotins
Foto: IAM Cycling

Svētdien ar Vācijas riteņbraucēja Džona Degenkolba uzvaru noslēdzās prestižais "Milāna – Sanremo" velobrauciens. Nepilnu septiņu stundu garajās sacensībās Degenkolbs finiša spurtā apsteidza Gata Smukuļa komandas biedru Aleksandru Kristoffu. No abiem latviešiem Aleksejs Saramotins finišēja 101. vietā, bet Gatis Smukulis no sacensībām izstājās.

Pasaules sporta uzmanības centrā svētdien bija Itālijā notiekošais "Milāna – Sanremo" velobrauciens, kas norisinājās jau 106. reizi. Šīs sacensības savas vēstures un prestižuma dēļ arī dēvē par pirmo no pieciem klasiku pieminekļiem. "Milāna – Sanremo" vienlaikus arī ir garākās vienas dienas sacensības Pasaules tūrē. Šogad distances garums bija 293 kilometri. Lai arī trasē tika iekļauti virkne dažādu kāpumu, tomēr tie nerādīja šķēršļus tos sekmīgi pārvarēt arī sprinteriem.

Galveno favorītu pulkā bija jāmin pagājušā gada uzvarētājs Aleksandrs Kristoffs ("Katusha"), Peters Sagans ("Tinkoff – Saxo"), Fabians Kančelara ("Trek Factory"), Gregs Van Avermets ("BMC Racing"), Marks Kavendišs ("Etixx – Quic Step") un citi. Latviju prestižajā velobraucienā pārstāvēja Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins. Šī bija pirmā reize 2015. gada sezonā, kad abi latvieši startēja vienās sacensībās.

Sacensību sākumā laika apstākļi sportistus nelutināja. Gaisa temperatūra būtiski nepārsniedza 10 grādus. Tāpat arī lija lietus. Drēgnajos apstākļos jau no pirmajiem kilometriem dienas atrāvienā devās 11 sportisti, kuri vēlējās parādīt sevi un savu pārstāvēto vienību. No lielās grupas aizbēga Jans Barta ("Bora-Argon 18"), Sebastians Molano ("Colombia"), Mārtens Tjallingī ("LottoNL-Jumbo"), Andreā Perons ("Novo Nordisk"), Stefano Pirazzi ("CSF Bardiani"), Adrians Kureks ("CCC Sprandi Polkowice"), Matteo Bono ("Lampre-Merida"), Serdžē Pauvels ("MTN-Qhubeka"), Džuliens Berards ("Ag2r-La Mondiale"), Tiziano Dall'Antonia ("Androni Giocattoli") un Marko Frapporti ("Androni Giocattoli"). Ātri vien pārsvars sasniedza septiņas minūtes.

Lielās grupas galvgalī distances pirmajā daļā ļoti pamanāms bija latvietis Gatis Smukulis. Mūsu sportista uzdevums no komandas puses bija kontrolēt atrāvienu un turēt vairāk nekā 200 dalībnieku lielā peletona tempu. Smukulis necentās likvidēt bēgļu pārsvaru pavisam, lai vēlāk neizveidotos jau nākamais atrāviens. Pēc veiktajām trijām stundām vidējais ātrums tā brīža līderiem sasniedza vairāk nekā 43 kilometrus stundā. "Katusha", kopā ar "Trek Factory" un "Tinkoff – Saxo" vienībām trupināja diktēt tempu un kontrolēt atrāvienu. Tuvojoties Sanremo, bēgļu pārsvars sāka zust. 60 kilometrus pirms finiša tas bija mazāks par trijām minūtēm. Vienā no distances posmiem, iebraucot tunelī, kritienu piedzīvoja "Katusha" komandas pārstāvis Džacopo Guarnierī. Gatis Smukulis savu komandas biedru pievilka atpakaļ klāt pie peletona. Lielajā grupā brauca arī Aleksejs Saramotins, kura komandas līderi šajās sacensībās bija Austrālijas čempions Henrihs Hauslers un francūzis Silveins Šavenels.

Šī gada "Milāna – Sanremo" velobraucienā neizpalika bez vēl vairākiem kritieniem. 35 kilometrus pirms finiša vienā no nobraucieniem peletona priekšgalā iniciatīvu uzņēmās “Sky” vienības riteņbraucēji, kuri riskēja uz slapjā asfalta. Nobrauciena līkumā izslīdēja "Tinfoff – Saxo" Dānijas riteņbraucēja Kristofera Jensena velosipēds. Viņš piedzīvoja kritienu. Krita vēl vairāki braucēji, tostarp “Bora – Argon 18” pārstāvis Pauls Voss. Situāciju izmantoja tobrīd priekā esošie "Sky"braucēji – Džeraints Tomass, Bens Svifts un Luke Rove. Britiem izdevās iegūt nelielu pārvsaru. Viņi arī noķēra atrāvienā esošos braucējus, tomēr drīz vien priekša turējās vairs tikai Tomass.

Turpinājums aizritēja ļoti aizraujošā gaitā. Sekoja viens atraušanās mēģinājums pēc otra. Ilgāku laiku līderpozīcijās turējās jau pieminētais "Sky" komandas braucējs Tomass. Viņam pievienojās "BMC Racing" itāļu komandas riteņbraucējs Daniels Oss. Šis duets ieguva vairāk nekā 30 sekunžu pārsvaru. Peletonā tikmēr notika cīņa par iniciatīvu. Sprinteru komandas uz priekšu virzīja savus līderus. Par vienu no atslēgas vietām varēja kļūt pēdējais kāpums nedaudz vairāk par septiņiem kilometriem pirms beigām. Tajā Tomass atrāvās no Osa. Ilgi nebija jāgaida, kad no grupas centās aizbēgt nākamais "BMC" sportists. Šoreiz tas bija bijušais Pasaules čempions Filips Žilbērs, tomēr sekotāji ātri vien viņu noķēra. Grupa panāca arī Tomasu. Vienā no asajiem pagriezieniem kritienu piedzīvoja Geralds Cioleks, Zdeneks Štibārs, kā arī Filips Žilbērs un esošais Pasaules čempions Mihaels Kvjatkovskis.

Uzvarētāja liktenis izšķīrās finiša spurtā. Grupas galvgalī atradās "Katusha" komandas braucēji Luka Paulini un Aleksandrs Kristofss. Norvēģis Kristoffs finiša spurtu uzsāka salīdzinoši agri. Viņš izvirzījās vadībā, tomēr pēdējos metros Smukuļa komandas biedram pietrūka ātruma un spēka, lai otro gadu pēc kārtas triumfētu šajās sacensībās. Izšķirošajos mirkļos viņu apsteidza pazīstamais Vācijas riteņbraucējs no "Giant – Alpecin" vienības Džons Degenkolbs, kurš arī kļuva par uzvarētāju. 26 gadus vecajam braucējam šī bija jau 36 uzvara viņa profesionālajā karjerā. Otrais nepilnu septiņu stundu garajā sacīkstē palika Kristoffs, bet trešais bija "Orica GreenEDGE" Austrālijas riteņbraucējs Mihaels Metjūzs.

No mūsu sportistiem finišu sasniedza Aleksejs Saramotins, kuram 101. pozīcija. Aleksejs finišēja vienatnē, uzvarētājam zaudējot 6 minūtes un 30 sekundes. Distances laikā mūsu sportists strādāja komandas biedru labā. Augstāko rezultātu no "IAM Cycling" šoreiz sasniedza Silveins Šavenels, kuram 23. rezultāts. Tikmēr Gatis Smukulis, paveicot savu darbu komandas interesēs distances laikā, pēdējā daļā no sacensībām izstājās.

Milāna – Sanremo:

VVārds UzvārdsValstsKomandaRezultāts
1.John DegenkolbVācijaTeam Giant - Alpecin06:46:16
2.Alexander KristoffNorvēģijaTeam Katusha+00:00:00
3.Michael MatthewsAustrālijaOrica GreenEdge+00:00:00
4.Peter SaganSlovākijaTinkoff - Saxo+00:00:00
5.Niccolo BonifazioItālijaLampre – Merida+00:00:00
6.Nacer BouhanniFrancijaCofidis+00:00:00
101.Aleksejs SaramotinsLatvijaIAM Cycling+00:06:30
DNFGatis SmukulisLatvijaKatusha

, 2015-03-22 20:25, pirms 9 gadiem
Normaala gonka,Portugaale sodien veiksmiiga Kristam Neilandam.5 vieta kopvertejuma un UCI punkti komandai un valstij.Bogdanovics veiksmigs Spanijas sacensiibas,8 vieta.Vita Heine 59 vieta Francijaa.
, 2015-03-23 02:40, pirms 9 gadiem
Kaut kā jau zb, ka mūsējie tikai strādā citu labā. Gaidu tos laikus, kad mūsējie izšķirs braucienu likteni - piedalīsies galvenajās cīņās. Par ilgu jau gregari lomas...
, 2015-03-23 10:54, pirms 9 gadiem
Nu mēs neesam interesants tirgus,tas daudz nosaka gan jau...
Foto: Māris Vancevičs/LRF
1

Kupli apmeklētajā "Dobeles kausā" latviešiem panākumi zēnu un jauniešu grupās

Aizvadītās nedēļas nogalē Apguldē un Kroņaucē vairāk nekā 400 sportisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Beļģijas piedalījās tradicionālajā “Dobeles kausā”, kas ievadīja arī Latvijas un Baltijas kausa sezonu. Ja elites un junioru grupās uzvaras guva kaimiņvalstu sportisti, tad jauniešu un zēnu grupās labākie bija mūsu valsts sportisti.
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Ridley team

Blūms Pasaules kausa sezonu XCO krosā iesāk ar 26. vietu

Svētdienas vakarā pēc Latvijas laikā Brazīlijas pilsētā Mairiporā aizvadīts UCI Pasaules kausa pirmais posms MTB XCO krosā. Tajā uzvarēja ASV čempions Kristofers Blevins, bet Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms 106 sportistu konkurencē finišēja 26. vietā.
Veronika Monika Stūriška (no kreisās) un Edgars Langmanis
Foto: Nico Van Dartel

Langmanis un Stūriška triumfē UEC BMX Eiropas kausa 6. posmā

Svētdien Čehijas pilsētā Benātki pie Jizeras norisinās UEC BMX Eiropas kausa 6. posms. Junioru puišu grupā otro šīs sezonas uzvaru guva “BMX Rīga/ RRS” sportists Edgars Langmanis, bet iepriekšējā posmā triumfējušais Kristers Apels finālā piedzīvoja kritienu un ieņēma astoto pozīciju. Dāmu U23 grupā nepārspēta palika “Silvas ziķeru” braucēja Veronika Monika Stūriška.