Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Smukulis un "Katusha" pasaules čempionātā komandu braucienā 13. vietā

Toms Markss
Toms Markss

Smukulis un "Katusha" pasaules čempionātā komandu braucienā 13. vietā
Gatis Smukulis
Foto: Fabienne Vanheste

Svētdien Spānijas pilsētā Ponferadā ar komandu braucieniem startēja pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Vīriešu konkurencē Latvijas sportista Gata Smukuļa pārstāvētā "Katusha" vienība izcīnīja 13. vietu, bet par pasaules čempioniem kļuva ASV "BMC Racing" komanda.

Teju visi planētas vadošie šosejas riteņbraucēji šobrīd atrodas Spānijas pilsētā Ponferadā, kur šodien sākās pasaules čempionāts. Nedēļas garumā par čempiona tituliem komandu, individuālajā un grupas braucienā cīnīsies elites, U23 un junioru braucēji, kā arī braucējas. Dalībnieku vidū ir arī desmit Latvijas izlases šosejas riteņbraucēji.

Pirmajā sacensību dienā norisinājās komandu braucieni, kur godalgas izcīna pasaules vadošās komandas, nevis nacionālās izlases. Dienas sākumā pirmās zelta medaļas sieviešu komandu braucienā ieguva ASV vienības "Specialized – lululemon" vienība, kamēr norvēģu vienība "Hitec – Products" ar bijušo Latvijas izlases sportisti un šī gada valsts vicečempioni Vitu Heini sastāvā ierindojās devītajā pozīcijā starp 13 startējošajām komandām.

Neapšaubāmi par dienas centrālo notikumu kļuva vīru komandu brauciens, kurā kopumā startēja 29 vienības, tostarp arī Latvijas izlases riteņbraucēja Gata Smukuļa pārstāvētā "Katusha" ar mūsu sportistu sastāvā. Pirms starta par galvenajiem favorītiem tika uzskatīta beļģu vienība "Omega Prafma – Quick - Step", kuras sastāvā brauca tādi pasaulē labi zināmi riteņbraucēji kā - vairākkārtējais pasaules čempions individuālajā braucienā Tonijs Martins, kā arī Toms Bonens, Nijis Terpsta un citi. Jāpiebilst, ka tieši šajā vienībā strādā arī leģendārais Latvijas sporta ārsts Aldis Cīrulis.

Kā pirmās 57,1 kilometra garajā distancē devās kontinentālās un Pro kontinentālās vienības, no kurām visveiksmīgāk nostartēja vairākkārt Latvijā startējusī „Rus Velo” vienība, tomēr cīņā par uzvaru tā nespēja iesaistīties. Ļoti labu rezultātu izdevās uzrādīt ASV bāzētajai "BMC Racing" vienībai, kuras sastāvs izcēlās ar ļoti stabiliem braucējiem, kuri spēja parādīt savu labāko sniegumu. Ļoti sīvi "BMC" sekoja "Omega Prafma – Quick - Step", kas pēc otrā starpfiniša bija jau kļuvuši par līderiem, tomēr savu lomu uz beļģu un vairāku citu komandu rezultātiem atstāja sākušais lietus, kas padarīja asfaltu slapju.

Galarezultātā "BMC Racing team" komandas uzrādīto rezultātu – 1 stunda 3 minūtes un 29 sekundes – nevienai citai vienībai neizdevās pārspēt. Otrajā vietā finišēja Austrālijas "Orica GreenEDGE" (+00:00:32), kamēr ar trešo pozīciju bija jāsamierinās jau pieminētajai "Omega Prafma – Quick - Step" (+00:00:36).

Latvijas izlases riteņbraucēja Gata Smukuļa pārstāvētā Krievijas vienība "Katusha" startēja vidusdaļā. Pēc pirmā kontrolpunkta "Katushas" sportisti atradās 12. pozīcijā. Arī turpinājumā pozīcijas Krievijā reģistrētajai komandai svārstījās otrā desmita sākumā. Tikmēr finišā Smukulim ar partneriem 13. vieta, 2 minūtes un 15 sekundes aiz čempioniem. Bez Gata, sastāvā startēja arī Vjačeslavs Kuzņecovs, Vladimirs Gusevs, Maksims Belkovs, Pāvels Bruts un Vladimirs Isaičevs.

Gata Smukuļa komentārs uzreiz pēc finiša: "Esmu nedaudz vīlies. No sākuma jutos labi, bet beigu daļā ļoti strauji pacēlās pulss, kas pēdējos kilometros nekrita lejā. Tad arī palaidu komandas. No sevis pats gaidīju nedaudz vairāk, tomēr komanda kopumā nostartēja diezgan labi, ņemot vērā to, cik bijām paši gatavojušies. Iespējams pietrūka precīzākas maiņas un sastrādāšanās, jo pirms paša čempionāta nomainījās puse no sastāva. Ceru, ka individuālajā braucienā būs labāk."

Rīt no Latvijas sportistiem pasaules čempionātā startēs juniore Endija Rutule, kurai priekšā individuālais brauciens.

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā komandu braucienā vīru elitei:

VKomandaRezultāts
1.BMC Racing01:03:29
2.Orica GreenEDGE+00:00:32
3.Omega Prafma – Quick – Step+00:00:36
4.Sky+00:00:38
5.Tinkoff – Saxo+00:00:47
6.Movistar+00:00:52
13.Katusha+00:02:15

Latvijas sportistu starti pasaules čempionātā:

DatumsLaiksGrupaDisciplīnaVārds Uzvārds
22.09.11:00Junioresindividuālais brauciensEndija Rutule
23.09.15:00Elites dāmasindividuālais brauciensDana Rožlapa Lija Laizāne
24.09.14:30Elites vīriindividuālais brauciensGatis Smukulis Aleksejs Saramotins
26.09.10:00Junioresgrupas brauciensEndija Rutule
26.09.14:00U23 vīrigrupas brauciensKrists Neilands
27.09.10:00Juniorigrupas brauciensArtūrs Beļēvičs Valters Čakšs Aleksandrs Rubļevskis
27.09.15:00Elites dāmasgrupas brauciensLija Laizāne Dana Rožlapa
28.09.11:00Elites vīrigrupas brauciensAleksejs Saramotins Toms Skujiņš

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs