Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Van der Pūls neticamā veidā triumfē ''Amstel Gold Race''; Skujiņam 23. vieta

Toms Markss
Toms Markss

Van der Pūls neticamā veidā triumfē ''Amstel Gold Race''; Skujiņam 23. vieta
Metjū Van Der Pūls
Foto: Bettini Photo

Demonstrējot izcilu sniegumu pēdējos kilometros, dramatisku uzvaru finiša spurtā ''Amstel Gold Race'' pasaules tūres klasikā svētdien izcīnīja nīderlandietis Metjū van der Pūls. Toms Skujiņš finišu prestižajā velobraucienā sasniedza cienījamajā 23. vietā.

Starts Ardēnu klasikām

Pirmajās Lieldienās pasaules riteņbraukšanas centrālais notikums neapšaubāmi bija ''Amstel Gold Race'' velobrauciens, kas 54. reizi norisinājās pa Nīderlandes ceļiem. Šī sezonas pirmā lielā Ardēnu klasika, kas no bruģa klasikām atšķiras ar vēl daudz vairāk stāviem un garākiem kāpumiem. Starts tika dots Māstrihtas pilsētā, bet finišs atradās Bergen Terblijt pilsētiņā.

Skujiņš aizstāv Latvijas godu; lielie favorīti

No Latvijas braucējiem prestižajā klasikā startēja Toms Skujiņš (''Trek – Segafredo''), kuram šis bija jau ceturtais ''Amstel Gold Race''. Pērn Toms finišēja 40. pozīcijā. Galveno favorītu lomā tika izcelti – Žiljēns Alafilips, Filips Žilbērs (''Deceuninck – Quick Step''), Mihals Kvatkovskis (''Sky''), Mihaels Valgrēns (''Dimension Data''), Aleksejs Lutsenko, Jakobs Fūglsangs (abi ''Astana''), Gregs Van Avermāts (''CCC''), Bauke Mollema (''Trek - Segafredo''), Tims Vellens (''Lotto Soudal''), izcilu sniegumu šosezon demonstrējušais Metjū Van der Pūls (''Corendon – Circus'') un citi.

35 kategoriju pauguri

175 dalībniekiem no 25 vienībām bija jāveic 265,7 kilometru gara distance. Tajā tika iekļauti 35 dažāda garuma un stāvuma kāpumi. Daudzie kāpumi arī distances laikā veicināja lielās grupas sadalīšanos. Pirmajos kilometros notika ļoti aktīva cīņa par iespēju nokļūt dienas atrāvienā. Noformējās astoņu braucēju liela līderu grupa, kurā bija arī “Trek – Segafredo” komandas franču riteņbraucējs Žiljēns Bernārs. Peletons bēgļiem ļāva iegūt vairāk nekā 7 minūšu vadību, tomēr tad pakāpeniski pārsvars tika sadeldēts. Peletona priekšā kontroli uzņēmās ''Astana'' vīri.

Van der Pūls veic pirmo gājienu

43 kilometrus pirms finiša kāpumā izrāvienu veica Metjū Van der Pūls, kuram sekot spēja tikai Spānijas čempions Gorke Izagirre. Lielu vaļu peletons gan abiem nedeva. Pēc pāris kilometriem Nīderlandes un Spānijas čempioni atgriezās grupā. Tikai mirkli vēlāk sekoja Žiljēna Alafilipa izrāviens, kas veicināja arī lielās grupas sadalīšanos. Francūzim spēja pievienoties vienīgi ''Astana'' vienības dāņu riteņbraucējs Jakaubs Fūglsangs. Vēl pirms tam tika noķerti arī visi dienas atrāviena braucēji.

Strade Bianche scenārijs netiek pieļauts

Fūglsangam un Alafilipam uz papēžiem mina Eiropas čempions Mateo Trentins (''Mitchelton – Scott''), Mihals Kvjatkovskis (''Sky'') un Maikls Vudss (''EF Education First''), bet vēl nedaudz tālāk bija peletons ar Maksimilianu Šahmanu (''Bora – hansgrohe'') un Van der Pūlu tā priekšgalā. Šķērsojot starta un finiša zonu (25 kilometrus pirms finiša), abi līderi Kvjatkovskim un Trentinam bija priekšā 25 sekundes, bet peletons atpalika par 50 sekundēm. Lai arī uz brīdi Kvjato spēja sadeldēt starpību līdz 10 sekundēm un aizbēgt no Trentina, tomēr, sākoties pēdējiem 10 kilometriem, pārsvars atkal pieauga līdz 20 sekundēm, bet Eiropas čempions atkal poli panāca.

Pēdējos kilometros līderus divatā centās ķert arī Maksimilians Šahmans (''Bora – hansgrohe''), Skujiņa pārstāvētās ''Trek – Segafredo'' kapteinis Bauke Mollema un Saimons Klārks (''EF Education First''). Visi centieni tobrīd nebija sekmīgi. Jau pirms pēdējiem 5 kilometriem varēja prognozēt, ka uzvarētāja liktenis noskaidrosies Fūglsanaga un Alafilipa savstarpējā cīņā. Abi uzvaru dalīja arī marta sākumā notikušajā ''Strade Bianche'' klasikā, kur francūzis dānim neatstāja nekādus variantus.

Neticamais kļūst par reālo

Tomēr tad sākās dramatiskākais. Izcils pēdējos kilometros bija Van Der Pūls. Viņš kopā ar nelielu grupiņu vispirms panāca Mollemu, Klārku, Šahmanu un Trentinu. Kamēr Fūglsangs un Alafilips savā starpā spēlēja taktiskās spēlītes, abus panāca Kvjatkovskis.

Pēdējā taisnē neticamu sniegumu rādīja Van Der Pūls. Desmitiem tūkstošu līdzjutēju atbalstīts, mājinieks spēja veikt izcilu finiša spurtu un burtiski no rokām izrāva uzvaru priekšā esošajiem konkurentiem. Šo pelnīti var uzskatīt par šīs sezonas dramatiskāko triumfu profesionālajā riteņbraukšanā. Otro vietu ieguva Saimons Klārks, bet ar trešo pozīciju jāsamierinās bija Fūglsangam.

Skujiņam cienījams sniegums un personiskais rekords

No ''Trek – Segafredo'' vīriem Bauke Mollema finišēja 12. vietā, 2 sekundes aiz uzvarētāja. Tikmēr mūsu Toms Skujiņš demonstrēja atzīstamu sniegumu visas distances laikā. Carnikavietis 175 dalībnieku lielajā konkurencē finišēja 23. vietā, 54 sekundes aiz uzvarētāja. Toms tika arī pie 20 UCI pasaules ranga punktiem. Latvietis palīdzēja Mollemam cīnīties par labāku pozīciju, kā arī pats turpināja atdot visus spēkus līdz pēdējam metram.

Izmantotie resursi:
lrf.lv

  +1 [+] [-]

, 2019-04-21 23:31, pirms 5 gadiem
Absolūti traks finišs. Bet šitas džeks arī ir trakais no trako ģomenes. Vārda labākajā nozīmē, protams.

  +1 [+] [-]

, 2019-04-22 07:20, pirms 5 gadiem
Džeks burtiski noslaucīja visus malā. Toms malacītis.

     [+] [-]

, 2019-04-22 09:07, pirms 5 gadiem
Ir aizdomas, ka Nino Shurteram pēdējā laikā nav labs miegs

  +1 [+] [-]

, 2019-04-22 12:51, pirms 5 gadiem
Šitais finišs jārāda jauniešiem kā jāmācās atdot uzvaru mājiniekiem. Kā 1km līdz finišam atdot minūtes pārsvaru un zaudēt.