Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Slovēnijā dzīres: Pogačars jaunākais "Tour de France" čempions kopš 1904. gada

Slovēnijā dzīres: Pogačars jaunākais "Tour de France" čempions kopš 1904. gada
Tadejs Pogačars (pa labi). Foto: EPA/Scanpix

"Tour de France" 21. posmā Parīzē triumfēja īru sprinteris Sems Benets, kurš uzvarēja arī Sprinteru ieskaitē. Tikmēr kopvērtējumā triumfēja 21 gadu vecais Tadejs Pogačars. Slovēnis rītdien svinēs dzimšanas dienu, un viņš prot izvēlēties vislabāko dāvanu. Pogačars ir jaunākais "Tour de France" čempions kopš 1904. gada, kad prestižajā velobraucienā uzvarēja Anrī Kornē.

Šodien sprinteriem piemērotajā posmā vēl dažus kilometrus pirms finiša Gregs van Avermāts, Maksimiliāns Šahmans un Pjērs-Luks Perišons izmēģināja veiksmi atrāvienā, tomēr viņus noķēra peletons, kur tempu strauji kāpināja un labākās vietas centās ieņemt sprinteru komandas ar jaudīgajiem "vilcieniem". Tuvojoties finišam, iniciatīvu pārņēma "Deceuninck-Quick Step", kuri izvirzīja Sprinteru vērtējuma līderi Semu Benetu. Turpat blakus varēja manīt arī "Trek-Segafredo" pasaules čempionu Madsu Pedersenu.

Jaudīgajam dāņu duo Kasperam Asgrēnam un Mikālam Merkevam izdevās izvirzīt izcilā pozīcijā savu komandas līderi Benetu, kurš teju vienlaicīgi uzsāka sprintu ar Pedersenu. Sprinteru vērtējuma līderis Benets devās pa labo pusi un par velosipēda tiesu apsteidza pasaules čempionu. Tādējādi īrs izcīnīja savas karjeras spožāko uzvaru un piepildīja ikviena sprintera sapni.

Benetam tā bija otrā uzvara šāgada "Tour de France" un 48. panākums profesionālajā karjerā. Īrs triumfēja Sprinteru vērtējumā, no troņa gāžot iepriekšējos gados dominējošo Peteru Saganu, kurš zaļo krekliņu izcīnījis septiņas reizes (2012-2016, 2018-2019). 2017. gadā, visticamāk, slovāks būtu uzvarējis, ja vien ceturtajā posmā pēc ļoti strīdīgas epizodes ar Marku Kavendišu viņu nediskvalificētu. Pēcāk "Tour de France" organizatori atzina, ka ir kļūdījušies un ka Sagans nebija vainīgs. Šodienas posmā titulētais braucējs finišēja trešais.

Otro vietu 21. posmā izcīnīja pasaules čempions Madss Pedersens, kurš četras reizes iekļuva "Top 6" "Tour de France" etapos. Toma Skujiņa komandas biedram drīzumā būs jāatvadās no ikoniskā krekliņa, jo tieši pēc nedēļas, 27. septembrī, norisināsies pasaules čempionāts Imolā, Itālijā, kur viņš nav pieteikts, jo trase ir nepiemērota Pedersena tipa braucējiem.

Par "Tour de France" kopvērtējuma uzvarētāju kļuva 21 gadu vecais Tadejs Pogačars. Slovēņu supertalantam rītdien būs dzimšanas diena, un viņš viennozīmīgi prot izvēlēties vislabāko dāvanu, ko jaunībā kāro iegūt jebkurš riteņbraucējs. Pogačars 20. posma individuālajā braucienā demonstrēja vienu no izcilākajiem sniegumiem vispār, ja ne pašu izcilāko, uzstādot rekordu "La Planche des Belles Filles" kāpumā un par minūti un 21 sekundi apsteidzot otrajā vietā finišējušo Tomu Dumolēnu, kurš 2017. gadā kļuva par pasaules čempionu individuālajā braucienā. Jaunais slovēnis uzvarēja arī Kalnu karaļa un Jaunā braucēja vērtējumos. Šī ir pirmā reize kopš Edija Merksa laikiem, kad kādam izdevies uzvarēt trīs vērtējumos.

Pamatīgums rūgtums sirdī ir uzvarētāja tautietim Primožam Rogličam, kurš riteņbraukšanai pievērsās tikai 22 gadu vecumā, pirms tam esot augstas klases tramplīnlēcējam. Rogličs kopvērtējuma vadībā bija 11 dienas, tomēr nespēja nosargāt dzelteno krekliņu līdz Parīzei, lai gan pēdējā nopietnajā pārbaudījumā viņš izcīnīja piekto vietu, bet Pogačars vakardien demonstrēja ārkārtīgi augstvērtīgu sniegumu.

Trešo vietu kopvērtējumā izcīnīja Ričijs Ports, kuram tas ir karjeras augstākais sasniegums. Jau tagad zināms, ka "Trek-Segafredo" braucējs nākamsezon brauks citā komandā, tomēr viņš vēl oficiāli nav to izziņojis. Ports vēl vēstīja, ka nākamajā komandā veiks tā saucamā gregara pienākumus, bet šobrīd par viņu nav daudzu, kas būtu spēcīgāki.

Toms Skujiņš pēdējā posmā finišēja 70. vietā, bet komandas biedrs Madss Pedersens bija otrais, kur daļa uzslavu pienākas arī latvietim. Krists Neilands ieņēma 104. vietu, bet viņa komandas biedrs Igo Hofšteters bija astotais. Kopvērtējumā Skujiņš un Neilands izcīnīja 81. un 85. vietu.

Jāatzīmē, ka astotajā posmā, dodoties atrāvienā, Skujiņš finišēja otrajā vietā, spurtā pārliecinoši apstedzot Karlosu Veronu. Tomēr vēlāk viņš piedzīvoja ļoti sāpīgu kritienu, pēc kura vairs nebija ne tuvu tik labā formā. Tikmēr Krists Neilands izcēlās ar aktīvu sniegumu. Ceturtajā posmā kuldīdznieks no atrāviena izdzīvoja visilgāk, tomēr pirms finiša kāpuma viņu noķēra. Par šo sniegumu Neilands saņēma dienas agresīvākā braucēja balvu.

Tour de France 21. posms:

VVārds UzvārdsValstsKomandaLaiks
1.Sems BenetsĪrijaDeceuninck-Quick Step2:53:32
2.Madss PedersensDānijaTrek-Segafredo
3.Peters SagansSlovākijaBora-Hansgrohe
4.Aleksandrs KristofsNorvēģijaUAE-Emirates
5.Elija VivianiItālijaCofidis
6.Vouts van ĀrtsBeļģijaJumbo-Visma
70.Toms SkujiņšLatvijaTrek-Segafredo+0:21
104.Krists NeilandsLatvijaIsrael Start-Up Nation+1:09

Tour de France kopvērtējums:

VVārds UzvārdsValstsKomandaLaiks
1.Tadejs PogačarsSlovēnijaUAE-Emirates87:20:05
2.Primožs RogličsSlovēnijaJumbo-Visma+0:59
3.Ričijs PortsAustrālijaTrek-Segafredo+3:30
4.Mikels LandaSpānijaBahrain-McLaren+5:58
5.Enriks MassSpānijaMovistar+6:07
6.Migels Anhels LopessKolumbijaAstana+6:47
7.Toms DumolēnsNīderlandeJumbo-Visma+7:48
8.Rigoberto UransKolumbijaEF Pro Cycling+8:02
9.Adams JeitssLielbritānijaMitchelton-Scott+9:25
10.Damiano KarūzoItālijaBahrain-McLaren+14:03
81.Toms SkujiņšLatvijaTrek-Segafredo+3:53:09
85.Krists NeilandsLatvijaIsrael Start-Up Nation+4:11:03

  +1 [+] [-]

, 2020-09-20 22:22, pirms 4 gadiem
Labāku dzimšanas dienu riteņbraucējam laikam grūti iedomāties!

  +1 [+] [-]

, 2020-09-20 23:44, pirms 4 gadiem
Ļoti ceru, ka Pogačaru nepieķers dopinga lietošanā..vai pats neatzīsies pēc kāda laika, kā tas bija Ārmstronga gadījumā.. Tas, ko Tadejs paveica vakar razdelkā bija fenomenāli, bet neticu, ka viņš visiem vienādos apstākļos uzvarēja ar tādu pārsvaru...bez palīglīdzekļiem...pat kompetentais Eurosport komentētājs vakar bija pārsteigts, sakot, "ka var būt 30 sekunžu pārsvars.. varbūt max 1 minūte, bet ne jau tas pārsvars, kāds bija Pogačaram"..

  -2 [+] [-]

, 2020-09-20 23:58, pirms 4 gadiem
Del_Narciso rakstīja: Ļoti ceru, ka Pogačaru nepieķers dopinga lietošanā..vai pats neatzīsies pēc kāda laika, kā tas bija Ārmstronga gadījumā.. Tas, ko Tadejs paveica vakar razdelkā bija fenomenāli, bet neticu, ka viņš visiem vienādos apstākļos uzvarēja ar tādu pārsvaru...bez palīglīdzekļiem...pat kompetentais Eurosport komentētājs vakar bija pārsteigts, sakot, "ka var būt 30 sekunžu pārsvars.. varbūt max 1 minūte, bet ne jau tas pārsvars, kāds bija Pogačaram"..
Pogačars nesen vienā no intervijām atzina, ka viņš ir apveltīts ar izcilu atjaunošanos, kas ir vissvarīgākais grandtūrē. Kamēr nav pat ne mazāko pierādījumu, nav jēgas šo pilnīgi bezjēdzīgo "viena tante teica" dzīt. Nesaprotu, kāpēc nevar būt vairāk par minūti uzvara ITT. Jā, tas bija viens no vēsturiski izcilākajiem sniegumiem, bet, kamēr nav pierādījumu, nav pamata par to runāt. Būtu interesanti zināt, vai parasts ierindas cilvēks spētu nosaukt, kādu riteņbraucēju, kurš pēdējos desmit gados ir diskvalificēts par dopinga lietošanu laika posmā no 2010. gada, nevis visu laiku tikai vienu teksasieti pieminēt, kas ir, visticamāk, vienīgais, ko viņi var nosaukt.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-21 00:03, pirms 4 gadiem
Kā zināms, tad Armstrongs arī bija apveltīts ar izcilu atjaunošanos.

  +4 [+] [-]

, 2020-09-21 00:06, pirms 4 gadiem
Kārlis Ozols rakstīja: Pogačars nesen vienā no intervijām atzina, ka viņš ir apveltīts ar izcilu atjaunošanos, kas ir vissvarīgākais grandtūrē. Kamēr nav pat ne mazāko pierādījumu, nav jēgas šo pilnīgi bezjēdzīgo "viena tante teica" dzīt. Nesaprotu, kāpēc nevar būt vairāk par minūti uzvara ITT. Jā, tas bija viens no vēsturiski izcilākajiem sniegumiem, bet, kamēr nav pierādījumu, nav pamata par to runāt.
Ja jau nav jēgas "viena tante teica" dzīt, tad priekš kam vispār komentāru sadaļu? Tas, ka pierādījumi nav Tev un plašākai publikai zināmi, nenozīmē, ka tādu nav un netiek piesegti, par to jau sen varēja pārliecināties tā paša augstāk pieminētā Ārmstronga gadījumā. Jābūt naivam, lai ticētu ka riteņbraukšana pēdējos gados ir maģiski attīrīta no dopinga.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-21 00:12, pirms 4 gadiem
Un par tiem vārdiem, manuprāt, tur pietiek jau ar Ārmstronga un Kontadora, viņa kalibra braucēju jau vairs nav baigi arī bijis, tāpēc muļķīgi pārmest, ka kāds nezinās, piemēram, Frūmu.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-21 00:16, pirms 4 gadiem
blah rakstīja: Ja jau nav jēgas "viena tante teica" dzīt, tad priekš kam vispār komentāru sadaļu? Tas, ka pierādījumi nav Tev un plašākai publikai zināmi, nenozīmē, ka tādu nav un netiek piesegti, par to jau sen varēja pārliecināties tā paša augstāk pieminētā Ārmstronga gadījumā. Jābūt naivam, lai ticētu ka riteņbraukšana pēdējos gados ir maģiski attīrīta no dopinga.
Nē, Ārmstronga gadījumā bija pavedieni, bet bija vieglāk pievērt acis un ticēt neticamajam stāstam. Ārmstrongam arī bija neticami liela vara, ko viņš ļoti labi izmantoja, iznīcinādams daudzu cilvēku dzīves, kas pret viņu liecināja. 90-os un 00-os bija lieli dopinga skandāli un ārkārtīgi daudz pieķerto, nevis tikai vienā brīdī viss tika atklāts. Ja šobrīd ir līdzīgi, tad kur ir skandāli? Ja esi tik skeptisks, tad kā varētu izskaidrot Remko Evenepūlu? Viņš sāka trenēties riteņbraukšanā 17 gados un praktiski visus uzreiz uzvarēja. Pēc tavas loģikas sanāk, ka jau teju pirmajā treniņā viņam vēnās dūra sistēmu?

     [+] [-]

, 2020-09-21 00:25, pirms 4 gadiem
Lūk piemērs, kā izskatās īsta mūsu izmēra sporta lielvalsts. Ar īstiem pro sporta panākumiem. Nevis tur dabūt bronzu vienā no sešsimt marginālajiem sporta veidiem un saukt sevi par sporta lielvalsti.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-21 00:30, pirms 4 gadiem
Kārlis Ozols rakstīja: Nē, Ārmstronga gadījumā bija pavedieni, bet bija vieglāk pievērt acis un ticēt neticamajam stāstam. Ārmstrongam arī bija neticami liela vara, ko viņš ļoti labi izmantoja, iznīcinādams daudzu cilvēku dzīves, kas pret viņu liecināja. 90-os un 00-os bija lieli dopinga skandāli un ārkārtīgi daudz pieķerto, nevis tikai vienā brīdī viss tika atklāts. Ja šobrīd ir līdzīgi, tad kur ir skandāli? Ja esi tik skeptisks, tad kā varētu izskaidrot Remko Evenepūlu? Viņš sāka trenēties riteņbraukšanā 17 gados un praktiski visus uzreiz uzvarēja. Pēc tavas loģikas sanāk, ka jau teju pirmajā treniņā viņam vēnās dūra sistēmu?
Ar tiem laikiem jau grūti salīdzināt, tad bija skandāli un daudz pieķerto, jo viss jau bija aizgājis pārāk tālu un neviens vairs pat necentās īpaši slēpt. Mūsdienās, protams, ka virtuve ir smagi patīrīta un neviens tik atklāti vairs lietas nedara, kad visus sāka sēdināt būrī, bet tas nenozīmē, ka visi tagad ir tīri.
Par Remko, nu atkal var pieminēt Lensu, arī viņš sāka jauns un spēcīgi, bet līdz brīdim.
Katrā ziņā, ar dopingu vai bez, tas jebkuram ir skaidrs, ka jaunie talanti ir fiziski talantīgāki par iepriekšējo paaudzi, tāpat kā iepriekšējā paaudze par vēl iepriekšējo, kā jau praktiski visos sporta veidos.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-21 00:56, pirms 4 gadiem
blah rakstīja: Ar tiem laikiem jau grūti salīdzināt, tad bija skandāli un daudz pieķerto, jo viss jau bija aizgājis pārāk tālu un neviens vairs pat necentās īpaši slēpt. Mūsdienās, protams, ka virtuve ir smagi patīrīta un neviens tik atklāti vairs lietas nedara, kad visus sāka sēdināt būrī, bet tas nenozīmē, ka visi tagad ir tīri.
Par Remko, nu atkal var pieminēt Lensu, arī viņš sāka jauns un spēcīgi, bet līdz brīdim.
Katrā ziņā, ar dopingu vai bez, tas jebkuram ir skaidrs, ka jaunie talanti ir fiziski talantīgāki par iepriekšējo paaudzi, tāpat kā iepriekšējā paaudze par vēl iepriekšējo, kā jau praktiski visos sporta veidos.
Nesaku, ka visi ir tīri, vienmēr jebkurā sporta veidā būs kāds pārkāpējs, bet pēdējais lielākais skandāls riteņbraukšanā laikam ir Georgs Preidlers un Stefans Denifls, kuri bija iesaistīti "Operation Aderlass" ar slēpotājiem, ātrslidotājiem. Abi diezgan viduvēji pat ar dopingu. Tagad drīzāk ir tendence, ka lieto tie, kas cenšas dabūt līgumu un noturēties riteņbraukšanā, kas atbilst austriešu profilam.

Remko un Lānsu nesalīdzinātu, jo 19 gados Ārmstrongs bija nekas, tāpat kā visi pārējie pēc junioru vecuma, kamēr Remko ir bezprecendents.

     [+] [-]

, 2020-09-21 04:06, pirms 4 gadiem
Swordsman rakstīja: Lūk piemērs, kā izskatās īsta mūsu izmēra sporta lielvalsts. Ar īstiem pro sporta panākumiem. Nevis tur dabūt bronzu vienā no sešsimt marginālajiem sporta veidiem un saukt sevi par sporta lielvalsti.
Par sporta lielvalvalsti var saukties tikai tās valstis kam ir sava rene un florbola izlase!

     [+] [-]

, 2020-09-21 09:39, pirms 4 gadiem
Kārlis Ozols rakstīja: Pogačars nesen vienā no intervijām atzina, ka viņš ir apveltīts ar izcilu atjaunošanos, kas ir vissvarīgākais grandtūrē. Kamēr nav pat ne mazāko pierādījumu, nav jēgas šo pilnīgi bezjēdzīgo "viena tante teica" dzīt. Nesaprotu, kāpēc nevar būt vairāk par minūti uzvara ITT. Jā, tas bija viens no vēsturiski izcilākajiem sniegumiem, bet, kamēr nav pierādījumu, nav pamata par to runāt. Būtu interesanti zināt, vai parasts ierindas cilvēks spētu nosaukt, kādu riteņbraucēju, kurš pēdējos desmit gados ir diskvalificēts par dopinga lietošanu laika posmā no 2010. gada, nevis visu laiku tikai vienu teksasieti pieminēt, kas ir, visticamāk, vienīgais, ko viņi var nosaukt.
Minēšu.
Kontadors? Tas gan laikam nebija gluži par dopinga lietošanu, bet ja nemaldos par to, ka ciktur tās reizes gada laikā nebija sasniedzams kad viņam gribēja veikt doptestus.

     [+] [-]

, 2020-09-21 10:55, pirms 4 gadiem
Nevajag būt tik naivam vai muļķim , ka cilvēka spēkos ir tik daudzas dienas bez dopinga braukt tik garas un ātras distances .Neviens organisms bez dopinga to nespētu , neizturētu.

     [+] [-]

, 2020-09-21 12:44, pirms 4 gadiem
Neviens nerunā par to, ka Rogličs vāji nobrauca 20. posmu.

Par Pogačara sniegumu liecināja jau pagājušā gada Vuelta. Šis ir īpašs gads, liela daļa braucēju nebija pienācīgi gatavi: Bernals, Sagans (riebjoties braukt uz trenažiera), tāpēc kāds braucējs izcilā formā varētu tik ļoti izcelties.

Pat mūsu Toms Skujiņš dabūja sav;as mājās Žironā kādu laiku mīt trenažieri uz balkona.

     [+] [-]

, 2020-09-21 14:11, pirms 4 gadiem
Papuass rakstīja: Neviens nerunā par to, ka Rogličs vāji nobrauca 20. posmu.

Par Pogačara sniegumu liecināja jau pagājušā gada Vuelta. Šis ir īpašs gads, liela daļa braucēju nebija pienācīgi gatavi: Bernals, Sagans (riebjoties braukt uz trenažiera), tāpēc kāds braucējs izcilā formā varētu tik ļoti izcelties.

Pat mūsu Toms Skujiņš dabūja sav;as mājās Žironā kādu laiku mīt trenažieri uz balkona.
1) Rogličs nenobrauca ne vāji, ne izcili. Viņam pat nepietiktu ar Dumolina laiku - respektīvi viņš varēja nobraukt labāk kā visi pārējie izņemot Pogačaru un vienalga būtu pakāsis (un ņemam te vērā, ka viņam bij gandrīz minūtes pārsvars pirms šī posma). Tad principā sanāk, ka uz Pogačara fona pilnīgi visi vāji nobrauca.
2) Par īpašo gadu un izcilo formu - jā ok, bet rēķini, ka Pogačars kalnā uzgāja ar visu laiku labāko laiku. Ierēķinot riteņa maiņu, jo to viņš veica pēc kontrolatzīmes kalnam. Ierēķinot, ka pirms tam viņš 30km bij novālējis ātrāk kā jebkurš. Ierēķinot to, ka tas bij 20.posms...nu "superhuman"...un vēsturiski skatoties "superhuman" sniegumi riteņbraukšanā lielā vairumā ir bijuši ar daudz daudz jautājuma zīmēm apakšā.

Un globāli skatoties man riteņbraukšanas sabiedrība nedaudz smīnu uzdzen attiecībā uz to, cik visi koncentrējas uz TDF un cik visiem vienalga ir par pārējo. Visiem galvenais, ka tik kāds neizpeld TDF pēkšņi, jo tad onkuļi var palikt dusmīgi. Tajā pašā laikā visiem pie kājas, ka, piemēram, Vueltu izceļ pēkšņi nez no kurienes uzradies džeks (Kobo. Nu ok, pēc gandrīz 10gad viņu tur tomēr noņēma, bet tajā laikā visiem bij bij ok - neviens nekādus jautājumus par to sniegumu nepacēla) vai arī pēkšņi uzvar 40desmit cik tur gadus vecs pensis (Horners), kurš iepriekš grandtūrēs visas karjeras laikā vienu reizi desmitniekā iebraucis - arī viss ok utt. Ja es būtu elites riteņbraucējs/doperis man būtu skaidrs, ka galvenais uzreiz nez no kurienes neizpeldēt TDF, bet gan ar dopu noārdīties tai pašā Vueltā vai Giro un tad mierīg to pašu darīt TDF, jo tad vairs neviens jautājumus neuzdod, jo paskat tač - viņš jau sevi kā superdžeku ir pierādījis iepriekš Vueltā/Giro. Protams es neapgalvoju, ka Pogačars ir doperis. Būtu interesanti paanalizēt viņa power datus tajā kāpumā, bet kkā nejauši čalis izvēlējās neaprīkot savu veļuku ar power meter

     [+] [-]

, 2020-09-21 21:39, pirms 4 gadiem
Pogo pēc visām pazīmēm jau ir kalnietis. Nepiefiksēju, ka šis labākais plakanajā daļā. Tā kā, jā kādam patīk rakt, tad tas būtu virziens

     [+] [-]

, 2020-09-22 15:34, pirms 4 gadiem
Da visi viņi ņem iekšā dopingu, cilvēka ķermenim nav iespējams panest tās slozes, bez papildus epo + jābūt supertalantam ar lielām darba spējām. Šie trīs ir pamatnoteikumi. Jabut mulkim lai ticētu, ka puika kartupeļus ar salātiem ēd un tādos laikos var iebraukt