Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Neilands piedalās atrāvienā, Jeitss palielina pārsvaru "Giro d'Italia" kopvērtējumā

Krišs Upenieks

Neilands piedalās atrāvienā, Jeitss palielina pārsvaru "Giro d'Italia" kopvērtējumā
Saimons Jeitss
Foto: Marco Alpozzi/LaPresse

LETA--AFP. Latvietis Krists Neilands no kontinentālās komandas "Israel Cycling Academy" svētdien piedalījās atrāvienā prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" 15.posmā, kamēr uzvaru guva Lielbritānijas šosejas riteņbraucējs Saimons Jeitss no "Mitchelton Scott" vienības, palielinot savu pārsvaru kopvērtējumā.

Svētdien sacensību dalībniekiem bija jāveic 176 kilometrus gara distance, bet Jeitss izšķirošo uzbrukumu sāka 17 kilometrus pirms finiša, atraujoties no peletona un izcīnot panākumu ar 41 sekundes pārsvaru. Britam šī bija trešā uzvara nedēļas laikā.

Distances sākumā bija četru bēgļu grupa ar Neilandu ierindā, kurai vēlāk pievienojās arī piektais. Tiesa, latvietis bija pirmais, kurš no līderu grupas atkrita. Viņš guva otro vietu pirmajā kalnu starpfinišā, kā arī bija piektais otrajā, nopelnot savus pirmos starpfinišu punktus "Giro d'Italia" karjerā.

Jeitss finišu sasniedza pēc četrām stundām, 37 minūtēm un 56 sekundēm, par 41 sekundi apsteidzot kolumbieti Migelu Anhelu Lopesu no "Astana" komandas un pagājušā gada "Giro d'Italia" uzvarētāju, nīderlandieti Tomu Dumulēnu no "Sunweb" komandas.

Tikmēr Neilands finišu sasniedza grupā, kas uzvarētājam piekāpās par 19 minūtēm un 31 sekundi, ieņemot 62. vietu. Kopvērtējumā Jeitss tagad tuvāko sekotāju Dumulēnu apsteidz jau par divām minūtēm un 11 sekundēm, kamēr vēl papildus 17 sekundes atpaliek itālis Domeniko Pocovivo no "Bahrain Merida" vienības.

Savukārt Neilands ir 92.vietā, atpalikdams divas stundas, 22 minūtes un 35 sekundes. Jauno braucēju vērtējumā latvietis ir 20.vietā, bet labāko kalnos braucēju ieskaitē atrodas 31. pozīcijā. Pirmdien sacensību dalībniekiem ir pēdējā brīvdiena šī gada "Giro d'Italia", jo prestižais velobrauciens noslēgsies pēc nedēļas.

Pirmie trīs velobrauciena posmi notika Izraēlā, bet tagad sacensības pārcēlušās uz Itāliju. Arī iepriekš "Giro d'Italia", kas norisinās jau 101.reizi, ir startējis ārpus Itālijas, taču ne reizi ārpus Eiropas kontinenta.

"Israel Cycling academy" kā Izraēlas vadošā komanda ieguvusi "wild card" jeb rīkotāju īpašo ielūgumu dalībai šī gada velobraucienā, kur var spēkoties ar UCI Pasaules tūres vienībām. Pašlaik 23 gadus vecajam Neilandam šī ir debija prestižajās daudzdienu tūrēs.

Kontinentālā līmeņa vienība "Israel Cycling academy" komandas rindās Neilands aizvada savu otro sezonu. Neilands pērn tika kronēts par Latvijas čempionu grupas braucienā un šosezon sacensībās piedalās ar sarkanbaltsarkano karogu uz krekla.

No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vissekmīgāk kopvērtējumā startējis Pjotrs Ugrjumovs, kurš 1993.gadā bija otrais, 1995.gadā izcīnīja trešo vietu, bet gadu vēlāk ieņēma ceturto pozīciju. Savukārt 1999.gadā uzvaru šo sacensību posmā guva Romāns Vainšteins, bet 2007.gadā uzvaru komandu vērtējumā guva Raivja Belohvoščika pārstāvētā "Saunier Duval". No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vēl startējuši arī Andris Naudužs, Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins.

Pērn par šo sacensību uzvarētāju maijā kļuva Nīderlandes velobraucējs Toms Dumulēns no "Sunweb" komandas, kurš kopvērtējuma uzvarētāja laurus izrāva vien pēdējā - 21.posmā, kurā dalībnieki sacentās individuālajā braucienā.

Izmantotie resursi:
LETA