Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Blūms UCI pasaules MTB elites rangā ieņem 62. vietu

Rolands Eliņš

Blūms UCI pasaules MTB elites rangā ieņem 62. vietu
Mārtiņš Blūms. Foto: lrf.lv

Latvijas čempions kalnu riteņbraukšanā (MTB) Olimpiskajā krosā (XCO) Mārtiņš Blūms aktuālajā Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) pasaules rangā ieņem 62. vietu.

Pēdējo reizi UCI pasaules MTB rangs tika atjaunots 17. martā. Ņemot vērā, ka nevienas UCI līmeņa MTB sacensības nevarēs notikt vismaz līdz šī gada 1. jūlijam, individuālais un arī nāciju rangs ir iesaldēts.

Līdzīgi kā citos riteņbraukšanas veidos, arī MTB no 3. marta ir apstādināta Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācija. Ņemot vērā, ka spēles pārceltas uz 2021. gadu, bet kvalifikācijas beigu termiņš tika sākotnēji plānots šī gada 28. maijs, ir prognozējams, ka UCI pagarinās kvalifikācijas termiņu.

Vienīgais Latvijas sportists, kurš mērķtiecīgi 2019. gada sezonā varēja krāt UCI punktus arī Olimpiskajam nāciju rangam, ir Mārtiņš Blūms. Viņš aktuālajā pasaules MTB rangā ieņem 62. vietu. Mārtiņam gada griezumā nopelnīti 568 punkti. Šajā sezonā Nīderlandes komandu “CST Postnl Bafang” pārstāvošais cēsinieks ticis pie 24 UCI ranga punktiem. Tos viņš nopelnīja pēc gūtās 18. vietas “Cyprus Sunshine Epic” kopvērtējumā un 3. vietas “Lythodontas” viendienu MTB sacensībās.

Ranga pirmais numurus šobrīd ir titulētākais planētas kalnu riteņbraucējs Nino Šurters no Šveices (2097 punkti). Otrajā vietā seko Brazīlijas sportists Henrike Avančini (1815), bet trijnieku noslēdz itālietis Garhards Keršbaumers (1613 punkti).

Šobrīd Mārtiņa iespējas kvalificēties Tokijas Olimpiskajām spēlēm ir ļoti teorētiskas. Lai tas notiktu Latvijai olimpiskajā nāciju rangā ir jābūt vismaz 21. vietā. (Līdz tam šobrīd pietrūkts 1196 punkti). Šobrīd mūsu valsts atrodas 35. pozīcijā. Šāda deficīta atspēlēšana vienatnē ir praktiski nereāla.

Kā atlases kritērijs arī bija 2019. gada pasaules čempionāts, kur elites grupas sacensībās tika sadalītas vēl divas ceļa zīmes starp tiem braucējiem, kuru valstis nekvalificējās pēc nāciju ranga. Arī šī kritērija izpildei latvietim nedaudz pietrūka. Mārtiņš bija piektais, bet šīs kvotas ieguva Meksikas un Izraēlas sportisti. Priekšā bija braucēji arī no Lielbritānijas un Igaunijas. Olimpiskā nāciju ranga līdere ir Šveice (8089), kurai seko Itālija (7150) un Francija (6150 punkti).

Pasaules junioru MTB ranga TOP 100 atrodas “ZZK” komandas pārstāvis Arvo Godiņš, kurš ieguvis 64 UCI ranga punktus. Tas dod 92. pozīciju. Paula Žibasa, kura pērn debitēja sieviešu elites MTB Downhill sacensībās, pasaules rangā ieņem 182. vietu 332 dalībnieču konkurencē. Tikmēr Oskars Muižnieks, pateicoties augstajai 24. vietai pasaules čempionātā MTB maratonā, iekļuvis MTB maratona sērijas rangā. Ņemot vērā, ka šīs Oskaram bija vienīgās sacensības šajā sērijā, viņš rangā atrodas vien 301. vietā.

Izmantotie resursi:
https://lrf.lv/index.php/mtb/aktual...