Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Markss

Skujiņš izcīna respektablo 19. vietu Eiropas čempionātā

Skujiņš izcīna respektablo 19. vietu Eiropas čempionātā
Toms Skujiņš
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Svētdien Francijas pilsētā Plumelecā norisinājās Eiropas čempionāta šosejas riteņbraukšanā grupas brauciens vīriešu elites sportistiem. 232 kilometru garajā distancē par pirmo Eiropas elites čempionu kļuva Slovākijas riteņbraucējs Peters Sagans, bet augsto 19. vietu ieguva Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš.

2016. gada Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā ir īpašs ar to, ka pirmo gadu tajā startēja arī elites vīru sportisti, kuri tāpat kā juniori un U23 vecuma grupu pārstāvji, sacentās individuālajā, kā arī grupas braucienā. Sacensībās startēja vairākas pasaules riteņbraukšanas zvaigznes, viņu vidū arī esošais pasaules čempions Peters Sagans, bijuši čempioni, Rui Košta un Filips Žilbērs, kā arī daudzi citi vadošie pasaules riteņbraucēji.

Svētdien norisinājās Eiropas čempionāta kulminācija. 232 kilometru garajā grupas braucienā sacentās elites vīri. Starp 175 dalībniekiem bija arī divi Latvijas šosejas riteņbraucēji – Toms Skujiņš un Aleksejs Saramotins.
Distance tika sadalīta 17 apļos. Katra apļa beigās sportistiem bija jāpievar nopietnāks kāpums, kur arī bija pateicīga vieta atrāvieniem. Varēja prognozēt, ka par uzvaru visreālāk cīnīties būs klasiku braucējiem, jo kāpumi nebija tikt izteikti, bet vadošajiem sprinteriem sevi apliecināt patraucēt varēja pēdējais kāpums pirms finiša.

Jau pašā distances sākumā izveidojās četru riteņbraucēju liels atrāviens. Tajā ietilpa arī Igaunijas sportists Risto Raids. Peletons ļāva atrāvienam iegūt 10 minūšu lielu pārsvaru. Lielās grupas priekšgalā toni noteica Francijas, Itālijas un Beļģijas sportisti, kamēr arī abi latvieši turējās grupas vidusdaļā. 80 kilometrus pirms finiša atrāviena pārsvars bija vairs nedaudz virs 4 minūtēm, ar tendenci tam turpināt dilt. Drīz vien lielā grupa bēgļus panāca. Sekoja virkne jaunu atraušanās mēģinājumu, no kuriem bīstamākais bija divus apļus pirms finiša, kad no grupas atrāvās 17 sportisti, ar beļģi Filipu Žilbēru priekšgalā. Pateicoties Francijas riteņbraucēju turētajam tempam, bēgļi tika panākti. Nepārtraukti brauciena vadībā tika turēts ļoti augsts temps.

Sākoties pēdējam aplim, vienatnē no visiem aizbēga Toma Skujiņa komandas biedrs – itālietis Moreno Mosers. 10 kilometrus pirms finiša viņa pārsvars pār 30 braucēju veidoto sekotāju grupu, kurā ietilpa Toms Skujiņš, bija 20 sekundes. 6 kilometrus pirms finiša pārsvars pieauga līdz 31 sekundei. Tomēr, sākoties pēdējam kāpumam, pārsvars ātri vien sadila un itālietis tika noķerts. Uzreiz pēc tam vadību pārņēma Mosera tautietis Davids Villella.
Jau kāpuma beigās savu vārdu teica Peters Sagans. Pasaules čempions veica ļoti pārliecinošu finiša spurtu, konkurentiem lielas cerības neatstājot. 26 gadus vecais Slovākijas riteņbraucējs kļuva par pirmo Eiropas elites čempionu, finišējot pēc 5 stundām 34 minūtēm un 23 sekundēm. Otro vietu ieguva mājinieku cerība Džuliāns Alafilippe, bet trešais palika Spānijas riteņbraucējs Daniels Moreno.

No Latvijas riteņbraucējiem vadošajā grupā līdz pat distances beigām turējās Toms Skujiņš. Carnikavietis parādīja lielu cīņassparu un spēja saglabāt kontaktu ar līderiem. Finišu Toms sasniedza respektablajā 19. vietā, 16 sekundes aiz jaunā Eiropas čempiona Sagana. Toms sev aiz muguras atstāja arī titulēto itāli Fabio Aru, kurš palika 23. vietā. Tāpat Toms bija arī pārliecinoši labākais starp Baltijas valstu sportistiem. Labāko 50 skaitā bija tikai lietuvietis Židrunas Savickas.

Otrs mūsu sportists Aleksejs Saramotins distances laikā atdeva visus spēkus, tomēr finišu nesasniedza.

Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā elites vīriem: 232 kilometru distance

VVārds UzvārdsValstsLaiks
1.Peter SaganSlovākaija05:34:23
2.Julian AlaphilippeFrancija+00:00:00
3.Daniel MorenoSpānaija+00:00:00
4.Samuel DumoulinFrancija+00:00:00
5.Peter VakocČehija+00:00:00
6.Rui CostaPortugāle+00:00:00
19.Toms SkujiņšLatvija+00:00:16
DNFAleksejs SaramotinsLatvija

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs:


, 2016-09-18 22:14, pirms 8 gadiem
Šagans vienīgais pacēla prestižu?
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Racing team

Blūmam nedēļas nogalē Brazīlijā otrais UCI Pasaules kausa posms MTB

Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms šīs nedēļas nogalē Brazīlijas pilsētā Arašā aizvadīs UCI Pasaules kausa otrā posma sacensības MTB. Sestdien norisināsies saīsinātais kross, bet dienu vēlāk pamatsacensības olimpiskajā krosā.
Foto: Agnis Melderis.

Svētdien Ķegumā ar "Cape Epic" uzvarētājiem startēs Vivus MTB maratona jaunā sezona

Jau šīs nedēļas izskaņā, 21. aprīlī, visus aktīvos riteņbraucējus gaidīs Ķegumā, Atpūtas un sporta centrā “Zelta zirgs”, uz Vivus.lv MTB maratona 18. sezonas sākumu, kurā piedalīsies ne tikai pazīstamais un panākumus guvušais motosportists Matīss Karro, bet arī pirms pāris nedēļām lieliski prestižo daudzdienu braucienu Dienvidāfrikā "Cape Epic" aizvadījušie četri Latvijas riteņbraucēji.
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.