Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

"Tirreno – Adriaticio" ceturtajā posmā episka uzvara Lutsenko; Skujiņam 22. vieta

Toms Markss
Toms Markss

"Tirreno – Adriaticio" ceturtajā posmā episka uzvara Lutsenko; Skujiņam 22. vieta
Toms Skujiņš
Foto: Trek - Segafredo komandas arhīvs

Itālijā notiekošā pasaules tūres daudzdienu velobrauciena "Tirreno – Adriatico" ceturtajā posmā uzvaru episkā cīņā par spīti piedzīvotajiem diviem kritieniem izcīnīja "Astana" komandas Kazahstānas riteņbraucējs Aleksejs Lutsenko. Toms Skujiņš kritieniem bagātajā posmā finišēja 22 vietā, bet Krists Neilands iesaistījās dienas atrāvienā, etapu noslēdzot 91. pozīcijā.

Nopietns pārbaudījums sestdien sagaidīja prestižā "Tirreno – Adriatico" daudzdienu velobrauciena dalībniekus. Ceturtajā posmā tika veikta 221 kilometru gara distance ar virkni dažāda garuma un stāvuma kalniem. Vienā no kāpumiem stāvuma pakāpe pārsniedza 19 procentus.

Dienas atrāvienā spēja iesaistīties desmit braucēju liela līderu grupa. Par prieku Latvijas līdzjutējiem visnotaļ spēcīgajā atrāvienā spēja būt arī Latvijas čempions grupas braucienā Krists Neilands ("Israrel Cycling academy''). Kopā ar kuldīdznieku arī viens no ''Trek – Segafredo'' līderiem Jaspers Streivens, Vācijas eksčempions Markuss Burghards (''Bora – hansgrohe''), Džovanni Viskotni (''Nerri Sotoli'') un citi.

Lielā grupa ļāva līderiem iegūt vairāk nekā deviņu minūšu lielu pārsvaru, tomēr tad pārsvars samērā strauji saruka. Kad līdz finišam bija atlikuši 50 kilometri, Neilanda grupa peletonam bija priekšā vairs tikai 1 minūti un 30 sekundes. Peletonā, kas jau bija sācis dalīties, kontroli uzņēmās ''Astana'' vienība, kuras līderis ir Kazahstānas čempions Aleksejs Lutsenko.

Neiztika arī bez nepatīkamiem kritieniem. Spēcīgais vējš uz trases bija uzpūtis dažādus netīrumus, kas arī bija pie vainas vienam no kritienam. Cieta tādi vīri kā Tonijs Martins un Larens De Pluss.

Atrāviens tika panākts nedaudz vairāk kā 30 kilometrus pirms finiša. Drīz vien savu vārdu teica Lutsenko. Kazahstānas čempions spēja iegūt nelielu pārsvaru pār sekotāju grupu ar tādiem vīriem kā – mūsu Tomu Skujiņu, Žiljēnu Alafilipu, Primožu Rogliču, Tomu Dumulēnu un citiem tās sastāvā. Toms kopā ar citiem pretendentiem uz uzvaru kopvērtējumā bija līdz pēdējam kāpumam, kurā carnikavietis bija spiests atpalikt.

Lutsenko savu pārsvaru pār sekotājiem spēja palielināt līdz vairāk nekā vienai minūtei. Tomēr tad viņš piedzīvoja kritienu. Lai arī pārsvars sadila līdz 40 sekundēm, Lutsenko spēja saglabāt solo vadību. Ar mērķi panākt līderi, no sekotāju grupas aizbēga Primožs Rogličs un kopvērtējuma vadībā esošais Adams Jeitss. Abiem sekoja arī Lutsenko komandas biedrs Jakobs Fūglsangs. Sešus kilometrus pirms finiša Lutsenko pārsvars bija vairs tikai 11 sekundes.

Tomēr dramatiskie notikumi vēl tikai sekoja. Divus kilometrus pirms finiša Lutsenko piedzīvoja vēl vienu kritienu, tomēr joprojām saglabāja nelielu vadību. Sekotāju trio viņu panāca vien 600 metrus pirms finiša. Dramatiskā finiša spurtā par spīti neveiksmēm Lutsenko spēja izcīnīt skaistu un pelnītu uzvaru. Trasē viņš pavadīja 5 stundas 16 minūtes un 29 sekundes. Ar otro vietu nācās samierināties Rogličs, bet trešais bija Jeitss (abi +00:00:00).

Toms Skujiņš smagajā etapā finišēja cienījamajā 22. vietā, 44 sekundes aiz Lutsenko. Tikmēr Krists Neilands pēc tam, kad tika noķerts, turpināja cīnīties līdz galam. Latvietis finišēja vienā sekotāju grupā ar Peteru Saganu un ierindojās 91. vietā, 20 minūtes un 11 sekundes aiz uzvarētāja. Jāpiebilst, ka vēdera problēmu dēļ no sacensībām izstāties bija spiests pērnā gada "Tour de France" kopvērtējuma uzvarētājs Geraints Tomass.

Kopvērtējumā līdera godu saglabā Jeitss, kurš tuvāko sekotāju Rogliču apsteidz par 7 sekundēm. Velobrauciens turpināsies svētdien, kad tiks veikta 180 kilometru garais piektais posms, kura beigās tiks veikti četri apļi ar diviem izteiktiem kāpumiem katrā no tiem.

Izmantotie resursi:
lrf.lv