Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Igauņi turpina dominēt Biķerniekos, Ķiksis joprojām formā - ātrākais no peletona

Igauņi turpina dominēt Biķerniekos, Ķiksis joprojām formā - ātrākais no peletona
Ainārs Ķiksis finišā ātrākais (foto nav no šīm sacensībām). Foto: Kaspars Suškevičs

Siltā trešdienas vakarā Biķernieku trases kompleksā 100 kilometru garajā "Evelostore.com" grupas braucienā uzvaru svinēja 34 gadus vecais ziemeļu kaimiņš no Igaunijas Kristjans Ūlu, kurš spraigā finiša spurtā pārspēja "Amore & Vita - Prodir" latviešu riteņbraucēju Viesturu Lukševicu.

Visas dienas garumā Biķernieku sporta kompleksā norisinājās Rīgas lielās balvas sacensības, kas tika rīkotas pirmo reizi. Ja ap pusdienlaiku trasē devās un labākos noskaidroja jaunāko vecuma grupu censoņi, tad vakarā pulksten 18:00 starts tika dots elites, amatieru un junioru 100 kilometru garajam "Evelostore.com" grupas braucienam, kur sportistiem bija jāveic 18 apļu.

Dienas uzvarošais atrāviens izveidojās un nostabilizējās salīdzinoši ātri - distances pirmajā trešdaļā. Kopā no lielā peletona, ko veidoja ap 100 braucēju, izdevās aizmukt sešiem drosminiekiem - četriem igauņiem - komandas biedriem Kristjanam Ūlu, Jirgenam Matam un Erki Lānemē, kā arī latviski runājošajam un pagājušajā nedēļas nogalē par Igaunijas čempionu olimpiskajā krosā kļuvušajam Pēteram Prūsam, kurš vairākus gadus pārstāvēja "Rietumu-Delfin" profesionālo šosejas komandu. - un diviem latviešiem - komandas biedriem sprinterim Mārim Bogdanovičam un darba zirgam Viesturam Lukševicam.

Spēcīgais vīru sekstets spēja atrast kopsaucēju un izveidot veiksmīgu sadarbību, pakāpeniski palielinot pārsvaru pār tuvāko sekotāju grupiņām un peletonu. Bija vairāki centieni panākt vadošo grupiņu, tomēr neskaitāmie atrāvienu mēģinājumi ar dažnedažādu braucēju dalību nebija sekmīgi, kas nozīmēja, ka uzvarētājs 100 kilometru garajā distancē būs kāds no vadošā sešinieka.

Diemžēl pēdējā aplī apmēram divarpus kilometrus pirms finiša grupas tempu neizturēja Māris Bogdanovičs, kuram patraucēja sāpes mugurā, vienam no cēloņiem esot dalībai svētdien Latvijas čempionātā olimpiskajā krosā, kur šosejas braucējs izcīnīja piekto vietu, lai gan piedalījās cīņā par bronzas medaļu, tomēr pēdējos apļos pievīla tehniska neveiksme.

Skatītājiem un treneriem turot īkšķus par saviem favorītiem, finiša taisnē no līkuma izbrauca četrotne - Prūss, Ūlu, Mats un Lukševics. Spraigajā sprinta finišā pārāks izrādījās igauņu amatieris Kristjans Ūlu, kamēr otro vietu izcīnīja Viesturs Lukševics. Trešais finišēja Jirgens Mats, kamēr ceturtais - kalnu maratonu speciālists Pēters Prūss. Jāatzīmē igauņu amatieru komandas "Peloton" veikums un lieliskā stratēģija, kas tika izpildīta ne bez veiksmes, jo sešu braucēju atrāvienā bija trīs "Peloton" sportisti - dienas beigās no Biķernieku trases mājās tiks atvesta pirmā, trešā un sestā vieta. Uzvarētāju vidējais ātrums bija 47 kilometri stundā, kas Biķernieku trasē 100 kilometru garā distancē ir augstvērtīgs veikums.

Tuvākā sekotāju grupa finišēja nedaudz vairāk pēc minūtes, kur septiņu braucēju sprintā pārāks bija Latvijas riteņbraukšanas cerība 19 gadus vecais Pauls Rubenis, kurš finiša taisnē taktiski veica visu precīzi, spurtu sākot ideālajā brīdī.

Skatītāji, protams, arī gaidīja peletona finišu, ko veidoja ap 80 braucēju. Pārliecinoši labākais finiša spurtā bija 48 gadus vecais Ainārs Ķiksis, kurš par 0,4 sekundēm pārspēja tuvāko sekotāju no peletona. Lai gan Ķiksis uzvarēja skaitliski lielākajā finiša spurtā, latviešu treka leģenda sacensībās ieņēma 21. vietu, tomēr gandarījumu veicināja arī izcīnītā uzvara M3 vecuma grupā.

Evelostore.com grupas brauciena rezultāti (100 kilometri, 18 apļi)

VSportistsKomandaLaiks
1.Kristjans ŪluPeloton2:07:43.1
2.Viesturs LukševicsAmore&Vita-Prodir+0:00.3
3.Jirgens MatsPeloton+0:00.8
4.Pēters PrūssTorpado Südtirol Blacks+0:01.3
5.Māris BogdanovičsAmore&Vita - Prodir+0:31.0
6.Erki LānemēPeloton+0:32.3
7.Pauls RubenisTartu 2024 - Balticchaincycling.com+1:03.6
8.Andris VosekalnsEVELO+1:03.8
9.Kristaps KnopsZZK+1:04.0
10.Toms LauksBauskas velo komanda+1:04.0