Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

“ZZK” braucējiem Olimpiskajā MTB krosā panākumi un izdevusies sezona

Ivars Bācis
Ivars Bācis

“ZZK” braucējiem Olimpiskajā MTB krosā panākumi un izdevusies sezona
"ZZK" braucēji A.Pētersons un M.Blūms. Foto no komandas arhīva.

Jau divi mēneši pagājuši, kopš noslēdzās kalnu divriteņu jeb MTB sacensību sezona, un sportisti sākuši gatavošanos nākamajam gadam. Iepriekšējā sezona MTB Latvijai bija veiksmīga un panākumiem bagāta, jo tieši MTB Olimpisko spēļu disciplīnā krosā jeb XCO mūsu līderi Arnis Pētersons un Mārtiņš Blūms no vadošās MTB komandas “ZZK” uzrādīja ļoti augstvērtīgus rezultātus, kādi līdz šim šajā Olimpiskajā sporta veidā nebija sasniegti. Pateicoties abu “ZZK” pārstāvju pūlēm, U23 grupā pirmo reizi mūsu valsts bija desmitniekā pasaules kausa posmā un arī pasaules čempionātā. Pāri par simts dalībnieku konkurencē 1994.gadā dzimušais Arnis Pētersons izcīnīja 4.vietu pasaules kausa posmā un 5.vietu pasaules čempionātā, bet gadu jaunākā Martiņa Blūma kontā ir 12.vieta Eiropas čempionātā, 13.vieta pasaules čempionātā un 9.vieta pasaules kausa posmā. Abi mainītās lomās svinēja dubultuzvaru Latvijas čempionātā MTB krosā (XCO) un maratonā, Arnim finišējot pirmajam maratonā, bet Mārtiņam krosā. Sākot no jūlija vidus, “ZZK” līderi uzvarēja gandrīz visās pašmāju sacensībās – SEB MTB un “Vivus” MTB maratonos, ļoti bieži svinot dubultuzvaras.

Jau 2015.gadā Vilmāra Tomsona audzēkņi no “ZZK” pasaules kausa posmos un Eiropas čempionātā ieņēma augtas vietas U23 grupā, esot ļoti tuvu pirmajam desmitniekam. Arnis Pētersons pērn pirmajā PK posmā Čehijā aizcīnījās līdz 12.vietai. Šādu pašu rezultātu 3.posmā Šveicē uzrādīja Mārtiņš Blūms, kuram vēl arī 17.vieta 5.posmā ASV. Pagājušajā sezonā nopelnītie reitinga punkti garantēja šajā sezonā daudz augstākas pozīcijas starta koridorā, un mūsējiem vairs nebija jāstartē no beigu gala. Līdz ar to arī pavērās lielākas iespējas parādīt savu reālo potenciālu, uz ko mūsu vadošie MTB XCO riteņbraucēji ir spējīgi, cīnoties par augstām vietām. Arnim ar Mārtiņu tas izdevās, pateicoties gan savām prasmēm un sagatavotībai, gan arī “ZZK” nodrošinātajai ļoti labajai tehnikai, kura tehniskajos sporta veidos arī ir ļoti būtiska. Pateicoties šīm vairākām komponentēm, tad arī izdevās sasniegt lieliskus rezultātus, kas līdz ar to nav uzskatāmi par pārsteigumu, jo pamati tam bija ielikti iepriekšējās sezonās treniņprocesā, strādājot V.Tomsona uzraudzībā un saņemot finansējumu no riteņbraukšanas un citu sporta veidu inventāra veikala “ZZK”.

Šajā sezonā nebija iespēju aizbraukt uz vairākiem pasaules kausa posmiem, tāpēc pasaules mērogā sanāca piedalīties tikai trijās sacensībās – pasaules un Eiropas čempionātā, kā arī vienā pasaules kausa posmā. Taču šajās pāris sacensībās “ZZK” līderiem izdevās parādīt lielu produktivitāti, proti, uzrādīt līdz šim labākos rezultātus ne tikai pašu karjerā, bet arī Latvijas MTB XCO vēsturē. Līdz ar to kvantitātes vietā sanāca pats svarīgākais – kvalitāte.

Sezonas pirmais no svarīgākajiem startiem bija Eiropas čempionātā Zviedrijā maija sākumā, kad Mārtiņa Blūma turēšanās sešiniekā vairākus apļus, bet beigās, pazaudējot laiku nobraucienos un arī paša noguruma dēļ, iegūtā 12.vieta bija signāls, ka “ZZK” puiši nu jau aizvadītajā sezonā ne tikai pretendēs uz labāko desmitnieku U23 grupā, bet tajā varēs arī iebraukt. Un to jau nākamajās sacensībās ārvalstīs paveica Arnis Pētersons, izdarot to turklāt pašā galvenajā startā – jūlija sākumā Čehijā notikušajā pasaules čempionātā. Viņš ne tikai iekļuva desmitniekā, bet aizsniedzās līdz pat sešiniekam, izcīnot 5.vietu. Lielāko distances daļu Arnim blakus brauca arī komandas biedrs, taču beigās Mārtiņš atkrita uz 13.vietu, kas ir viņa labākais sasniegums pasaules čempionātos.

Ja pasaules čempionātā bija tuvu, lai pirmo reizi divi Latvijas sportisti tiktu desmitniekā, bet drusciņ pietrūka, tad jau nedēļu vēlāk pasaules kausa posmā Šveicē tas tika īstenots. Arnis izcīnīja 4.vietu, distances vidusdaļā pāris kilometrus nobraucot pat otrajā vietā un beigās no trijnieka atpaliekot vien 20 sekundes. Šoreiz Mārtiņš nostartēja pēc pretējā scenārija, proti, uz beigām kāpa uz augšu, no otrā desmita vidus beigās sasniedzot 9.vietu.

Līdz ar to tāpat kā mūsu BMX braucēji jau to izdarījuši iepriekš arī MTB XCO braucēji šosezon vēl stabilāk pieteica sevi pasaules elitei savā vecuma grupā, sasniedzot līdz šim labākos rezultātus MTB XCO vēsturē. Nākošajā sezonā mērķis “ZZK” līderiem ir iet tālāk un sasniegt vēl augstākas vietas. Arnis Pētersons pāries elites grupā, kur būs jāmēģina iekļūt divdesmitniekā, bet Mārtiņam uzdevums būs pacīnīties par godalgotām vietām U23 grupā. Atkarībā no finansējuma, kāds būs pieejams, plānos ir startēt visos pasaules kausa posmos, lai nodrošinātu augstas vietas sezonas kopvērtējumā, kā arī pasaules čempionātā Austrālijā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-12-05 13:08, pirms 7 gadiem
Būtu šiem sportistiem iespēja dzīvot un trenēties, tādā valstī kā Šveice, būtu top 10 pasaules xco velokrosa braucēji. Tas laikam būtu iespējams tikai tad ja, tiktu kāda pasaules pro mtb komandā.

  +2 [+] [-]

, 2016-12-05 16:38, pirms 7 gadiem
gatera priekshnieks rakstīja: Gods un slava Japiņam par to kā palīdz šiem diviem sportistiem.
Ceru, ka tu to biji domājis ar ironiju, jo no federācijas faktiski nekāda atbalsta.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-12-05 18:00, pirms 7 gadiem
Japiņš ir ļoti liels uzmetējs.Bet paši tak viņu atkal ievēlējāt par LRF prezi.Tad nu ,neko nepadarīs,jānes tas slogs un jābaro viņš.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-12-05 21:27, pirms 7 gadiem
gatera priekshnieks rakstīja: Kādi paši? Paskaties, kas vispār vēl LRF prezi! Ne jau tautas vēlēšanas tur notiek, tur balsot var tikai LRF biedri, loģiski ka Japiņa sabiedrotie tur ir vairākumā, shēma tāda pati kā Kirovam
Tur jau tā lieta, ka viss tika sakārtots, ka citu variantu vēlēšanās nevarēja būt. Žīds kirovs jau vispār ir cinisma un savtīguma kalngals.