Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Ozols

Čempions Skujiņš Briselē sāks cīņu leģendārajā "Tour de France"

Čempions Skujiņš Briselē sāks cīņu leģendārajā "Tour de France"
Vai Tomam Skujiņam arī šogad izdosies pārsteigt savus līdzjutējus? Foto: AFP/Scanpix

Riteņbraukšanas gada lielākais notikums ir klāt. 106. "Tour de France" velobrauciena starts tiks dots sestdien Beļģijas galvaspilsētā Briselē. Arī šogad riteņbraukšanas entuziastus Latvijā iepriecinās "Trek-Segafredo" komandu pārstāvošais un nesen Latvijas čempiona grupas braucienā godu izcīnījušais Toms Skujiņš, kurš būs viens no 176 sportistiem, kuri piedalīsies prestižajās sacensībās.

Velobrauciena starts tiks dots Briselē, kur ar 194,5 kilometrus garo un pauguraino posmu sāksies 106. "Tour de France" velobrauciens. Otrajā etapā 22 vienības mērosies spēkos Briseles ielās, kur tiks aizvadīts komandu individuālais brauciens. Nozīmīgas izmaiņas kopvērtējumā sagaidāmas sestajā posmā - septiņi kategorizēti kāpumi un finišs kalnā -, savukārt 13. etapā notiks vienīgais individuālais brauciens (27 kilometri). Organizatori šogad ir iekļāvuši vairākus kāpumus, kuru virsotnes atrodas 2000 metrus virs jūras līmeņa, turklāt augstākā no tām ir Liserānas - 2770 metri.

Skujiņš un "Trek-Segafredo"

Otro gadu pēc kārtas Latvijas sporta līdzjutēju sirdis pukstēs straujāk, jo leģendārajās sacensībās piedalīsies Toms Skujiņš, kura formu rotās Latvijas karogs. Pēc triumfa Latvijas čempionātā Skujiņš intervijā par gaidāmo "Tour de France" startu sacīja: "Galvenais mērķis ir mēģināt palīdzēt Ričijam. Kaut līdz šim sezona viņam nav veiksmīgākā, galvenais ir "Tour de France", kam arī viņš ilgi gatavojies, un var redzēt, ka arvien labāk ripo. Beidzot viņš ir vesels un motivēts. Visas kārtis liksim uz viņu. Tomēr ir 21 diena, ne jau katru dienu viņam vajag septiņus miesassargus, līdz ar to būs iespējas arī pašam. Jāatrod posmi, kuri ir nedaudz parocīgāki, un jācer, ka tajos arī komanda ļaus. Tāpat nedaudz jāpaveicas. Šogad ir daudz vairāk kalnu, tāpēc mūsu sastāvā arī ir nedaudz vairāk kalnos kāpēju. Noteikti esmu gatavs "Tour de France", cerams, ka labākā formā nekā pērn un cerams arī iespējas būs labākas. Tomēr sajūta, ka šogad peletons ir daudz spēcīgāks."

28 gadus vecais sportists pagājušajā gadā lika par sevi manīt. Skujiņš piektajā posmā iesaistījās dienas atrāvienā, uzvarēja vairākos kalnu starpfinišos, iegūstot prestižo kalnu karaļa krekliņu. Baltajā un sarkani pumpotajā krekliņā "Trek-Segafredo" braucējs startēja līdz pat desmitajam posmam, kad kalnu karaļa kopvērtējumā vadību pārņema francūzis Žiljēns Alafilips.

Skujiņš 2018. gadā "Tour de France" lielisku sniegumu demonstrēja 15. posmā, kur iesaistījās atrāvienā un izcīnīja piekto vietu, vienlaikus palīdzot komandas kapteinim Baukem Molemam sasniegt trešo pozīciju. Tomēr šogad Molema nebūs "Trek-Segafredo" galvenais kandidāts cīņā par uzvaru kopvērtējumā, jo amerikāņu komandai šosezon pievienojās austrālietis Ričijs Ports. Tomēr Portam pēdējos divos gados "Tour de France" nav veicies - pagājušajā gadā piedzīvots kritiens un lauzts atslēgas kauls ar bruģa sektoriem bagātajā devītajā posmā, turklāt arī 2017. gadā tolaik "BMC" komandas līderis izstājās devītajā posmā, piedzīvojot smagu kritienu nobraucienā. Pēdējoreiz Portam "Tour de France" finišu izdevās sasniegt pirms trim gadiem, kopvērtējumā pirms izcīnot piekto vietu un čempionam Krisam Frūmam zaudējot vairāk nekā piecas minūtes. Par lielajām komandas ambīcijām kopvērtējumā liecina arī tas, ka "Trek-Segafredo" vadība astoņu braucēju sastāvā neiekļāva vācu sprinteri Džonu Degenkolbu.

Vai "Ineos" dominance turpināsies?

Titulētajam Frūmam sezona ir noslēgusies - "Ineos" komandas līderis "Criterium du Dauphine" daudzdienu velobraucienā, veicot ceturtā posma apskati pirms individuālā brauciena, lielā ātrumā ietriecās sienā. Četrkārtējam "Tour de France" uzvarētājam tika konstatēts lūzums kaklā, kā arī lauzts elkonis, ribas, gūža un augšstilbs. Pēc sešas stundas ilgās operācijas ķirurgs norādīja, ka 34 gadus vecajam britam būs jāpavada vismaz seši mēneši prom no riteņbraukšanas.

Frūma prombūtnē komandas līdera lomu uzņemsies 2018. gada "Tour de France" kopvērtējuma uzvarētājs Geraints Tomass. Tomēr bukmeikeru vērtējumā par galveno favorītu tiek uzskatīts cits "Ineos" braucējs - 22 gadus vecais kolumbietis Egans Bernals, kurš triumfēja "Paris - Nice" un "Tour de Suisse" kopvērtējumā. Sākotnēji Bernalam tika paredzēta līdera loma "Giro d'Italia", tomēr jaunais kolumbietis dzimtajā zemē treniņā krita un salauza atslēgas kaulu. Bernals pagājušajā gadā nestartēja "Vuelta a Espana", jo dažas nedēļas pirms tam Sansevastjanas klasikā iekļuva kritienā, pēc kura viņa sejai tika veiktas vairākas operācijas. Savukārt 2018. gadā "Tour de France" kolumbiešu sensācija ziedojās komandas līderu - Frūma un Tomasa - labā.

Pārējie favorīti

"Ineos" spēcīgajam duo konkurenci centīsies izrādīt labāko sezonu karjerā aizvadošais Jakobs Fūglsangs. Dānis izcīnīja uzvaru "Criterium du Dauphine", kur piedalījās lielākā daļa "Tour de France" konkurentu. Pirms tam "Astana" komandas sportists triumfēja "Liege-Bastogne-Liege", turklāt Fūglsangs šosezon uz goda pjedestāla kāpis 14 reizes.

Pie pretendentiem par uzvaru tiek uzskatīti arī Adams Jeitss ("Mitchelton-Scott"), "Movistar" triumvirāts Nairo Kintana, Alehandro Valverde un Mikels Landa, mājinieki Tibo Pino ("FDJ") un Romēns Bardē ("AG2R"), Stevens Kreisveiks ("Jumbo-Visma"), Rigoberto Urans ("EF Education First"), Enriks Mass ("Deceuninck-Quick Step") un Vinčenco Nibali ("Bahrein Merida").

Leģendārā vācu sprintera Ērika Cābela rekordu centīsies pārspēt trīskārtējais pasaules čempions slovāks Peters Sagans. Abiem šobrīd ir sešas uzvaras "Tour de France" sprinteru vērtējumā. Saganam konkurenci sprinta posmos sastādīs Aleksandrs Kristofs ("UAE-Emirates"), Arno Demārs ("FDJ"), Dilans Grūnevegens ("Jumbo-Visma"), Elija Viviāni ("Deceuninck-Quick Step"), Keilebs Jūens ("Lotto Soudal"), Maikls Metjūzs ("Sunweb") un Andrē Greipels ("Arkea Samsic"). Kalnu karaļa vērtējumā izteikts favorīts ir Žiljēns Alafilips ("Deceuninck-Quick Step").


, 2019-07-06 14:48, pirms 5 gadiem
Žēl, bet Toms nestartēja šodien... 137.numura listē nav. Ir kāda ziņa, kāpēc?
, 2019-07-06 17:17, pirms 5 gadiem
viesturs_enke_4193780 rakstīja: Žēl, bet Toms nestartēja šodien... 137.numura listē nav. Ir kāda ziņa, kāpēc?
Tv ekrānā gan cita informācija un bilde.
, 2019-07-06 17:17, pirms 5 gadiem
Tas tā par info ??? Pirmais posms nemaz vēl nav beidzies un Toms ir peletonā !
, 2019-07-06 17:28, pirms 5 gadiem
https://racecenter.letour.fr/#/stag...
Startam pieteiktie 176, peletonā 174, priekšā viens ar 157.numuru. Un Komandu sarakstā nav 137.numura. Vai nu tas ir globāls joks vai gļuks.? Vai tiešām kāds TV redzēja 137.numuru? Ceru uz to labāko...
, 2019-07-06 17:34, pirms 5 gadiem
Tikko bija neliels zavals un Toms to mierīgi apbrauca, jo bija peletona beigu daļā. Tv nevar īsti redzēt bet manuprāt viņam nav 137 nr.
, 2019-07-06 17:37, pirms 5 gadiem
pēc sejas atpazini vai posadkas?
, 2019-07-06 17:42, pirms 5 gadiem
https://www.letour.fr/en/team/TFS/t...
viņam jābūt ar 137.numuru!
, 2019-07-06 17:42, pirms 5 gadiem
Ir 137. Lv čempiona krāsās maika un pēc sejas protams
, 2019-07-06 17:44, pirms 5 gadiem
paldies veči par labām ziņām, tad ir vērts skatīties!
, 2019-07-06 18:02, pirms 5 gadiem
165.
, 2019-07-06 18:05, pirms 5 gadiem
gala protokolā pagaidām viņa nav kaut 176 sarakstā ir, laikam devēju (datčiku) būs nobeidzis? mistika
, 2019-07-06 18:06, pirms 5 gadiem
sarakstā ir 164 un 166 , bet 165 nav:-)) labi beidzu spamot, ticēsim, ka salabos to spranču lapu...
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.
Foto: Māris Vancevičs/LRF
1

Kupli apmeklētajā "Dobeles kausā" latviešiem panākumi zēnu un jauniešu grupās

Aizvadītās nedēļas nogalē Apguldē un Kroņaucē vairāk nekā 400 sportisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Beļģijas piedalījās tradicionālajā “Dobeles kausā”, kas ievadīja arī Latvijas un Baltijas kausa sezonu. Ja elites un junioru grupās uzvaras guva kaimiņvalstu sportisti, tad jauniešu un zēnu grupās labākie bija mūsu valsts sportisti.
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Ridley team

Blūms Pasaules kausa sezonu XCO krosā iesāk ar 26. vietu

Svētdienas vakarā pēc Latvijas laikā Brazīlijas pilsētā Mairiporā aizvadīts UCI Pasaules kausa pirmais posms MTB XCO krosā. Tajā uzvarēja ASV čempions Kristofers Blevins, bet Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms 106 sportistu konkurencē finišēja 26. vietā.