Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Skandāls Lielbritānijā: titulēto Viginsu un Sky apsūdz nopietnos ētikas pārkāpumos

Skandāls Lielbritānijā: titulēto Viginsu un Sky apsūdz nopietnos ētikas pārkāpumos
Bredlijs Viginss
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas Kultūras un sporta ministrija (Department for Digital, Culture, Media and Sport) publicējusi ziņojumu, kurā apsūdz titulēto riteņbraukšanas komandu Sky un tās bijušo līderi Bredliju Viginsu nopietnos ētikas pārkāpumos un antidopinga noteikumu izmantošanu savā labā, ar terapeitisko izņēmumu palīdzību piekļūstot pie zālēm, kuras izmantotas galvenokārt nevis ārstniecībā, bet gan sportiskā snieguma uzlabošanā.

Ziņojumā secināts, ka Viginss, kurš 2016. gadā beidza spožo karjeru, un Sky nav pārkāpuši antidopinga noteikumus, taču nav ievērojuši ētikas normas. Tāpat ziņojumā sacīts, ka Sky aizdomīgi bezrūpīgi veikusi medicīnisko preparātu lietošanas uzskaiti un ka nav ticamu pierādījumu, kas apstiprinātu Sky versiju par to, ka Viginss 2011. gadā riteņbrauciena Criterium du Dauphine pēdējā dienā lietojis dekongestantu, nevis triamcinolonu. Viginss trīsreiz saņēma atļauju terapeitiskā izņēmuma ietvaros lietot triamcinolonu – pirms 2011. un 2012. gada "Tour de France" sacensībām un pirms 2013. gada "Giro d'Italia" velobrauciena.

"Ņemot vērā iegūtos pierādījumus, uzskatām, ka Bredlijs Viginss un, ļoti iespējams, arī viņu atbalstošie braucēji šo spēcīgo kortikosteroīdu [triamcinolonu] lietoja, lai labāk sagatavotos "Tour de France" sacensībām. Tā izmantošanas mērķis nebija medicīniska aprūpe, bet gan vēlme uzlabot spēka un svara attiecību pirms gaidāmajām sacensībām," teikts ziņojumā. "Viginsa terapeitiskā izņēmuma pieteikums triamcinolona lietošanai pirms 2012. gada "Tour de France" arī nozīmēja, ka viņš guva labumu no šo zāļu lietošanas sacensību laikā."

"Tas nav antidopinga kodeksa pārkāpums, taču tas pārkāpj ētikas līniju, kuru [Sky dibinātājs un ģenerālmenedžeris] Deivids Breilsfords sakās pats novilcis savai komandai. Šajā gadījumā – un pretēji Breilsforda liecībai mūsu komitejas priekšā – uzskatām, ka zāles WADA noteikumu ietvaros tika izmantotas ne tikai medicīniskos nolūkos, bet arī lai uzlabotu braucēju sportisko sniegumu," ziņojumā turpināts.

Kamēr Breilsfords komitejai sacīja, ka bēdīgi slavenā zāļu paciņa, kas Criterium du Dauphine laikā tika izsniegta Viginsam, saturēja tikai un vienīgi dekongestantu fluimicilu, Sky bijušais ārsts Ričards Frīmens, kurš šo paciņu pasūtīja, to neapstiprināja un no komentāriem atteicās. Savu izmeklēšanu – tiesa, bez rezultāta - nesen veica arī Lielbritānijas Antidopinga aģentūra, kas jau toreiz kritizēja Sky komandas un jo īpaši Frīmena, kurš tobrīd strādāja arī Lielbritānijas Riteņbraukšanas federācijā, kļūdas zāļu lietošanas uzskaitē. Frīmens piezīmes par Viginsa zāļu lietošanas vēsturi glabāja klēpjdatorā, kas 2014. gadā tika nozagts Grieķijā, un šiem datiem nebija rezerves kopijas.

"Kā gan Deivids Breilsfords var garantēt, ka viņa komanda atbilst viņa paša prasībām, ja viņš nemaz nezina un nevar pateikt, kādas zāles ārsti dod braucējiem?" vaicāts ziņojumā. "Breilsfordam ir jāuzņemas atbildība par šīm kļūdām, režīmu, kādā Sky braucēji trenējās un sacentās, un reputāciju graujošo skepsi par viņa komandas sasniegumiem."

Gan Viginss, gan Sky neilgi pēc ziņojuma publicēšanas kategoriski noliedza savu vainu. "Tas ir ļoti skumji, ka var tikt izdarītas šādas apsūdzības un ka cilvēki var tikt apsūdzēti nekad neveiktos darbos, kas tiek pasniegti kā fakti. Kategoriski noliedzu to, ka jebkādas zāles esmu lietojis nemedicīniskos nolūkos un ceru, ka jau tuvākajās dienās varēšu paust savu versiju," sacīja Viginss. To, ka Viginss lietojis triamcinolonu, 2016. gada septembrī jau publiskoja krievu hakeru grupa Fancy Bears, kas atklāja, ka viņam pirms trim lieliem velobraucieniem, ieskaitot 2012. gada "Tour de France", intramuskulāri injicēts triamcinolons.

2012. gadā Viginss kļuva par prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" kopvērtējuma uzvarētāju. Viginss olimpiskajās spēlēs izcīnījis piecas zelta, vienu sudraba un divas bronzas medaļas – viens zelts iegūts šosejā, bet pārējās medaļas nopelnītas trekā. Pasaules čempionātos šosejā Viginss ir ticis pie vienas zelta un divām sudraba godalgām, savukārt pasaules čempionātos trekā viņa kontā ir septiņi zelti, četri sudrabi un viena bronza. 2015. gadā viņš kļuva par pasaules rekordistu pēc stundas laikā nobrauktā attāluma – 54,526 kilometri.

Izmantotie resursi:
https://www.theguardian.com/sport/2...
Sir Bradley Wiggins & Team Sky ‘crossed...


, 2018-03-05 10:45, pirms 6 gadiem
Ar ko tad šis īsti slimo?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-03-05 11:03, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Ar ko tad šis īsti slimo?
Pumpas un hroniski noberzumi uz augšstilbiem, sevišķi iekšpusē.
, 2018-03-05 11:49, pirms 6 gadiem
Pienāks diena un atklāsies, ka viss sports ir sapuvis, visi rij dopingu ar visādu WADU atļaujām. Vienkārši ir izredzētie invalīgi kuriem ļauj un ir tie kuriem neļauj. Kā teica WADA vadītājs - sports, tas ir politika, vienmēr un tikai.
, 2018-03-05 12:57, pirms 6 gadiem
Sarkanais Velns rakstīja: Viginss ir krievs?
Nu redz, arī tev šeit vajadzēja pamanīt būtisko atšķirību starp vateņiem un civilizēto pasauli.
Šeit sportistu apsūdz pati Lielbritānijas sporta ministrija!!
Tāpat arī amerikāņu sporta ikonas Ārmstrongu un Džonsu nogremdēja paši Amerikāņi!
Bet drīzāk pūcei aste ziedēs nekā krievi paši savās blēdībās atzīsies. Viņi neatzīsies arī tad, ja citi viņu vietā to atklās. Tikai raudās par sazvērestībām un smīdinās tautu ar stāstiem par amerikāņiem kuriem ļoti rūp tieši krievu ziemas olimpisko medaļu skaits
Vēl viens pierādījums, kāpēc krieviem līdz civilizētai sabiedrībai kā cūkai līdz mēnesim.
, 2018-03-05 13:18, pirms 6 gadiem
Sarkanais Velns rakstīja: Viginss ir krievs?
Ja būtu krievs, rašas (Kultūras un sporta ministrija (Department for Digital, Culture, Media and Sport), kopā ar vates galvām, būtu publicējusi ziņojumu, kurā apsūdzētu visu pasauli sazvērestībā.
, 2018-03-05 13:32, pirms 6 gadiem
KANDESA rakstīja: Pienāks diena un atklāsies, ka viss sports ir sapuvis, visi rij dopingu ar visādu WADU atļaujām. Vienkārši ir izredzētie invalīgi kuriem ļauj un ir tie kuriem neļauj. Kā teica WADA vadītājs - sports, tas ir politika, vienmēr un tikai.
Tādā gadījumā jājautā, kurš vainīgs, ka tavējiem neļauj? Kāpēc Spānijas burbulis nepārsprāga? Kas ir spāņiem, kā nav krieviem? Un kāpēc krievi tā slavina savu vadoni, ja viņam nav tā, kas ir spāņiem?
, 2018-03-05 14:06, pirms 6 gadiem
Riteņbraukšanā reti kurš profesionālis nelieto dopingu un visi to saprot. Parasti soda tikai tos, kuri sāk jau pārspīlēt ar daudzumiem.
Vienkāršs piemērs bez komentāriem (vidējais ārtums ap 43 km/h visā tūrē): letour.fr
Pamēģiniet kaut ar draugiem šādu vidējo ātrumu ap 30 km/h noturēt 10 km un līdzena ceļa bez reljefa.
, 2018-03-05 14:45, pirms 6 gadiem
erty rakstīja: Riteņbraukšanā reti kurš profesionālis nelieto dopingu un visi to saprot. Parasti soda tikai tos, kuri sāk jau pārspīlēt ar daudzumiem.
Vienkāršs piemērs bez komentāriem (vidējais ārtums ap 43 km/h visā tūrē): letour.fr
Pamēģiniet kaut ar draugiem šādu vidējo ātrumu ap 30 km/h noturēt 10 km un līdzena ceļa bez reljefa.
Ar šosejas velosipēdu 30km/h vidējais ātrums uz līdzena ceļa ir diezgan viegli izdarāms.
, 2018-03-05 14:48, pirms 6 gadiem
markij rakstīja: Ar šosejas velosipēdu 30km/h vidējais ātrums uz līdzena ceļa ir diezgan viegli izdarāms.
Pieliec vēl vismaz 1/4 slodzes plus vēl pievieno ap 150 km nonstop režīmu. Tā katru duenu vismaz 7 dienas no vietas, kā arī reljefu.
, 2018-03-05 16:21, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Tādā gadījumā jājautā, kurš vainīgs, ka tavējiem neļauj? Kāpēc Spānijas burbulis nepārsprāga? Kas ir spāņiem, kā nav krieviem? Un kāpēc krievi tā slavina savu vadoni, ja viņam nav tā, kas ir spāņiem?
Normāli. Kas latviešu sportisti nav tavējie? Tas mani nemaz neizbrīna. Zinu tādus. Tādiem laizīt zābakus ārzemju kaklakungiem ir lielākā laime.
, 2018-03-05 17:49, pirms 6 gadiem
Puertoriko rakstīja: Nu redz, arī tev šeit vajadzēja pamanīt būtisko atšķirību starp vateņiem un civilizēto pasauli.
Šeit sportistu apsūdz pati Lielbritānijas sporta ministrija!!
Tāpat arī amerikāņu sporta ikonas Ārmstrongu un Džonsu nogremdēja paši Amerikāņi!
Bet drīzāk pūcei aste ziedēs nekā krievi paši savās blēdībās atzīsies. Viņi neatzīsies arī tad, ja citi viņu vietā to atklās. Tikai raudās par sazvērestībām un smīdinās tautu ar stāstiem par amerikāņiem kuriem ļoti rūp tieši krievu ziemas olimpisko medaļu skaits
Vēl viens pierādījums, kāpēc krieviem līdz civilizētai sabiedrībai kā cūkai līdz mēnesim.
Armstrongu nogremdēja viņa komandas biedru atzīšanās, pēc tam kad tika paši pieķerti. Piemēram Landis minēja pat kukuļu došanu n-tos gadus.
Visus Ārmstronga dominēšanas gadus žurnālisti rakstīja, ka tā nevar būt, viņš noteikti lieto. Tikai tad, kad tām WADāM sāka kakas pa muti smelties pēc komandas biedru liecībām, tikai tad viss process sāka virzīties.
Emīls Liepiņš. Foto: LRF

Liepiņam 95. vieta Romandijas velobrauciena pirmajā posmā

LETA. Latvijas riteņbraucējs Emīls Liepiņš trešdien ierindojās 95. pozīcijā UCI Pasaules tūrē iekļautā daudzdienu velobrauciena "Tour de Romandie" pirmajā posmā.
Ģ.Harkins un O.J.Skrapcis uz pjedestāla. Foto: LRF.

Latvijas riteņbraucējiem panākumi Lietuvā un pieredze Beļģijā

Olivers Jēkabs Skrapcis un Ģirts Harkins izcīnījuši godalgas Lietuvā notiekošajās valsts mēroga šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Tikmēr Kate Ketrīna Skujiņa Beļģijā finišēja 54. vietā prestižās “Gent – Wevelgem” U17 grupas velobraucienā.
Toms Skujiņš
Foto: Getty Images
1

Skujiņam jauns karjeras rekords – 28. vieta pasaules rangā

Trīs vietu kāpumu aktuālajā UCI Pasaules rangā šosejas riteņbraukšanā veicis Baltijas valstu šobrīd vadošais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kurš tagad ieņem sev rekordaugsto 28. vietu. Nāciju rangā Latvija 124 valstu konkurencē saglabā 23. pozīciju, kas dod četras vietas dalībai šī gada Pasaules čempionātā.