Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Rogličs dramatiski triumfē "Liege - Bastogne - Liege"; latvieši UCI punktos

Toms Markss
Toms Markss

Rogličs dramatiski triumfē "Liege - Bastogne - Liege"; latvieši UCI punktos
Toms Skujiņš
Foto: Trek - Segafredo komandas arhīvs

Svētdien Beļģijā jau 106. reizi notika leģendārais Ljēžas – Bastoņas – Ljēžas viendienu velobrauciens. Trillera cienīgā cīņā triumfu guva slovēnis Primožs Rogličs, kurš par pāris centimetriem pārspēja vēlāk sodu saņēmušo pasaules čempionu Žiljēnu Alafilipu. Toms Skujiņš un Krists Neilands bija vadošie palīgi savu komandu līderiem, finišējot attiecīgi 35. un 37. vietā.

Beļģijā notiekošā Ljēžas – Bastoņas – Ljēžas klasika ir viens no pieciem pasaules riteņbraukšanas monumentiem. Šādu titulu ieguvušas vienas no senākajām un smagākajām šosejas riteņbraukšanas viendienu sacensībām pasaulē. Monumenta statuss piešķirts arī – Milānas – Sanremo, Flandrijas, Parīze – Rubē un Lombardijas klasikām.

Distances garums Ljēžas – Bastoņas – Ljēžas velobraucienam sasniedza 257 kilometrus. Atšķirībā no Flandrijas velobrauciena, šeit kāpumi bija vēl garāki un stāvāki. Labas iespējas par uzvaru cīnīties bija tiem vīriem, kuri labi jūtas arī lielos kāpumos.

Piekto gadu pēc kārtas sacensībās startēja Toms Skujiņš (''Trek – Segafredo''), kurš bija viens no galvenajiem Ričija Porta palīgiem cīņā par augstu vietu finišā. Tikmēr debiju šajā Ardēnu klasikā piedzīvoja Krists Neilands (''Israel Start – Up Nation''). Kristam galvenie pienākumi primāri bija palīdzēt savas vienības līderim Danam Martinam.

Lielāko sacensību daļu vadībā atradās deviņu braucēju liela atrāviena grupiņa. Tajā nebija neviens no favorītiem. Vienlaikus, līderu vidū atradās Neilanda komandas biedrs Omers Goldšteins. Pēc veiktajiem 76 kilometriem līderu pārsvars sasniedza sešas minūtes, tomēr turpinājumā tas pakāpeniski sāka sadilt. Peletonā notika arī vairāki kritieni. Vienā no tiem cieta olimpiskais čempions Gregs Van Avermāts.

Līderu ķeršanā nozīmīga loma bija ''Trek – Segafredo'' vīriem, bet vēlāk stafeti pārņēma pasaules čempiona Alafilipa pārstāvētā ''Deceuninck Quick – Step'' vienība. Pirms izšķirošajiem kāpumiem atrāviens tika likvidēts. Sekoja vairāki citi bēgšanas mēģinājumi pirms leģendārā “Côte de la Roche” kāpuma no tādiem vīriem kā - Mihaela Albasīnī un Luisa Leona Sančesa.

Côte de la Roche kāpumā savu vārdu teica Žiljēns Alafilips, kurš veica sekmīgu uzbrukumu. Viņam spēja pievienoties Primožs Rogličs (''Jumbo – Visma'') un lielisku sezonu aizvadošais šveicietis Marks Hiršī (''Sunweb''). Sekojošajā nobraucienā trijotni panāca vēl viens slovēnis Tadejs Pogačars.

Kvartets turēja 20 sekunžu pārsvaru pār sekotāju grupiņu. Tajā bija arī abu latviešu pārstāvēto vienību līderi – Ports un Martins. Sekotāju vidū lielāko darba apjomu veica Metjū van der Pūls. Tomēr pēdējos kilometros pie līderiem pārcelties vienatnē centās slovēnis Matejs Mohoričs. Pēdējā kilometrā tas Mohoričam arī izdevās. To veicināja arī līderu taktiskās spēles. Mohoričs uzreiz pēc kvarteta panākšanas veica sprintu, tomēr spēka pēdējos metros “Bahrain Merida” pārstāvim izrādījās par maz. Vadībā pēc Hiršī bloķēšanas nonāca Alafilips.

Likās, ka pasaules čempions triumfēs arī šeit. Tam pāragri noticēja arī viņš pats, paceļot rokas pirms finiša līnijas. Tomēr uz finiša līnijas viņu panāca un apsteidza Rogličs, kurš tādējādi guva fantastisku un reizē nedaudz kuriozu uzvaru. Viņš distancē pavadīja 6 stundas 32 minūtes un 2 sekundes.

Tiesneši par neatļautu Marka Hiršī bloķēšanu sodīja Alafilipu, kurš no otrās vietas tika atbīdīts uz piekto pozīciju. Otro vietu tādējādi guva Hiršī, bet trešais bija Tadejs Pogačars. Trešajam slovēnim līderu grupā Mohoričam ceturtā vieta.

Dans Martins finišēja 11. vietā, bet Ričijs Ports bija 16. (+00:00:14). Abi mūsu sportisti pēc paveikta darba komandas labā, finišēja sekotāju grupiņā, 1 minūti un 18 sekundes pēc uzvarētāja. Toms Skujiņš ieņēma 35. vietu, bet Krists Neilands bija 37. Tomam un Kristam katram pa 10 UCI pasaules ranga punktiem.

Izmantotie resursi:
lrf.lv

  +2 [+] [-]

, 2020-10-04 23:25, pirms 4 gadiem
Bieži vien liekās, ka mūsējie abi divi varētu noskriet labāk nekā komandas līderi, ja strādātu uz viņiem, bet kā ir tā ir..

  +1 [+] [-]

, 2020-10-04 23:30, pirms 4 gadiem
Žēl Hirši, interesants finišs

https://www.youtube.com/watch?v=G9j...

  +1 [+] [-]

, 2020-10-05 07:35, pirms 4 gadiem
evil11 rakstīja: Bieži vien liekās, ka mūsējie abi divi varētu noskriet labāk nekā komandas līderi, ja strādātu uz viņiem, bet kā ir tā ir..
It sevišķi,ja tie līderi ir tādi,ka trijniekā var iekļūt tikai lielas veiksmes un apstākļu sakritības pēc.

  +1 [+] [-]

, 2020-10-05 07:39, pirms 4 gadiem
Alafilips dabūja mācību

     [+] [-]

, 2020-10-05 18:21, pirms 4 gadiem
Bet kur Giro notiek, uz Marsa, ka neviens neraksta?