Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Markss

Smukulis dienas atrāvienā "Le Samyn" velobraucienā Beļģijā

Smukulis dienas atrāvienā "Le Samyn" velobraucienā Beļģijā
Gatis Smukulis
Foto: Katusha Cycling

Latvijas šosejas riteņbraucējs Gatis Smukulis trešdien iesaistījās dienas atrāvienā Beļģijā notiekošajā UCI 1.1 kategorijas velobraucienā "Le Samyn". Mūsu sportistu lielā grupa panāca 34 kilometrus pirms 202 kilometru garās distances beigām, bet par sacensību uzvarētāju finiša spurtā kļuva “Lotto Soudual” vienības beļģu pārstāvis Kriss Boikmans.

Turpinot pavasara klasiku sezonu, trešdien Beļģijā norisinājās UCI 1.1 kategorijas vienas dienas velobrauciens "Le Samyn". Sacensības pulcēja virkni vadošās pasaules riteņbraukšanas ("World tour") komandas, kā arī Pro kontinetālās un kontinentālās vienības. Pēc aizvadītās nedēļās nogalēs klasikām, šoreiz atpūtu saviem līderiem deva vairākas vadošās vienības. Sacensību favorītu pulkam jāpieskaita bija "Etixx – Quixk Step" komandas riteņbraucējs Nikijs Terpstra, kurš sestdien palika otrais "Omloop Het Nieuwsblad" velobraucienā. Viņš arī bija pirmais no startējošajiem dalībniekiem “procyclingstats.com” izveidotajā klasiku rangā.

Kopumā uz starta izgāja 248 riteņbraucēji. Viņu vidū arī latvietis Gatis Smukulis, kuram šīs piecu dienu laikā bija jau trešās sacensības. Šoreiz nestartēja Smukuļa komandas līderis Aleksandrs Kristoffs, tādējādi arī "Katusha" komanda izvēlējās citu taktiku. Bez Gata, komandas sastāvā startēja seši krievu riteņbraucēji un pagājušā gada pasaules U23 čempions grupas braucienā Svens Eriks Bistroms no Norvēģijas.

Pavisam riteņbraucējiem bija jāveic 202 kilometru gara distance. Tās pēdējā daļa veda pa Douras pilsētā apkārtnē izveidoto 24,7 kilometru garu apli, kas bija jāveic trīs reizes. Distancē netrūka šauro ceļu, bruģa posmu un virkne pauguru.

Sacensību pirmajā stundā lielā grupa turējās kopā un nopietni atrāvieni nesekoja. Turpinājumā izveidojās trīs sportistu liels atrāviens. No peletona aizbēga mūsu Gatis Smukulis, kā arī beļģi - Ludvigs de Vinters no kontinentālās vienības "Wallonie – Bruxelles" un "Lotto Soudual" velosportists Tomass de Gends. Smukulis ar abiem beļģiem sastrādājās sekmīgi. Visai ātri peletons bēgļiem ļāva iegūt lielāku pārsvaru. Pēc veiktas pusdistances, atstarpe pār lielo grupu bija piecas minūtes. Kopā vadošais trijnieks sasniedza arī apļus. Tikmēr peletons, kura kontroli uzņēmās "Trek Factory" un "Etixx – Quick Step" vienības, sāka visai strauji pietuvoties. Pirmajā aplī sadalījās arī vadošais trijnieks. De Gendsam izdevās aizbēgt no Smukuļa un De Vintera. Visai ātri beļģis ieguva 30 sekunžu pārsvaru. Drīz pēc tam arī Smukulis aizbēga no De Vintera. Smiltenietis, esot TV kameru uzmanības priekšā, nedaudz samazināja atstarpi no līdera, tomēr vēlāk tā atkal palielinājās, pārsniedzot vienu minūti.

Lielā grupa, kurā jau bija noticis liels atbirums, Gati noķēra 34 kilometrus pirms finiša. Turpinājumā no tās atrāvās septiņi sportisti, tostarp Smukuļa komandas biedrs Sergejs Lagutins. Šai kompānijai pēdējā aplī izdevās strauji apsteigt De Gendsu, tomēr 14 kilometrus pirms ap 60 sportistu lielā grupa atkal bija kopā. Pēdējos kilometros paugurainajos ceļos sekoja vairāki solo mēģinājumi atrauties, kas gan nebija sekmīgi. Sacensību liktenis lielā mērā izšķīrās mazāk nekā trīs kilometrus pirms distances beigām - 750 metru garajā bruģa sekcijā, kas veda pret kalnu. Bruģa posma beigu daļā vadībā izvirzījās astoņi riteņbraucēji, kuru vidū arī noskaidrojās uzvarētājs. Pēdējos metros priekšā vairs palika pieci braucēji – divi no "Etixx – Quick Step", divi no "Lotto – Soudual" un viens no "Cofidis".

Līdzvērtīgā cīņā par uzvaru ātrākais izrādījās 27 gadus vecais beļģu riteņbraucējs no "Lotto – Soudual" vienības Kriss Boikmans. Uzreiz aiz viņa sekoja vēl viens mājinieks Džianī Mērsmans no "Etixx – Quick – Step", bet trešais finiša spurtā bija francūzis Kristofs Laportē ("Cofidis").

Gatis Smukulis, kurš lielāko daļu trases pavadīja dienas atrāvienā un paveica ievērojamu darba apjomu, pēdējā aplī no sacensībām izstājās.

Pirms vīru finiša, savas sacensības aizvadīja arī dāmas. Dalībnieču vidū "Le Samyn" velobraucienā bija arī Latvijas izlases riteņbraucēja Dana Rožlapa un Vita Heine, kura šobrīd ir Norvēģijas pilsone. Dana, kurai šī bija neatsverama pieredze, distances otrajā daļā no sacensībām izstājās, kamēr Vitai Heinei 43. rezultāts.

Le Samyn velobrauciens (UCI 1.1)

VVārds UzvārdsValstsKomandaRezultāts
1.Kris BoeckamnsBeļģijaLotto Soudal04:50:02
2.Gianni MeersmanBeļģijaEtixx – Quixk Step+00:00:00
3.Cripstophe LaporteFrancijaCofidis+00:00:00
4.Tiesj BenootBeļģijaLotto Soudal+00:00:00
5.Yves LampaertBeļģijaEtixx – Quixk Step+00:00:00
6.Steve ChainelFrancijaCofidis+00:00:00
DNFGatis SmukulisLatvijaKatusha

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs


, 2015-03-04 22:03, pirms 9 gadiem
Smukulis Tour de France varēs par raibo maiku cīnīties.Cerams tiks sastāvā.
, 2015-03-04 22:40, pirms 9 gadiem
Kā ar to tulkošanu? Ja tulko no oriģinālās valodas (krievu) pēc izrunas- tad latviešu valodā ir KATJUŠA. Uz kurām valodām tad galu galā tad attiecas tulkojumi no citām valodām uz latviešu valodu pēc izrunas?
Es arī šodien sāku pasaules apceļojumu uz skrituļdēļa, biju pirmais, bet izstājos pēc pirmajiem 10 metriem...
, 2015-03-05 11:40, pirms 9 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Smukulis Tour de France varēs par raibo maiku cīnīties.Cerams tiks sastāvā.
Gača normāls gregars, tapē jams smagi strādā lai tiktu tdf/etc
, 2015-03-06 22:35, pirms 9 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Smukulis Tour de France varēs par raibo maiku cīnīties.Cerams tiks sastāvā.
par kādu raibo maiku tu te fantazē? Vienīgā raibā maika Tour ir kalnu karaļa krekls, kuru Gačam, diemžēl, neredzēt kā savas ausis
Emīls Liepiņš. Foto: LRF

Liepiņam 95. vieta Romandijas velobrauciena pirmajā posmā

LETA. Latvijas riteņbraucējs Emīls Liepiņš trešdien ierindojās 95. pozīcijā UCI Pasaules tūrē iekļautā daudzdienu velobrauciena "Tour de Romandie" pirmajā posmā.
Ģ.Harkins un O.J.Skrapcis uz pjedestāla. Foto: LRF.

Latvijas riteņbraucējiem panākumi Lietuvā un pieredze Beļģijā

Olivers Jēkabs Skrapcis un Ģirts Harkins izcīnījuši godalgas Lietuvā notiekošajās valsts mēroga šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Tikmēr Kate Ketrīna Skujiņa Beļģijā finišēja 54. vietā prestižās “Gent – Wevelgem” U17 grupas velobraucienā.
Toms Skujiņš
Foto: Getty Images
1

Skujiņam jauns karjeras rekords – 28. vieta pasaules rangā

Trīs vietu kāpumu aktuālajā UCI Pasaules rangā šosejas riteņbraukšanā veicis Baltijas valstu šobrīd vadošais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kurš tagad ieņem sev rekordaugsto 28. vietu. Nāciju rangā Latvija 124 valstu konkurencē saglabā 23. pozīciju, kas dod četras vietas dalībai šī gada Pasaules čempionātā.