Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Flandrijas tūrē Nujens pārspēj Šavanelu un Kančelaru, Saramotins otrajā simtā

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Flandrijas tūrē Nujens pārspēj Šavanelu un Kančelaru, Saramotins otrajā simtā
Finiša sprints - Silvēns Šavanels (pa kreisi), Niks Nujens un Fabians Kančelara
Foto: AP/ Scanpix

Svētdien Beļģijā notiekošajā prestižajā "Tour of Flanders" šosejas riteņbraukšanas viendienas klasikā uzvaru izcīnīja beļģis Niks Nujens no "Saxo Bank", finiša sprintā pārspējot francūzi Silvēnu Šavanelu ("Quickstep") un galveno favorītu Fabianu Kančelaru ("Leopard Trek"). Tikmēr Latvijas riteņbraucējs Aleksejs Saramotins ("Codifis"), kuram distances vidusdaļā nelaikā plīsa velosipēda riepa, ierindojās 116. vietā.

Flandrijas tūre, kurā sportistiem ierasti daļa distances jāveic pa bruģētu ceļu, tiek uzskatītas par visnozīmīgākajām šosejas riteņbraukšanas sacensībām Beļģijā un līdzās Francijā notiekošajam "Parīze-Rubē" var nodēvēt arī par prestižāko viendienas velobraucienu visā pasaulē. Kā ierasts, "Tour of Flanders" norisinās aprīļa pašā sākumā, nedēļu pirms "Parīze-Rubē". Svētdienas sacensībā tika pieteikti 200 riteņbraucēji, to skaitā arī mūsu Aleksejs Saramotins no "Cofidis" un Gatis Smukulis ("HTC - Highroad"). Distances garums - 256.8 kilometri.

Izšķirošie notikumi cīņā par uzvaru šoreiz norisinājās pēdējos piecos kilometros, kad no konkurentiem izdevās aizbēgt trīs vīriem - Šavanelam, Nujensam, kā arī 2010. gada "Tour of Flanders" uzvarētājam un četrkārtējam pasaules čempionam Kančelaram.

Galvenais favorīts Kančelara, kurš pērn Flandrijā izcīnīja skaistu solo uzvaru, iepriekš distances gaitā izrāvās no vadošās grupas apmēram 60 kilometrus pirms finiša un pievienojās Šavanelam, kurš pēc straujā sacensību sākuma un vairākiem atrāvieniem kā vienīgais bija noturējies sacensību vadībā. Abi riteņbraucēji ilgāku laiku spēja saglabāt pārsvaru pār konkurentiem, tomēr gan francūzis, gan šveicietis, tā teikt, nolūza, un priekšpēdējā kāpumā (15 km līdz finiša līnijai), abus bēgļus notvēra peletons ar tādiem pazīstamiem riteņbraucējiem kā Filipu Žilbēru ("Omega Pharma"), Alesandro Ballanu ("BMC"), Bjornu Lukemanu ("Vacansoleil") un citiem.

Turpinājumā apmēram 10 km līdz finišam no peletona priekšgalā bija atdalījušies 12 riteņbraucēji, starp kuriem tad nu arī norisinājās cīņa par uzvaru. Atguvis spēkus, Kančelara veica savu izšķirošo izrāvienu, un šveicietim spēja sekot vien Šavanels un Nujens. Pie divu kilometru atzīmes līderu trio no konkurentiem šķīra 10 sekundes. TIesa, pēdējā kilometrā apgriezienus uzņēma arī Toms Bonens ("Quickstep"), taču par vēlu.

Aizraujošā, sīvā finiša sprintā uzvarēja Nujens, kurš pirms pāris nedēļām Beļģijā triumfēja arī "Dwars door Vlaanderen", Šavanels finiša līniju šķērsoja kā otrais, ar dusmām izrādot savu neapmierinātību, bet trešā vieta Kančelaram, kurš pēc finiša izskatījās ļoti pārguris. Vadošajam trio sekoja Bonens, piekāpjoties par pāris sekundēm, bet septiņu vīru sprintā labākais bija amerikānis Tailers Farārs ("Garimin-Cervelo"), kuram līdz ar to piektā pozīcija.

Mūsu Saramotins, ierindojoties 116. vietā, finišu sasniedza pēdējā lielajā grupā, kas uzvarētājam piekāpās par 17 minūtēm un 51 sekundi. Savukārt Smukulis finišu nesasniedza.

"Tour of Flanders 2011"

VSportistsValstsKomandaLaiks
1.Nick NuyensBeļģijaSaxo Bank Sungard6:01:20
2.Sylvain ChavanelFrancijaQuickstep Cycling Team
3.Fabian CancellaraŠveiceLeopard Trek
4.Tom BoonenBeļģijaQuickstep Cycling Team+ 0:00:02
5.Sebastian LangeveldNīderlandeRabobank Cycling Team+ 0:00:05
6.George HincapieASVBMC Racing Team
7.Björn LeukemansBeļģijaVacansoleil - DCM Pro Cycling Team
8.Staf ScheirlinckxBeļģijaVeranda's Willems - Accent
9.Philippe GilbertBeļģijaOmega Pharma - Lotto
10.Geraint ThomasLielbritānijaSky Procycling
...
116.Aleksejs SaramotinsLatvijaCofidis Le Credit En Ligne+ 0:17:51

Finišu sasniedza 135 sportisti.

Iepriekšējo 10 gadu uzvarētāji

GadsUzvarētājsValsts
2001.Gianluca BortolamiItālija
2002.Andrea TafiItālija
2003.Peter van PetegemBeļģija
2004.Steffen WesemannVācija
2005.Tom BoonenBeļģija
2006.Tom BoonenBeļģija
2007.Alessandro BallanItālija
2008.Stijn DevolderBeļģija
2009.Stijn DevolderBeļģija
2010.Fabian CancellaraŠveice

Izmantotie resursi:
Cycling News & Race Results | Cyclingnews.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-03 20:28, pirms 13 gadiem
Ja par sacensību nozīmību, tad Lježa-Bastoņa-Lježa turpat Beļģijā arī nav nekāds pelēna pirdiens

     [+] [-]

, 2011-04-03 21:18, pirms 13 gadiem
Nebūtu Kviksteps čakarējis sacensības sev un Kančelaram, liekot visas cerības uz Bonenu, Šavanels un Kančelara būtu mierīgi sadalījuši uzvaru savā starpā. Stiprākais šodien neuzvarēja.