Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

18 olimpisko zelta medaļu īpašnieks Felpss kvalificējas Rio spēlēm

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

18 olimpisko zelta medaļu īpašnieks Felpss kvalificējas Rio spēlēm
Maikls Felpss
Foto: AP/Scanpix

Pasaules sporta leģenda Maikls Felpss (31) piedalīsies arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Slavenais peldētājs kvalificējies savai piektajai olimpiādei.

Iepriekšējā vakarā pirms savas 31. jubilejas Maikls Felpss uzvarēja ASV olimpiskās atlases sacensībās 200m tauriņstilā. Sasniegtais rezultāts (1:54.84) šoreiz nebija svarīgākais. "Pēc visa notikušā spēju atgriezties. Šis peldējums, iespējams, bija grūtākais manā dzīvē. Tas man bija tik svarīgs, jo vēlējos iekļūt [olimpiskajā] komandā," pēc Rio ceļazīmes iegūšanas teica varenais amerikāņu peldētājs.

Pēc Londonas olimpiskajām spēlēm Maikls Felpss paziņoja par karjeras beigām. 2014. gada aprīlī viņš atgriezās, taču toruden par auto vadīšanu dzērumā tika diskvalificēts uz pusgadu. Felpss nestartēja pērnā gada pasaules čempionātā, jo disciplināru apsvērumu dēļ netika iekļauts ASV izlasē.

Pasaules čempionātos Felpsa kontā ir 33 (26+6+1) medaļas, peldēšanas vēsturē tuvākais sekotājs ir amerikānis Raiens Lohte ar 27 (18+5+4) medaļām. Felpss ir visu laiku olimpisko medaļu līderis, domājams, ka Rio spēlēs viņš palielinās savu atrāvienu.

Latvijas peldēšana, visticamāk, iegūs divas kvotas Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kas risināsies 5.-21. augustā. Diezgan droši, ka vīriešu kvotu aizpildīs valsts labākais peldētājs Uvis Kalniņš, savukārt mūsu sieviešu atlasē situācija ir saspīlētāka.

Olimpisko medaļu līderi sporta vēsturē

#sportists / sportiste (valsts)sporta veidslaika posmsmedaļas
1.Maikls Felpss (ASV)peldēšana2004-201222 (18+2+2)
2.Larisa Latiņina (PSRS)vingrošana1956-196418 (9+5+4)
3.Nikolajs Andrijanovs (PSRS)vingrošana1972-198015 (7+5+3)
4.Ūle Einārs Bjerndālens (Norvēģija)biatlons1998-201413 (8+4+1)

Izmantotie resursi:
ap.org

  -1 [+] [-]

, 2016-06-30 13:32, pirms 8 gadiem
Un beigās izrādīsies ka viņš rijis dopingu

  -2 [+] [-]

, 2016-06-30 13:46, pirms 8 gadiem
22. medaļas nevar iegūt bez dopinga, jautājums ir tikai legāls vai nelegāls.

  -2 [+] [-]

, 2016-06-30 13:58, pirms 8 gadiem
Beidziet izplatīt nepatiesas ziņas! "Līdz šim tik daudzās olimpiādes nav piedalījies neviens peldētājs." Padsmit peldētāji ir 5 un divi pat 6šās piedalīušies...

  +3 [+] [-]

, 2016-06-30 14:10, pirms 8 gadiem
karlosm rakstīja: 22. medaļas nevar iegūt bez dopinga, jautājums ir tikai legāls vai nelegāls.
Pastāsti, lūdzu, kas ir LEGĀLS DOPINGS? Un arī to kā apzīmējums sasaucas ar dopinga definīciju, kas ir "aizliegtu vielu vai procedūru lietošana sportistu vidē"?

  -2 [+] [-]

, 2016-06-30 14:26, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pastāsti, lūdzu, kas ir LEGĀLS DOPINGS? Un arī to kā apzīmējums sasaucas ar dopinga definīciju, kas ir "aizliegtu vielu vai procedūru lietošana sportistu vidē"?
Ir visādas atļaujas izņēmuma kārtā, piemēram, Messi ir bijis legāls dopingotājs (HGH), visi biatlona astmatiķi utt.

Vēl ir situācijas, kad līga vai federācija izlemj, ko darīt ar pozitīvajiem analīžu rezultātiem. Tie var izteikt aizrādījumu vai piespriest slēpto diskvalifikāciju (sportistam tiek pavēlēts paziņot par savainojumu un nestartēt tik un tik ilgi, bet nav jāatdod iepriekšējie tituli un sabiedrība neko par to nedzird). Tas viss ir legālais dopings.

Visbeidzot, ir laboratorijām nezināmi preparāti un preparātu grupas, kas pēc iedarbības atbilst dopinga definīcijai, bet nav iekļauti aizliegto vielu sarakstā, tāpēc ir kāds laika posms, kurā šo dopinga vielu lietošana ir "legāla".

  +2 [+] [-]

, 2016-06-30 14:54, pirms 8 gadiem
M rakstīja: Ir visādas atļaujas izņēmuma kārtā, piemēram, Messi ir bijis legāls dopingotājs (HGH), visi biatlona astmatiķi utt.

Vēl ir situācijas, kad līga vai federācija izlemj, ko darīt ar pozitīvajiem analīžu rezultātiem. Tie var izteikt aizrādījumu vai piespriest slēpto diskvalifikāciju (sportistam tiek pavēlēts paziņot par savainojumu un nestartēt tik un tik ilgi, bet nav jāatdod iepriekšējie tituli un sabiedrība neko par to nedzird). Tas viss ir legālais dopings.

Visbeidzot, ir laboratorijām nezināmi preparāti un preparātu grupas, kas pēc iedarbības atbilst dopinga definīcijai, bet nav iekļauti aizliegto vielu sarakstā, tāpēc ir kāds laika posms, kurā šo dopinga vielu lietošana ir "legāla".
1. Mesi un biatlonistu kompānija, kā arī visi pārējie šādi gadījumu NAV LEGĀLS DOPINGS, precīzāk, oficiāli šos preparātus lieto nevis sportiskā rezultāta uzlabošanai, bet kādu kaišu ārstēšanai, turklāt, tas tiek darīts ar ārstu un federāciju atļaujām. Jebšu, tikko tas kļūst legāls, tas nav dopings. Tās ir vienkāršas zāles.

2. Tas nav "legāls dopings", tās ir manipulācijas ar pozitīvām analīzēm. MLB pirms kāda laika mēģināja tā strādāt, viss beidzās ar iešanu uz ASV Kongresu.

3. Atkal - viss, kas ir ārpus WADA vai kādiem citiem sarakstiem NAV DOPINGS, jo tas ir pilnīgi legāls. Piemērs - kofeīns. Tas agrāk bija atļauts, tad to aizliedza, tad atkal atļāva, bet tagad tas ir uzraudzības sarakstos un, iespējams, to atkal aizliegs.

Overall cilvēkiem ir izpratnes problēmas. NAV tādu īpašo DOPINGA VIELU! Ir vielas (preparāti), kas tiek izmantotas sasniegumu uzlabošanā, kamēr tās nav iekļautas WADA vai dajebkādos citos, lokālajos, aizliegto vielu sarakstos, tikmēr tas ir atļauts un tas NAV DOPINGS. Tā ir sporta farmakoloģija.

Vārds "doping" no angļu valodas ir darbības vārds ar nozīmi lietot aizliegtas vielas, rezultātu uzlabošanai. Ja viela ir legāla, tad neviens to dopingu nedara.

Atceros 90-to beigās Aldim Cīrulim, mūsu riteņbraukšanas medicīnas guru, regulāri žurnālisti prasīja "A ko jūs no atļautā dopinga dodat saviem riteņbraucējiem?" Uz ko visu laiku bija viena atbilde - Legālā/atļautā dopinga NAV. Ir vai nu dopings, vai pilnīgi atļautas vielas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-06-30 15:15, pirms 8 gadiem
crazyfan rakstīja: atgadinat par mildronatu? tavs Felps var mierigi LIETOT "JAUNU MILDRONATU" ta ir tada sporta farmakalogija
Kamēr viela vai paņēmiens ir atļauts, tikmēr tas NAV DOPINGS.

Šeit nav runa par vielas iedarbību uz sportistu un gala rezultāta ietekmēšanu. Tas pats kofeīns kā stimulants daudziem var būt daudz noderīgāks nekā kāds DMAA (tas uz ko Pavlovs iekrita), bet kofeīns ir atļauts un nav dopings, kamēr DMAA ir aizliegts un dopings ir. Nav vienotas metodoloģijas lai noteiktu līdz kuram brīdim kāda viela nav dopings un kad jau ir, tb kad tā ietekme ir būtiska un kad viela dod priekšrocības, ko tīrais atlēts nevar iegūt nekā. Tāpēc visa dopinga padarīšana ir papīru, ne farmakoloģijas/medicīnas/anatomijas utt. lieta.

Jā, pašlaik sportā ir ĻOTI DAUDZ tā, kas pēc gadiem 5-10 jau būs dopinga sarakstos, protams! Taču pašlaik tas viss nekādā gadījumā nav dopings, jo nav aizliegts.

     [+] [-]

, 2016-06-30 15:23, pirms 8 gadiem
Miņina kungs, futbolā pretinieks man iesit speciāli pa kājām, tiesnesis nenosvilpj...tas nozīmē, ka nebija soda?

     [+] [-]

, 2016-06-30 16:00, pirms 8 gadiem
nē, krison, tas nozīmē, ka nefiksēja sodu!!
taču šis nav korekts salīdzinājums.
dopingu, drīzāk var salīdzināt ar tehniskajos sportaveidos notiekošo.
piem. tas kas tūlīt notiks ar gaisa spiediena kastītēm pirmajā formulā. veids kādā viņas tiek lietotas, lai mainītu spiedienu nav atzīts par nelegālu un līdz ar to ir atļauts.. nu nebija līdz tam neviens par to aizdomājies.. tagad izdomās aizliegt vai ne.. tāpat ir ar dopingu, tas ko tu lieto, ja tas nav aizliegts nav dopings, bet jebkas cits, uzturs, farmakaloģija, bagātinātājs.. līdz to neaizliedz.. tad tas kļūst par dopingu.

     [+] [-]

, 2016-06-30 18:46, pirms 8 gadiem
Krisons_bez_olām2 rakstīja: Miņina kungs, futbolā pretinieks man iesit speciāli pa kājām, tiesnesis nenosvilpj...tas nozīmē, ka nebija soda?
isor pilnīgi precīzi apstāstīja kas un kā.

Un tu jau runā par aizliegta paņēmiena lietošanu. Šeit ir runa par to, ka esot kaut kas neaizliegts, bet ļoti slikts, t.i., "legālais dopings". Savukārt es saku, ka kamēr tas nav aizliegts, tikmēr viss ok.

Tavs sitiena piemērs jau ir praktiska situācija. Analogs tam, ja kāds ir lietojis, bet viņu nenoķer. Vai tādu mēs uzskatām par tīru.
Savukārt attiecinot uz futbolu to par ko tika runāts - tas būtu tā, ka, piemēram, sist pāri vārtsargam, kad šams izgājis tālu no vārtiem, neesot pareizi un tāpēc tādi goli nebūtu jāskaita vai jāaizliedz, taču nekas netiktu mainīts un tāpat šādus sitienus izpildītu un vārtus gūtu.