Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Kaširina, Jefimova un citi dopinga skartie krievi nedrīkstēs startēt Rio

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Kaširina, Jefimova un citi dopinga skartie krievi nedrīkstēs startēt Rio
Tatjana Kaširina
Foto: Grigorijs Sisojevs, ria.ru

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) svētdien lēma, ka starptautiskajām federācijām jāatstādina no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm krievu sportisti ar dopinga vēsturi. Svarcēlāja Tatjana Kaširina un peldētāja Jūlija Jefimova patlaban kotējas kā lielākās krievu zvaigznes, kuras skars jaunieviestais ierobežojums.

Kā jau ziņots, 18. jūlijā Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens publiskoja ziņojumu jeb izmeklēšanas rezultātus par Krievijas dopinga programmu valsts esot apzināti piedalījusies un kontrolējusi dopinga lietošanas piesegšanu - tas esot noticis ne tikai Soču olimpiskajās spēlēs, bet arī iepriekš. Ņemot vērā skarbo ziņojumu par krievu dopinga mahinācijām Soču spēlēs, bija iespējams, ka SOK atstādinās no Rio spēlēm visu Krievijas olimpisko izlasi. 24. jūlijā SOK teju vienbalsīgi lēma, ka Krievijas olimpiskā izlase varēs piedalīties Rio spēlēs, ja vien zaļo gaismu dos attiecīgā sporta veida starptautiskā federācija, turklāt federācijām nevajadzētu pielaist krievu sportistus ar dopinga vēsturi.

Patlaban zināmi vismaz 20 krievu plānotie olimpieši ar dopinga vēsturi, jaunieviestais ierobežojums var kļūt par šķērsli dalībai Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Šajā sarakstā lielākās zvaigznes ir četrkārtējā pasaules čempione un Londonas spēļu sudraba medaļniece Tatjana Kaširina (svarcelšana), pieckārtējais pasaules čempions Aleksejs Korovaškovs (kanoe airēšana), četrkārtējā pasaules čempione Jūlija Jefimova (peldēšana), divkārtējais pasaules čempions Andrejs Kraitors (kanoe airēšana), divkārtējais pasaules čempions Viktors Ļebedevs (brīvā cīņa) un Londonas spēļu čempions Aleksandrs Djačenko (smaiļošana).

Patlaban nevar pateikt precīzu skaitu, jo tiek ņemti vērā arī Maklarena ziņojumā minētie uzvārdi, taču visi vēl nav publiskoti. "SOK noteica ļoti nopietnus nosacījumus krievu sportistiem. Esam priecīgi par tiem, kuri varēs piedalīties, taču nosacījumi ir krietni skarbāki nekā citiem. Piemēram, startēs amerikāņu atlēti ar dopinga vēsturi, taču krievu sportisti šādā situācijā nevarēs piedalīties," norāda Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents Aleksandrs Žukovs. "SOK nosacījumu dēļ atstādināto sportistu vietā nevarēsim pieteikt citus, šīs vietas mēs zaudēsim. SOK lēmums par krievu sportistiem bija viens no grūtākajiem šīs organizācijas vēsturē."

Advokāts Maiks Morgans: "SOK lēmums aizliegt sportistiem ar dopinga vēsturi startēt olimpiādē, manuprāt, ir nepamatots. Nedrīkst vēlreiz sodīt sportistus, kuri jau izcietuši diskvalifikāciju par dopinga lietošanu. Tas nav pieļaujams saskaņā ar WADA kodeksu. 2011. gadā Lielbritānijas Olimpiskā komiteja nolēma nepielaist sportistus ar dopinga vēsturi, toreiz šie sportisti vērsās Starptautiskajā arbitrāžas tiesā (CAS) un uzvarēja. Uzskatu, ka Krievijas sportistiem ir laba iespēja uzvarēt šādā tiesas prāvā."

Izmantotie resursi:
rsport.ru

  +2 [+] [-]

, 2016-07-26 14:20, pirms 8 gadiem
SOK ir apkakājušies. Kā minēts rakstā, par vienu un to pašu pārkāpumu nevar sodīt sportistu divreiz. Viņi savas diskvalifikācijas ir izcietuši.

Bija jau tāda SOK visatļautība, bet beidzās tā ar sportista uzvaru.

Tagad visus, kas kaut kad ir iekrituši dopkontrolē varēs noņemt no sacensībām jebkurā laikā, kad tik kādam ienāks prātā, lai konkurence mazāka un pie medaļām varētu tikt?

  +3 [+] [-]

, 2016-07-26 14:56, pirms 8 gadiem
Kamār krievi uz olimpiādi nevarēs sūtīt dopingā pieķertos, tikmēr ASV izlasē startēs Džastins Getlins (pieķerts divas reizes), Taisons Gejs, Lašons Merits. Un tas ir tikai sprintā.

  -2 [+] [-]

, 2016-07-26 15:02, pirms 8 gadiem
Bet kā izdomāja dopingu Kaširinai? Manuprāt, viņa nav sodīta par dopingu.

  +4 [+] [-]

, 2016-07-26 15:12, pirms 8 gadiem
točka rakstīja: Bet kā izdomāja dopingu Kaširinai? Manuprāt, viņa nav sodīta par dopingu.
Pirms 10 gadiem bija iekritusi un divus gadus nedrīkstēja startēt...

     [+] [-]

, 2016-07-26 15:41, pirms 8 gadiem
Tonna rakstīja: Kamār krievi uz olimpiādi nevarēs sūtīt dopingā pieķertos, tikmēr ASV izlasē startēs Džastins Getlins (pieķerts divas reizes), Taisons Gejs, Lašons Merits. Un tas ir tikai sprintā.
Gejs nespēja kvalificēties šīm OS.

     [+] [-]

, 2016-07-26 15:46, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Gejs nespēja kvalificēties šīm OS.
Viņš startēs 4x100 metru stafetē.

  -1 [+] [-]

, 2016-07-26 16:52, pirms 8 gadiem
Urraaaa...Lietuvaa sveetki!