Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Autors: Ingmārs Jurisons

Palameika: "Neesam tādi, kādus cilvēki mūs redz televizora ekrānā"

Palameika: "Neesam tādi, kādus cilvēki mūs redz televizora ekrānā"
Madara Palameika
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas olimpiskās komandas melnā ceturtdiena noslēdzās ar vēl vienas cerības izgaišanu – dāmu šķēpa mešanas finālsacensībās Madarai Palameikai tā arī neizdevās atrast savu labāko metienu, un, apsteidzot divas konkurentes, stadionu nācās atstāt jau pēc trim mēģinājumiem, no kuriem ieskaitīts tikai viens.

Kad trešais metiens iedūrās zālienā tikai nedaudz aiz 60 metru atzīmes un kļuva skaidrs, ka labāko astoņniekā latviete šajās olimpiskajās spēlēs nebūs, viņa bez kavēšanās devās pie tribīnēm aprunāties ar tēvu un treneri Gintu Palameiku. “Man galvenais bija, lai viņš nepārdzīvo. Jo pārāk lielas uzliktas cerības parasti nav pārāk labi. Lai arī kā būtu lemts, ir jāpriecājas par to, kas ir. Tāpēc es novērtēju savu startu finālā, un priecājos par to, ko sasniedzu. Bija mazliet mīkstas kājas un, to apzinoties, bija grūti iet un darīt – tas jau izmainīja dabisko lietu kārtību. Esmu priecīga, ka kaut kādā ziņā atkal saņēmos, pēdējā mēģinājumā uzmetu pāri 60 metriem, taču – mazliet nepiepildījuma sajūta tomēr paliek,” atzina Palameika. “Kvalifikācijā biju gatava gan psiholoģiski, gan fiziski, bet šodien nācu jau mazliet sagurusi. Kaut gan pie tā strādājām – mazliet pietupāmies, uz eksplozivitāti piestrādājām, patiešām gatavojāmies.”

Madaras pirmais metiens lidoja ārpus sektora, otrais – iedūrās tik tuvu, ka sportiste pati atteicās no mērījuma, apzināti pārkāpjot līniju, līdz ar to visa likme palika uz trešo mēģinājumu. “Pirmajā mēģinājumā tīri tehniski mazliet nepiecēlu metienu. Neredzēju, cik tālu aizlidoja, taču šķita, ka ar to varētu pietrūkt. Laukā tas bija pavisam mazliet. Kāpēc pēc tā negāju pie tēva parunāties? Es negribēju, tīri psiholoģiski. Es zināju, ko izdarīju nepareizi, un dažreiz šķiet, ka tieši koncentrēšanās un ieiešana sevī ir labāka – ja neesmu apjukusi, es varu izdomāt pati, kur bija kļūda. Otrajā metienā jau ieskrējienā sapratu, ka esmu iesākusi nepareizi, neapstādināju metienu un izmetu baigi pirms. Mana kļūda.” Madara noliedza, ka būtu traucējis noteipotais plecs, lai kaut zināms, ka tā uzturēšana kārtībā prasa pamatīgas pūles. “Cerēju uz trijnieku, neslēpšu. Un nedomāju, ka tas bija neiespējami. Gatava biju un vēl joprojām esmu, taču uzvarētāju var būt tikai tik, cik to var būt. Šoreiz pati mazliet nenostrādāju tā, kā vajadzēja.”

Cilvēkiem no malas var šķist nesaprotami, kā tas var būt – vēl nesen meta 65-66 metrus, pirms pāris dienām kvalifikācijā – 63, bet šodien – tikai 60. Palameika atgādina – šeit nesacenšas mehāniskas būtnes, bet gan dzīvi cilvēki. “Es jutos citādi. Tas ir tas cilvēciskais faktors – mēs neesam roboti, neesam ieprogrammēti. Neesam tādi, kādus mūs redz cilvēki televizora ekrānā – katru dienu vienādi. Tā nav. Katru dienu ir citas emocijas, un tas atstāj savas pēdas. Šodien gribēju būt mierīgāka, gribēju sakoncentrēties saviem metieniem, kas varētu lidot ļoti tālu, taču kaut kas man iztraucēja. Es jutu, ka šodien varētu būt grūti, taču negatavojos šādam iznākumam. Taču tā pa īstam jau nevar sagatavoties nekādam iznākumam,” Madaras balsī jūtams saprotams sarūgtinājums, taču par lielo spiedienu, kas uz viņas pleciem uzgūlās pēc tam, kad cita pēc citas neveiksmes piedzīvoja pārējās Latvijas komandas cerības, viņa nesūdzas. “Es domāju, ka tas savā ziņā ir pat pluss – visi cer, un arī mēs paši ceram. Ja mēs necerētu, nebūtu jēgas sportot – tad dzīvei nav mērķa.”

Bet Palameikai tāds ir – jau pēc nedēļas, 25. augustā nākamais starts Dimanta līgas posmā Lozannā, kur Latvijas rekordiste patlaban ir disciplīnas kopvērtējuma līdere, un šo statusu nevēlas atdot kādai citai. “Tieši tā. Nākamais mērķis ir uzstādīts.”


, 2016-08-19 05:17, pirms 8 gadiem
Mīkstas kājas rodas no mīkstas galvas!!!
Madara un pārējie mūsu vadošie atlēti!!!
Dzīve ir īsa. 3 olimpiskie cikli ir maksimums.
Ātri labojiet savu vājāko muskuli - psihi!!!
, 2016-08-19 05:18, pirms 8 gadiem
Kopumā Madara savu medaļu izcīnīs tas ir skaidrs.
Ir viņa vistuvāk Lauras krampim no visas vieglatlētikas. Madarai zelts būtu pelnītāks nekā Sirmajam EČ, bet nekas.
Pēc 3 dienām jau dzīve liksies košāka.

Arī mums līdzjutējiem!!!
, 2016-08-19 05:35, pirms 8 gadiem
Katrā ziņā ir cerības, ka ļoti gaišā IZM galva E. Severs panāks grūdienu uz pārmaiņām

Edgars Severs
‏@esevers

Kopīgi ar sporta nozares organizācijām @Olimpiade_lv un @LSFP_LV noteikti spriedīsim par nepieciešamajām izmaiņām Latvijas sporta sistēmā
, 2016-08-19 05:37, pirms 8 gadiem
nu bet ja zilais ekrāns pasniedz visu caur rozā brillēm, bet neanalizē....
, 2016-08-19 05:41, pirms 8 gadiem
pleesonja rakstīja: nu bet ja zilais ekrāns pasniedz visu caur rozā brillēm, bet neanalizē....
Padomijā visus lamāja un iebiedēja. Tas bija viens grāvis.
Tagad visus baltos pēļos nēsā pa pasauli apkārt. Otrs grāvis.
Treneriem, medijiem un sabiedrībai ir jāmāk strādāt ar pātagu un burkānu, tad BŪS!!!
, 2016-08-19 05:41, pirms 8 gadiem
Valsts attīstības līmenis atspoguļojās arī Olimpiskās kustības rezultātos.Laikam esam vienīgā ES valsts,kas paliks bez medaļām.
, 2016-08-19 05:46, pirms 8 gadiem
pleesonja rakstīja: nu bet ja zilais ekrāns pasniedz visu caur rozā brillēm, bet neanalizē....
beidz šito...
, 2016-08-19 05:50, pirms 8 gadiem
andris1052 rakstīja: Valsts attīstības līmenis atspoguļojās arī Olimpiskās kustības rezultātos.Laikam esam vienīgā ES valsts,kas paliks bez medaļām.
Malta Kipra...?
Bet tās ir punduri vairāk!
, 2016-08-19 06:09, pirms 8 gadiem
par televizoru...cik gan to Madariņu var redzēt TV ekrānos?
Labi,ja kādi 5 metieni savācas pa sezonu...
, 2016-08-19 06:11, pirms 8 gadiem
Man patika Suveizdas teiktais, ka ne tikai sportisti un funkcionāri ir vainīgi - arī līdzjutēji, cik mēs ejam uz mačiem ikdienā...
, 2016-08-19 06:24, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Padomijā visus lamāja un iebiedēja. Tas bija viens grāvis.
Tagad visus baltos pēļos nēsā pa pasauli apkārt. Otrs grāvis.
Treneriem, medijiem un sabiedrībai ir jāmāk strādāt ar pātagu un burkānu, tad BŪS!!!
Fadejevs Sidnejā pēc medaļas pateica Pučem paldies par sev veltīto kritiku.
, 2016-08-19 06:27, pirms 8 gadiem
Ārprāts, dzirdot tādus komentārus par savu nerezultatu ...
Es sodien jutos citādi ... Tad paliec mājas un nebrauc ...
Caca, tādi pat kaa Samoilovs un daži citi ...
, 2016-08-19 06:34, pirms 8 gadiem
Ja šitā dziesma nebūtu no viņas jāklausās pēc katra lielā starta... Pati lkm jau tik pieradusi, ka jūtas apmierināta ar 10. vietu!
, 2016-08-19 06:39, pirms 8 gadiem
boswel rakstīja: Ārprāts, dzirdot tādus komentārus par savu nerezultatu ...
Es sodien jutos citādi ... Tad paliec mājas un nebrauc ...
Caca, tādi pat kaa Samoilovs un daži citi ...
Tādas atrunas varētu būt Rebekai, taču viņa viena no retajām nesadega un bija ar pilnu pārliecību.
, 2016-08-19 06:42, pirms 8 gadiem
"Patiešām gatavojamies" Vai vai izrādās var arī ne gatavoties
!!!
, 2016-08-19 06:49, pirms 8 gadiem
Palameika nebija tā kura sezonas sākumā visus kabināja, un četrgades nozīmīgākajās sacensībās vairs nav labākajā formā un nav spējīga labi aizmest. Varbūt gatavošanās process nekam nederīgs.
, 2016-08-19 07:06, pirms 8 gadiem
Jūs esat tādi, kādus cilvēki jūs redz Instagramā
, 2016-08-19 07:08, pirms 8 gadiem
Šodien jutos citādi- jālasa starp rindiņām,sievietēm tā iekārtots!
, 2016-08-19 07:41, pirms 8 gadiem
hercus rakstīja: Šodien jutos citādi- jālasa starp rindiņām,sievietēm tā iekārtots!
To var regulēt, zinot, kad ir rio starti. Ja traucē sniegumam.
, 2016-08-19 08:59, pirms 8 gadiem
laikam Dimanta līga šogad bija galvenā
, 2016-08-19 09:25, pirms 8 gadiem
Milzīgs paldies Tripānam par Madaras interviju!
Tur viss bija uz delnas!
Galvā ķīselis. Domas neskaidras, teikumi nesakarīgi. Kā pie tādas psihes var kaut ko izdarīt.
Pati atzīst, ka bail bija ielikt visu spēku 3 metienā. Stāsta, ka katrs metiens savādāks. Kā var būt savādāks, ja ir nostādīta tehnika. Kas tie par pašdarbības domu un roku gājieniem...
Tā nevar profesionālis peldēt...

Te ir nepieciešams darbs jau ar psihoterapeitu. Psihologs te nelīdzēs. Ir jāatrod baiļu avots. Lai šis neizklausītos pēc dīvainības, lietošu līdzības. Madaras laulībā ar šķēpu ir milzīga neticība saviem spēkiem un bailes. Tās var ar ārstnieciskiem līdzekļiem izārstēt. No tā nav jākaunas.

Lūdzu izlasi šo, Madara! Vai kāds Madaras draugs pasakiet viņai. Viņai vajag tik maz un BŪS īstās godalgas. Un daudz!
, 2016-08-19 09:33, pirms 8 gadiem
Vienreiz tu kaut ko prātīgu raksti, Jods.
Spilgts piemērs, kādai jābūt attieksmei, šajās spēlēs bija Sandra Perkovic. Ka aiziet un uz pēdējo metienu aizmet to disku uz otru stadiona galu.
Pārliecības trūkums, mentālais vājums, zaudētāju psiholoģija - var saukt to kā grib, bet tas ir visos sporta veidos mums. Varbūt futbolā un hokejā mazāk, bet to sporta veidu specifika īsti neļauj čīkstēt vai atslābināties - dabūsi ribās un tā, ka maz neliekas(arī futenē, starp citu, tas tā - klaviatūras sportistiem).
Pēc startiem mūsējie čīkst par laika apstākļiem vai to un šito... Ja sportists ir aizgājis maksimāli koncentrējies un jūtas sevi atdevis, tad nečīkstēs par līdzjutēju klaigāšanu vai laikapstākļiem, jo reāli būs izdarījis visu. Acīmredzot paši jūt, ka neizdarīja maksimālo.
, 2016-08-19 10:04, pirms 8 gadiem
da_silva rakstīja: Vienreiz tu kaut ko prātīgu raksti, Jods.
Spilgts piemērs, kādai jābūt attieksmei, šajās spēlēs bija Sandra Perkovic. Ka aiziet un uz pēdējo metienu aizmet to disku uz otru stadiona galu.
Pārliecības trūkums, mentālais vājums, zaudētāju psiholoģija - var saukt to kā grib, bet tas ir visos sporta veidos mums. Varbūt futbolā un hokejā mazāk, bet to sporta veidu specifika īsti neļauj čīkstēt vai atslābināties - dabūsi ribās un tā, ka maz neliekas(arī futenē, starp citu, tas tā - klaviatūras sportistiem).
Pēc startiem mūsējie čīkst par laika apstākļiem vai to un šito... Ja sportists ir aizgājis maksimāli koncentrējies un jūtas sevi atdevis, tad nečīkstēs par līdzjutēju klaigāšanu vai laikapstākļiem, jo reāli būs izdarījis visu. Acīmredzot paši jūt, ka neizdarīja maksimālo.
Nu jau nu jau... vienreiz!!!
Par psiholoģiju man viegli runāt, jo pats izmainīju sevi. Pie tam ar Padomju laikos ejošu tehniku - autogēno treniņu.

Diemžēl neesmu testēts lielajos pasaules forumos, bet vietējos un reģiona mačos tāpat ir jātiek galā ar mandrāžu.
, 2016-08-19 10:39, pirms 8 gadiem
Mūsu sportisti brīžiem runā un uzvedās kā pilnīgi amatieri, kas no darba brīvajā laikā par savu naudu brīvdienās vai vakaros kaut kur uzspēlē.Nu jātiek profesionālam, šāda līmeņa sportistam ar sevi galā un jābūt gatavam startēt. Sports ir nežēligs bet tāpēc jau mēs viņu mīlam.
, 2016-08-19 10:45, pirms 8 gadiem
Madarai galvenais ir pazīmēties soctīklos,- selfiji, matu krāsas, akmentiņi, lakatiņi... te arī rezultāts! Aizmet šķēpu 70m OS un tad zīmējies, stirna!
, 2016-08-19 10:47, pirms 8 gadiem
A ko citu gaidīt, ja no visas deligācijas sportisti ir 23%, pārējie (lielāko daļu) tūristi ... Ja olimpiāde notiktu piem. Igaunijā tad tā nebūtu Un vēl LOK vadība, jāsāk gatavoties nākamajām spējēm, tāpēc esiet tikt laipni, jāsāk no baltas lapas un ejiet lūdzu cirst... malku :-/
, 2016-08-19 11:00, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Konkrētajā gadījumā ne ar kādām hallēm netiks līdzēts
Iekšā jau bija, bet lielajos mačos nekad nenāk ārā
Ļoti trāpīgs komentārs (gan pie cita raksta) no fkscd puses. Lielākā problēma slēpjas galvā.
, 2016-08-19 11:12, pirms 8 gadiem
Ble dir*t visi māk, ejat paši mest, viņa ziedo savu laiku un veselību, lai pārstāvētu savu Valsti, jūsu arī, līdzekļus viņa nesaņem, ceļu uz rio tāpat SOK atmaksā, kur LOK nav nekāda sakara, un iedzīvotāju ieguldījums ir pilnīga nulle. Psihaloģija pietrūkst visiem LV sportistiem, būtu līdzekļi, tā ir labojama lieta.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-08-19 11:48, pirms 8 gadiem
man ir reāli kauns ar LV sportistiem OS.
iedomājos virsrakstu igauņu presē- Lietuvai 4 , Igaunijai 1 ,bet mutes brūvētājiem latviešiem neviena medaļa , bet ar lielako delegāciju , kas tika aizsūtīta uz RIO
, 2016-08-19 11:52, pirms 8 gadiem
comon88 rakstīja: man ir reāli kauns ar LV sportistiem OS.
iedomājos virsrakstu igauņu presē- Lietuvai 4 , Igaunijai 1 ,bet mutes brūvētājiem latviešiem neviena medaļa , bet ar lielako delegāciju , kas tika aizsūtīta uz RIO
naudas prēmijas jādod tikai par uzvarām, citādi neviens necenšas: sarēķina ka ar kaut kādu sesto vietu pietiek un ar tāadu domu pat to nespēj, vai arī tur sevi par stāriem kam ar pusspēku pietiek lai tiktu tālāk, bet konkurenti iet uz pilnu un uzvar
, 2016-08-19 12:21, pirms 8 gadiem
HuulijsRIO5 rakstīja: Vina labak p0rnukos jafilmejas

Bet Birojam sodien pat nav iedvesma analizet pec vakardienas fiasko
Nav jau arii biroja
, 2016-08-19 12:28, pirms 8 gadiem
HuulijsRIO5 rakstīja: Vina labak p0rnukos jafilmejas

Bet Birojam sodien pat nav iedvesma analizet pec vakardienas fiasko
Audzējat ūsas un kolektīvi nododat urīna analīzes, krasava, iesaku
, 2016-08-19 12:28, pirms 8 gadiem
noladets rakstīja: Nav jau arii biroja
Iedomu ir
Jevgēņijs Borodavko
Foto: Romāns Kokšarovs, F64
5

Antidopinga aģentūras prasības nav ievērojuši trīs Latvijas sportisti

Vairāki Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportisti 2016.gada decembrī nav ievērojuši Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) un Antidopinga kodeksa prasības par savlaicīgu, precīzu un pilnīgu informācijas sniegšanu par savu atrašanās vietu nākamajā kalendārajā ceturksnī (01.01.2017. – 31.03.2017.) WADA datubāzē ADAMS, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Olimpiskajā komitejā.
Aldons Vrubļevskis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
10

Vairāki sportisti pārkāpuši Antidopinga noteikumus, LOK draud ar sankcijām

Latvijas Olimpiskā komiteja savā mājaslapā vēsta, ka komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis šā gada 6. janvārī Latvijas Olimpiskās vienības treneriem un sportistiem nosūtīja paziņojumu, kurā atgādina par Antidopinga noteikumu ievērošanas nepieciešamību un brīdina par iespējamām sankcijām samazinātu pabalstu veidolā.
Tomass Bahs un Vladimirs Putins 
Foto: AP/Scanpix
92

Maklarena ziņojuma 2. daļa: Krievijas elites sportistu rezultāti tika viltoti

Starptautiskajā pretkorupcijas dienā Londonā risinājās preses konference, kur tika publiskota Maklarena ziņojuma otrā daļa, kas apstiprina pirmajā daļā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga piesegšanas sistēmu Krievijā. Ziņojuma otrajā daļā norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas.