Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Štrombergs: "Jāievelk elpa, tad domāšu tālāk. Plinti krūmos vēl nemetu"

Štrombergs: "Jāievelk elpa, tad domāšu tālāk. Plinti krūmos vēl nemetu"
Māris Štrombergs Rio trasē
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Viena neloģiska vieta trasē un spēcīgais pavējš, kas pūta šīs problēmas burās, šodien pārvilka svītru Māra Štromberga cerībām uz trešo olimpisko zelta medaļu. Jūtami vīlies – jo sagatavošanās posmā bija izdarīts viss, lai kontrolētu notikumus trasē un pretendētu uz visaugstāko vietu – Māris pēc finiša tomēr vainu nenovēla uz apstākļiem, bet uzņēmās pats.

Tavs treneris raksturoja, ka šodien te ejot kā karā...
Tā ir. Vējš ir faktors. Jau ar pirmajiem braucieniem iesākās samocīti, daudz kritienu. Kad jau tā cīnies ar savām problēmām, un galvā, stāvot uz starta, vēl iezogas arī tas – bija īpaši smagi. Vakar jau teicu – galvenais, lai nav pavējš, bet šodien bija tieši tāds. Taču problēma bija dziļāka. Negribas vainot trasi, trase kā tāda – kaifs braukt, vienkārši šoreiz tā nebija parocīga manam braukšanas stilam.

Lielākā problēma esot otrajā pumpā – paskaidro mazliet sīkāk.
Tur šausmīgi asi jālec, sanāk sitiens. Stājai jābūt citādai, nekā es eju uz pumpām. Tāda kādos mačos gadās, es teiktu, varbūt reizi četros gados. Tur neko nevar izdarīt, un tagad sanāca, ka tieši tāda pumpa bija olimpiskajās spēlēs. Taču es negribu sūdzēties par trasi, ja vaina jau patiesībā ir manī. Vakar skatījāmies, analizējām, domājām. Šodien uznācu uz starta – brauc, mēģini, taču 30 minūtes ir pārāk īss laiks, lai izmainītu ko tādu. Kad treniņos stājas blakus tādi čaļi un jāmauc par simts procentiem – tas vienkārši nav iespējams. Kas saistās ar starta kalnu, ar minieniem, pie kuriem strādājām – tas viss tika atrisināts, to visu mēs izdarījām. Līdz pirmajai punmpai vispār nebija problēmu – nosēdiens, ātrums auga. Taču to nākamo šķērsli mēs neparedzējām. Runājām ar trases būvētājiem, rakstījām viņiem, ka otrā pumpa ir jāmaina, jo, ja būs pavējš – būs nesmuki. Čaļi vienkārši nevarēs braukt ar simts procentiem. Taču, atbraucot šeit – nebija izdarīts pilnīgi nekas. Nokrāsotas zaļas virāžas un viss... Ja arī rīt būs pavējš, domāju, pat meitenes tur plivinās par tālu. Bet negribu sūdzēties. Vaina ir manī.

Kā ietekmēja daudzie kritieni?
Protams, tie iezogas galvā. Teorijā – tie kritieni mani neietekmētu, ja es būtu pārliecināts pats par sevi. Ja, nostājoties uz starta, zinātu, ka man nekas netraucēs un viss sanāk. Taču, tā kā zināju, ka uz otrās pumpas es apstājos, un man garām aizlec tādi čaļi, kurus vispār nezinu, no kurienes viņi ir... Dienvidāfrikānis. Viņš ar lielāku ātrumu vienkārši aizlec garām, kamēr es uzlidoju kaut kur gaisā, nosēžos plakani, un pazaudēju ātrumu... It kā sasniedz ātrumu, tad met nost uz procentiem 80, lai kaut kā uzlēktu, un tad atkal mēģini dabūt atpakaļ – apmēram tāda tā taisne. Kad jābrauc barā, nav tās uzticības – tur čaļi grūstās, lec, pēkšņi viens neuzlec, aizķeras, nokrīt... Tas pats ar Liamu Filipsu – viens no favorītiem, bet jau pirmajā braucienā gatavs – ārā. Frncūzis Dodē – es uzskatu, arī spriežot pēc treniņiem, šeit objektīvi ātrākais čalis. Viņš arī vienīgais, kam tā otrā pumpa sanāca, kā vajag, un arī – ārā. Tas vējš... Traki, traki.

Respektīvi, rezultāti nav īsti atbilstoši objektīvajiem spēku samēriem.
No vienas puses – jā, no otras – favorītu tāpat ir diezgan daudz – tie paši amerikāņi, austrālietis Vilobijs. Viens no viņiem gan jau arī uzvarēs. Kas var uzvarēt parastā trasē, uzvarēs arī šeit – nebūs tā, ka pēkšņi izpeldēs kāds vācietis un visus apsteigs. Ja nu vienīgi patiešām atkal kādi muļķīgi kritieni. Nu, nebija mana trase. Žēl, žēl. Daudz darba ielikts. Cīnījāmies ar startu, likās, ka viss ir atkosts un būs labi, atbraucām, bet te – vienkārši priekšā nākamā problēma. Un to labot šeit uz vietas jau bija par vēlu. Cerējām, ka tā būs novērsta un viss sataisīts, taču... Bet trase visiem vienāda.

Esi vecāks un prātīgāks nekā biji Pekinā vai Londonā. Tas nenospēlēja savu lomu?
Savā ziņā, jā. Kā jau teicu – ja jūties par sevi pārliecināts, tad, stāvot uz starta, neietekmē nekas, bet man šī otrā pumpa bija slieksnis, ar ko galā netikām.

Nevienam nepatīk runāt varbūtībās, taču, ja šī viena vieta trasē būtu citādāka un ar pirmo taisni būtu ticis galā veiksmīgi – kas tālāk?
Tālāk vispār bez bažām. Jau iepriekš teicām – šī ir trase, kurā grūti apdzīt. Te ir viena laba līnija un, ja pats nekur nekļūdies, apdzīt nevar. Šajā ziņā viss bija pateicīgi manam braukšanas stilam, salikām pa plauktiņiem visu, kas attiecās uz problēmām startā, taču atradās viena lieta, ko tomēr nebija mūsu spēkos mainīt. Bet nav tur ko daudz. Viss kārtībā. Tagad jāievelk elpa un tad domāšu, ko darīt tālāk. Katrā ziņā plinti krūmos vēl nemetu.

1 2 43 komentāri

  -4 [+] [-]

, 2016-08-18 22:02, pirms 8 gadiem
Ko darīt tālāk? Atpūsties un tērēt karjerā nopelnīto kapeiku

  +4 [+] [-]

, 2016-08-18 22:06, pirms 8 gadiem
Otra pumpa tāda, ka no tās metas pumpas!

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:10, pirms 8 gadiem
Pat vējš šajā Olimpiādē ir pret nabaga latviešiem ..

  -2 [+] [-]

, 2016-08-18 22:11, pirms 8 gadiem
Kā Raimonds Bergmanis teica, lai paņemtu medaļu, ir visam jasakrīt.
Viena pumpa jau ir ļoti daudz, ja tā ir ik katrā braucienā...

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:12, pirms 8 gadiem
Rio mums nebija neviena tāda absolūta pretendenta uz medāli kā bija
Klementjevs Barsā un Atlantā
Ščerbatihs Atēnās un Pekinā
Nu un Saproņenko Atēnās

 +11 [+] [-]

, 2016-08-18 22:14, pirms 8 gadiem
Nu reti sakarīgs čalis, ko tur daudz vairāk piebilst.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:21, pirms 8 gadiem
Ja tā otrā pumpa tik reta, pa kuru laiku pārējie iemācījās pār tādu braukt?
Slēpts komentārs: Alpaville

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:24, pirms 8 gadiem
Viss dir.ā! Kā var tā neiet. Tāpat palieku par Latviju, par mūsējiem! Laikam būs jāiet kāds bēglis jānovāc, lai vismaz kāds prieciņš.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:24, pirms 8 gadiem
Ta bija tada taktika pec 1ma trampalina vaira nemiit pedaljus?

     [+] [-]

, 2016-08-18 22:25, pirms 8 gadiem
Man šķiet dīvaini, ka tika rakstītas vēstules trases veidotājiem, lai mana pumpu, tā vietā, lai uztaisītu tādu pumpu savā trases modelī un trenētu to!

  -2 [+] [-]

, 2016-08-18 22:25, pirms 8 gadiem
zigmārs112 rakstīja: Ko darīt tālāk? Atpūsties un tērēt karjerā nopelnīto kapeiku
Vai turpinat un teret nodoklju maksataju naudu?

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 22:26, pirms 8 gadiem
Ok, par pumpu, bet Kāpēc nav jautājums par 3 brauciena finishu? Tieshaam nebija veerts pat mergjinaat uzmiit?

 +13 [+] [-]

, 2016-08-18 22:26, pirms 8 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Ja tā otrā pumpa tik reta, pa kuru laiku pārējie iemācījās pār tādu braukt?
mazliet paskaidrošu - Mārim ir viens no labākajiem un jaudīgākajiem startiem, kas šai pumpai ir neparocīgi - tā ir pārāk stāva. tīrā fizika - jo lielāks ātrums, jo vairāk met gaisā un tas ātrums nosēžoties pilnībā pazūd. Vienkārši runājot -nosēžoties vairāk sanāk piezemēties perpendikulāri trasei, nevis paralalēli tai, līdz ar to zūd inerce..to varēja arī redzēt braucienos, kad Māris gandrīz visos braucienos izcēla startu, bet pēc 2.pumpas jau bija viens no pēdējiem.

     [+] [-]

, 2016-08-18 22:27, pirms 8 gadiem
nesalikas šoreiz ka gribejas lidzjutejiem un ka gribejas pašam bet vins vel joprojam ir labakais no šobrid aktivajiem Latvijas sportistiem (manas acis) un tie kas var atlauties gānīt tagad ka vins esot atlaidis vai necinijies gribu pateikt ka ne jums spriest par tiem apstakliem kadi taja bridi bij trase un kadu iemeslu pec vins darija tiesi ta ka darija. neviens no seit sedosajiem ne tuvu nav tik gudrs saja sporta veida lai aplietu ar sudiem 2karteju olimpisko čempionu šaja sporta veida. Domaju ka vel vakar visi ka viens slaveja un gaidija bet seit viena kluda un peksni vins kluvis par nejegu. pilnigas mulkibas vins ir joprojam labakais. tad kad kads klus par 3kartejo tad lai vins nak un maca Māri.

     [+] [-]

, 2016-08-18 22:33, pirms 8 gadiem
Tik nenormāli žēl, Māris ir starta monstrs, bet RIO trasei tās pumpas dēļ tas nostrādāja pret Māri.
Bet kas ar Edžu Treimani arī tā pumpa, viņš tomēr šogad 5 pasaulē.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:33, pirms 8 gadiem
Laimes Lācis rakstīja: mazliet paskaidrošu - Mārim ir viens no labākajiem un jaudīgākajiem startiem, kas šai pumpai ir neparocīgi - tā ir pārāk stāva. tīrā fizika - jo lielāks ātrums, jo vairāk met gaisā un tas ātrums nosēžoties pilnībā pazūd. Vienkārši runājot -nosēžoties vairāk sanāk piezemēties perpendikulāri trasei, nevis paralalēli tai, līdz ar to zūd inerce..to varēja arī redzēt braucienos, kad Māris gandrīz visos braucienos izcēla startu, bet pēc 2.pumpas jau bija viens no pēdējiem.
Tu pieminēji fiziku. Ja fizika, tad fizika - uz pirmo pumpu jāiet ar mazliet mazāku ātrumu. 31 cits braucējs taču tur normāli uzlēca, bet pats pieredzējušākais braucējs to nespēja.

  +4 [+] [-]

, 2016-08-18 22:38, pirms 8 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Tu pieminēji fiziku. Ja fizika, tad fizika - uz pirmo pumpu jāiet ar mazliet mazāku ātrumu. 31 cits braucējs taču tur normāli uzlēca, bet pats pieredzējušākais braucējs to nespēja.
Mūsējie bija domājuši, ka nebūs tāda nestandarta pumpa. Treimanis takš arī tādēļ nožāvās, jo par tālu aizlēca un piezemējās ne tā kā vajadzētu. Pie tam vienos mačos nevar izmainīt savu braukšanas stilu, ja visu mūžu viens no taviem trumpjiem ir bijis tieši starta izcelšana,kas kalpojis arī kā stūrakmens abiem olimpiskajiem zeltiem..īpaši jau tik svarīgos mačos, kad adrenalīna līmenis ir tuvu maksimālajam un tas tevi gribot, negribot dzen uz priekšu..

  +3 [+] [-]

, 2016-08-18 22:43, pirms 8 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Tu pieminēji fiziku. Ja fizika, tad fizika - uz pirmo pumpu jāiet ar mazliet mazāku ātrumu. 31 cits braucējs taču tur normāli uzlēca, bet pats pieredzējušākais braucējs to nespēja.
Tu pa diagonāli lasi? Vai vispār nemāki? Mārim ir viens no labākajiem startiem, viņš to izceļ. Tavuprāt, viņam bremzēt pēc pirmajiem 3 minieniem, lai samazinātu ātrumu un pārējie aizietu garām?

     [+] [-]

, 2016-08-18 22:45, pirms 8 gadiem
mikelis_goppers rakstīja: Tu pa diagonāli lasi? Vai vispār nemāki? Mārim ir viens no labākajiem startiem, viņš to izceļ. Tavuprāt, viņam bremzēt pēc pirmajiem 3 minieniem, lai samazinātu ātrumu un pārējie aizietu garām?
Jā, ja nemāk uzlēkt ar pilnu, lai mazliet atmet. Zaudētu mazāk, nekā vispār apstājoties uz tās nelaimīgās pumpas. Bet kā visi citi tur varēja uzlēkt? Arī tie, kam starts ir tāds pats kā Štrombergam?

     [+] [-]

, 2016-08-18 22:47, pirms 8 gadiem
Pirmaa pumpa paveejs, a finishaa 3sajaa neuzminaas, taapeec ka pretveejs da negribeeja vinjs uzvareet, vai arii bails braukt un riskeet

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:50, pirms 8 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Jā, ja nemāk uzlēkt ar pilnu, lai mazliet atmet. Zaudētu mazāk, nekā vispār apstājoties uz tās nelaimīgās pumpas. Bet kā visi citi tur varēja uzlēkt? Arī tie, kam starts ir tāds pats kā Štrombergam?
Atradis, kam prasīt raksti tiem džekiem epastu un prasi, kā viņiem izdevās tik īsā brīdī atkost to vietu, interesanti zināt, kā SC komentētāji to varētu zināt kkam izdevās,kkam ne, neba nu Māris vienīgais no 'lielajiem vārdiem', kas pusfinālā nebrauks.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 22:53, pirms 8 gadiem
Laimes Lācis rakstīja: Mūsējie bija domājuši, ka nebūs tāda nestandarta pumpa. Treimanis takš arī tādēļ nožāvās, jo par tālu aizlēca un piezemējās ne tā kā vajadzētu. Pie tam vienos mačos nevar izmainīt savu braukšanas stilu, ja visu mūžu viens no taviem trumpjiem ir bijis tieši starta izcelšana,kas kalpojis arī kā stūrakmens abiem olimpiskajiem zeltiem..īpaši jau tik svarīgos mačos, kad adrenalīna līmenis ir tuvu maksimālajam un tas tevi gribot, negribot dzen uz priekšu..
Kāds pamats viņiem bija tā domāt? Izskatās, ka citi bija domājuši savādāk.

Bet stāsts jau ir par to, ka Strombergs vispār necīnījās!!! Padevās. Vai tāpēc, ka apvainojās, ka trases veidotāji nebija ņēmuši vērā mūsējo vēstules un nepārtaisīja to pumpu?

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 22:54, pirms 8 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Jā, ja nemāk uzlēkt ar pilnu, lai mazliet atmet. Zaudētu mazāk, nekā vispār apstājoties uz tās nelaimīgās pumpas. Bet kā visi citi tur varēja uzlēkt? Arī tie, kam starts ir tāds pats kā Štrombergam?
ja tu tūkstošiem reižu vienu darbību esi darījis no vietas un tas jau iestrādāts līdz automātikai, tad paaugstināta stresa apstākļos tu šo kustību/darbību veiksi kā līdz šim un nekā savādāk. Šoreiz,varbūt, šī Rubenes trase nospēlēja negatīvu lomu, jo tur nebija tādas pumpas. Rio trasē mūsējie zemapziņā jutās kā Rubenes trasē, taču realitāte bija skaudra..ja esi ar kādu sportaveidu nodarbojies kādu ilgāku laiku, tad sapratīsi par ko runāju..

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:55, pirms 8 gadiem
Māri, neņem galvā. Tu mums tāpat esi Nr.1.

     [+] [-]

, 2016-08-18 22:57, pirms 8 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Kāds pamats viņiem bija tā domāt? Izskatās, ka citi bija domājuši savādāk.

Bet stāsts jau ir par to, ka Strombergs vispār necīnījās!!! Padevās. Vai tāpēc, ka apvainojās, ka trases veidotāji nebija ņēmuši vērā mūsējo vēstules un nepārtaisīja to pumpu?
Māris 3. braucienā domāja, ka viņam pietiks pusfinālam arī ar 4.vietu, tāpēc finiša taisnē mierīgi ieripināja..
';

     [+] [-]

, 2016-08-18 23:05, pirms 8 gadiem
Laimes Lācis rakstīja: Māris 3. braucienā domāja, ka viņam pietiks pusfinālam arī ar 4.vietu, tāpēc finiša taisnē mierīgi ieripināja..
Viņš taču otrajā braucienā arī vispār necīnījās. Paveicās, ka tie divi nokrita.

Tā ir meistarības pazīme, spēt pielāgoties negaidītiem apstākļiem. Turklāt jau tiem apstākļiem nemaz nevajadzēja būt negaidītiem, jo trase visiem bija zināma.

  +4 [+] [-]

, 2016-08-18 23:09, pirms 8 gadiem
Laimes Lācis rakstīja: Māris 3. braucienā domāja, ka viņam pietiks pusfinālam arī ar 4.vietu, tāpēc finiša taisnē mierīgi ieripināja..
Nu tad pilnīga komandas izgāšanās - nemāk sarēķināt punktus un izveidot stratēģiju (nevajag rēķināt, ir jābrauc!), kā arī uzbūvēts nepareizs trases modelis bez ļaunās pupas. Šoreiz nošāva garām, atšķirībā no Londonas un Pekinas, kur trāpīja desmitniekā.

  +4 [+] [-]

, 2016-08-18 23:20, pirms 8 gadiem
Varbut tiesam Maris domaja, ka vinam tresaja brauciena ar ceturto vietu pietiks. Tobrid, kad bija trase. Tacu piemirsa par sveicieti, kurs jau bija finisa pirmais... Par nemisanos finisa isti negribu piekrist, jo taja gabala ar pumpam ar pliku misanos vien neko nevar panakt, tur Maris darija ta, lai sanak atrak. Tomer ta gausanas par to pumpu, kuru vajadzeja taisit citadi, ir nedaudz komiska... Visi, nu, gandriz visi, tacu tur gaja pari pilna gaita, kapec latviesiem tur problema?

  -2 [+] [-]

, 2016-08-19 00:03, pirms 8 gadiem
Saimonss rakstīja: Ok, par pumpu, bet Kāpēc nav jautājums par 3 brauciena finishu? Tieshaam nebija veerts pat mergjinaat uzmiit?
Māris redzēja, ka šveicietis finišēja pirmais, kurš nebija noķerams, tāpēc arī neuzmina, manuprāt.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-19 00:49, pirms 8 gadiem
Ceru,ka Maris lielajiem gudrisiem aizvers rijamos...Pec kara visi gudri...

  -1 [+] [-]

, 2016-08-19 01:14, pirms 8 gadiem
Kad sportists paceļ medaļu, tiek slavēts un visi priecīgi, ar labiem vārdiem debesīs gatavi uzcelt, bet kā zaudē, tā-neprašas, necīnijās, neko nemāk, kauns, nožēlojami. Pretīgi tie komentāri. Taču saprotiet, ka sports ir sports un gadās visādi.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-19 02:25, pirms 8 gadiem
Augļotāju pedāli pietiek mocīt mazu bērnu riteņus

     [+] [-]

, 2016-08-19 04:54, pirms 8 gadiem
eizhens rakstīja: nesalikas šoreiz ka gribejas lidzjutejiem un ka gribejas pašam bet vins vel joprojam ir labakais no šobrid aktivajiem Latvijas sportistiem (manas acis) un tie kas var atlauties gānīt tagad ka vins esot atlaidis vai necinijies gribu pateikt ka ne jums spriest par tiem apstakliem kadi taja bridi bij trase un kadu iemeslu pec vins darija tiesi ta ka darija. neviens no seit sedosajiem ne tuvu nav tik gudrs saja sporta veida lai aplietu ar sudiem 2karteju olimpisko čempionu šaja sporta veida. Domaju ka vel vakar visi ka viens slaveja un gaidija bet seit viena kluda un peksni vins kluvis par nejegu. pilnigas mulkibas vins ir joprojam labakais. tad kad kads klus par 3kartejo tad lai vins nak un maca Māri.
Tieši tā. Daudzi prot tikai pārmest, bet ja izcīnītu trešo zeltu, tad visi viņu cildinātu. Iemācieties latviešu tauta vienreiz nenolikt savus sportistus. Es domāju, ka Štrombergs mūsu acīs ir varonis. Kļūt par divkārtējo olimpisko čempionu ir vienreizēji Ar gadiem konkurence paliek lielāka un pat, ja tiktu pusfinālā būtu ļoti grūti tikt finālā, tur ir daudz spēcīgu sportistu. Štrombergs ir divreiz medaļu paņēmis, domājams, ka tuvākajā laikā neviens to neatkārtos, jo BMX konkurence paliek arvien mainīga.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-19 08:00, pirms 8 gadiem
Kā vispār var rakstīt kautko sliktu par džeku kurš vienīhais Latvijai divus zeltus ir atnesis. Malacis, ka visus šos gadus ir spējis līmeni turēt. Šoreiz nesanāca, tāds ir sports. Veiksmi Māri
1 2 43 komentāri