Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Makarova un Vesņina iegūst Krievijai zeltu dubultspēlēs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Makarova un Vesņina iegūst Krievijai zeltu dubultspēlēs
Jekaterina Makarova un Jeļena Vesņina
Foto: AFP/Scanpix

Riodežaneiro olimpiādes sieviešu tenisa dubultspēlēs uzvarēja Krievijas komanda Jekaterina Makarova/Jeļena Vesņina, finālā ar 6:4, 6:4 pieveicot Šveices duetu Timeja Bačinskī/Martina Hingisa. Bronzas godalgas izcīnīja čehietes Lucija Šafāržova un Barbora Stricova.

Makarova un Vesņina dod Krievijai vienīgo tenisa zeltu Rio

Makarova un Vesņina ir pieredzes un tituliem bagāta, labi saspēlēta komanda, abām kopā divreiz uzvarot "Grand Slam" turnīros – 2013. gadā "French Open" un 2014. gadā "US Open". Tikmēr abas Šveices tenisistes pirmoreiz spēlēja kopā. Hingisa olimpiādē bija plānojusi spēlēt kopā ar Belindu Benčiču, taču viņa savainojuma dēļ uz Rio neaizbrauca.

Tieši labāka sapratne bija viens no Krievijas komandas plusiem finālā. Makarova un Vesņina 1. setā vienīgo breiku ieguva septītajā geimā, kad Šveices sportistes divreiz nespēlēja sadalīt bumbiņu, un Higinsa nospēlēja kopumā vāju geimu, to pabeidzot ar lielu "forehand" autu.

Bačinskī nākamajā geimā bija laba iespēja atspēlēt breiku, taču viņa kļūdījās ar "volley" sitienu. Šveices spēlētājas pie rezultāta 3:5 atspēlēja divas setbumbas, bet Makarova pēc tam izservēja setu, nodrošinot Krievijai panākumu zelta mača 1. setā.

Makarovai un Vesņinai 2. seta sestajā geimā pēc dažām Vesņinas kļūdām izdevās atspēlēt trīs breikbumbas, bet pašas pie vienīgā breika setā tika priekšpēdējā geimā. Makarova ar diagonālo "backhand" ieguva breikbumbu, kuras izspēlē pie tīkla kļūdījās Hingisa. Krievijas komanda pēc tam ar savu servi viegli pabeidza finālu.

Hingisas un Bačinskī tikšana līdz finālam un tādējādi medaļas garantēšana, vēlāk iegūstot sudrabu, notika ar lielu veiksmes devu. Pusfinālā ar 5:7, 7:6(3), 6:2 gūtajā uzvarā pār Andrea Hlavāčkovu un Luciju Hradecku čehietēm notrīcēja roka, kad viņas 2. setā neizservēja maču, turklāt ar savu servi arī neizmantoja divas mačbumbas. Otrā mačbumba tika atspēlēta savdabīgā veidā, kad Hingisa ar bumbiņu trāpīja pa Hlavāčkovas seju kreisās acs rajonā.

Titulētā Hingisa līdz šim vēl ne reizi nebija ieguvusi olimpisko medaļu. Bačinskī tā, protams, arī ir pirmā olimpiskā godalga. Jāatzīmē, ka Hingisa Rio bija plānojusi spēlēt arī jauktajās dubultspēlēs, taču šis sapnis izgaisa, kad savainojumu dēļ no spēlēšanas Brazīlijā atteicās gan Rodžers Federers, gan Stens Vavrinka.

Hlavāčkova un Hradecka, kuras pirms četriem gadiem Londonā izcīnīja sudrabu (finālā zaudēts tobrīd neuzvaramajām māsām Viljamsām), Brazīlijā esot ļoti tuvu vismaz sudrabam, beigās palika vispār bez medaļas, spēlē par 3. vietu divu Čehijas komandu mačā ar 5:7, 1:6 zaudējot Lucijai Šafāržovai un Barborai Stricovai.

Atgādinām, ka Šafāržova un Stricova 1. kārtā izslēdza māsas Viljamsas, kuras bija uzvarējušas trijās no iepriekšējām četrām olimpiskajām spēlēm (izlaida Atēnu turnīru) un Riodežaneiro ieradās ar perfektu 15-0 bilanci olimpiāžu dubultspēlēs.

Pēdējo OS laureāti tenisā, sieviešu dubultspēlēm

OSZeltsSudrabsBronza
2012S. Viljamsa/V. Viljamsa (ASV)A. Hlavāčkova/L. Hradecka (Čehija)M. Kiriļenko/N. Petrova (Krievija)
2008S. Viljamsa/V. Viljamsa (ASV)A. Garigesa/V. Paskāla (Spānija)J. Ži/Ž. Jie (Ķīnā)
2004L. Tiņa/S. Tiantina (Ķīna)K. Martinesa/V. Paskāla (Spānija)P. Svaresa/P. Tarabini (Argentīna)

Mateka-Sendsa un Soks uzvar amerikāņu finālā "mikstā"

ASV bija garantēts zelts jauktajās dubultspēlēs, jo šī turnīra finālā tikās divas tenisa lielvalsts komandas. Betānija Mateka-Sendsa un Džeks Soks ar rezultātu 6:7(3), 6:1, 10:7 pieveica Venusu Viljamsu un Radžīvu Ramu. Topošie čempioni supertaibreikā pēc 3:0 starta izrāviena zaudēja nākamos sešus punktus – 3:6. Pateicoties Soka pūlēm (Džeks nodrošināja četrus no nākamajiem pieciem punktiem), izdevās ne vien atspēlēties, bet arī uzvarēt.

Sokam otrā medaļa šajās spēlēs, iepriekš kopā ar Stīvu Džonsonu iegūstot bronzu vīriešu dubultspēlēs. Tikmēr Viljamsai neizdevās kļūt par pirmo tenisisti ar piecām olimpiskajām zelta medaļām. Viņai ir vienspēļu zelts no Sidnejas, kā arī trīs zelta medaļas, kas izcīnītās kopā ar māsu Serēnu Sidnejā, Pekinā un Londonā. Venusa ir tikai otrā tenisiste, kuras kontā ir piecas medaļas, tikpat no 1920. līdz 1924. gadam sakrāja Lielbritānijas tenisiste Ketlīna Makeina, tiesa, viņai bija tikai viena zelta medaļa.

Rio bronzas mačā uzvarēja Čehijas komanda Lucija Hradecka/Radeks Stepāneks, kuriem 6:1, 7:5 uzvara pār Indijas duetu Sanja Mirza/Rohans Bopanna. Čehijai tādējādi šajās spēlēs trīs bronzas, uz pjedestāla zemākā pakāpiena tiekot arī Šafāržovai/Stricovai un Petrai Kvitovai vienspēlēs.

Jauktās dubultspēles olimpiskajā programmā atgriezās Londonā, iepriekš pēdējo reizi notiekot 1924. gadā Parīzē. Londonas spēlēs triumfēja Baltkrievijas komanda Viktorija Azarenka/Maksims Mirnijs, finālā ar 2:6, 6:3, 10:8 pieveicot mājiniekus Loru Robsoni un Endiju Mareju.