Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Rio kvalifikācijas pārskats: Latvijas komandā 32

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Rio kvalifikācijas pārskats: Latvijas komandā 32
LOK prezidents Aldons Vrubļevskis
Foto: Romāns Kokšarovs / F64

Pēc olimpiskās kvalifikācijas noslēguma Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) vakar paziņoja mūsu izlases sastāvu Riodežaneiro olimpiskās spēlēs. Daži kvalificējās salīdzinoši viegli un laicīgi, citiem bija vajadzīgi vairāki mēģinājumi olimpiskās ceļazīmes iegūšanā, maratoniste Ariana Hilborna un šosejas riteņbraucējs Aleksejs Saramotins vietu nopelnīja pēdējā brīdī, savukārt viens sportists iekļuva komandā jau pēc sastāva paziņošanas.

Mūsu leģendārā maratoniste Jeļena Prokopčuka bija pirmā, kura izpildīja olimpisko normatīvu - jau pirms normatīvu paziņošanas. 2015. gada 21. janvārī Osakas maratonā viņa uzrādīja 2:24:07 un faktiski kvalificējās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, jo mums nav citu dāmu, kuras varētu noskriet ātrāk. Kā vēlāk izrādījās, cīņa par atlikušajām divām ceļazīmēm izrādījās visai saspringta un ilga. 2015. gada oktobrī maratoniste Ilona Marhele ar 2:38:01 kļuva par vēl vienu olimpiskā normatīva īpašnieci. Anita Kažemāka vairākkārt mēģināja izpildīt maratona normatīvu un šī gada 15. maijā viņai beidzot tas izdevās - 2:44:09. Tāpat vairākkārt centās arī ASV dzīvojošā latviete Ariana Hilborna, un 29. maijā viņa beidzot sasniedza savu mērķi - 2:40:32. Riodežaneiro normatīvu (2:45:00) uzpildīja četras mūsējās, taču drīkst startēt tikai trīs. Latvijas vieglatlētikā šāds gadījums ir pirmoreiz. Gala lēmums tika pieņemts pēdējā brīdī - uz Rio brauks trīs labāko rezultātu īpašnieces - Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, Ariana Hilborna. Vīriešu maratonā mūsu valsti pārstāvēs tikai Valērijs Žolnerovičs, kurš normatīvu izpildīja jau pagājušajā gadā.

Visai savdabīgi pie kārotajiem normatīviem tika 400m skrējēja Gunta Latiševa-Čudare un 50km soļotājs Arnis Rumbenieks - 2015. gada nogalē tika pazemināti normatīvi, un viņu iepriekš uzrādītie rezultāti izrādījās pietiekami. Kārtslēkšanā ilgi un pacietīgi uz mērķi devās Mareks Ārents, jūnijā viņam beidzot izdevās iekarot 5.70m augstumu, tikmēr kārtslēcējs Pauls Pujāts izšāva pēkšņi - martā par desmit centimetriem laboja personisko rekordu un kārtībā, tajā mēnesī pie vajadzīgā panākuma tika arī 20km soļotāja Agnese Pastare. Mūsu vieglatlētikas zvaigznes Laura Ikauniece-Admidiņa (septiņcīņa) un Madara Palameika (šķēpmešana) normatīvus sasniedza prognozējami ātri - jau pērnā gada maijā, tajā laikā savu noformēja arī šķēpmetējs Rolands Štrobinders, savukārt augustā to paveica šķēpmetēja Sinta Ozoliņa. Mūsu šķēpmetējs Zigismunds Sirmais ilgstoši demonstrēja pieticīgu sniegumu, bet šogad viņš saņēmās un jūnijā parādīja vajadzīgo rezultātu, turklāt pēc tam pārsteidzoši izcīnīja arī Eiropas čempiona titulu. Pāris dienas pirms Sirmā pie normatīva tika arī šķēpmetēja Līna Mūze, pēc tam Eiropas čempionātā viņa guva smagu savainojumu, bet tika iekļauta olimpiskās izlases sastāvā.

Jūnija sākumā mūsu BMX riteņbraukšana ieguva divas kvotas, un pašmāju riteņbraukšanas vadība lēma, ka Rio spēlēs Latviju pārstāvēs ragā augstāk esošie Māris Štrombergs un Edžus Treimanis. Gada sākumā Latvijai piešķīra divas kvotas šosejas riteņbraukšanā, 11. jūnijā tika izvēlēts Toms Skujiņš (jo spēj sevi apliecināt paugurainā distancē), bet par pēdējo biļeti cīnījās Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins, kurš 14. jūnijā ieguva ceļazīmi kā rangā augstāk esošais.

Brīvās cīņas cīkstone Anastasija Grigorjeva kvalificējās jau ar pirmo piegājienu - 2015. gada septembra pasaules čempionātā. Džudists Jevgeņijs Borodavko šogad kvalificējās pēc pasaules ranga, savukārt kontinentālo kvotu ieguva džudists Artūrs Ņikiforenko - pērn viņa pozīcijas nebija spīdošas, kopš decembra sākuma viņš nav piedalījies ieskaites turnīros, taču kaut kādā veidā kvalificējās.

Svarcēlājs Artūrs Plēsnieks jau 2014. gada novembra pasaules čempionātā pacēla nepieciešamo kilogramu summu, kas galu galā viņam dotu olimpisko ceļazīmi. Tobrīd tas vēl netika apstiprināts, jo kvalifikācija turpinājās līdz 2016. gada jūnija pirmajai pusei. Turpinājumā viņš savu rezultātu uzlaboja, un pēc atlases beigām jau bija oficiāls apstiprinājums. Svarcēlāja Rebeka Koha nepacēla tik daudz, lai kvalificētos laicīgi, līdz ar to nācās mazliet pagaidīt - jūnija otrajā pusē beidzot bija priecīgā ziņa.

Pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš šī gada pirmajā pusē nerādīja to labāko sniegumu, taču olimpiskajā atlases rangā viņi kotējās visnotaļ droši. Jūnija pirmajā pusē mūsu sportisti tika apstiprināti starp Rio olimpisko spēļu dalībniekiem. Tenisiste Aļona Ostapenko šogad sasniedza vajadzīgo augstumu pasaules rangā un izpildīja arī pārējos kritērijus, līdz ar to jūnija sākumā nopelnīja olimpisko ceļazīmi.

Smaiļošanas pēdējās atlases izšķirošajā maija braucienā Aleksejs Rumjancevs palika otrais zem svītras, taču galu galā pirmo vietu ieguvēju rezultāti netika skaitīti, un mūsu sportists kvalificējās olimpiskajām spēlēm. Divas latvietes Rio startēs zem citiem karogiem - akadēmiskā airētāja Sanita Pušpure pārstāvēs Īriju, smaiļotāja Lāsma Liepa cīnīsies par Turciju.

Peldēšanā B normatīvus izpildīja vairāki sportisti, līdz ar to pašmāju federācijai bija jāizvēlas viens peldētājs un viena peldētāja. Vīriešu ieskaitē viss bija pietiekoši skaidrs - Uvis Kalniņš. Saspringtāka situācija bija starp sievietēm. Kristīna Šteins un Gabriela Ņikitina nepiedalījās Latvijas olimpiādē, bet tikmēr bagātīgu medaļu ražu sazvejoja Aļona Ribakova.

Burāšanā pie neplānotas ceļazīmes tika vindsērfingiste Ketija Birzule - 12 gadus mūsu burāšana nebija pārstāvēta olimpiskajās spēlēs, šajā sporta veidā Latvija droši vien tiek pieskaitīta pie eksotiskajām valstīm. Pēc komandas sastāva paziņošanas izrādījās, ka īpašais ielūgums piešķirts mūsu šaušanai, un šo iespēju izmantos stenda šāvējs Dainis Upelnieks.

Latvijas sportisti Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs

Sporta veidsSportists(-e)Disciplīna
VieglatlētikaJeļena ProkopčukaMaratons
Ilona MarheleMaratons
Ariana HilbornaMaratons
Valērijs ŽolnerovičsMaratons
Madara PalameikaŠķēpmešana
Sinta OzoliņaŠķēpmešana
Līna MūzeŠķēpmešana
Rolands ŠtrobindersŠķēpmešana
Zigismunds SirmaisŠķēpmešana
Laura Ikauniece-AdmidiņaSeptiņcīņa
Gunta Latiševa-Čudare400m
Arnis Rumbenieks50km soļošana
Pauls PujātsKārtslēkšana
Mareks ĀrentsKārtslēkšana
Agnese Pastare20km soļošana
Riteņbraukšana-šosejaToms SkujiņšGrupas brauciens
Aleksejs SaramotinsGrupas brauciens
Riteņbraukšana-BMXMāris Štrombergs
Edžus Treimanis
Brīvā cīņaAnastasija Grigorjevalīdz 63 kg
SmaiļošanaAleksejs RumjancevsK1 200m
DžudoJevgeņijs Borodavkolīdz 100 kg
Artūrs Ņikiforenkovirs 100 kg
TenissJeļena OstapenkoVienspēles
Pludmales volejbolsAleksandrs Samoilovs
Jānis Šmēdiņš
SvarcelšanaRebeka Kohalīdz 53 kg
Artūrs Plēsniekslīdz 105 kg
PeldēšanaAļona Ribakova200m brass
Uvis Kalniņš200m kompleksais
BurāšanaKetija BirzuleRS:X klase
ŠaušanaDainis UpelnieksStenda šaušana

Izmantotie resursi:
Latvijas Olimpiskā komiteja
rio2016.com

  -1 [+] [-]

, 2016-07-15 16:26, pirms 8 gadiem
Kādu ziemas sporta veidu vajadzēja iekļaut paraugdemonstrējumiem!

  +5 [+] [-]

, 2016-07-15 16:40, pirms 8 gadiem
LTU-68
EST-46

  +1 [+] [-]

, 2016-07-15 16:41, pirms 8 gadiem
Ņikiforenko varēs piedalīties? Viņam bija smaga trauma, atgriezās, taču ne iepriekšējā līmenī....

  +1 [+] [-]

, 2016-07-15 16:41, pirms 8 gadiem
ritenis rakstīja: Kādu ziemas sporta veidu vajadzēja iekļaut paraugdemonstrējumiem!
Kādā sakarā? Priekš tam ir ziemas mači.

  +2 [+] [-]

, 2016-07-15 16:48, pirms 8 gadiem
ice F-1 rakstīja: LTU-68
EST-46
Pat nevar īsti saprast- tas ir labi vai slikti!
Slovākiem mazāk par slovēņiem!
Norvēģiem, somiem- mazāk par lietuviešiem!

  -1 [+] [-]

, 2016-07-15 17:08, pirms 8 gadiem
Teica, ka tūristi nebūs, beigās kādu tūristu paņēma gan!

     [+] [-]

, 2016-07-15 17:10, pirms 8 gadiem
Varējām lauka hokejā kādu blici uztaisīt. Ar nūjām mums sporta veidi padodās. Gan hokejs ir gan florbols, bet lauka hokeja nav.

     [+] [-]

, 2016-07-15 17:45, pirms 8 gadiem
judo_2016 rakstīja: Kādā sakarā? Priekš tam ir ziemas mači.
1920. gada vasaras OS tika spēlēts ledus hokeja turnīrs. Tikai nākošajā OS to pārcēla uz zienu.

Tā, ka piemērs ir.

Un pašlaik tiek runāts, lai vasaras sportu, beisbolu un softbolu iekļautu ziemas spēlēs (tur mazāka konkurence un vairāk iespēju izcelties kopējā programmā).

     [+] [-]

, 2016-07-15 17:47, pirms 8 gadiem
backstab rakstīja: Varējām lauka hokejā kādu blici uztaisīt. Ar nūjām mums sporta veidi padodās. Gan hokejs ir gan florbols, bet lauka hokeja nav.
Varēja, taču atšķirībā no Latvijai aktuālajām nūju spēlēm, lauka hokejs ir vispopulārākais, kā rezultātā - vislielākā konkurence.

Sākot sporta veidu apgūt no nulles, nez vai pārskatāmā nākotnē var sanākt piedalīties OS.

  +2 [+] [-]

, 2016-07-15 17:49, pirms 8 gadiem
Ar nūjām mēs vareni esam tikai tajos sporta veidos, kur nav konkurences. Lauka hokejs un golfs nebūs pie tiem pieskaitāmi.

     [+] [-]

, 2016-07-15 17:49, pirms 8 gadiem
Btw, kur mūs Kuzmičs?

  -1 [+] [-]

, 2016-07-15 17:50, pirms 8 gadiem
"Visai kuriozi pie kārotajiem normatīviem tika 400m skrējēja Gunta Latiševa-Čudare un 50km soļotājs Arnis Rumbenieks - 2015. gada nogalē tika pazemināti normatīvi, un viņu iepriekš uzrādītie rezultāti izrādījās pietiekami."
Hmm, kāpēc tas jārāmē kā kuriozs?

  -1 [+] [-]

, 2016-07-15 17:58, pirms 8 gadiem
Dienas jautājums!
Vai visi sportisti ir sapotēti ar vajadzīgām potēm?

     [+] [-]

, 2016-07-15 18:35, pirms 8 gadiem
ice F-1 rakstīja: LTU-68
EST-46
Jo Lietuvai ir basketbola izlase un normāla sporta sistēma

     [+] [-]

, 2016-07-15 18:59, pirms 8 gadiem
Eksperta cienīgs teksts par Ņikiforenko: Kaut kādā veidā kvalificējās!

     [+] [-]

, 2016-07-15 19:33, pirms 8 gadiem
Ņikiforenko kvalificēšanās ir lielākā mīkla LAT džudo vēsturē. Līdz 16.11.2014 bija cerīgs, a tad trauma un pusgads ārā. 2015 vasarā atgriezās, a nekas īpašs. 2016 nav startējis. Zeļonijs intervijā teica- nav saprotams.

     [+] [-]

, 2016-07-15 20:51, pirms 8 gadiem
uz Eiropas fona Latvija vasaras sporta veidos istas pec amatieriem ar dazhiem iznjemumiem

     [+] [-]

, 2016-07-26 13:22, pirms 8 gadiem
Haha, nezināju, ko nozīmē poga "ziņot". Sorry...
Bet...
"Ar nūjām mēs vareni esam tikai tajos sporta veidos, kur nav konkurences. Lauka hokejs un golfs nebūs pie tiem pieskaitāmi".

DEMAGOĢIJA!!! Ledus hokejā konkurenci ir manāmi augusi un mēs neticamā kārtā vismaz turamies iepriekšējā "desmitnieka" līmenī. Turklāt laiku pa laikam atkal kādam no varenajiem spējam parādīt zobus. Galvu augšā, Latvieti!

     [+] [-]

, 2016-07-26 13:24, pirms 8 gadiem
Mums ir ļoti daudzi junioru jauniešu vecuma hokejisti, kuriem tālāk nav kur spēlēt. Ja jau in-line un bendijam pietiek, tad arī lauka hokejam pietiktu. Hokejs paliek hokejs, lai kur un kā to spēlētu. Noteikumiem pielāgoties ir vieglāk, ja tev jau ir attiecīgā domāšana pamatā!

     [+] [-]

, 2016-07-26 13:27, pirms 8 gadiem
Paturpinot tēmu, pie mums pamazām mēģina arī ūdenspolo iedzīvināt. Man šis veids šķiet krietni skatāmāks par lauka hokeju (it sevišķi, kad rāda HD + SLO-MO replay), bet sasniegt līmeni mūsējiem būtu daudz grūtāk nekā lauka hoķī. Manuprāt.