Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Olimpiskais čempions seko brāļa pēdās un dopinga dēļ izmests no Rio

Rolands Eliņš

Olimpiskais čempions seko brāļa pēdās un dopinga dēļ izmests no Rio
Adrians Zeļinskis 2012. gada olimpisko spēļu apbalvošanas ceremonijā
Foto: AFP/Scanpix

Polijas Antidopinga aģentūra oficiāli apstiprinājusi, ka 2012. gada olimpiskajam čempionam svarcelšanā Adrianam Zeļinskim veiktas pozitīvas dopinga analīzes un viņš tiks diskvalificēts no Rio spēlēm, tieši tāpat kā pirms dažām dienām no olimpiādes tika izraidīts Adriana brālis Tomašs.

Adriana Zeļinska jūlijā veiktajās analīzēs novērotas nandrolona pēdas, kas pārsniedz pieļaujamo normu. Tieši par šāda paša anaboliskā steroīda lietošanu astotajā augustā no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm tika izraidīts arī viņa brālis Tomašs Zeļinskis, Eiropas čempions svarcelšanā svara kategorijā līdz 94kg.

Abiem poļu brāļiem bija paredzēta dalība rīt gaidāmajās svarcelšanas sacensībās jau pieminētajā 94kg svara kategorijā un abi tika pieskaitīti potenciālo medaļnieku pulkā. Taču par medaļām tomēr necīnīsies ne viens, ne otrs, jo Tomašs jau atgriezies Polijā, bet Adriana liktenis, par kuru šaubas radās jau aizvakar, šodien tika apstiprināts īpaši sasauktā preses konferencē. Tajā Polijas Antidopinga aģentūra paziņoja, ka pēc Adriana Zeļinska analīžu papildus pārbaudēm Itālijas laboratorijās nešaubīgi konstatēta aizliegto vielu klātbūtne organismā. Adrianam nu draud četru gadu diskvalifikācija.

27 gadus vecais Adrians Zeļinskis Londonas olimpiskajās spēlēs kļuva par zelta medaļas īpašnieku svara kategorijā līdz 85kg. Šajā svara kategorijā viņš izcēlies arī ar pasaules čempiona titulu 2010. gadā un bronzas medaļu gadu vēlāk, kā arī ir pasaules junioru čempions. Savukārt pēc pārejas uz nākamo svara kategoriju Adrians spēja kļūt par Eiropas čempionu pirms diviem gadiem un pasaules vicečempionu pagājušajā gadā.

Gan Tomašs, gan Adrians līdz šim publiski nolieguši savu vainu un nespēja paskaidrot aizliegto vielu klātbūtni sev veiktajās analīzēs. Tiek piesaukti iegāšanas un kļūdas varianti, un Tomašs solījies vērsties Sporta arbitrāžas tiesā par liegto iespēju startēt Rio olimpiādē. Savukārt Adrians sarunā ar Polijas televīziju (pirms oficiālā paziņojuma par viņa pozitīvajām analīzēm) izteiksmīgi norādīja, ka viņam "būtu jābūt pilnīgam idiotam, lai mēnesi pirms olimpiskajām spēlēm riskētu ar nandrolona lietošanu".

Tomašs pēc atgriešanās Polijā arī publiski apvainoja nu jau bijuši Polijas Svarcelšanas federācijas vadītāju, kurš savas organizācijas paspārnē esošo brāļu Zeļinsku dopinga skandāla dēļ aizgāja no amata. Tomašs paziņoja, ka tāds federācijas prezidents, kurš necīnās par savu sportistu un neaizstāv to, neder šādam amatam. Savukārt federācijas prezidents, atstājot savu amatu, atvainojās Polijas tautai par radīto apkaunojumu sporta pasaules acīs.

Izmantotie resursi:
Rio 2016. To oficjalne: Adrian Zieliński...

  -3 [+] [-]

, 2016-08-12 18:14, pirms 8 gadiem
smieklīga visa šitā dopinga atklāšana ,reali viņi visi lieto dopingu tas ir pro sports..

  +1 [+] [-]

, 2016-08-12 18:33, pirms 8 gadiem
Smejies pajaco

  +2 [+] [-]

, 2016-08-12 19:42, pirms 8 gadiem
kurwa

  +1 [+] [-]

, 2016-08-12 21:42, pirms 8 gadiem
Stulbie dopingisti. Ja nemāk bez tā, tad DQ uz mūžu vajag.

     [+] [-]

, 2016-08-12 21:59, pirms 8 gadiem
Jāpakrata citi poļi ar, tas viens no Plēsnieka svara kategorijas (Samorajs) ar tāds pēc ģīmja pēc dopingista izskatās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-12 23:38, pirms 8 gadiem
Aizdomas, ka daudzi sportisti ir tikai lelles lielāku špīleru ķepās... Bet taisnība, ka farmācijas bizness būtībā ir visu šo problēmu radītājs. Pārāk daudz brīvības negodīgajiem biznesmeņiem dots.