Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Kas valda pār basketbola pasauli?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kas valda pār basketbola pasauli?
ASV soliņš spēlē pret Serbiju
Foto: SIPA/Scanpix

ASV sieviešu basketbola valstsvienība kopš 1992. gada Olimpiskajās spēlēs izcīnījusi 44 uzvaras pēc kārtas un katrā starptautiskajā turnīrā finišējusi medaļās. Tas ir vairāk, nekā iespējuši amerikāņu vīri, raksta ASV basketbola apskatnieki.

Nevar noliegt, ka ASV vīriešu basketbola valstsvienība ir izcila. Sākot no 1992. gada, kad Barselonas spēlēs pirmo reizi startēja NBA profesionāļi, amerikāņi izcīnījuši piecas no sešām zelta medaļām. Vienlaikus vīri 2004. gadā Atēnās piedzīvoja trīs zaudējumus un finišēja ar bronzu.

Pasaules kausa izcīņā amerikāņu sekmes bijušas pieticīgākas. Trijos turnīros pēc kārtas viņi nespēja iekļūt finālā, 1998. un 2006. gadā tiekot pie bronzas medaļām, bet 2002. gadā Indianapolē finišējot klaji neapmierinošajā sestajā vietā. Minētā neveiksme bija Atēnu bronzas priekšvēstnese un piespieda ASV basketbola federācijai meklēt jaunu ceļu NBA labāko spēlētāju motivēšanai.

ASV dāmas minētajā laika posmā piedzīvoja tikai divus zaudējumus pasaules čempionātos, no kuriem pēdējais bija 2006. gada turnīra pusfinālā pret Krieviju. Olimpiskajās spēlēs komanda izcīnījusi piecas zelta medaļas pēc kārtas un ir neapšaubāma favorīte cīņā par sesto godalgu.

Interesanti, ka ASV vīrieši pasaules čempionātos izcīnījuši 88,7% uzvaru. Tas ir mazāk, nekā 2016. gada NBA regulārajā sezonā iespēja “Golden State Warriors” ar 89,0% uzvaru un bilanci 73-9. Ja līdzīgu statistiku, sākot no 1992. gada, pielāgotu sieviešu valstsvienībai, tās sniegums atbilstu 79-3 sezonai.

WNBA zvaigznes ir vairāk motivētas pārstāvēt valstsvienību, nekā NBA spīdekļi. Lebrons Džeimss, Stefens Karijs, Rasels Vestbruks un Kriss Pols atpūšas pēc garās sezonas, kamēr visas labākās ASV basketbolistes, izņemot Kendisu Pārkeri, atrodas Rio. Deviņas no viņām izcīnīja zelta medaļu 2012. gada Londonas spēlēs, bet Daiana Taurasi, Sjū Bērda un Tamika Kečingsa ir trīskārtējas čempiones.

“Mūsu komanda ir ārkārtīgi daudzpusīga,” norāda viena no trīs ASV kapteinēm Daiena Taurasi. “Mums ir ārkārtīgi daudz cilvēku ar dažādām prasmēm. Paskaties apkārt un nav nevienas vājas pozīcijas. Mēs esam garas, mēs esam atlētiskas, mums ir metējas, spēlētājas, kuras var iedot piespēli. Mēs ļoti labi saderam kopā. Vai esam vairāk dominējoša komanda? Man tas nav jāsaka.”

Vīriešu valstsvienībā ir 10 Olimpisko spēļu debitanti un viņu pārākums pār citām komandām nav tik liels. Piemēram, 2008. gada finālā Pekinā vīri izcīnīja zeltu, uzvarot Spāniju 11 punktu pārsvaru, sievietes apspēlēja Austrāliju ar 27 punktiem. Pēc četriem gadiem Londonā vīri finālā pārspēja Spāniju ar septiņu punktu pārsvaru, sievietes Franciju ar 36 punktiem.

“Dažreiz, kad sēžu uz soliņa, nodomāju, “Wow, vai mēs tiešām spēlējam tik labi?”, teica Endžela Makotrija. “Jā, mums ir garāka uzvaru sērija nekā vīriešiem, tādēļ Amerikai mūs jānovērtē nedaudz vairāk. Man nav nekas pret puišiem. Uzlieciet mūs uz “Wheaties” (kukurūzas pārslu) kastēm un piedāvājiet vairāk reklāmas līgumu, kurus meitenes nopelnījušas. Novērtējiet arī mūsu darbu.”

Izmantotie resursi:Think U.S. men's basketball is dominant?...Put some respect on their name — The Undefeated
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-12 15:24, pirms 8 gadiem
luksofoors rakstīja: ko?
sieviešu basketbols nevienam neintresē, sieviešu sports ir parodija par sportu.
Tu pat komentē rakstus par sieviešu sportu! Kur nu vēl lielāku interesi?

  +1 [+] [-]

, 2016-08-12 15:46, pirms 8 gadiem
pēc 4 gadiem Šurkuse, Vītola, m.Strautmanes, Laksa, Šepte, Krēsliņa u.c. spēlēs olimpiādes P/O, bet luksofors tad vairs nebūs vertikāls un pašparodisks

     [+] [-]

, 2016-08-13 01:14, pirms 8 gadiem
Luksoforam laikam ieslēgušās mirgojošās gaismas...