Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Par pirmajām olimpiskajām čempionēm regbijā-7 kļūst austrālietes

Par pirmajām olimpiskajām čempionēm regbijā-7 kļūst austrālietes
Austrālijas regbistes
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Riodežaneiro olimpiskajā “Deodoro Stadium” arēnā notika noslēdzošās sieviešu regbija-7 cīņas, kurās noskaidrojās galīgais vietu sadalījums – tika aizvadītas pusfinālu cīņas, kā arī cīņas par medaļām un pārējām vietām turnīrā. Finālā Austrālija ar 24:17 pārspēja Jaunzēlandi, kļūstot par pirmo olimpisko čempioni šajā sporta veidā.

Pirmais pusfināls pa dienu risinājās starp Austrālijas un Kanādas izlasēm. Lai gan pirmais puslaiks bija pietiekami līdzīgs, austrāliešu rindās divi piezemējumi padevās Emīlijai Čerijai, kura ir sieviešu regbija septītnieka viena no lielākajām zvaigznēm. Otrais puslaiks sākās ar vēl vienu piezemējumu no austrālietēm, un spēles liktenis praktiski bija skaidrs. Tiesa, kanādietes nepadevās un vismaz realizēja goda piezemējumu, gūstot savus pirmos punktus. Austrālijas uzvara ar 17:5.

Otrajā pusfinālā tikās Jaunzēlande un Lielbritānija. Maču ar piezemēju sāka jaunzēlandiete Portja Vūdmena, tomēr britu regbistes ātri vien atspēlējās un pat ieguva vadību ar 7:5. Tomēr kopumā iniciatīva piederēja Jaunzēlandei, kas turpināja uzbrukt un līdz pārtraukumam pārņēma vadību ar 15:7. Otrajā spēles nogrieznī jaunzēlandietes pilnībā dominēja laukumā un mačs noslēdzās ar pārliecinošu rezultātu – 25:7. Tas nozīmēja, ka par pirmo olimpiskā regbija zeltu cīnīsies abas Okeānijas komandas, kamēr bronzu sadalīs Kanāda un Lielbritānija.

Kanādietes bronzas maču aizvadīja pārsteidzoši pārliecinoši. Lai gan nelielu favorītu lomā bija Eiropas pārstāves, kanādietes pirmajā puslaikā veica piezemējumu pēc piezemējuma, pārtraukumā dodoties pie iespaidīga 26:5. Lielbritānija izlieto ūdeni nespēja sasmelt un piekāpās ar 10:33. Kanāda kļuva par pirmo medaļu ieguvēju olimpisko spēļu regbijā-7, un spēlētājas pēc finālsvilpes izplūda prieka asarās.

Finālmačs iznāca saspringts tikai spēles pirmajās minūtēs. Proti, sākumā dominēja Jaunzēlande, un Kaila Makalistera 5. minūtē veica piezemējumu (5:0), taču atlikusī spēles daļa aizritēja zem pilnīgas Austrālijas zīmes. Austrālietes, nonākušas zaudētājos, manāmi aktivizējās un Emma Tonegato 8. minūtē atbildēja ar piezemējumu (5:5). Pēc tam Austrālija ieguva vairākumu un puslaika beigās veica vēl vienu piezemējumu (10:5).

Jaunzēlandietes otrajā puslaikā metās atspēlēties un vienreiz pat bija tuvu, lai atjaunotu līdzsvaru, taču Austrālija nosargāja savu aizsardzības zonu, un kādā no pretuzbrukumiem veica trešo piezemējumu, plus no pateicīgas situācijas trāpīja arī realizācijas sitienu - jau 17:5. Turpinājumā vēl vairākas sekmīgas epizodes austrālietēm, vienubrīd jau 24:5. Jaunzēlandietēm ar lielu centību tik vien, kā izdevās rezultātu padarīt pieklājīgāku, bet ne reāli apdraudēt austrāliešu uzvaru - 17:24.

Turnīra uzvarētājas Austrālijas sastāvs - Šenona Perija, Šarni Viljamsa, Nikola Beka, Šarlote Keslika, Emīlija Čerija, Hloja Daltone, Džemma Eteridža, Ella Grīna, Evānija Pelaita, Eliša Kvirka, Emma Tonegato un Emija Tērnere. Treneris - Tims Volšs.

Regbijs-7, sievietes

VKomanda
1.Austrālija
2.Jaunzēlande
3.Kanāda
4.Lielbritānija
5.ASV
6.Francija

Izcīnītās medaļas regbijā-7

VValstsZSBKopā
1.Austrālija1001
2.Jaunzēlande0101
3.Kanāda0011

Sadalīts 1 no 2 medaļu komplektiem


Jevgēņijs Borodavko
Foto: Romāns Kokšarovs, F64
5

Antidopinga aģentūras prasības nav ievērojuši trīs Latvijas sportisti

Vairāki Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportisti 2016.gada decembrī nav ievērojuši Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) un Antidopinga kodeksa prasības par savlaicīgu, precīzu un pilnīgu informācijas sniegšanu par savu atrašanās vietu nākamajā kalendārajā ceturksnī (01.01.2017. – 31.03.2017.) WADA datubāzē ADAMS, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Olimpiskajā komitejā.
Aldons Vrubļevskis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
10

Vairāki sportisti pārkāpuši Antidopinga noteikumus, LOK draud ar sankcijām

Latvijas Olimpiskā komiteja savā mājaslapā vēsta, ka komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis šā gada 6. janvārī Latvijas Olimpiskās vienības treneriem un sportistiem nosūtīja paziņojumu, kurā atgādina par Antidopinga noteikumu ievērošanas nepieciešamību un brīdina par iespējamām sankcijām samazinātu pabalstu veidolā.
Tomass Bahs un Vladimirs Putins 
Foto: AP/Scanpix
92

Maklarena ziņojuma 2. daļa: Krievijas elites sportistu rezultāti tika viltoti

Starptautiskajā pretkorupcijas dienā Londonā risinājās preses konference, kur tika publiskota Maklarena ziņojuma otrā daļa, kas apstiprina pirmajā daļā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga piesegšanas sistēmu Krievijā. Ziņojuma otrajā daļā norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas.