Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Čana šaušanā izcīna Rio pirmo olimpisko zeltu Ķīnai

Čana šaušanā izcīna Rio pirmo olimpisko zeltu Ķīnai
Kadrs no šaušanas kvalifikācijas sacensībām
Foto: AP/Scanpix

Šodien Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs turpinājās šaušanas sacensības. Šaušanā ar gaisa pistoli 10 metriem uzvarēja Ķīnas šāvēja Mensjue Čana, un sporta lielvalstij tā kļuva par pirmo izcīnīto zelta medaļu Rio spēlēs.

Kopā piedalījās 44 sportistes no 30 valstīm, un kvalifikācijā viņas noskaidroja astoņas finālistes. Izgāšanos piedzīvoja pēdējo divu olimpisko spēļu čempione ķīniete Guo Venjuna (32 gadi), kurai kvalifikācijā tikai 30. vieta. Tāds pats liktenis piemeklēja citu titulētu šāvēju - ukrainietei Oļenai Kostevičai 2004. gadā bija olimpiskais zelts, pirms četriem gadiem bronza, bet šeit Rio tikai 28. vieta un arī nācās palikt ārpus fināla.

Vislabāk kvalifikācijā klājās divām krievietēm Vitaļinai Bacaraškinai un Jekaterinai Koršunovai, bet vēl finālā tika grieķiete, meksikāniete, ēģiptiete, serbiete, ķīniete un spāniete. Kā jau ziņots iepriekš, šajās olimpiskajās spēlēs finālā viss sākas no jauna (pēc katrām divām šaušanas sērijām vājākajai izstājoties), un kvalifikācijas rezultāti dzēsās.

Tāpat kā vakar, arī šoreiz pierādījās, ka kvalifikācijas rezultāti nebūt nenosaka sacensību favorītes. Finālā kā pirmā izstājās krieviete Koršunova, kurai, kā minūtes, kvalifikācijā bija otrais rezultāts. Kamēr sportistes pa vienai atbira, labākos punktus krāja ķīniete Mensjue Čana, krieviete Bacaraškina un meksikāniete Alehandra Zavala. Pēc tam šai trijotnei pievienojās arī grieķiete Anna Korakaki.

Liekā minētajā kvartetā izrādījās meksikāniete, paliekot bez medaļas, bet visai laicīgi jūtamu pārsvaru pār pārējām ieguva 25 gadus vecā ķīniete Čana, kura ieguva zelta medaļu. Sīvā cīņā par sudrabu tikai 19 gadus vecā Bacaraškina bija pārāka par Korakaki. Līdz ar to Ķīna, kurai vakar piecas medaļas, bet neviena zelta, šodien pirmo reizi triumfēja Čanas personā. Jāpiebilst, ka Čana finālam kvalificējās ar 7. rezultātu, par mata tiesu iekļūstot labāko astotniekā.

Šaušana ar gaisa pistoli, sievietes

VSportisteValstsPunkti
1.M.ČanaĶīna199.4
2.V.BacaraškinaKrievija197.1
3.A.KorakakiGrieķija177.7
4.A.ZavalaMeksika157.1
5.A.El HodhodaĒģipte137.1
6.S.FranketeSpānija116.5

Piedalījās 44 sportistes

Izcīnītās medaļas šaušanā

VValstsZSBKopā
1.Ķīna1124
2.ASV1001
Vjetnama1001
4.Brazīlija0101
5.Krievija0101
6.Grieķija0011

Sadalīti 3 no 15 medaļu komplektiem

Pēdējo OS laureāti šaušanā ar gaisa pistoli, sievietes

OSZeltsSudrabsBronza
2012Guo Venjuna (Ķīna)Selīna Gobervila (Francija)Oļena Kosteviča (Ukraina)
2008Guo Venjuna (Ķīna)Nataļja Paderina (Krievija)Nino Salukvadze (Gruzija)
2004Oļena Kosteviča (Ukraina)Jasna Šekariča (Serbija un Melnkalne)Marija Grozdeva (Bulgārija)

Jevgēņijs Borodavko
Foto: Romāns Kokšarovs, F64
5

Antidopinga aģentūras prasības nav ievērojuši trīs Latvijas sportisti

Vairāki Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportisti 2016.gada decembrī nav ievērojuši Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) un Antidopinga kodeksa prasības par savlaicīgu, precīzu un pilnīgu informācijas sniegšanu par savu atrašanās vietu nākamajā kalendārajā ceturksnī (01.01.2017. – 31.03.2017.) WADA datubāzē ADAMS, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Olimpiskajā komitejā.
Aldons Vrubļevskis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
10

Vairāki sportisti pārkāpuši Antidopinga noteikumus, LOK draud ar sankcijām

Latvijas Olimpiskā komiteja savā mājaslapā vēsta, ka komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis šā gada 6. janvārī Latvijas Olimpiskās vienības treneriem un sportistiem nosūtīja paziņojumu, kurā atgādina par Antidopinga noteikumu ievērošanas nepieciešamību un brīdina par iespējamām sankcijām samazinātu pabalstu veidolā.
Tomass Bahs un Vladimirs Putins 
Foto: AP/Scanpix
92

Maklarena ziņojuma 2. daļa: Krievijas elites sportistu rezultāti tika viltoti

Starptautiskajā pretkorupcijas dienā Londonā risinājās preses konference, kur tika publiskota Maklarena ziņojuma otrā daļa, kas apstiprina pirmajā daļā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga piesegšanas sistēmu Krievijā. Ziņojuma otrajā daļā norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas.