Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Sēdies un smaidi, Rio spēles ir klāt!

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sēdies un smaidi, Rio spēles ir klāt!
Šķēpmetēja Madara Palameika un BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs
Foto: Dmitrijs Suļžics, f64

Sestdien, 6. augustā, plkst. 02:00 naktī pēc Latvijas laika Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro sāksies 31. Olimpiādes spēļu atklāšanas ceremonija.

Noskaidro: Latvijas sportistu starta laikus

Atklāšana

...turpināsies vairāk nekā četras stundas un būs daudz pieticīgāka nekā Pekinā vai Londonā. Izrādi veidos brazīliešu kino režisors, oskarotās filmas “Dieva pilsēta” autors Fernandu Meirelešs (Fernando Meirelles). Pēc rio2016.com sniegtajām ziņām, viņa rīcībā bija 10 reižu mazāk līdzekļu nekā britu kolēģim Denijam Boilam, tiesa, Brazīlijā ir lētākas izmaksas.

"Man būtu kauns izšķērdēt tādas summas kā Londonā valstī, kur vajadzīga tīrāka vide, kur nauda nepieciešama izglītībai. Tāpēc esmu priecīgs, ka netērēsim kā traki. Priecājos strādāt ar mazu budžetu, jo Brazīlijā tam ir jēga."

Atklāšanā paredzētas dejas, uguņošana, ieskats Brazīlijas vēsturē, slavenību iznācieni un valstu parāde, kurā piedalīsies 207 delegācijas. Kā ierasts, pirmie “Maracana” stadionā iesoļos Grieķijas sportisti, bet pēdējie būs mājinieki brazīlieši.

Galvenā atšķirība – pārējās valstis iznāks atbilstoši portugāļu alfabētam. Tas nozīmē, ka Spānijas (Espanha) un ASV (Estados Unidos da America) sportisti stadionā ieradīsies parādes pirmajā pusē, nevis tuvu beigām. Latvijas delegācija (Letonia) ienāks ar 110. kārtas numuru, pēc Lesoto un pirms Libānas.

Argentīnas karogu ienesīs basketbolists Luiss Skola. Dāniju pārstāvēs tenisiste Karolīna Vozņacki, Spāniju tenisists Rafaels Nadals, ASV peldētājs Maikls Felpss, Lielbritāniju tenisists Endijs Marejs, savukārt Latviju – valmierietis Māris Štrombergs.

Iepazīsti: Latvijas komandu

Galvenie fakti

Olimpiskās spēles trešo reizi notiks Dienvidu puslodē. Iepriekšējās divas reizes forumu uzņēmusi Austrālija (Melburna 1956, Sidneja 2000), savukārt Dienvidamerikā un portugāļu valodā runājošā zemē spēles risināsies pirmo reizi.

Rio rīkošanas tiesības ieguva 2009. gada 2. oktobrī Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā. IOC 121. sanāksmi vēlējās rīkot arī Rīga, Atēnas, Busana, Kaira, Singapūra un Taipeja. Rio balsojuma pirmajā kārtā apsteidza Čikāgu un Tokiju, bet zaudēja Madridei. Nākamajās divās kārtās brazīlieši uzvarēja ar pārliecinošu atrāvienu, izšķirošajā raundā pieveicot Madridi ar 66-32.

Olimpiskās spēles pilnībā risināsies Brazīlijas ziemā. Augusts Dienvidu puslodē atbilst Latvijas februārim, taču pilsētas novietojums uz 23. dienvidu paralēles nodrošina siltus laika apstākļus visa gada garumā. Galvenais pluss – augustā nav īpaši karsti.

Brazīliju no Latvijas šķir sešu stundu laika starpība. Kad Latvijā ir pusdienlaiks, Rio ir seši no rīta. Tas nozīmē, ka visi notikumi sāksies pēcpusdienā pēc Latvijas laika, taču daudzi ievilksies pāri pusnaktij.

Spēlēs piedalīsies vairāk nekā 11 000 sportistu no 206 nacionālajām komitejām (NOCs), ieskaitot debitantes Kosovu un Dienvidsudānu. Kuveita tika diskvalificēta otro reizi piecu gadu laikā un startēs zem IOC karoga. Pirms pieciem mēnešiem, 2. martā, IOC nolēma, ka spēlēs piedalīsies arī Bēgļu komanda, no 43 kandidātiem atlasot 10 sportistus.

Lielākās delegācijas būs ASV (555 sportisti), Brazīlijai (465), Vācijai (425), Austrālijai (421), Ķīnai (413), Francijai (395), Lielbritānijai (366), Japānai (333), Kanādai (314), Itālijai (309) un Spānijai (306).

Krievija cerēja Brazīlijā pieteikt 389 sportistus. IOC naktī uz piektdienu paziņoja, ka Rio spēlēs atļauts piedalīties 271 Krievijas atlētam, savukārt 118 sportistiem iespēja liegta dopinga un citu pārkāpumu dēļ.

Sacensības notiks 28 sporta veidos, tai skaitā regbijā-7 un golfā, kuri programmā tika iekļauti 2009. gadā. Pasaules vadošie golferi (vīrieši) turnīru lielā mērā ignorējuši un izskan runas, ka golfs varētu zaudēt vietu programmā.

Pieci sporta veidi – vieglatlētika, peldēšana, riteņbraukšana, paukošana un vingrošana – vienmēr bijuši pārstāvēti vasaras spēļu programmā.

Sacensībās tiks sadalīti 306 medaļu komplekti, visvairāk vieglatlētikā (47). Ūdens sportā (bez palīglīdzekļiem) iekļautas sešas disciplīnas: peldēšana, sinhronā peldēšana, daiļlēkšana, ūdenspolo, peldēšana atklātā ūdenī un augstā niršana (pēdējā nav iekļauta OS programmā).

Lielākā Rio spēļu TV tiesību turētāja ir amerikāņu kompānija NBC, kurai vasaras spēļu raidīšanas tiesības pieder no 1988. gada. NBC 2011. gadā noslēdza līgumu ar IOC 4,38 miljardu ASV dolāru apmērā, iegūstot raidīšanas tiesības līdz 2020. gadam. Trīs gadus vēlāk, 2014. gada 7. maijā, NBC vienojās par līguma pagarinājumu 7,75 miljardu apmērā līdz 2032. gadam.

Astoņas valstis – debitante Kosova, Fidži, Bosnija un Hercegovina, Sentkitsa un Nevisa, Sanmarīno, Ruanda, Jordānija, Hondurasa – Rio cer izcīnīt pirmo medaļu spēļu vēsturē.

TV raidtiesību turētāji: https://www.olympic.org/rio-2016/br...

Apskaties: sacensību kalendāru

Izcilnieki un intrigas

Vai Juseins Bolts var sasniegt “Triple-triple”?
Jamaikas sprinteris cer kļūt par pirmo sportistu vēsturē, kurš trijās spēlēs pēc kārtas uzvarējis 100 un 200 metru skrējienis, kā arī 4x100 metru stafetē. Karaliskajā 100 metru distancē Boltam sīvāko konkurenci sola sastādīt amerikānis Džastins Getlins (Justin Gatlin).

Vai Šellija Freizere-Praisa trešo reizi uzvarēs 100 metros?
Neviena sieviete sprintā vēl nav uzvarējusi trīs reizes pēc kārtas. Jamaikas karognesēja var kļūt par pirmo, kura to paveiks. Šellijai Freizerei-Praisai ir iespēja šajā ziņā pārspēt Boltu.

Jaunā peldēšanas superzvaigzne
Deviņpadsmit gadus vecā amerikāņu peldētāja Keitija Ledeki (Katie Ledecky) var kļūt par Rio spēļu bagātāko sportisti. Viņa pieder pasaules rekordi 400, 800 un 1500 metru brīvā stila peldējumos, savukārt Brazīlijā viņa vēlas iegūt zeltu 200, 400 un 800 metru distancēs.

Maikla Felpsa piektās spēles
Visu laiku titulētākais olimpietis – 18 zelta godalgas, pavisam 22 medaļas – pēc Londonas paziņoja par karjeras beigām, taču 2014. gadā atgriezās baseinā.

Vingrošana 40 gadu vecumā
Uzbekistānas pārstāve Oksana Čusovitina, kura 2008. gadā Pekinā aizstāvēja Vācijas krāsas, gatavojas kļūt par pirmo vingrotāju, kura piedalīsies septiņās spēlēs pēc kārtas. Viņas pirmās spēles bija 1992. gadā Barselonā, pārstāvot NVS komandu.

Mājinieku lepnums
Pludmales volejbolistes Talita Antuneša un Larisa Franka ir galvenās pretendentes uz panākumu Rio smiltīs. FIVB 2015. gada World Tour uzvarētājas Brazīlijā izsētas ar pirmo numuru.

Vai Brazīlijas futbolisti pirmo reizi izcīnīs zeltu?
Pieckārtējie Pasaules kausa ieguvēji mājās centīsies izcīnīt pirmo zelta medaļu. Pirms diviem gadiem brazīlieši Pasaules kausa pusfinālā cieta 1-7 sagrāvi pret nākamo čempioni Vāciju.

Britu cerība
Džesika Enisa-Hila (Jessica Ennis-Hill) var kļūt par pirmo sievieti pēc Džekijas Džoineres-Kērsijas (1988 un 1992), kura aizstāvējusi iepriekšējās spēlēs izcīnīto titulu septiņcīņā. Pērn Džesika-Hila pēc dēla dzemdībām spēja uzvarēt pasaules čempionātā, savukārt ziemas sezonu izlaida Ahileja cīpslas savainojuma dēļ.

Vēl viena sapņu komanda
ASV basketbolistes var kļūt pirmo sieviešu komandu, kura uzvarējusi sešās Olimpiskajās spēlēs pēc kārtas. Galvenā trenera Džīno Oriemmas (Geno Auriemma) rīcībā ir visas lielākās zvaigznes, izņemot Pekinas un Londonas čempioni Kendisu Pārkeri (Candace Parker), kura netika iekļauta amerikāņu divpadsmitniekā.

Problēmas un izaicinājumi

Pēdējo 40 gadu laikā spēles strauji komercializējušās, daļēji aizēnojot olimpisko garu. IOC vadība nav spējusi turēties pretī kārdinājumiem, regulāri iekļūstot korupcijas skandalos. Augstākie funkcionāri dzīvo greznībā, kamēr daudzu sporta veidu pārstāvji var tikai sapņot par prēmijām un līgumiem, kādus iegūst labāk atalgotie profesionāļi.

Olimpiskās spēles arvien vairāk ieskauj dopinga skandāli. Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) par aizliegto vielu lietošanu diskvalificēja Krievijas vieglatlētus. IOC nolēma nesodīt visu valsti, piešķirot starptautiskajām federācijām tiesības izlemt par krievu sportistu uzaicināšanu.

Brazīlija ieslīgusi nopietnākajā politiskajā un ekonomiskajā krīzē pēdējo 50 gadu laikā. Vairāk nekā puse parlamenta locekļu apsūdzēti kukuļņemšanā, bet citi politiķi, piemēram, Rio mērs Eduardu Paješs cenšas izmantot Rio spēles kā platformu nokļūšanai pie varas.

Korupcija ietekmēja olimpiskos būvdarbus. Gatavojoties spēlēm, Rio tika pārvietoti vairāk nekā 90 tūkstoši iedzīvotāju. Viens no iemesliem – pilsētas elite vēlas iegūt vērtīgus īpašumus izdevīgās vietās, kur būvēt elitārus savrupmāju un dzīvokļu rajonus.

Rio sadzīvo sīkā un lielā noziedzība. Ārzemniekus visvairāk apdraud mazie zaglēni un krāpnieki, savukārt vietējiem iedzīvotājiem jāsadzīvo ar varas iestāžu patvaļu. Policijas vardarbības rezultātā nabadzīgajos pilsētas rajonos nogalināti simtiem cilvēku.

Infrastruktūra pielāgota Brazīlijas īpatnībām. Nabadzīgie rajoni pilsētas ziemeļos no autostrādēm aizsegti ar augstiem žogiem. Pārtraukta autobusu satiksme daudzos maršrutos, kas savieno “nevēlamos” rajonus ar pilsētas centru. Daudzi darbi atlikti līdz pēdējām dienām.

Latvijas medaļnieki Olimpiskajās spēlēs

Latvijas sportistiem izdevies izcīnīt medaļas katrās spēlēs pēc neatkarības atjaunošanas. Izcīnītas trīs zelta, deviņas sudraba un četras bronzas godalgas. Londonas spēles 2012. gadā bija pirmās, kurās izdevās nopelnīt zelta medaļu otro reizi pēc kārtas.

Titulētākais olimpietis ir Māris Štrombergs (zelts Pekinā un Londonā), kuram seko vingrotājs Igors Vihrovs (zelts Sidnejā), kanoe airētājs Ivans Klementjevs (sudrabs Barselonā un Atlantā) un svarcēlājs Viktors Ščerbatihs (sudrabs Atēnās, bronza Pekinā).

Modernās pieccīņas pārstāve Jeļena Rubļevska pagaidām ir vienīgā sieviete, kurai izdevies kāpt uz pjedestāla. Ļoti tuvu tam nonāca tāllēcēja Ineta Radeviča, kura 2012. gadā Londonā izcīnīja ceturto vietu.

Medaļnieki pēc neatkarības atjaunošanas

SpēlesMedaļasZeltsSudrabsBronza
Barselona 19923-Ivans Klementjevs/Afanasijs KuzminsDainis Ozols
Atlanta 19961-Ivans Klementjevs-
Sidneja 20003Igors VihrovsAigars FadejevsVsevolods Zeļonijs
Atēnas 20044-Jevgeņijs Saproņenko/Jeļena Rubļevska/Vadims Vasiļevskis/Viktors Ščerbatihs-
Pekina 20083Māris ŠtrombergsAinārs KovalsViktors Ščerbatihs
Londona 20122Māris Štrombergs-Mārtiņš Pļaviņš/Jānis Šmēdiņš

Noskaties: Latvijas sportistu atmiņas

Cīņa par uzvaru kopvērtējumā

Pēdējās trīs spēlēs pirmās divas vietas kopvērtējumā dalījuši ASV un Ķīnas sportisti. Amerikāņi ir vienīgie, kuri 21. gadsimtā trīs reizes pēc kārtas izcīnījuši 100 vai vairāk medaļu, savukārt ķīniešiem 2008. gadā Pekinā izdevās izcīnīt 51 zelta godalgu.

Spēļu bagātnieki (iekavās zelta medaļas)

#Atēnas 2004Pekina 2008Londona 2012
1ASV 101 (36)Ķīna 100 (51)ASV 103 (46)
2Ķīna 63 (32)ASV 110 (36)Ķīna 88 (38)
3Krievija 90 (28)Krievija 73 (23)Lielbritānija 65 (29)
4Austrālija 50 (17)Lielbritānija 47 (19)Krievija 79 (22)
5Japāna 37 (16)Vācija 41 (16)Koreja 28 (13)
6Vācija 49 (13)Austrālija 46 (14)Vācija 44 (11)
7Francija 33 (11)Koreja 31 (13)Francija 34 (11)

Katy Perry – Rise: oficiālā Rio dziesma

1 2 3 81 komentārs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-08-05 12:11, pirms 8 gadiem
ir kāds mūsējo kalendārs tieši? kad kurš startē?

  -2 [+] [-]

, 2016-08-05 12:13, pirms 8 gadiem
Novik, mākslas vingrošana nav bijusi visās olimpiādēs...droši, ka domāji sporta vingrošanu

  +1 [+] [-]

, 2016-08-05 12:14, pirms 8 gadiem
Par sekmīgiem letiņu startiem.

  +5 [+] [-]

, 2016-08-05 12:15, pirms 8 gadiem
Bayern/Heat fans rakstīja: ir kāds mūsējo kalendārs tieši? kad kurš startē?
tu pat raksta sākumu neesi izlasījis trollis

  -3 [+] [-]

, 2016-08-05 12:18, pirms 8 gadiem
LTV kaa vienmer peldeshanas un vingroshanas kanaals

visi man intereseejoshie veidi jaalupii tik netaa

  +5 [+] [-]

, 2016-08-05 12:22, pirms 8 gadiem
ice F-1 rakstīja: LTV kaa vienmer peldeshanas un vingroshanas kanaals

visi man intereseejoshie veidi jaalupii tik netaa
Priekš tam ir viasat kanālu paka viasat vai lattelecom Ne*is kapeiku un varēsi 24/7 pilnīgi visus sportus redzēt

  +4 [+] [-]

, 2016-08-05 12:35, pirms 8 gadiem
Tiem krekliņiem jau nu nevajadzēja būt tik sarkaniem!

Latvieši kā vienmēr pesimisti, bez medaļām Latvija gan jau nepaliks.

  -3 [+] [-]

, 2016-08-05 12:38, pirms 8 gadiem
Atklashanas budzhets salidzinoshi mazaaks kaa citaam speeleem, bet speelju budzhets lielaks kaa iepriekseejaas.
Nevienu translaciju neskatishos shiiim speeleem.
Taada korupcija pat Sochos nebija

  -2 [+] [-]

, 2016-08-05 12:41, pirms 8 gadiem
Man smiekli nāk par to taupīšanu, tad jau varēja nepiedalīties vispār, būtu vēl vairāk ietaupīts. Zinot Brazīliju, pēc pāris gadiem puse no būvēm būs pamestas.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-05 12:58, pirms 8 gadiem
Juri$$$ rakstīja: tu pat raksta sākumu neesi izlasījis trollis
vienkārši neieraudziju.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-05 13:05, pirms 8 gadiem
Pie izcilniekiem es atzimētu Krievijas volejbolistu Tetjuhinu, kuram šīs būs 6. OS karjerā. Viņam ir 4 OS medaļas. Tetjuhinam septembrī apritēs 41 gads.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-05 13:09, pirms 8 gadiem
Formas gan patīk, tautiskie raksti vienmēr gājuši pie sirds.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-05 13:14, pirms 8 gadiem
neputns rakstīja: Formas gan patīk, tautiskie raksti vienmēr gājuši pie sirds.
vēl pasaki ka tu gāji tautiskajās dejās

  +2 [+] [-]

, 2016-08-05 13:31, pirms 8 gadiem
Paldies autoram, ļoti interesanti bija palasīt!

  -1 [+] [-]

, 2016-08-05 13:31, pirms 8 gadiem
Noviks pieminējis tikai BRA vīriešu futbola izlasi, bet arī sieviešu futbola izlase nav izcīnījusi nevienu zeltu OS.
Slēpts komentārs: Emka953
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-08-05 13:52, pirms 8 gadiem
Pec si attlela var redzet , kapec daudzus sportistus sauc par "turistiem"!!!

  -1 [+] [-]

, 2016-08-05 13:53, pirms 8 gadiem
Vasaras Olimpiskas speles notiek ziemaa...

     [+] [-]

, 2016-08-05 13:58, pirms 8 gadiem
HMB-RIO rakstīja: Biichs,udenspolo,lauka hokejs,basis,dzudo utt

Bet dazhus sportus ikdienaa neredzam. Treks ir tiiri interesants cik no parejam spelem atceros, Pekina bija riktigi nizcag. Vieglatletika protams visa. Udenspolo toch ir interesants. Biichs, sieviesu iipashi

Basis pats par sevi!!!
galda teniss un badmintons...tas jau pashsaprotami, tapec nepiemineeji,ne??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-05 14:39, pirms 8 gadiem
Paldiea Novikam par rakstu, ļoti interesanti bija lasīt 😊

  -2 [+] [-]

, 2016-08-05 14:49, pirms 8 gadiem
Njā, Madara odziņa, я б вдул!

     [+] [-]

, 2016-08-05 14:57, pirms 8 gadiem
Karmelo Entonijs var kļūt par pirmo basketbolistu trīskārtēju Olimpisko čempionu starp vīriešiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-05 15:14, pirms 8 gadiem
andzadzo2008 rakstīja: Njā, Madara odziņa, я б вдул!
Madarai visu cieņu, simpātiska. Bet vai viņa ar tevi ielaidīsies, stipri šaubos, bet pasapņot jau var.

     [+] [-]

, 2016-08-05 15:15, pirms 8 gadiem
HMB-RIO rakstīja: Buus jau arii
paskat visi sezonā noliek Karmelo, bet reāli viņš ir tas kurš visu laiku kapā izlasē un diezgan labi
Ko tu? es aļāgu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-08-05 15:26, pirms 8 gadiem
Ar4ers rakstīja: Šīs būs sliktākās spēles vēsturē.
Daži taures pūtēji turpina dziedāt krievu preses skaņās. Šādi virsraksti tiek ielieti vatņiku smadzenēs un tie savukārt turpina bazūnēt tālāk savās mītnes zemēs. Kāda mums daļa gar krievu problēmām? Paši pūta, paši dega. Nav ko izmantot valsts aparātu medaļu kolekcijas veidošanai, bet tur jau citādāk nenotiek.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-05 15:37, pirms 8 gadiem
valjero rakstīja: vēl pasaki ka tu gāji tautiskajās dejās
Kas vainas tautiskajām dejām? Dejot gan vēl nav sanācis, bet kkad ir plāns izmēģināt, toties ikvienam iesaku pastaigāt pastalās- ērtākus apavus grūti atrast.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-05 15:47, pirms 8 gadiem
Kāpēc visādās bomžu zemēs brazīlijās, krievijās, griekijās jārīko olimpiskās spēles?
1 2 3 81 komentārs