Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1589, Did:0, useCase: 3

Dalībnieki: "Liepājas pusmaratons" pozitīvu un līdzīgi domājošu cilvēku sabiedrībā

Aigars Prūsis
Aigars Prūsis @Prusis

Dalībnieki: "Liepājas pusmaratons" pozitīvu un līdzīgi domājošu cilvēku sabiedrībā
Foto: Sense Media

"Liepājas pusmaratons" dalībniekiem palicis atmiņā, kā pasākums, kur satikti daudz pozitīvu un līdzīgi domājošu cilvēku. Kādam dalība vienā no Liepājas gada sporta notikumiem bija pirmā reize, bet kādam – jau sestā. Tieši tik daudz reižu arī pulcēts ievērojams skaits profesionālu sportistu un skriešanas entuziastu. Šogad jaunas aprises ieguva trase, – tā nedaudz ielauzās pilsētas centrā.

"Domāju, mums, liepājniekiem, vienmēr jāspēj parādīt, ka mums ir "iekšā". Ierasties Liepājas pusmaratonā jābūt plānā vienmēr!" – tā atbild liepājnieks Ivars Lapiņš, jautāts, vai piedalīšanās "Liepājas pusmaratonā" bijusi plānota. "Tā kā ikdienā strādāju sporta jomā dažādās vietās Latvijā un arī ārpus tās, attiecīgi vienmēr ceru, ka darba grafiks ļaus būt Liepājai tieši tik tuvu, lai pusmaratona dienā to būtu iespējams sasniegt." Un I.Lapiņam paveicās. Izvēlējies 5,3 kilometru tautas skrējiena distanci, jo pavisam nesen atgriezies no Eiropas vieglatlētikas senioru čempionāta Portugālē, kur pārstāvējis Latvijas komandu 10 kilometru un 30 kilometru soļošanas sacensībās. "Ņemot vērā, ka ikdienā treniņiem tomēr neatliek tik daudz laika, kā gribētos, pēc tik jaudīgām distancēm nepieciešams ilgāks atjaunošanās periods. Tāpēc paliku pie tautas skrējiena izvēles, lai šoreiz varētu vienkārši baudīt skrējienu."

"Liepājas pusmaratona gaisotni, protams, nosaka jūras tuvums," uzskata I.Lapiņš. "Arī parka un ielu zaļojošās alejas." Par to, ka šogad iekļauta ostas un promenādes apkārtne, vīrietis teic: "Lieliski!" Viņš novērojis, ka skrējēji labprāt brauc uz to pilsētu skrējieniem, kuros trases apvieno pilsētas centrālo daļu ar zaļojošām atpūtas zonām. "Liepājai šajā ziņā noteikti ir potenciāls!"

"Personīgi man ļoti patīk Liepājas risinājums sacensību centru izvietot stadionā ar apjumtām tribīnēm. Stadions jau pats par sevi ir vizuāli pievilcīgs un, ja klātesošajiem ir iespēja jebkuros laika apstākļos komfortabli apsēsties zem jumta, ar plašu skatu uz krāšņu pasākumu, tas ir vienkārši perfekti!" I.Lapiņš paslavē organizatorus, kuru komandā pirmsākumos darbojies arī pats. "Latvijā pagaidām šāda veida risinājums ir tikai šeit. Droši varu teikt, ka Latvijas skrējienu kopskatā Liepājas pusmaratons iekļaujas ļoti labi. Atliek tikai slīpēt pasākuma nianses un to popularizēt arvien plašāk."

I.Lapiņš teic, ka no katra Liepājas pusmaratona, kurā nācies piedalīties kā skrējējam, atmiņā parasti paliekot tikšanās ar daudziem pozitīviem cilvēkiem. Viņš novērojis, ka šis ir viens no tiem pasākumiem, kurā katru gadu atkal un atkal satiekas dažādu paaudžu aktīvie liepājnieki, kā arī draugi un aktīvisti no citām pilsētām. Vaicāts par turpmākajiem startiem, I.Lapiņš teic, ka, protams, plāni esot jākaļ jau tagad, un jādomā tieši par to, kā pēc iespējas ātrāk kādā no distancēm Liepājas pusmaratonā startēt nākamgad.

Viens no pamanāmākajiem pusmaratona skrējējiem bija rīdzinieks Ingars Mīļais, kurš ierasto šortu un t-krekla vietā bija izvēlējies uzvilkt bruņurupuča tērpu, tādējādi izpelnoties arī skatītāju uzmanību. Izrādās, ka šādi tērpies Ingars piedalījies arī "Lattelecom Rīgas maratonā", un interesantais vizuālais tēls kļuvis savā ziņā par viņa vizītkarti. "Bruņurupuča kostīmam jau ir vairāki gadi," pastāsta puisis. Pirmo reizi to uzvilcis, kad uz Baltkrieviju kopā ar draugiem braucis atbalstīt hokejistus. Un Ingars joprojām to velk, dodoties fanot par mūsu ripas dzenātājiem. Taču vīrietis piekrīt, ka sēdēt bruņurupuča kostīmā tribīnēs ir viens, bet pavisam kas cits – ar to piedalīties skrējienā.
Rīdzinieks neslēpj, – šādi skriet neesot bijis visai ērti, tērps aizsedzis seju, līdz ar to bijusi apgrūtināta elpošana. "Laikam gribēju lielāku izaicinājumu, turklāt tā piesaistīju lielāku skatītāju uzmanību," Ingars priecājas, ka atbalstu jutis ne tikai stadionā "Daugava", bet arī pilsētas ielās. "Tas jau liek virzīties uz priekšu," Ingars uzsver atbalsta lielo nozīmi.

Skrējējs, vaicāts par trasi, sacīja īsi – bija labi. Vienīgi bruģis neesot paticis. "Garo distanču skrējējiem, kaut vai uz noguruma pamata, viegli šādi satraumēties. Ja lītu lietus, tad domāju, ka skrējiens izvērstos vēl bīstamāks," vīrietis iesaka tomēr organizatoriem padomāt, kā trasi veidot tā, lai "apietu" bruģa segumu. Jo kopumā trase esot interesanta, lai gan īpaši neesot pētījis ievērojamos pilsētas apskates objektus, kam trase "gājusi" garām. "Nebija laika," viņš smaidot paskaidro, ka koncentrējies tikai skrējienam.

Liepājas pusmaratonā jaunais vīrietis startēja pirmo reizi, izrādās, ka skriešanas treniņus vispār uzsācis tikai pirms četriem mēnešiem, un uzreiz sācis ar augstiem mērķiem. "Gribēju noskriet Rīgā, izdevās, tad pamanīju, ka arī Liepājā būs. Tā kā man šeit dzīvo draugi, tad nolēmu ciemošanos apvienot ar sportiskām aktivitātēm," Ingars pastāsta, ka piedalīšanās 21 kilometra skrējienā nav bijis spontāns, bet gan pārdomāts lēmums. Jau šobrīd viņš apsver Liepāju apciemot arī nākamgad un startēt vienā no vēju pilsētas gada nozīmīgākajiem sporta notikumiem.
Atgādinām, ka "Liepājas pusmaratonā" šogad bija vairākas distances – pusmaratons (21.0975 km), NIKE skrējiens, tautas skrējiens, kā arī bērnu distances. Bija arī trase nūjotājiem, aktīvu dzīvesveidu popularizējošs atbalsta gājiens, mazuļu rāpošanas disciplīna un dažādi citi pasākumi bērniem stadionā "Daugava".
"Liepājas pusmaratonu" rīkoja Liepājas Vieglatlētikas klubs ar Liepājas pilsētas atbalstu.

Plašāka informācija, rezultāti, kā arī fotogrāfijas no sacensību dienas apskatāmas mājas lapā izraviens.eu, kā arī "Liepājas pusmaratons" kontā "Facebook".

Jāatzīmē, ka "Liepājas pusmaratons" norisinājās sporta sērijas "Izrāviens" ietvaros, kas radīta, lai bagātinātu pilsētas sporta dzīvi. Tautas skrējiena, NIKE skrējiena un pusmaratona distances finišējušie uzsāka cīņu par sporta sērijas "Izrāviens" kausu. Lai to iegūtu, dalībniekiem jāpiedalās vismaz trīs sporta sērijas "Izrāviens" sacensībās. Interesenti var jau reģistrēties sporta sērijas "Izrāviens" atraktīvākajām sacensībām – "Karostas mezgls", kuras tiek organizētas 24.septembrī atpūtas vietā "Beberliņi".