Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas regbija izlase ar vairākiem debitantiem pārspēj Ungāriju

Latvijas regbija izlase ar vairākiem debitantiem pārspēj Ungāriju
Latvijas izlases rindās vienu no piezemējumiem izdarīja Dāvis Jansons (ar bumbu). Foto: Renārs Buivids (LRF)

Ar sešiem debitantiem Latvijas regbija valstsvienība sestdien, 31. oktobrī ''Daugavas'' stadionā Rīgā ar 39:10 uzvarēja Ungāriju, guva savu trešo uzvaru Eiropas Nāciju kausa (ENC) 2B divīzijas turnīra aizvadītajās piecās spēlēs un pacēlās uz otro vietu turnīra tabulā.

Latvijas izlasē šajā spēlē spoži debitēja un māku sist bumbu ar kāju nodemonstrēja 20 gadus vecais aizsargs Roberts Davidsons no Anglijas. Viņš iesita piecus soda sitienus, divas realizācijas un aktīvi piedalījās uzbrukumu izveidošanā. Davidsons, kurš latviski gan nerunā, tagad ir arī Latvijas pases īpašnieks, latvietis ir viņa vectēvs, kādēļ nekādu šķēršļu spēlēšanai Latvijas izlasē viņam nav. Ikdienā Davidsons spēlē pēc spēka trešā Anglijas līmeņa klubā ''Wharfedale''. Anglijas patlaban 36. labākajā klubā, kas spēlē ''National 1'' – stiprākajā amatieru divīzijā, kas seko abām profesionālajām līgām, kur katrā ir 12 komandas.

Tās nebija vienīgā debija sestdienas spēlē. Pirmo reizi izlasē spēlēja arī Gundars Grieķis un Krists Krūskops, kuri arī devās laukumā sākumsastāvā, tāpat kā vēl viens iespaidīgs lielās izlases debitants Dāvis Jansons no Jaunzēlandes, kurš šāgada Latvijas čempionātā izdarīja visvairāk - 13 piezemējumu. Uz maiņu laukumā devās Toms Asejevs un Dāvis Bajārs, kuriem šī arī bija pirmā spēle lielajā valstsvienībā.

Vēl diviem spēlētājiem sākumsastāvā - Mārtiņam Bokišam un Mārtiņam Bērziņam šī bija otrā spēle izlasē.
Jansons un Norberts Bekmanis tika pie saviem pirmajiem piezemējumiem un punktiem izlasē. Vigo Valdavs guva divus piezemējumus, un tagad viņam izlasē to ir trīs. Savukārt Leno Bramanis aizvadīja savu 30. spēli izlasē.
Spēle gan sākās ar ungāru realizētu soda sitienu - 0:3, tomēr jau līdz 17.minūtei divi Davidsona soda sitieni deva 6:3, un puslaika beigās Valdavs pēc Jansona un Davidsona sāktās kombinācijas ar piezemējumu laukuma stūrī panāca jau 11:3, un līdz pārtraukumam Davidsons realizēja patālu soda sitienu pa vidu - 14:3.

Ar saviem jaudīgajiem skrējieniem, atgūstot teritoriju un apdraudot pretinieku ieskaites laukumu, skatītāju ovācijas izpelnījās smagie - Guntis Cirša pirmajā un Bramanis otrajā puslaikā. Latvijas komanda otrajā puslaikā palika mazākumā, vienubrīd pat 13 spēlētāju sastāvā, kad dzeltenās kartītes nopelnīja Valdavs un komandas kapteinis Viktors Silvoniks.

Otrajā puslaikā pēc vēl diviem Davidsona soda sitieniem un Jansona piezemējuma rezultāts kļuva 27:3, kad ungāri izdarīja vienīgo savu piezemējumu panākot 10:27. Latvieši pārliecinoši aizvadīja atlikušo spēles daļu, kad Valdavs izdarīja otru piezemējumu līdzīgi kā pirmo - stūrī un Bekmanis ar savu piezemējumu ieguva bonusa punktu komandai par ceturto piezemējumu.

Otru rudens cikla spēli Latvijas izlase 7. novembrī aizvadīs Pafosā pret Kipru. Paredzams, ka komandas sastāvs atšķirsies no tā, kas spēlēja pret Ungāriju. Pavasarī Latvija viesosies Andorā un uzņems Lietuvu.

Sestdienas otrā spēlē Lietuva Šauļos ar 49:17 uzvarēja Andoru un priekšlaikus nodrošināja pirmo vietu ENC 2B divīzijā 2014./16. gadu ciklā, jo konkurenti to vairs nevar panākt. Tagad Lietuvai ir 30 punkti (6 spēlēs), Latvijai 14 (5), Kiprai 9 (4), Andorai 9 (5) un Ungārijai 4 (6).

Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko:

"Vienmēr esmu sacījis, ka sastāvā garantēta nav nevienam. Meklējām to sastāvu, kas ideāli atbilstu šim mačam. Nav tā, ka mēs zinām sastāvu divas nedēļas pirms. Varu atklāt, ka trīs cilvēki, kuri šodien izgāja laukumā, tika noskaidroti tikai pēc pēdējā treniņa ceturtdien. Bija pietiekami daudz spēlētāju, kuri pretendēja uz vietu un kuriem bija izredzes spēlēt. Lielu darbu treniņos veltījām pie darbības aizsardzībā. Jaunpienācējiem no ārzemēm ir tik laba prakse, ka mēs varam spēlēt vēl kvalitatīvāk. Taču nospēlēja visa komanda un katrs spēlētājs, cik varēja. Robijs Davidsons ļoti daudz palīdzēja, jo viņam ir pieredze tieši spēlē ar kāju. Šis aizsargs deva ļoti lielu labumu. Esmu priecīgs arī par to, ka treniņos apgūtās daudzas shēmas arī nesa rezultātu. Stratēģiskā ziņā bija ļoti svarīgi gūt maksimumu punktu. Komanda šo uzdevumu izpildīja. Vienīgais, kas neizdevās - tie bija bumbas iemetieni."

Latvija - Ungārija 39:10 (14:3)

Piezemējumi: Vigo Valdavs (2), Dāvis Jansons, Norberts Bekmanis. Realizācija: Roberts Davidsons (2). Soda sitieni: Roberts Davidsons (5)
Latvija: Guntis Cirša, Gundars Grieķis, Sandris Jauntēvs - Santis Podāns, Māris Streikišs - Mārtiņš Bērziņš, Viktors Silvoniks, Leno Bramanis - Norberts Bekmanis, Ruslans Kotļevs - Vigo Valdavs, Krists Krūskops, Dāvis Jansons, Mārtiņš Bokišs - Roberts Davidsons. Uz maiņu: Emīls Balodis, Ingus Aivars, Elmārs Imbrass, Toms Asejevs, Raimonds Krūmiņš, Dāvis Bajārs, Nauris Bērziņš, Kārlis Garokalns.

Latvijas izlases atlikušās spēles 2014./2016. gada ciklā

DatumsSpēle
2015. gada 7. novembrisPafosā pret Kipru
2016. gada 26. martāAndora la Veljā pret Andoru
2016. gada 16. aprīlīRīgā pret Lietuvu