Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Saracens" pret "Chiefs" par Premjerlīgas titulu, 3. raunds

Juris Miņins
Juris Miņins

"Saracens" pret "Chiefs" par Premjerlīgas titulu, 3. raunds
Anglijas Premjerlīgas komandu kapteiņi ar galveno balvu
Foto: AFP/Scanpix

Līdz ar Franciju un Pro 14 čempionātu, arī Anglijas Premjerlīga regbijā šajā nedēļas nogalē sāks savu 2017./2018. gada sezonu, kurā Ekseteras "Chiefs" mēģinās aizstāvēt savu čempionu titulu.

Lai kļūtu par karali vispirms ir jāpieveic vecais karalis – šī viduslaiku patiesība vislabāk raksturo iepriekšējās sezonas notikumus Anglijas Premjerlīgā. 2015./2016. gada finālā Londonas "Saracens" ar 28:20 pārspēja Ekseteras "Chiefs", bet jau gadu vēlāk, tiesa, pusfinālā, "Virsaiši" revanšējās, pārspējot "Saracīnus" ar 18:16. Finālā viņus gan gaidīja Koventrī "Wasps", kas arī nebija nekādi vieglie pretinieki, taču papildlaikā tika pieveikti arī tie un Ekseteras komanda kļuva par labāko Anglijā.

Tas bija īsts "Pelnrušķītes stāsts", jo komanda līdz šim panākumam gāja 20 gadus, sākot savu ceļu no Anglijas trešās līgas.

Kāds būs šīs pasakas turpinājums? Jāsaka, ka jau tagad ir zināms, ka smags. Iemesli tam ir dažādi un pirmais, protams, ir mūžsenais stāsts par to, ka titulu iegūt esot vieglāk nekā to nosargāt. Var jau būt, taču šoreiz Ekseteras komandai ir jāsaskaras arī ar divām citām problēmām, proti, kā jau no Anglijas čempioniem, no viņiem tiks gaidīts atbilstošs sniegums arī eirokausos, precīzāk, Čempionu kausā, kā arī, ar ko "Chiefs" līdz šim saskārās mazāk, čempionvienības spēlētāji kļūst daudz interesantāki izlašu treneriem un tas var pamatīgi paplucināt komandas sastāvu rudens pārbaudes spēļu laikā.

Turpretim Londonas "Saracens" ar šādu situāciju ir pazīstami jau sen un tādēļ ir daudz gatavāki šādiem pavērsieniem, t.i., gan ofensīvām divās "frontēs", gan pamatsastāva spēlētāju aizstāšanai ar ne mazāk spēcīgiem rezervistiem.

Čempionu kausa ieguvēju titula aizstāvēšana pagājušajā sezonā, protams, bija liels sasniegums, taču neveiksmes vietējās cīņās lika "Saracens" saņemties, tāpēc arī šajā starpsezonā viņi nolīga papildspēkus, turklāt papildspēkus ar starptautisko maču pieredzi – Laiemu Viljamsu, Vilu Skeltonu un Kristoferu Tolofua. Turklāt, nevajag aizmirst par "Saracens" spēcīgo jauniešu akadēmiju, kas regulāri piegādā spēlētājus lielajai komandai. Londonas komanda ir gatava šai sezonai un, kā vienmēr, viņus apmierinās tikai pirmās vietas.

Cita Londonas komanda, "Wasps", kas pagājušajā sezonā daudziem par pārsteigumu finišēja regulārā čempionāta pirmajā vietā, šo starpsezonu aizvadīja mazliet klusāk kā viņu tiešie sāncenši par valdīšanu Premjerlīgā, proti, viņi, spriežot pēc sastāva komplektācijas, tāpat veidos savu spēli balstoties uz ātru tempu un Kristians Veids un Villijs Le Rū terorizēs pretinieku aizsardzības līniju. Tiesa, ja "Wasps" vēlas noturēties ja ne pirmajā vietā Premjerlīgā, tad vismaz izslēgšanas spēlēs un izkļūt ārā no eirokausu grupas, viņiem ir pamatīgi jāpiedomā pie uzbrukuma un aizsardzības spēles stiprināšanu.

Runājot par Premjerlīgas favorītiem nevar nepieminēt Lesteras "Tigers", kas pagājušo sezonu noslēdza ar minimālu zaudējumu pusfinālā pret "Wasps" (20:21). Lesteras komanda šajā starpsezonā darbojās ļoti aktīvi, priekšlaicīgi no komandas atlaižot arī vairākus spēlētājus, Džeipī Pītersonu ieskaitot, taču tāpat veica vairākus darījumus, piesaistot klubam ne mazāk skaļus uzvārdus, piemēram, Džoniju Meju un Džordžu Fordu. Tomēr, regbija specifika ir tā, ka starptautisko maču laikā ne vienmēr ir pārtraukumi nacionālajos čempionātos, kas nozīmē, ka, jo vairāk komandā ir starptautiskā līmeņa spēlētāju, jo lielākas problēmas. Kā saka par "Tigers" – visiem labākajiem spēlētājiem esot ierindā, viņi ir labākais starpa piecpadsmitnieks Premjerlīgā, taču titulus izcīna nevis piecpadsmitnieks, bet visa komanda kopā.

Nomināli otrais komandu četrinieks, kas varētu pabojāt nervus iepriekšējās sezonas pusfinālistiem veidojas no Bātas, "Harlequin", Northemptonas "Saints" un Ņūkāslas "Falcons" vienībām. Sevišķi, ja runājam par pirmajām divām šīs grupas komandām, tās var ne tikai pabojāt nervus, bet arī kadu no šī pirmā četrinieka izstumt, tiesa, ar piebildi, ja spēs sezonas laikā demonstrēt stabilu sniegumu.

Šajā sezonā, kā jau katru gadu, Premjerlīgā ir arī viens jaunpienācējs, precīzāk, komanda ir atgriezusies Anglijas regbija augstākajā divīzijā pēc neilgas (vienas sezonas) prombūtnes – Londonas "Irish", kuri Anglijas Čempionāta divīzijā iepriekšējo sezonu noslēdza ar 19 uzvarām 20 mačos. Protams, ka, tāpat kā Bristolei pirms gada, "Irish" komandai nebūs viegli noturēties Premjerlīgā, taču komandā ir daudz laba līmeņa spēlētāju, daļai no viņiem ir kā starptautiskā, tā citu vadošo čempionātu pieredze un, kas ir svarīgi, komanda jau labi zina ko nozīmē spēlēt Premjerlīgā, jo lielākā daļa spēlētāju tur jau ir bijuši.

Anglijas Premjerlīga, 1. kārta

MājniekiViesiRezultāts
GlosteraEkseteras "Chiefs"
Ņūkāslas "Falcons"Vusteras "Warriors"
"Saracens"Northemptonas "Saints"
"Wasps"Seilas "Sharks"
"Irish""Harlequin"
Lesteras "Tigers"Bāta