Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas junioru regbija izlase finišē sestajā vietā Eiropas čempionātā

Agris Suveizda

Latvijas junioru (U-20) izlase sestdien, 30. augustā Brno (Čehijā) noslēdza Eiropas čempionātu sestajā vietā, jo mačā par piekto vietu ar 3:50 piekāpās Moldovas vienaudžiem.

Vienīgos punktus ar soda sitienu desmitajā minūtē guva Juris Iesalnieks. Tobrīd rezultāts kļuva 3:7, bet moldāvi izdarīja vēl septiņus piezemējumus un nosargāja piekto vietu U-20 Eiropas čempionātā, kādu bija izguvuši pagājušajā gadā. Savukārt Latvija spēra divus soļus uz priekšu, jo tik augstu - sestajā pozīcijā Eiropas U-20 čempionātā juniori vēl nebija bijuši.

''Puiši cīnījās kā zvēri, un nevienam es neko pārmest nevaru par to, ko viņi rādīja šajā turnīrā. Katrs spēlētājs darīja ko varēja, cik katram bija pieredzes šādās spēlēs, ko ar Latvijas mačiem nevar salīdzināt,'' pēc spēles sacīja Latvijas junioru izlases galvenais treneris Kristaps Staņa. ''Spēlē pret moldāviem bija negadījumi, kad pretinieki caur centru pārrāva līniju, lai izdarītu piezemējumus. Kopumā turnīrs bija ļoti jaudīgs, puišiem, kuri vēl līdz šim tāda līmeņa spēlēs nebija piedalījušies.''

Par sestdienas mača vērtīgāko Staņa nosauca Renāru Beķeri, bet par visa turnīra vērtīgāko spēlētāju Latvijas komandā - Gvido Zaļmežu. ''Par to, kā viņš cīnījās autu izspēlēs un laukumā visas trīs spēles no svilpes līdz svilpei neraugoties uz pirmajā mačā gūtu mikrotraumu.''

''Kopumā turnīru es vērtēju pozitīvi. Pirmkārt, ja esam augstākā vietā nekā agrāk. Par junioru čempionāta nākotni skaidrība būs novembrī vai decembrī. Tagad ir jauns turnīra vadītājs - Simons Jalovičs. Jāgaida viņa vērtējums. Komandu menedžeru sanāksmē tika arī paskaidrots, kādēļ šogad atteicās Kipra - viņi nākamgad būs. Šogad viņiem ir daudz tādu spēlētāju ar ārzemju izcelsmi, kas vēl nebija nodzīvojuši valstī nepieciešamo laiku, lai varētu pretendēt uz spēlēšanu izlasē, bet daudzi vietējie dien armijā, bet no tās netika saņemts atbrīvojums,'' teica treneris.

Ceturtdaļfinālā Latvija svētdien ar 12:32 zaudēja Luksemburgai, pusfinālā par piekto vietu ar ar 24:15 trešdien uzvarēja ''Barbarians Rugby Europe''. Izcīnīto var vērtēt kā aptuveni 20. vietu Eiropas junioru rangā kopumā. Divpadsmit spēcīgākās pasaules valstis un teritorijas, kuru pulkā no Eiropas ir tikai pārstāves no Sešu nāciju turnīra, sacenšas U-20 Pasaules kausā, kuru šogad jūnijā Jaunzēlandē ieguva Anglijas juniori. Īrija palika ceturtā, Francija sestā, Velsa septītā, Skotija desmitā un Itālija vienpadsmitā.

Nākamais līmenis ir Pasaules trofeja (''World Trophy''), kurā no astoņām komandām aprīlī Honkongā tikai viena bija no Eiropas - Gruzija, ko Eiropas regbijā kopumā tagad droši var uzskatīt par nākamo spēcīgāko pēc elitāro Sešu nāciju dalībniecēm. Gruzīnu juniori finišēja piektajā vietā.

Trešais līmenis ir Eiropas U-19 čempionāts, kurš šogad oktobrī vēl tikai būs un tajā spēlē nākamā līmeņa komandas - Rumānija, Krievija, Spānija, Portugāle, Beļģija, Nīderlande, Polija un arī Gruzija. Tad seko Eiropas U-20 čempionāts, kurā piedalās arī Latvijas juniori, vienmēr sūtot komandu un neizlaižot turnīrus, kā to šogad darīja jau pieminētā Kipra, kā arī Vācija, Izraēla, Horvātija un arī Lietuva, kuru juniorus šobrīd oficiālajos turnīros nevar atrast.

Izšķirošajās spēlēs sestdien Brno par pirmo vietu tiekas Čehija un Šveice, bet par trešo vietu - Luksemburga un Ukraina. Septīto vietu ieguva Ungārija, kas ar 52:7 apspēlēja ''Barbarians Rugby Europe''.

Latvija - Moldova 3:50 (3:26)
Latvija: Gundars Grieķis, Helvijs Vičivskis (Nauris Segliņš 58), Gatis Ziemulis (Dmitrijs Slavinskis 41) - Gvido Zaļmežs, Valts Ripa - Toms Zirnis, Oskars Zariņš (Makss Prauliņš 41), Renārs Beķeris - Dairis Baranovs (Armands Dūda 64), Juris Iesalnieks (Ditrihs Gailis 64) - Toms Preija (Marts Brūšnieks 2), Dāvis Gauja, Kārlis Bušēvics, Toms Puķe (Mārtiņš Kacens 66) - Mārtiņš Bokišs (Aigars Šilo 40).

Informāciju sagatavoja:
Valters Nikans,
LRF preses sekretārs