Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"World Rugby" Eiropas komandu likteni paziņos 10. maijā

Juris Miņins
Juris Miņins

"World Rugby" Eiropas komandu likteni paziņos 10. maijā
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā regbija savienība ("World Rugby") ir paziņojusi datumu, kurā nāks klajā ar lēmumiem par Eiropas regbija izlašu – Krievijas, Rumānijas, Spānijas un Beļģijas, likteni.

Eiropas regbijā šajā pavasarī netrūkst skandālu, jo viss sākās ar Spānijas un Beļģijas maču, kurā, kā atzīst daudzi eksperti, kā arī pati "World Rugby" tiesāšana nebija līmenī, kamdēļ tika būtiski ietekmēta spēles gaita un rezultāts. Savukārt viss turpinājās ar izlašu cīņām "koridoros".

Iepriekš ne vienu vien reizi rakstījām par to, ka Spānija, Rumānija, Beļģija un arī Krievija apvaino viena otru nelikumīgā ārzemnieku iespēlēšanā izlasē. Viss sākās ar Rumānijas izlasē spēlējušo Sioni Fakaosileu, kurš iepriekš bija pārstāvējis Tongas valstsvienību regbija-7 Pasaules sērijā, bet pašlaik, neizejot visas nepieciešamās procedūras, pārstāv Rumāniju. Pēc šī fakta ieinteresēto valstu federācijas sāka meklēt līdzīgus pārkāpumus citās komandās un arī atrada pietiekoši daudz punktu pie kuriem varētu "aizķerties".

Tā Spānijas izlasē, iespējams, esot spēlējuši francūži, kas iepriekš pārstāvēja Francijas otro izlasi, bet Beļģijas izlasē spēlē francūži, kuri to nedrīkst darīt, jo nav trešās paaudzes beļģi (t.i., viņi drīkstētu, ja vecvecāki būtu bijuši Beļģijas pilsoņi). Pret Krievijas izlasi vienīgā pretenzija Antona Rudoja spēlēšanu, lai gan iepriekš viņš pārstāvēja Kazahstānas valstsvienību.

Apkopojot visas pretenzijas, kā arī veicot padziļinātu situācijas izpēti, "World Rugby" ir paziņojusi, ka ar galīgo lēmumu šo četru izlašu sakarā nāks klajā 10. maijā. Jāatzīmē, ka līdzīgos gadījumos Starptautiskā regbija savienība vainīgajām izlasēm ir piešķīrusi diskvalifikācijas.

Tāpat ir jāpiebilst, ka viss šis skandāls ir izcēlies tāpēc, ka Spānija, Rumānija un Krievija ļoti cerēja uz kvalificēšanos 2019. gada Pasaules kausam regbijā, taču pašlaik, dažādu iemeslu dēļ, neviena no šīm vienībām nevar būt pilnīgi droša par savu vietu.

Jāpiebilst, ka "Rugby Europe", organizācija, kurai bija jāsniedz savs komentārs par vājo tiesāšanu un iespējamo mēģinājumu (veiksmīgu mēģinājumu – aut.) ietekmēt mača iznākumu Spānijas un Beļģijas spēlē vēl aizvien šajā sakarā nav neko paziņojusi. Iespējams, ka vispirms tiek gaidīts augstākstāvošās organizācijas lēmums. Tajā pašā laikā ir jāatgādina, ka "World Rugby" ieteica Eiropas regbija savienībai nodrošināt Beļģijas un Spānijas mača pārspēli.

Izmantotie resursi:
https://rugger.info/