Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Par iekļūšanu Top 14 cīnīsies Perpiņāna un Grenoble

Juris Miņins
Juris Miņins

Par iekļūšanu Top 14 cīnīsies Perpiņāna un Grenoble
Sona Taumalolo (priekšplānā) saņem komandas biedru apsveikumus
Foto: lnr.fr

Pēc iepriekšējā nedēļas nogalē aizvadītajām Pro D2 čempionāta pusfināla spēlēm ir kļuvis skaidrs, ka par iekļūšanu Francijas regbija čempionāta augstākajā divīzijā cīnīsies Perpiņānas un Grenobles komanda.

Pro D2 čempionātu šajā sezonā ir skārušas diezgan būtiskas izmaiņas, precīzāk, tā izspēles formāts un veids kā komandas var no kļūt spēcīgāko Francijas (un līdz ar to arī Eiropas) komandu sabiedrībā ir mainījies. Proti, ja iepriekš garantētā vieta tika piešķirta regulārās sezonas uzvarētājam, bet par iespējām piedalīties pārspēlēs ar Top 14 pirmspēdējās vietas ieguvēju cīnījās izslēgšanas mačos, tad šogad daudz lielāks svar ir piešķirt tieši izslēgšanas mačiem.

Regulārās sezonas uzvarētājam vairs nav tādas privilēģijas kā garantētā vieta, nomainot Top 14 vājāko komandu. Viņiem arī ir jāpiedalās izslēgšanas mačos un jācīnās par uzvaru. Tieši uzvara izslēgšanas spēlēs garantē vietu Francijas čempionāta augstākajā divīzijā, bet finālists, kuram nebūs tik ļoti paveicies, tiksies ar elites divīzijas pirmspēdējo komandu, lai mēģinātu pierādīt savu piederību valsts vadošajām komandām.

2017./2018. gada regulārajā čempionātā par uzvarētājiem kļuva titulētā Perpiņānas komanda, bet otrajā vietā ierindojās Montobāna, kas abām komandām ļāva izlaist ceturtdaļfinālu fāzi un cīņā par vietu Top 14 iesaistīties no pusfināla.

Jāsaka, ka Montobānai šī cīņa bija pārāk īsa, jo, pateicoties Sona Taumalolo gūtajiem diviem piezemējumiem Grenoble līdz pat otrā puslaika vidum prata noturēt savus oponentus bez piezemējumiem, panākot 22:3. Beigās gan montobānieši 12 punktus atguva, taču ar to bija par maz un seznu trešajā vietā noslēgusī Grenoble, kura no Top 14 izkrita vien pagājušajā sezonā.

Savukārt otrā pusfinālā gan pārsteigumu nebija un Perpiņānas komanda, pateicoties Džonatana Busketa precīzajiem sitieniem vārtos, ar 28:8 pārspēja Mondemarsānu.

Jāpiebilst, ka pagājušajā sezonā Top 14 spēlējusī Bajona, kas zaudēja savu vietu pārspēlēs, sezonu noslēdza astotajā vietā un izslēgšanas mačiem nekvalificējās.

Atgādināsim arī to, ka pēc regulārās sezonas noskaidrojās, ka uz "Federale 1" līmeni, jeb Francijas trešo līgu, tiks nosūtītas Daksas un Narbonnas komandas.

Pro D2 čempionāta fināls ir paredzēts 6. maijā, kad Perpiņānas un Grenobles komandas tiksies Tulūzas "Stade Ernest-Wallon" arēnā.

Izmantotie resursi:
Rugby PRO D2 | Ligue Nationale de Rugby