Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Sešas nācijas – ar skatu uz kausu, ar domu par PK

Juris Miņins
Juris Miņins

Sešas nācijas – ar skatu uz kausu, ar domu par PK
Sešu nāciju čempionāta komandu kapteiņi
Foto: AFP/Scanpix

Jau šajā piektdienā, Parīzes "Stade Francais" arēnā ar mājnieku cīņu pret Velsas izlasi tiks uzsākts 2019. gada Sešu nāciju čempionāts. Šogad bez jau ierastās cīņas par titulu klāt nāk arī gatavošanās rudenī ieplānotajam Pasaules kausam.

2019. gada Sešu nāciju čempionāts regbijā ir īpašs un šeit nav runa par pagājušās sezonas lielisko Īrijas sniegumu vai Anglijas izgāšanos, bet gan to, ka vienlaicīgi ar cīņu par balvu, komandām ir jāveic ja ne pēdējie, tad pirmspēdējie sagatavošanās darbi pirms rudenī gaidāmā Pasaules kausa, kas norisināsies Japānā.

Ar kādām domām komandas gatavojas ziemeļu puslodes spēcīgāko komandu turnīram? Protams, ka jāsāk ar Īriju, kuri 2018. gadā uzvarēja teju visur, kur piedalījās, pa ceļam tiekot gan pie "Grand Slam" uzvaras Sešu nāciju kausā, gan pieveicot Jaunzēlandi testu mačā, gan pakāpjoties līdz otrajai vietai Pasaules reitingā. Citos gadījumos pēc tik veiksmīga snieguma būtu jāgaida loģisks kritums, lielāks vai mazāks, taču īri šogad nevar atļauties šādas vaļības, jo priekšā ir arī Pasaules kauss.

Komandas galvenais treneris Džo Šmits jau ir paziņojis, ka pēc četrgades svarīgākā turnīra pametīs izlasi un savu izlases cepurīti tālākajā plauktā varētu likt arī vairāki spēlētāji, tāpēc, protams, visiem ir liela vēlme arī šo gadu iesākt (un arī noslēgt) uz pozitīvas nots. Īrija jau sen sevi ir pierādījusi kā laba sistēmas komanda, kura strādā kā ieeļļots mehānisms – ja kāds no posmiem salūzt, tad tā vietā droši var likt citu spēlētāju un rezultāts diži nemainīsies.

Kas šogad viņiem var traucēt? Kalendārs! Pirms gada tas bija daudz izdevīgāks, kamēr šogad jau, lai arī mājās, taču jāspēlē pret Angliju, bet turnīrs jānoslēdz izbraukuma cīņā pret Velsu. Abas šīs komandas varētu būt arī galvenās pretendentes uz īru gāšanu no gadu iepriekš ieņemtā troņa.

Ja pievēršamies angļiem, tad 2018. gads viņiem sākās ar izgāšanos Sešu nāciju kausā, kurā viņi palika piektie un turnīra gaitā maz arī trūka, lai viņi noslīdētu uz sesto pozīciju. Arī vasaras testu mačos viņiem gāja diezgan grūti, jo viņi ar 1-2 atzina DĀR izlases pārspēku, vienīgo panākumu izcīnot trešajā mačā.

Rudenī angļi gan uzlaboja savu spēli, par ko liecināja divas, lai arī ne bez skandāliem, taču kvalitatīvi aizvadītās spēles pret DĀR un Jaunzēlandi, kur vieni tika pārspēti, bet otriem zaudēts ar vienu punktu. Loģiski būtu cerēt, ka angļi turpinās savu augšupeju un, iespējams, atgriezīsies tajā līmenī, kādā bija 2016. un 2017. gadā, taču šī komanda vēl ieņem savu "kaujas stāju" un pašlaik vēl ir daudz nezināmo kā sastāva, tā arī spēles ziņā. Protams, tik slikti kā pirms gada vairs nebūs, taču to kādā virzienā Anglijas izlase dosies šī gada Sešu nāciju kausā noteiks pirmā spēle, kad viņi izbraukumā tiksies ar Īriju.

Velsa, tāpat kā Īrija, šo sezonu aizvada ar "tagad vai nekad" saukli, jo tās galvenais treneris Vorens Getlends arī plāno pamest vienību pēc Pasaules kausa. Jāsaka, ka velsieši, lai arī nereti tiek apdalīti ar uzmanību, taču uz šo brīdi ir planētas trešās spēcīgākā komanda un tas nav bez iemesla. Pirms gada finišējuši otrajā vietā, velsieši līdz pat gada beigām nepiedzīvoja nevienu zaudējumu, šajā laikā tiekot galā ar DĀR, Austrālijas, Skotijas, Argentīnas un Tongas izlasēm.

Tiesa, tajā pašā 2018. gada Sešu nāciju turnīrā viņi piekāpās gan Īrijai, gan Anglijai, tādējādi radot bažas par šīs sezonas veikumu. Katrā gadījumā viņu turnīra kalendārs arī ir interesants, jo pat, ja viņi uzvarēs trijos pirmajos mačos, tālāk sekos cīņas pret Skotiju un Īriju un tieši pēdējā no spēlēm, visdrīzāk, arī izšķirsies viņu liktenis.

Runājot par pārējām vienībām, tad jāsaka, ka ir jānotiek zināmam brīnumam, lai tās šogad iesaistītos cīņā par pirmo vietu. Francija vēl aizvien meklē savu spēli un, lai arī var sabojāt turnīru ikvienai citai komandai, ko pierādīja gan pagājušā gada turnīrs, gan rudens testu spēles, vislabāk to var sabojāt arī pati sev, bet Skotija, kas citādā gadījumā tiktu minēta kā pretendente ja ne uz titulu, tad vismaz uz cīņu par to, šogad pārdzīvo diezgan smagu "traumu epidējmiju", tāpēc viņu perspektīvas šajā turnīrā ir jāvērtē ar zināmu piesardzību, lai gan pašā Skotijā uz savu komandu raugās ar optimismu un cer, ka tai izdosies atkārtot vismaz pagājušā gada sasniegumu, uzvarot visās mājas spēlēs.

Itālija? Šim stāstam ir divas puses. No vienas – itāļi ir šī turnīra ierastie pastarīši un 13 gadījumos no 18 ir turnīru noslēguši pēdējā vietā, saņemot "koka karoti". No otras – skatoties kā Itālijas komandas, "Zebre" un "Benetton" no kurām arī nāk absolūtais vairākums izlases spēlētāju, tikai trim pārstāvot citas, ārzemju, komandas, pēdējās divās sezonās cīnās Pro 14 turnīrā, pastāv iespēja, ka itāļi šos mazos panākumus varētu pārvērst arī kādā nozīmīgākā uzvarā. Protams, te nav runa par itāļu iesaistīšanos cīņā par kausu, bet gan izvairīšanos no pēdējās vietas.

2019. gada Sešu nāciju čempionāts norisināsies no 1. februāra līdz 16. martam, kura laikā komandas izspēlēs piecus savstarpējos mačus. Uzvarētājs tiks noteikts pēc šajās spēlēs iegūto punktu skaita.

2019. gada Sešu nāciju čempionāts

MājniekiViesiRezultāts
1. kārtaFrancijaVelsa
SkotijaItālija
ĪrijaAnglija
2.kārtaSkotijaĪrija
ItālijaVelsa
AnglijaFrancija
3. kārtaFrancijaSkotija
VelsaAnglija
ItālijaĪrija
4. kārtaSkotijaVelsa
AnglijaItālija
ĪrijaFrancija
5. kārtaItālijaFrancija
VelsaĪrija
AnglijaSkotija

Kura komanda uzvarēs 2019. gada Sešu nāciju čempionātā?

  • 5

  • 4

  • 9

  • 2

  • 5

  • 1