Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Iepazīsti komandas: Skotijas dadzis gatavs dzelt

Iepazīsti komandas: Skotijas dadzis gatavs dzelt
Foto: AFP/Scanpix

Skotijas izlases līdzjutējiem daži iepriekšējie gadi nav bijuši viegli. Viena no regbija elites atraktīvākajām un jaunākajām komandām demonstrē aizraujošu regbiju, sīvi cīnās pret visiem regbija pasaules varenajiem, taču līdz skaļām uzvarām allaž pietrūkst nepilns sprīdis. Varbūt šogad?

Skotija
Vieta pasaules reitingā:7.
Treneris:Verns Koters (kopš 2014. gada)
Kapteinis:Greigs Leidlovs
Visvairāk spēļu:Kriss Patersons (109)
Visvairāk punktu:Kriss Patersons (809)
Visvairāk piezemējumu:Ians Smits un Tonijs Strendžers (24)
Iepriekšējais čempionu tituls:1999. gadā

Aiziet ar ziediem un orķestri

Skotijas renesanse sākās ar jaunzēlandieši Verna Kotera stāšanos amatā 2014. gada vasarā. Tas varēja notikt jau gadu ātrāk, ja vien skoti nebūtu paskopojušies izpirkt Kotera līgumu ar franču klubu "Clermont Auvergne". Sak, pagaidīsim līdz līguma beigām – viens gads jau neko nemainīs.

Eh, kā šis viens darba gads būtu noderējis - iespējams, mēs šodien par Skotiju runātu kā par Sešu nāciju čempioni vai pat Pasaules kausa finālisti. Koteram šis būs pēdējais turnīrs pie Skotijas izlases stūres, jo pēc tā viņu amatā nomainīs vietējās publikas mīlulis Gregors Taunsends. Lai cik ļoti Kotera laikā būtu progresējusi Skotijas izlase, lai cik labi tā cīnītos pret visām favorītēm, uzvaras laurus plūc citi. Tā tas bija Pasaules kausa ceturtdaļfinālā, kad no āķa norāvās Austrālija (tiesa, ar tiesneša palīdzību…), tā tas bija pērnā gada Sešās nācijās, kad savā laukumā neizdevās uz ceļiem nospiest vēlāko čempioni Angliju un tā tas bija arī novembrī, kad pēdējās minūtēs atkal no rokām izslīdēja uzvaru pār Austrāliju. Kotera aktīvā ir uzvaras pār Franciju un Argentīnu, taču spēļu, kurās uzvaras no rokām izspruka, ir pārāk daudz.

Neatkarīgi no šā gada turnīra iznākuma, Koteru aizejot pavadīs ar ziediem un orķestri. Taču viņš pats vēlas aiz sevis aizcirst durvis. Visas pazīmes liecina, ka šāds scenārijs nav nereāls.

Ar jaunatnes azartu un kapteiņa aukstasinību

Salīdzinot ar konkurentēm, Skotijai ir visīsākais rezervistu soliņš. Turklāt ir daži spēlētāji, kuru trūkumu veiksmīgi pārdzīvot būtu teju neiespējami. Vislielākās briesmas uzbrukumā pretiniekiem sagādā Glāzgovas jaunekļi Fins Rasels (#10) un Stjuarts Hogs (#15). Sadzīvē tendēti uz komandas biedru izjokošanu, laukumā viņi spīd ar neordināriem lēmumiem un spilgtu individuālo meistarību. Hogs pērn tika atzīts par Sešu nāciju kausa vērtīgāko spēlētāju, Rasels šosezon fenomenāli spēle Glāzgovas "Warriors" rindās un pēc dažu autoritatīvu ekspertu domām ir pašlaik labākais desmitais numurs Eiropā.

Brīvdomātājus Raselu un Hogu labi papildina Hjū Džounss (#13), kurš vienīgais no komandas dienišķo maizi pelna ārpus Eiropas (Dienvidāfrikā) un komandā ienesis dienvidu puslodes regbija vēsmas. Visu šo parādi aukstasinīgi diriģē komandas kapteinis Greigs Leidlovs (#9), kuram piemītošais pragmatisms stabilizē Skotijas spēli un neļauj aizrauties ar avantūrām.

Grupu cīņā ļoti pietrūks abu pamatsastāva stabu Alesdēra Dikinsona un Viljama Nela, taču novembra testa spēles parādīja, ka abiem veterāniem izaugusi pienācīga jaunā maiņa ar brīnumbērnu Zanderu Fagersonu priekšgalā. Tomēr 1. līnija, visticamāk, būs tā vieta, uz kuru vislielāko spiedienu izdarīs pretinieki. Tomēr citās grupu cīņas pozīcijās spilgtu spēlētāju netrūkst. Brāļi Greji ir nopietns spēks 2. līnijā, bet 3. līnijā vērojama lielisku spēlētāju pārprodukcija. Problēmas varētu rasties vien 8. numura pozīcijā, kur jāiztiek bez savainotā Deivida Dentona, taču novembra spēlēs viņa trūkums nebija sevišķi jūtams.

Sava laukuma priekšrocības

DatumsVietaPretinieksLaiks
4. februārisEdinburgaĪrija16:25
12. februārisParīzeFrancija17:00
25. februārisEdinburgaVelsa16:25
11. martsLondonaAnglija18:00
18. martsEdinburgaItālija14:30

Šogad Skotija ir viena no tām komandām, kam būs sava laukuma priekšrocības – proti, trīs spēles būs jāaizvada savā laukumā, divas izbraukumā.

Ļoti svarīga būs pati pirmā spēle, kad savā laukumā jāuzņem Īrija. Arī pērn skotiem bija iespēja turnīru sākt savā laukumā ar spēli pret Angliju. Teritoriālo pārsvaru neizdevās pārvērst uzvarā un piedzīvotais zaudējums radīja emocionālo slogu, kas traucēja pilnībā atraisīties atlikušajās spēlēs. Īrija skotiem ir, iespējams, pats neērtākais pretinieks – ja to izdosies uzveikt, uz emocionālā pacēluma rēķina pēc tam var notikt lielas lietas. Arī Londonā un Parīzē.

Savā laukumā būs jāuzņem arī Velsa. Lai arī savstarpējo spēļu bilance ir labvēlīga skotiem, iepriekšējā uzvara svinēta… 2007. gadā. Savukārt Angliju nav izdevies uzveikt kopš 2008. gada. Lai cerētu šogad uz triumfu visā turnīrā, skotiem būs jāpārtrauc šīs kaunpilnās sērijas.

Prognoze

Abi Skotijas profesionālie klubi aizvada ļoti labu sezonu, un tas vedina domāt, ka Skotijas izlase arī šogad atrādīs augšupejošu progresa līkni, taču… Kotera vadībā tā arī līdz lielam panākumam neaizsniegsies. Uzvaru šogad būs vairāk nekā zaudējumu, taču triumfam visā turnīrā ar to būs par maz. Prognozēju vietu labāko trijniekā.

Sekmes pēdējos gados

GadsVieta
20164.
20156.
20145.
20133.
20126.

Vai tu zini, ka…

- 1871. gadā starp Skotiju un Angliju tika aizvadīta pirmā starptautiskā spēle regbija vēsturē. Tajā pārāki bija skoti.
- Skotijas regbija simbols ir dadzis. Leģenda vēsta, ka dadzis nospēlējis savu lomu, atvairot norvēģu vikingu iebrukumu, jo kāds vikings esot ar basām kājām uzkāpis dadzim un iekliedzies, piesaistot sev skotu uzmanību.
- Skotijas neoficiālā himna ir Flower of Scotland, kas sarakstīta 1967. gadā, bet pirms spēlēm tiek atskaņota kopš 1990. gada kā alternatīva Lielbritānijas himnai God Save the Queen.
- Flower of Scotland pirmo reizi tika izpildīta 1990. gada Sešu nāciju čempionāta noslēdzošajā kārtā pirms izšķirošās spēles ar Angliju. Skotija uzvarēja ar 13:7 un noformēja Grand Slam.
- Skotijas regbija leģenda un BBC komentētājs Ians Robertsons pirms vienas no Sešu nāciju spēlēm pret Angliju uzaicināja savus kolēģus uz bāru, kuru viņš miglaini atcerējās vēl no savām spēlētāja gaitām. Ienākot bārā, viņam uzreiz lika norēķināties par viskiju, par kuru viņš nebija samaksājis pirms 30 gadiem…