Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"World Rugby" pārņem vadību pār Tongas regbija savienību

Juris Miņins
Juris Miņins

"World Rugby" pārņem vadību pār Tongas regbija savienību
Tongas regbija izlase pirms 2019. gada PK mača pret Franciju Foto:AFP/Scanpix

Tongas regbija savienības vadība, lai glābtu gan sevi, gan regbiju ir piekritusi tam, ka Starptautiskā regbija savienība ("World Rugby") daļēji pārņem kontroli pār tās darbību, pretī saņemot finansiālu palīdzību.

Klusā okeāna mazo salu valstu regbija savienības teju regulāri atrodas uz bankrota sliekšņa, jo, lai arī to spēlētāji pārstāv pasaules vadošos klubus, vietējā līmenī vienmēr ir jūtams naudas trūkums, ko veicina kā ne pārāk augstais dzīves līmenis šajās valstīs, tā sliktā pārvaldība. Ja Fidži regbija sabiedrība vēl spēj nodrošināt savu darbību, tad Samoā un Tongai regulāri nauda "pēkšņi" beidzas.

Lai saglabātu regbiju šajā reģionā, kas, pat ar visām finansiālajām nebūšanām, ir augstā līmenī, finansiālo problēmu risināšanā ir iesaistījušies "World Rugby". Tongas gadījumā starptautiskā organizācija jau ir piešķīrusi naudu, pretī pieprasot vietējo regbija darboņu uzraudzību, t.i., Tongas regbija savienībai bija jākonsultējas ar Starptautisko savienību par visiem būtiskākajiem lēmumiem.

Šāds modelis, diemžēl, nav bijis efektīvs, tāpēc, lai nodrošinātu ilgtspēju un vietējā regbija finansiālo veselību, "World Rugby" ir pieprasījusi piekļuvi Tongas regbija savienības pārvaldībai, pretējā gadījumā draudot pārtraukt sniegt finansiālo palīdzību un piešķirot tai "trešā ešelona" komandas statusu, kas arī būtiski ietekmē palīdzību regbija attīstībā.

Lai arī ļoti negribīgi (pēc divien nokavētiem dedlainiem), bet Tongas regbija savienības vadītājs Siaosi Pohiva, kurš kopā ar savienības izpilddirektoru Feao Vunipolu tika saukti par galvenajiem haosa radītājiem Tongas regbijā, iepriekšējās nedēļas nogalē ir piekritis šiem nosacījumiem.

Tas nozīmē, ka Tongas izlase saglabā savu vietu regbija attīstības valstu pulkā, kā arī turpinās saņemt "World Rugby" palīdzību. Tiesa, svarīgākais šajā situācijā ir tas, ka līdz ar starptautiskās organizācijas aktīvu iesaistīšanos, pastāv iespēja, ka valstī beidzot tiks sakārtota regbija pārvaldība uz ko iepriekš ir izteikuši cerības kā esošie un bijušie spēlētāji, tā arī valstsvienību treneri.

Atgādināsim, ka 2019. gada Pasaules kausā Tonga, kas zināma arī kā "Ike Thali", četrās spēlēs izcīnīja vienu panākumu (31:19 pret ASV) un nekvalificējās izslēgšanas mačiem, C apakšgrupā paliekot ceturtajā vietā, kas arī nozīmē, ka 2023. gada PK viņiem vēl būs jākvalificējas caur atlases "sietu".

Izmantotie resursi:
https://www.rnz.co.nz/